Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 6 december 2007.

Cultuurdonderdag, 6 december 2007

37 inzendingen voor songfestival ‘Liet 2008’

Leeuwarden - Voor het Friese Songfestival Liet 2008 zijn 37 inzendingen binnengekomen. Bands en solisten leverden een divers aanbod aan, variërend van popsongs tot folk- en luisterliedjes. Dat heeft de organisatie van het festival, Stichting Liet, bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 6 december 2007

Harlem’s nachtleven, bruisend sintpresentje

Sinterklaas was gisterenavond vast al zijn dertiende mijter kwijtgeraakt met die wind. Had hij ook maar naar de musical Bubbling Brown Sugar moeten gaan. Dan was er weliswaar ook een storm over hem heen geraasd, maar eentje waar hij zonder kleerscheuren vanaf kwam. De show zou voor de Sint wel wat heftig zijn geweest. In een raamvertellinkje werden herinneringen opgehaald aan het swingende nachtleven in Harlem in de jaren twintig en dertig. Waar de blanken werden vermaakt door de zwarten. Die artiesten moesten door de achterdeur naar binnen en mochten al helemaal niet in de zaal plaatsnemen: ze werden niet bediend. Discriminatie speelde een grote rol in die tijd. Dat gegeven werd in de show vluchtig aangeraakt.

Economiedonderdag, 6 december 2007

Goede doelen succesvol als sinterklaascadeau

Leeuwarden - Organisaties voor goede doelen ontdekken de vrijgevigheid van consumenten in de weken voorafgaand aan de feestdagen. Zo heeft Biologica in de afgelopen weken goede zaken gedaan met de decemberactie om kippen cadeau te doen of te adopteren. Andere voorbeelden van zinvolle cadeau’s in de sinterklaaszak of de onder de kerstboom zijn microkredieten van Oikocredit Nederland, een geit voor gezinnen in Afrika bij ontwikkelingsorganisatie Heifer en de doorgeefbon van het Leger des Heils voor minderbedeelden.

Economiedonderdag, 6 december 2007

Dreiging uitbraak van vogelgriep blijft

New Delhi - De dreiging op een wereldwijde uitbraak van vogelgriep is groot. Dat meldt de directeur generaal van de wereldvoedselorganisatie FAO J. Diouf. Vooral dieren op boerderijen kunnen massaal worden getroffen wanneer er niet meer maatregelen worden getroffen. Vogels in het wild zijn nu nauwelijks slachtoffer en zullen dat de komende jaren ook niet worden is de verwachting van Diouf.

Hoofdartikeldonderdag, 6 december 2007

Visserij is brood op de plank...

De visserij moet weer eens over de kop. Dat vindt in dit geval de Raad voor de Wadden in een rapport dat gisteren is aangeboden aan minister Verburg. Nieuw lijkt het op het eerste gezicht allemaal niet: de teneur ervan is dat het slecht gaat met de visstand en dat er dus minder gevangen moet worden. Dat liedje horen we al vele jaren, en dat geldt niet alleen de wadvisserij maar de toestand in de meeste wateren wereldwijd.

Regiodonderdag, 6 december 2007

Patiënt komt nog te vaak in ziekenhuis

Leeuwarden - Patiënten belanden vaker dan nodig is in het ziekenhuis, voor gevallen die ook de huisarts of de fysiotherapeut kunnen behandelen. De Tweede Kamer wijt dat aan het vergoedingssysteem. Volgens het CDA bevat dat ‘ perverse prikkels’ die het voor verzekeraars goedkoper maken om de patiënt naar het ziekenhuis te sturen.

Regiodonderdag, 6 december 2007

Roken in de horeca kan nog best na 1 juli

PATRICK VAN ’T HAARLeeuwarden - Voor veel verstokte rokers is het een schrikbeeld: vanaf 1 juli mag er in de horeca niet meer gerookt worden. Op die dag gaat het algemene rookverbod voor de horeca in. Maar iedere wet laat ruimte open voor creatieve oplossingen en dus zijn ondernemers druk bezig om hun gasten met sigaar, sigaret of pijp ook na 1 juli binnen te houden.

Regiodonderdag, 6 december 2007

Onderzoek naar paardenmelk

Wjelsryp - Onder begeleiding van een dermatoloog van het Academisch Ziekenhuis in Groningen doen twee Friese huisartsen onderzoek naar de gezondheidseffecten van paardenmelk. De melk is afkomstig van de paardenmelkerij in Wjelsryp.

Regiodonderdag, 6 december 2007

‘Meer dichter bij Joure’

Joure - Er moet toch een recreatiemeer komen bij Joure. Daarvoor pleiten het recreatieplatform Skarsterlân en Wetterskip Fryslân. Dinsdagavond bleek dat de meerderheid van de raad in Skarsterlân het uitgraven van het zogenoemde Hornstermeer niet zag zitten, omdat het de boeren te veel zou schaden en te weinig effect zou hebben.

Regiodonderdag, 6 december 2007

Parkeren in centrum Joure blijft gratis

Joure - Automobilisten die in het centrum van Joure parkeren, hoeven daar niet voor te betalen. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad van Skarsterlân. Het gratis parkeren staat onder druk vanwege de plannen voor een parkeergarage onder het Sinnebuorren Erf, in het centrum.

Regiodonderdag, 6 december 2007

Vissen in wad moet heel anders

Harlingen - De visserij in de Waddenzee moet grotendeels terug naar hoe het vroeger was: kleine vissersboten die vanuit de waddenhavens uitvaren om allerlei soorten vis tegelijk te vangen. Gespecialiseerde vissers met grote trawlers moeten ook ruimte krijgen, maar wel veel minder dan nu. Op die manier zullen zowel vissers als vissen ook in 2020 nog bestaan.

Regiodonderdag, 6 december 2007

Ruzie over spoor bijna opgelost

Leeuwarden - Spoorbeheerder Prorail gaat zo snel mogelijk toiletafzuigers, betere acculaders en dieseltappunten aanleggen op de stations waar Arriva ze nodig heeft. Ook collega-vervoerder Veolia krijgt deze faciliteiten. Toch is het nog niet zeker dat er maandag treinen rijden, waarschuwt Arriva: ,,We willen alle toezeggingen zwart-op-wit.”

Geloof & Kerkdonderdag, 6 december 2007

God tussen de potten en de pannen

Het televisieprogramma The Monastery haalde in Engeland een miljoenenpubliek. De abt van het klooster, Christopher Jamison, schreef een boek over ‘De zeven stappen naar een leven volgens Benedictus’.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 december 2007

God bestaat niet, is wartaal

Onlangs verscheen het boek van ds. Klaas Hendrikse (PKN) ‘Geloven in een God die niet bestaat.’ Bij het centrale bureau van de Protestantse Kerk komen e-mailtjes en brieven binnen van kerkleden die bezorgd zijn over zijn ideeën en het kerkbestuur vragen om ,,hieraan een einde te maken’’. Voorstel van ds. Harmen Jansen is om er niet teveel drukte over te maken.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 december 2007

Kerstmarkt in Franeker voor ‘Glas-in-nood’

Leeuwarden - De Protestantse Gemeente Franeker houdt zaterdag in de Martinikerk een kerstmarkt. De markt wordt gehouden voor de actie ‘Glas in Nood’. Met de opbrengst hoopt de gemeente geld op te halen voor de restauratie van de glas-in-loodramen in de Franeker kerk.

Sportdonderdag, 6 december 2007

Dubieuze seksetest nekte een na snelste vrouw ter wereld

Burum - Ze werd de op een na snelste vrouw ter wereld genoemd en kon zich meten met Fanny Blankers-Koen, winnares van vier keer atletiekgoud op de Olympische Spelen van 1948. Toch raakte Foekje Dillema uit Burum in de vergetelheid, terwijl Blankers-Koen tot haar verscheiden in 2004 in de schijnwerpers bleef staan. In de nacht van dinsdag op woensdag is Foekje Dillema op 81-jarige leeftijd overleden in Meckama State in Kollum, waar ze de laatste jaren van haar leven heeft doorgebracht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties