Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 6 november 2008.

Cultuurdonderdag, 6 november 2008

Kredietcrisis in een matig gevulde zaal

Leeuwarden - ,,Ik ben geen sinterklaas, maar dit soort zaken zijn essentieel voor Fryslân.” Commissaris der Koningin Jorritsma wond er gisteravond geen doekjes om. De subsidiëring van het Noordelijk Film Festival vanuit het Noordelijk Cultuur Convenant blijft gewoon bestaan.

Economiedonderdag, 6 november 2008

Meer bescherming van consument bij webwinkelen

Den Haag - De Consumentenbond en branchevereniging Thuiswinkel.org hebben nieuwe voorwaarden afgesproken over winkelen op internet. Dat heeft de Consumentenbond gisteren laten weten. Thuiswinkel.org is een branchevereniging waarbij 930 bedrijven zijn aangesloten die producten en/of diensten verkopen aan consumenten via internet, catalogus en de post. Consumenten die iets kopen bij een van de aangesloten bedrijven hebben vanaf 1 januari recht op minimaal veertien dagen bedenktijd, zijn niet langer verplicht meer dan 50 procent aan te betalen en krijgen meer duidelijkheid over prijs en bedenktijd.

Economiedonderdag, 6 november 2008

Ikea Groningen grootste van Nederland

Groningen De vestiging van Ikea in Groningen wordt de een na grootste van Europa. Na een verbouwing, die in het voorjaar 2009 begint, is de woonwinkel met een oppervlakte van 41.000 vierkante meter in ieder geval de grootste van Nederland, meldde een woordvoerster van het Zweedse woonwarenhuis gisteren. Ook het parkeerterrein aan de achterzijde van de vestiging wordt uitgebreid met tweehonderd plekken. In het landelijke callcenter van Ikea in Groningen, waar nu tweehonderd mensen werken, komen er tachtig arbeidsplaatsen bij.

Economiedonderdag, 6 november 2008

Drie Friese bedrijven winnen Gouden FD Gazelle

Groningen - Het Financieele Dagblad (FD) heeft in Groningen de Gouden FD Gazellen Awards 2008 uitgereikt aan de negen snelst groeiende ondernemingen in de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Het is voor het vijfde jaar dat het Financieele Dagblad deze verkiezing organiseert en elk jaar groeit het aantal genomineerden. In Fryslân wonnen Plafondbedriuw Noard Fryslân uit Marrum, Hamilton Bright uit Sneek en Baarsma Wine Group uit Oudeschoot een Gouden Gazelle.

Hoofdartikeldonderdag, 6 november 2008

Waterschapsverkiezingen...

Het is even een omslag, van de ene verkiezing na de andere. De Amerikaanse presidentsverkiezingen domineerden ook in Nederland wekenlang het nieuws - al hebben we er in directe zin niets mee te maken. Maar aan het feit dat we zelf verkiezingen voor de boeg hebben, maken we nauwelijks woorden vuil.

Regiodonderdag, 6 november 2008

Betere controle Friese Merenproject

Leeuwarden - Provinciale Staten willen betere controle uitoefenen op het vervolg van het Friese Merenproject. De Staten willen helderder in beeld krijgen dat investeringen van honderden miljoenen euro’s daadwerkelijk leiden tot de gewenste groei van 30 procent werkgelegenheid in de Friese watersport. Tussentijds zal de balans worden opgemaakt. Door

Regiodonderdag, 6 november 2008

Fryslân meer en meer in ban van capoeira-capriolen

Leeuwarden - Opzwepende muziek schalt oorverdovend door de gymzaal van de Menno van Coehoornschool in Leeuwarden. Met onvoorstelbare souplesse maakt een van de aanwezigen een achterwaartse salto en haalt tegelijkertijd met zijn voet uit naar zijn tegenstandster. Alles gebeurt op het ritme van de muziek; het is duidelijk dat het hier gaat om meer dan alleen vechten. We staan hier oog in oog met beoefenaars van capoeira.

Regiodonderdag, 6 november 2008

Actie tegen visrovende aalscholver

Leeuwarden - Het Europees Parlement (EP) wil dat er een actieplan komt om het aantal aalscholvers (ielguozzen) in Europa drastisch te verminderen. De Friese beroepsvissers reageren verheugd; zij vinden dat deze vogel al veel te lang zijn gang kon gaan in de rijke visgronden.

Regiodonderdag, 6 november 2008

Friezen vragen om gelijke behandeling van dijken

Leeuwarden - De dijken in Noord-Nederland verdienen dezelfde behandeling als de dijken langs de Hollandse kust. Dat vinden de zeven Friese Statenfracties unaniem. Ze willen van het rijk formeel de bevestiging van het uitgangspunt dat in Nederland voor alle burgers dezelfde maatregelen worden getroffen.

Regiodonderdag, 6 november 2008

Reddingsplan Caparis kwestie van alles of niets

Leeuwarden - De gemeenteraad van Leeuwarden wil voorlopig geen 1,3 miljoen euro uittrekken om de veelgeplaagde sociale werkplaats Caparis uit de rode cijfers te halen. De politieke partijen zijn daarvoor huiverig, nu de gemeente Heerenveen heeft laten weten geen vertrouwen te hebben in het reddingsplan voor het bedrijf.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 november 2008

Musical ‘Joazef’ onderwerp van poll op website Tijnje

Tijnje - Aan de musical Joazef die deze week wordt opgevoerd in Tijnje werken meer mensen mee dan dat er op een doorsnee zondag in de kerk zitten. Met vijf uitverkochte voorstellingen en veel betrokkenheid in en buiten de kerk, is de musical nu al een succes voor de Protestantse Gemeente Tijnje-Terwispel. Aan de Friestalige musical van Hindrik van der Meer werken ongeveer honderd mensen mee, en niet alleen uit de kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 november 2008

Janny van der Molen uit De Knipe schrijft: Het licht schijnt overal

De Knipe - Janny van der Molen uit De Knipe presenteert donderdag bij boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen haar tweede kinderboek: Het licht schijnt overal. Een boek met kerstverhalen voor kinderen.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 november 2008

‘Nieuwe spiritualiteit is ook een religie’

Leeuwarden - Volgens onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hoort inmiddels een kwart van de Nederlanders bij de ‘nieuwe spirituelen’. Maarten Meester uit Sexbierum onderzocht deze ‘nieuwe spiritualiteit’. Volgens Meester gaat het om een nieuwe vorm van religie die te makkelijk wordt weggezet als ‘reli-shoppen’.

Sportdonderdag, 6 november 2008

Bos is noordelijke criteriumkoning

Leeuwarden - Jan Bos was afgelopen zomer met vijf overwinningen de meest succesvolle wielrenner in criteriums in Fryslân, Groningen en Drenthe. De 23-jarige wielrenner uit Nieuwehorne, die zijn sport combineert met een universitaire studie rechten, won de wedstrijden in Ureterp, Joure, Usquert, Zuidlaren en Dalen.

Sportdonderdag, 6 november 2008

‘De dag dat je niet meer leert, is een gevaarlijke dag’

Wolfsburg - Zorgvuldig formulerend vluchtte Trond Sollied gisteren in uitwegen op vragen over de opstelling van sc Heerenveen en de te volgen tactiek vanavond in het UEFA Cup duel met VfL Wolfsburg. De Noor lachte de twijfels over de stabiliteit van de defensie weg, noemde VfL Wolfsburg-trainer Felix Magath een ‘oude vos’ (‘he knows what he’s doing’) en deed tussen neus en lippen een opmerkelijke uitspraak. De UEFA Cup, zo zei Sollied, die komt op de tweede plaats. Veel meer dan Europese veroveringen telt de vaderlandse competitie. ,,Want de eredivisie, daar ‘leeft’ de club van.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties