Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 januari 2003.

Analysemaandag, 6 januari 2003

Laat die magneetzweefbaan maar

De aanleg van een magneetzweefbaan staat haaks staat op het rijksbeleid om het wonen en werken weer meer te gaan concentreren. Mogelijk leidt zo’n snelle treinverbinding ook tot een verstoring van de beoogde economische structuur in Fryslân – en in elk geval tast zo’n ding het landschap op een verschrikkelijke manier aan.

Bijschriftmaandag, 6 januari 2003

Bekeert u

Dat is nou typisch een tekst waar heel wat mensen over struikelen.

Cultuurmaandag, 6 januari 2003

Julie Albers en Nyckle Sijtsma in spaarfinale

Leeuwarden – Julie Albers (9) uit Leeuwarden en Nyckle Sijtsma (8) uit Veenwouden gaan Fryslân vertegenwoordigen tijdens de grote finale van het Nationaal Kampioenschap Sparen in Amsterdam.

Cultuurmaandag, 6 januari 2003

Jouster Nijjiersrevu is kleurich en fleurich

,,De minsken yn de seal ta de teannen út fermeitsje.” Dy doelstelling meitsje de beide gladiatoaren - sy foarmje de reade tried - yn de boksring by it begjin fan de Jouster nijjiersrevu bekend. Fan de plakken dêr’t sa’n revu brocht wurdt, hat De Jouwer de langste tradysje. It troch de Fryske Krite organisearre barren belibbe freedtejûn syn santjinde premiêre.

Cultuurmaandag, 6 januari 2003

Polityk is in poppekast yn Tilster nijjiersrevu

,,De nijjiersrevu giet jûn wol troch.” Dy meidieling hong sneontejûn njonken de yngong fan doarpshûs It Tillehûs yn Koatstertille. Freedtejûn waard besletten om de foarstelling net trochgean te litten yn ferbân mei in slim ûngemak dat de man fan de ynstekster fan de revuploech oerkaam. ,,Nei lang neitinken hawwe wy it beslút nommen om jûn dochs te spyljen”, sei foarsitter Andries Hovinga.

Hoofdartikelmaandag, 6 januari 2003

Afrekenen met de politie…

Het wordt afrekenen met de politie. In de Raad van hoofdcommissarissen is een behoorlijk aantal leden voorstander van de methode die het demissionaire kabinet wil: vaststellen wat je gaat doen en als je dat niet haalt: opstappen. Het idee leeft al langer onder sommige politiemensen. De commissaris van Flevoland, P. Eringa, heeft een aantal maanden geleden het nieuws gehaald door voor zichzelf uit te spreken dat hij wil worden afgerekend op zijn prestaties.

Regiomaandag, 6 januari 2003

Duizend gezinnen in Leeuwarder wijk in de kou

Leeuwarden – Duizend huishoudens in de Leeuwarder wijk Camminghaburen hebben gistermiddag en gisteravond in de kou gezeten. Dit kwam door een storing in het ketelhuis van de stadsverwarming. Een groot deel van de huizen in de Leeuwarder wijk heeft geen eigen cv-ketel, maar is op de stadsverwarming aangesloten.

Regiomaandag, 6 januari 2003

Apotheken in Wouden alleen overdag open

Drachten – De vijf apotheken in Drachten en de apotheken in Surhuisterveen, Harkema, Burgum, Gorredijk en Oosterwolde – het rayon Friese Wouden - openen vandaag een gezamenlijke weekeinde- en avondapotheek in Drachten. Ook is de gezamenlijke apotheek tijdens feestdagen geopend.

Regiomaandag, 6 januari 2003

Kosten facelift Kollum vallen goedkoper uit

Kollum – De renovatie van de Voorstraat in Kollum valt goedkoper uit dan verwacht. De gemeente had 1.150.000 euro vrijgemaakt voor de opknapbeurt. Bij de aanbesteding bleek echter dat het werk voor 750.000 euro uitvoerbaar is.

Regiomaandag, 6 januari 2003

Schippers willen Ulbe terug

Leeuwarden – Skûtsjeschipper Ulbe Zwage van Leeuwarden mag niet voor onbepaalde tijd geschorst worden. De straf moet worden omgezet in een schorsing voor bepaalde tijd. Dat liet schipper Anne Tjerkstra van Langweer namens elf SKS-skûtsjeschippers zaterdag weten tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden (VSB).

Regiomaandag, 6 januari 2003

‘Skûtsjeschippers uit mannelijke lijn’

Leeuwarden – Skûtsjeschippers moeten in de mannelijke lijn afstammen uit skûtsjegeslachten. Op deze wijze blijven de historische skûtsjenamen als Meeter, Van Terwisga en Ritsma behouden voor het skûtsjesilen. Kandidaten die in de vrouwelijk lijn afstammen, kunnen hierdoor niet als schipper deelnemen aan de officiële SKS-wedstrijden.

Regiomaandag, 6 januari 2003

Spaghetti met meel en bruine bonen

Drachten – Een week lang leven van een voedselpakket voor de Derde Wereld. Dat gaat de familie De Bruin uit Drachten doen. Vanaf vandaag eten vader Arie (42), moeder Antje (40) en zonen Sander (13) en Maikel (9) wat mensen in de Derde Wereld te eten krijgen bij oorlog en natuurrampen. Het Drachtster gezin is één van de 24 gezinnen in Nederland die zijn geselecteerd om mee te doen met een bijzondere actie van het Rode Kruis.

Regiomaandag, 6 januari 2003

FNP: alleen regeren als het wat ‘opsmyt’

Dokkum – De Frysk Nasjonale Partij (FNP) wil na de verkiezingen in maart best een gedeputeerde leveren, maar alleen als de partij er ook wat mee ‘bespinne’ kan. De zweeftrein zou wel eens een keerpunt kunnen worden. De FNP is fel tegen de magneetzweefbaan; CDA, PvdA en VVD – die momenteel in het college van Gedeputeerde Staten (GS) zitten - zijn voor. Als de Frysknasjonalen het gevoel hebben niets te zullen opschieten met een gedeputeerdenpost, zullen zij deze niet aanvaarden, maar oppositie blijven voeren.

Geloof & Kerkmaandag, 6 januari 2003

Jongbloed drukt 450.000 Deense liedboeken

Leeuwarden – De Heerenveense Uitgeversgroep Jongbloed heeft de grootste exportorder uit haar geschiedenis binnengehaald. De uitgeverij moet dit voorjaar 450.000 exemplaren van het nieuwe Deense Liedboek drukken.

Geloof & Kerkmaandag, 6 januari 2003

Veenendaalse kerk splitst zich op na enorme groei

Veenendaal – Een gemeente die in twintig jaar tijd verelfvoudigt in ledental en daardoor zichzelf nu opsplitst. Dat is het verhaal van Evangeliegemeente De Regenboog in Veenendaal. Zondag startte zij met een tweede gemeente aan de Industrielaan.

Geloof & Kerkmaandag, 6 januari 2003

Schets van ‘nieuwe vrijwilliger’

Leeuwarden – ‘Iedereen denkt alleen nog aan zichzelf en niemand heeft nog niet iets voor de ander over’. Dit is ongeveer de standaardjeremiade als het gaat over vrijwilligerswerk. Maar vrijwilligerswerk blijkt eerder te veranderen dan achteruit te gaan; er is een verschuiving van zelfopoffering naar zelfontplooiing. Dat concluderen de auteurs van het boek Pro deo. Geïnspireerd blijven in vrijwilligerswerk .

Sportmaandag, 6 januari 2003

Oranje podium lijkt mooier dan het werkelijk is

Heerenveen – Gianni in de arrenslee met Anni. De beer flikt het weer. En Sallandse Mark levert goed ‘wark’. Oftewel, Gianni Romme, Rintje Ritsma en Mark Tuitert zorgden er in die volgorde voor dat het podium op het Europees kampioenschap allround schaatsen bij de mannen voor de derde keer in successie bevolkt werd door louter Nederlanders.

Sportmaandag, 6 januari 2003

Kampioene Friesinger even lief als meedogenloos

Heerenveen – Langs de baan is ze lief en voorkomend, op de baan is ze meedogenloos en rijdt ze iedereen aan gort. Het zijn twee uitersten die de bijna 26-jarige Anni Friesinger in zich verenigt. Zondag eiste ze ogenschijnlijk freewheelend haar derde Europese titel allround schaatsen op. En dat terwijl de grote vorm voor de nog maar net van een knieoperatie herstelde Duitse nog moet komen.

Sportmaandag, 6 januari 2003

Zilveren medaille met een gouden randje

Heerenveen – Na twee jaar afwezigheid maakte de beste allround schaatser aller tijden zijn deelname weer waar. Rintje Ritsma, die al zo vaak heeft bewezen als geen ander het allrounden te beheersen en op het juiste moment te kunnen pieken, eindigde op zijn tiende Europees kampioenschap voor de tiende keer op het podium. Al was het zilver, voor de zesvoudig Europees kampioen had de medaille een gouden randje. ,,Ik heb toch een slecht voorseizoen gehad, dan voelt dit erg goed.”

Sportmaandag, 6 januari 2003

Futsalvirtuoos Edwin Grünholz laat liefhebbers genieten

Menaldum - Dit keer was het niet de zoveelste schnabbel van Edwin Grünholz om zijn kunsten te vertonen. Voor zijn vriend Albert van der Lans wilde hij gistermiddag wel gratis optreden op het Schatzenburg-toernooi. De veredelde kroegenteams waren geen partij voor de ‘beste futsalspeler van Nederland’.

Sportmaandag, 6 januari 2003

Gall moet in Bakel meerdere erkennen in generale voor NK

Bakel - Een week voor het Nederlands kampioenschap veldrijden moest Marianne Gall (Marum) zondag in Bakel genoegen nemen met de zevende plek. Gall fietste lange tijd op de derde plaats, maar kon die klassering niet vasthouden tot de eindstreep. De overwinning ging naar de 15-jarige Marianne Vos uit Wijk en Aalburg. Zij eindigde vóór Bernardine Boog-Rauwerda uit Bussum en Siddhi Stans uit Hoogeveen.

Sportmaandag, 6 januari 2003

‘Friesland Cup is een training’

Leeuwarden – De shorttrackers uit Alblasserwaard hebben zondag de Friesland Cup mee naar huis genomen. Na twee dagen stond Shorttrack Club Thialf (SCT) uit Heerenveen op gelijke hoogte, maar in de afsluitende finalerit over 1500 meter trokken de Friezen aan het kortste eind. De club uit Heerenveen dankte de hoge klassering vooral aan de jeugd, met bij de junioren drie overwinningen voor Sjinkie Knegt, drie tweede plaatsen voor Daan Breeuwsma.

Sportmaandag, 6 januari 2003

Tafeltennistitel is Jan de Haan goud waard

Dokkum - De belangstelling voor tafeltennis houdt niet over in Fryslân. Het Fries kampioenschap trok zaterdag in Dokkumer sporthal De Doelstien al weer minder deelnemers dan vorig jaar en bij de dames was zelfs helemaal geen sprake meer van een titelstrijd en moesten de beide deelneemsters worden ingedeeld bij de mannen. Op het hoogste niveau werd het Fries kampioenschap een veredeld clubkampioenschap voor FTTC.

Weermaandag, 6 januari 2003

Sneeuw

Vanavond en vannacht koelt het flink af en het wordt tussen -6 en -8 graden. De wind is vannacht nog matig tot vrij krachtig uit het noordoosten. Zowel vannacht als morgen valt er af en toe sneeuw en het blijft morgen 2 tot 4 graden vriezen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties