Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 oktober 2010.

Achtergronddinsdag, 5 oktober 2010

Werelderfgoed meer dan een mooi plaatje

In 2009 kreeg de Waddenzee de status van Werelderfgoed toegekend door de Unesco. Greetje van den Bergh legt uit waarom het gebied op die manier is onderscheiden, en wat de consequenties van de Werelderfgoedstatus zijn.

Cultuurdinsdag, 5 oktober 2010

Flevolandse kunstenaarsbeurs krijgt een vervolg

Bant - De Flevolandse kunstbeurs krijgt een vervolg. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld. De eerste editie van de beurs werd afgelopen januari gehouden in de Bantsiliek in Bant. Op het evenement, waar werk te zien was van twintig kunstenaars uit de polder, kwamen 850 bezoekers af.

Cultuurdinsdag, 5 oktober 2010

Kunstenaars uit Goutum tonen werk in kunstroute

Goutum - Op zeventien locaties in Goutum laten zaterdag 47 kunstenaars hun werk zien tijdens de eerste editie van de Kunstroute Goutum. Te zien is werk van amateurs tot (semi)professionele kunstenaars. Het idee voor de kunstroute ontstond tijdens het dorpsfeest afgelopen zomer.

Economiedinsdag, 5 oktober 2010

Aanpak gebruik antibiotica

Den Haag - Demissionair minister Verburg van Landbouw ontvangt deze week voorstellen van een werkgroep om het antibioticagebruik in de veehouderij de komende jaren sterk terug te dringen. Een sterke vermindering is volgens haar nodig om resistentie tegen te gaan.

Hoofdartikeldinsdag, 5 oktober 2010

Het gevangeniswezen...

Tot de wat onderbelichte onderwerpen in het regeerakkoord van VVD en CDA - met gedoogsteun van de PVV - behoort dat van de voorgenomen privatisering van elementen van het gevangeniswezen. Ook dit onderwerp is boterzacht omschreven - het gaat om ‘voor het gevangeniswezen relevante taken met het oog op versobering en kosteneffectiviteit’. De onderhandelaars voegen er aan toe dat bij dit alles wordt gelet op resultaten van onderzoek op het terrein in Groot-Brittannië in 2005 en 2009. Welke resultaten wordt niet vermeld. Waar de fracties van VVD en CDA precies ja tegen zeggen is op dit punt, net als op vele andere, niet duidelijk.

Regiodinsdag, 5 oktober 2010

Gemeenten: ‘meer taken, meer geld’

Marsum - Friese gemeenten willen best meer taken uitvoeren, maar dan moet het Rijk ook met meer geld komen. Dat bleek gisteravond op de vergadering van de Vereniging van Friese Gemeenten, de VFG in Marsum.

Regiodinsdag, 5 oktober 2010

‘Leerkracht vervult sleutelrol voor kind’

Kollum - ,,Het onderwijs komt de laatste tijd maar al te vaak negatief in het nieuws. Nu kan het eens andersom.” Vandaag is de Dag van de Leraar en van directeur Geert Dijkstra van cbs Prins Bernhard in Kollum mogen zijn veertien juffen en meesters het een keertje iets rustiger aan doen. ,,Op goede zowel als op zwakke scholen zie ik dat ontzettend hard gewerkt wordt door de leerkrachten. Het is daarom ten onrechte dat scholen zo vaak verkeerd in de media komen. De inzet is overal groot, een enkeling daargelaten natuurlijk”, zegt Dijkstra.

Regiodinsdag, 5 oktober 2010

Polen zijn niet welkom op vakantiepark

Franeker - Arbeidsmigranten mogen van de gemeenten Franekeradeel en Menaldumadeel niet meer wonen op de vakantieparken Barradeel en Schatzenburg. Huisjeseigenaren die hun onderkomen toch blijven verhuren aan deze groep, krijgen een dwangbevel van 15.000 euro in de bus.

Regiodinsdag, 5 oktober 2010

Coffeeshops vrezen nieuwe regering

Leeuwarden - Elf van de dertien coffeeshops in Leeuwarden moeten sluiten als de voornemens uit het nieuwe regeerakkoord worden vastgelegd in een wet. In het akkoord, opgesteld door het CDA en de VVD, met inbreng van de PVV als gedoogpartij, staat dat binnen een straal van 350 meter van een school geen coffeeshop mag staan.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 oktober 2010

‘Meet, greet and pray’ met Taizé-broeders

Rotterdam - Honderden mensen woonden gisteren in de Laurentiuskathedraal in Rotterdam een gebedsviering bij op weg naar de Europese Taizé-ontmoeting in december in Rotterdam. De jongeren kregen ook te horen wát er allemaal moet gebeuren om twintigduizend mensen te kunnen ontvangen.

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Radiocommentaar over Oranje, in dichtvorm: briljant

Soms verschijnen er boeken of dichtbundels op de markt waarvan de gemiddelde liefhebber denkt: waarom ben ik zelf niet op dit idee gekomen? Iets dat zo voor de hand ligt dat je er niet eens bij stilstaat. Totdat anderen het doen en je dan ineens denkt: verhip, strak plan. ‘Anderen’ zoals Rogier Cornelisse. Want dat is de man die op het idee kwam om van de radiocommentaren bij de goals van het Nederlands elftal op het WK 2010 een dichtbundel te maken.

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Karateka Lieuw-On krijgt meestertitel

Sneek - Karateka Frank Lieuw-On (53) uit Sneek heeft gisteren in Japan de titel van grootmeester (shihan) toegekend gekregen. In Japan deed hij examen voor de vijfde dan, een van de hogere graden binnen karate.

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Bekerduel Aris op 25 november

Leeuwarden - De bekerwedstrijd tussen De Friesland Aris en Landstede Zwolle voor de achtste finale zal worden gespeeld op donderdagavond 25 november om 20.00 uur in het Kalverdijkje. De winnaar van dat duel speelt in de kwartfinale in een dubbele ontmoeting tegen EiffelTowers Den Bosch of Rotterdam.

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Jong Heerenveen speelt gelijk

Doetinchem - Jong Heerenveen/Emmen heeft gisteravond een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen hekkensluiter De Graafschap, 2-2.

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Huistra op de bank in noordelijke derby

Groningen - Pieter Huistra zit zondag 17 oktober tijdens de noordelijke derby FC Groningen - sc Heerenveen gewoon op de bank bij de thuisclub.

Sportdinsdag, 5 oktober 2010

Leeuwarden grijpt naast EK dames in 2013

Leeuwarden - Nederland heeft gisteren naast de organisatie voor het Europees Kampioenschap voetbal 2013 gegrepen. De UEFA besloot tijdens een stemming in Minsk (Wit-Rusland) dat het toernooi over drie jaar in Zweden wordt gehouden. De mededeling was fikse een tegenvaller voor de KNVB en voor Leeuwarden, een van de speelsteden tijdens het EK. Cambuur-directeur Alex Pama is hevig teleurgesteld en snapt weinig van het besluit. ,,We waren ervan overtuigd dat wij dit keer zouden krijgen. In 2009 was het in Finland, bovendien was het in 1997 al eens in Zweden. Dat is toch raar?”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties