Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 oktober 2011.

Economiewoensdag, 5 oktober 2011

Friesland Bank doet het beter

Leeuwarden - Friesland Bank heeft het maatschappelijk beleid voor bankinvesteringen aangescherpt: voor investeringen in landbouw, visserij, olie- en gassector en voor het uitlenen van geld aan andere banken. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Eerlijke Bankwijzer. De bank verplicht visserijbedrijven tot de hoogste internationale standaarden voor duurzame visserij. Ook landbouwbedrijven moeten voldoen aan minimaal gebruik van water en pesticiden, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak, en garantie voor minimale dieren-welzijneisen.

Economiewoensdag, 5 oktober 2011

Lage bestedingen drukken de groei

Zoetermeer - De gemiddelde afzetgroei van het midden- en kleinbedrijf komt dit jaar uit op 2,25 procent, verwacht onderzoeksbureau EIM. Dat is vooral te danken aan een goed eerste halfjaar. Maar de vooruitzichten zijn buitengewoon onzeker en dat remt de groei. In 2012 zal de afzetgroei terugvallen tot 1,25 procent, aldus het EIM. Daarbij is ervanuit gegaan dat de eurocrisis niet escaleert. Sinds 2010 blijven de binnenlandse bestedingen sterk achter en juist daarvan is het mkb sterk afhankelijk. Grote bedrijven zijn sterker gericht op export.

Economiewoensdag, 5 oktober 2011

Lagere boetes voor kartel van fietsfabrikanten

Den Haag - Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vindt dat drie grote Nederlandse fietsenfabrikanten zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de mededingingsregels, maar legt hiervoor wel lagere boetes op dan eerder de kartelwaakhond NMa.

Hoofdartikelwoensdag, 5 oktober 2011

Hoog tijd dat Europa de knoop doorhakt

De manier waarop de Europese Unie de eurocrisis probeert te beteugelen, heeft veel weg van een vlucht naar voren. Het noodfonds waarop vooral Griekenland een beroep kan doen, is met tientallen miljarden uitgebreid maar dat blijkt de problemen niet op te lossen.

Regiowoensdag, 5 oktober 2011

Voorzieningen Boarnsterhim behouden

Grou - De opdeling van Boarnsterhim zal geen negatieve gevolgen hebben voor de voorzieningen in de gemeente. Dat valt op te maken uit de Intentieoverenkomst voorzieningen die gisteren is vastgesteld door de burgemeesters van Boarnsterhim, Leeuwarden, Heerenveen, Skarsterlân en Súdwest-Fryslân. Boarnsterhim wordt per 2014 opgedeeld tussen Leeuwarden en Heerenveen, met Skarsterlân en Súdwest-Fryslân vinden er grenscorrecties plaats.

Regiowoensdag, 5 oktober 2011

Vijf bibliotheken Noordoost-Fryslân dicht

Dokkum - Van de negen bibliotheken in Noordoost-Fryslân gaan er waarschijnlijk vijf dicht. In plaats daarvan komen er meer mediatheken in scholen en peuterspeelzalen en wordt de digitale dienstverlening uitgebreid.

Regiowoensdag, 5 oktober 2011

Alles over de Friese waterhuishouding

Prinses Margriet heeft gisteren in Lemmer het bezoekerscentrum bij het Woudagemaal geopend. Ze gebruikte het belletje dat haar grootmoeder Wilhelmina in 1920 gebruikte bij het in gebruik nemen van het gemaal.

Regiowoensdag, 5 oktober 2011

Nuance zoek op lijst van CZ

Heerenveen - Net als vorig jaar is er rumoer over de zwarte lijst die zorgverzekeraar CZ heeft opgesteld over de borstkankerzorg in ziekenhuizen. Het AMC in Amsterdam en het Slotervaart Ziekenhuis stappen vanwege slechte beoordelingen naar de rechter. In Fryslân stelt bestuurssecretaris Tjeerd Rijpma van de Tjongerschans dat de nuance ontbreekt.

Regiowoensdag, 5 oktober 2011

2,5 ton illegaal vuurwerk in loods gevonden

Dokkum - De politie heeft vrijdag in een bedrijfsloods aan de Uithof in Dokkum ruim 2500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het is de eerste grote vuurwerkvangst van het milieuteam van de politie Fryslân dit jaar. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat een aantal mensen in Noordoost-Fryslân in vuurwerk zouden handelen. De politie deed vervolgens onderzoek en hield afgelopen weekeinde een 34-jarige inwoner van Anjum, een twintigjarige inwoner van Leeuwarden, een 51-jarige inwoner van Stiens en een 55-jarige inwoner van Moddergat aan op verdenking van bezit van illegaal vuurwerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 oktober 2011

Liedboek brengt verandering

Amersfoort - Met de komst van het nieuwe Liedboek in 2012 doen kerken er goed aan om te kijken of er wellicht niet meer instrumenten dan alleen het orgel nodig zijn voor de eredienst. Dat was een van de adviezen die gisteren in Amersfoort werden gegeven op een conferentie voor predikanten en kerkelijk werkers. Daarin stond de komst van de opvolger van het Liedboek voor de kerken centraal.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 oktober 2011

Campagne voor ‘London 2012’ van start

Londen - In Londen is gisteren officieel de vrijwilligerscampagne van start gegaan van het bisdom Londen voor de Olympische Spelen van 2012. Meer dan tweeduizend vrijwilligers worden gezocht om in de stad gedurende het megasportevenement te helpen. Ze gaan van alles doen: van het uitdelen van water, assisteren bij het vervoer van bezoekers tot het opzetten van sportclubs voor kinderen rond de Spelen. Tussen de 13 en 35 parochies in het Londense diocees hebben al toegezegd om mee te gaan doen.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 oktober 2011

Eigen bellijn voor Hour of Power

Hilversum - Stichting Hour of Power Nederland begint zondag met de Hour of Power HOOPlijn. In een speciale uitzending wordt het telefoonnummer bekend gemaakt van de telefonische hulplijn. Deze is volgens de stichting bedoeld ‘voor iedereen die in nood is, problemen heeft of gewoon behoefte heeft aan een luisterend oor, gebed, bemoediging, kortom: aan hoop’. Het betreft een 0900-nummer dat 10 cent per minuut gaat kosten. Er kan aan de telefoon worden gebeden en het is mogelijk om een gebedsverzoek door te geven aan het Hour of Power-gebedsteam. Hour of Power zendt iedere week de kerkdienst uit van de kerk van ds. Robert Schuller in de VS.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 oktober 2011

Scrollen met je vinger door de NBV

Een dominee met een iPad op de kansel? Het is zo ongewoon niet meer. Sinds vandaag kan De Nieuwe Bijbelvertaling op de tabletcomputer gelezen worden.

Sportwoensdag, 5 oktober 2011

Marathonploeg met Friezen toont bravoure en ambities

Op de vernieuwde en de nu volledig overkapte kunstijsbaan De Scheg in Deventer is zaterdag de ouverture van het marathonschaatsseizoen. Een nieuw gezicht is die van de volledig Fries sponsorploeg van Radson-Jinstal waar oud-marathonschaatser Jeroen de Vries uit Sint Nicolaasga de scepter zal zwaaien.

Sportwoensdag, 5 oktober 2011

Shorttracker De Laat in ploeg voor World Cups

Leeuwarden - Shorttracker Itzak de Laat uit Leeuwarden is op basis van zijn goede prestaties tijdens de Invitation Cup afgelopen weekeinde op Thialf door de selectiecommissie aangewezen voor deelname aan de eerste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen. De wedstrijden zullen plaatsvinden in Salt Lake City (21-23 oktober) en Saguenay, Canada (28-30 oktober). Ook Sjinkie Knegt (Bantega) en Daan Breeuwsma (Aldeboarn) maken deel uit van de ploeg.

Sportwoensdag, 5 oktober 2011

Abe Lenstrastadion is al bijna uitverkocht

Heerenveen - Het Abe Lenstrastadion is voor het bekerduel tussen Heerenveen en Harkemase Boys op dinsdag 25 oktober al bijna uitverkocht. Volgens Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra zijn er voor de wedstrijd in de derde ronde van de KNVB beker nog slechts enkele honderden kaartjes beschikbaar voor de supporters van Heerenveen. Harkemase Boys kreeg de gewilde Zuid-tribune en heeft ongeveer 5000 kaarten te verdelen. De Friese bekerstrijd begint om 18.45 uur.

Sportwoensdag, 5 oktober 2011

Sportquiz

Met de Supercup zetten de volleybalsters van Sneek zaterdag de eerste schreden in het nieuwe seizoen. De verliezend bekerfinalist treft in Zwolle beker- en landskampioen Weert. Een mooie kans op een nieuw succes, waar het Sneker volleybal zo zoetjes aan ook wel aan toe is. Het laatste grootste succes dateert immers al weer van 1992 toen het voor de achtste maal op rij in de eredivisie de landstitel pakte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties