Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 februari 2010.

Cultuurzaterdag, 6 februari 2010

Opnieuw subsidie voor aankoopplan Fries Museum

Leeuwarden - De Mondriaan Stichting heeft opnieuw een subsidie van 75.000 toegekend aan het Fries Museum in Leeuwarden voor de aankoop van moderne en hedendaagse kunst. Het bedrag is bedoeld voor de periode 2010-2011. De afgelopen twee jaar stelde de stichting eenzelfde bedrag beschikbaar aan het museum.

Cultuurzaterdag, 6 februari 2010

‘Dachau Messe’ voor tweede keer te beluisteren

Bolsward - Voor de tweede keer wordt in Fryslân de Dachau Messe van de Duitse benedictijner monnik en componist Gregor Schwake uitgevoerd. Het St. Franciscuskoor en Cantus Deo brengen het werk op 14 februari opnieuw ten gehore in de St. Franciscuskerk in Bolsward.

Cultuurzaterdag, 6 februari 2010

Quilts in tien kerken op nieuw festival Groningen

Groningen - Groningen krijgt dit jaar een eigen driedaags quiltfestival. In tien kerken in het noorden van de provincie worden exposities met werk van quiltsters en textielgroepen getoond. Er zal zowel traditioneel werk te zien zijn tot kunstzinnige art quilts, meldt de Stichting Quiltfestival.

Economiezaterdag, 6 februari 2010

Voor het eerst ruiming om Q-koorts opgeschort

Den Haag - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft gisteren voor het eerste de ruiming van drachtige geiten op een groot bedrijf opgeschort. Volgens het college bieden de beschikbare resultaten van het tankmelkonderzoek onvoldoende basis om officieel te kunnen vaststellen dat het bedrijf in Belfeld (Limburg) is besmet met Q-koorts.

Economiezaterdag, 6 februari 2010

NAM wil meer gas winnen met behulp van stikstof

Assen - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen wil de komende vijftien jaar meer aardgas winnen in het Drentse De Wijk. Daarbij wordt een nieuwe technologie met stikstof toegepast, zo meldde de NAM gisteren.

Economiezaterdag, 6 februari 2010

Oekraďense landbouw wil investeren

Kiev - Vijf jaar na de oranjerevolutie heeft de landbouw in Oekraďne de mentaliteit van het communisme achter zich gelaten. Landbouwbedrijven willen investeren. Hoe de stemming in de tweede ronde van de nieuwe president morgen ook uitvalt, linksom of rechtsom zal er vooruitgang komen.

Hoofdartikelzaterdag, 6 februari 2010

Verschillen in Bijbelvertalingen...

Kerkscheuringen, familieruzies, persoonlijke angsten, felle theologische debatten; de Bijbel en de uitleg daarvan zijn aanleiding geweest voor veel narigheid. Dat verschil van inzicht en verschil van geloof tot grote narigheid leiden, is betreurenswaardig. Zeker als wordt bedacht waarop die verschillen betrekking hadden: de Bijbel en de uitleg daarvan.

Regiozaterdag, 6 februari 2010

Biogas voor 25.000 Friese huishoudens

Leeuwarden - Over een paar jaar zullen boeren tussen Dokkum en Leeuwarden met mestvergisters veertig miljoen kuub biogas per jaar opwekken voor 25.000 huishoudens. De overeenkomst tot de aanleg van de biogasleiding, die in 2013 klaar kan zijn, is gisteren getekend.

Regiozaterdag, 6 februari 2010

Met pup Bob in een speciale rugzak op de fiets naar school

Drachten - Hij heet Bob en gaat aan het eind van de lesdag in een speciaal rugzakje op de fiets mee naar huis. Elf leerlingen van klas 3 sector Groen van de christelijke scholengemeenschap Liudger in Drachten hebben samen puppy Bob geadopteerd. Een langharige collie van negen weken oud. De leerlingen mogen het hondje als proefproject acht weken lang om beurten verzorgen en socialiseren voor Stichting Helphűn Fryslân.

Regiozaterdag, 6 februari 2010

Schiermonnikoog is vaak als eerste klaar met tellen

Wat komt er allemaal kijken bij verkiezingen? Elke zaterdag belicht het Friesch Dagblad in deze serie een ander aspect. Vandaag de stembureaus.

Regiozaterdag, 6 februari 2010

Initiatief tegen vrouwenbesnijdenis

Leeuwarden - Hulverleners beginnen een projectgroep die vrouwenbesnijdenis in Fryslân moet helpen voorkomen. Een van de opdrachten die de deelnemers zichzelf geven, is het vinden van ‘ambassadeurs’ uit de risicogroepen. ,,Verandering moet van binnenuit komen.”

Regiozaterdag, 6 februari 2010

Alle uitgaven, óók voor feestjes, te boek

Achlum - Twee goudguldens voor de schoonmaakster, wat geld om wierook te kopen en drie stuivers voor een kan bier ‘van doen ick den rekenboeck van den Deken haalde’.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 februari 2010

Zang en Woord om Jezus te leren kennen

Leeuwarden - De sing-in in de Leeuwarder Pelikaankerk bestaat twintig jaar. Twee decennia lang wordt in de kerk op een laagdrempelige manier getracht mensen voor Christus te winnen. Morgenavond wordt het vierde lustrum gevierd. ,,Het gaat om de gekruisigde en opgestane Christus en niks anders’’, aldus Germen en Saakje van IJs.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 februari 2010

Een praatje en een kop koffie in de kerk

Drachten - Een kop koffie met een krantje en een praatje, maar vooral een luisterend oor en gezelschap voor een ieder die dat nodig heeft. Vandaag opent het inloophuis in de Grote Kerk in Drachten officieel haar deuren.

Sportzaterdag, 6 februari 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil?

Sportzaterdag, 6 februari 2010

Jan Everse, van detachering naar Heerenveen, het kan verkeren

Heerenveen - Het is iets na enen als Jan Everse op zijn eerste werkdag met een brede grijns de perskamer van sc Heerenveen binnen wandelt. Daar is-ie dan, de nieuwe hoop in bange Friese dagen. De clubleiding ziet in de 56-jarige geboren Rotterdammer de man die Heerenveen voor degradatie moet behoeden. Tot ieders verrassing. Ook die van Everse. Want die dacht tot donderdag nog dat hij in de detacheringsbranche zou blijven werken.

Sportzaterdag, 6 februari 2010

Yme Kuiper heeft wel eens leukere weken gekend

Heerenveen - Verschillende namen werden tot gisterochtend gelinkt aan het interim-trainerschap van sc Heerenveen. Maar Jan Everse? Nee, niemand die daar aan had gedacht. Behalve de leiding van Heerenveen. Directeur Yme Kuiper weet dat het vijf voor twaalf is. ,,Deze keuze móet goed uitpakken.’’ De club is inmiddels tot aan de knieën weggezakt in het moeras dat degradatiestrijd heet. De oud-trainer van FC Zwolle is de man die de ploeg eruit moet trekken.

Sportzaterdag, 6 februari 2010

Cambuur verspeelt wéér dure punten

Leeuwarden - SC Cambuur heeft gisteravond na de nederlaag van vorige week in Eindhoven opnieuw dure punten verspeeld. De Leeuwarders kregen in de slotfase tegen AGOVV alsnog de gelijkmaker om de oren. Het zit de Friezen op dit moment even niet mee.

Sportzaterdag, 6 februari 2010

Kramer voelt zich goed in Vancouver

Vancouver - Ontspannen werkt Sven Kramer de laatste voorbereidingen op de Olympische Winterspelen af. De topfavoriet op de 5000 en 10.000 meter trainde gisteren uiterst geconcentreerd op de Richmond Olympic Oval. ,,Maar het meeste werk is al gedaan, hč”, sprak hij na afloop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties