Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 5 augustus 2010.

Cultuurdonderdag, 5 augustus 2010

Straatfestival Drachten met negen muziekpodia

Drachten - In Drachten komt een nieuw gratis toegankelijk straatfestival, De Oversteek genaamd, waarbij muziek centraal staat. Dat heeft een woordvoerder van poppodium Iduna gisteren gemeld. Het festival telt negen podia verspreid over een terrein dat de Noord- en Zuidkade en de Tine Talmanstraat beslaat. De eerste editie vindt plaats op 29 augustus.

Cultuurdonderdag, 5 augustus 2010

Meer openingstijden bieb Leeuwarden

Leeuwarden - De bibliotheek in Leeuwarden is vanaf 6 september voortaan ook op donderdagavond en zaterdagmiddag geopend. Dat heeft een woordvoerster van Bibliotheken Midden-Fryslân gisteren gemeld.

Cultuurdonderdag, 5 augustus 2010

Kaartverkoopsysteem Lawei werkt weer

Drachten - De problemen met het nieuwe kaartverkoopsysteem van de Lawei in Drachten zijn opgelost. Dat heeft een woordvoerder gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 5 augustus 2010

Graanprijs schiet sterk omhoog door droogte

Den Haag - De prijs van graan schiet omhoog, nu de landen in het zogeheten Zwarte Zee-gebied getroffen worden door hitte en droogte. De prijs van gerst is in vier weken tijd verdubbeld en die van tarwe ligt zo’n 60 tot 70 procent hoger, aldus het Productschap Akkerbouw. ,,De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig. Het afgelopen jaar was schrikbarend slecht’’, zegt voorzitter Theo Meijer van het productschap. Voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland zegt dat de prijs van graan nu hard stijgt, maar nog steeds niet hoog te noemen is, als je kijkt naar het verleden. Ook van andere akkerbouwproducten zal er door de droogte minder worden geproduceerd.

Economiedonderdag, 5 augustus 2010

Zuivelverwerkers krijgen iets meer voor melkpoeders

Zoetermeer - De Nederlandse zuivelfabrieken hebben ook in de afgelopen week voor verschillende bestanddelen van de melk weer iets meer geld ontvangen dan in de week daarvoor. Volgens het Productschap Zuivel kwam de prijs voor mager melkpoeder van extra goede kwaliteit gisteren uit op 218 euro per honderd kilo (plus drie euro). De prijs voor weipoeder steeg met drie euro naar 62 euro per honderd kilo. De prijs van vol melkpoeder ging nog iets omlaag naar 274 euro per kilo (min vier euro). De prijzen van boter bleven stabiel.

Hoofdartikeldonderdag, 5 augustus 2010

Terrorisme met atoomwapens...

Op ongeregelde tijden wordt het voorpagina-nieuws: de dreiging van terroristische aanslagen met atoomwapens. Het onderwerp heeft na de aanslag van 11 september op Amerikaanse doelen hoge prioriteit gekregen in de Verenigde Staten. De reden daarvoor is duidelijk: als het terroristen lukt om vliegtuigen in handen te krijgen en deze met passagiers en al te laten exploderen in gebouwen, wat en wie garandeert dan nog dat terroristen er niet in zullen slagen een nucleaire aanval op bijvoorbeeld New York te organiseren? Dezer dagen heeft die dreiging een bijzondere lading, namelijk de herdenking van de verschrikkelijke bombardementen op Hirosjima en Nagasaki, 65 jaar geleden.

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

‘Dit slechte weer is juist het ideale museumweer’

Leeuwarden - De Friese musea hebben de laatste twee weken te maken met topdrukte. Door de bouwvak en het koelere weer stijgen bezoekersaantallen. Dit blijkt uit een belronde langs Friese musea.

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

Geld rolt niet; ‘wij zijn geen sinterklazen’

In 2006 besteedde het Friesch Dagblad een serie aan Friezen die ‘yn ’t spier’ zijn in ontwikkelingswerk. Hoe vergaat het hen nu? En wat hebben ze bereikt? Deze zomer vragen we het aan een aantal van hen. Vandaag: Jan Laan van stichting Nepal Pariwar.

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

De SKS-race is eigenlijk al gelopen

Lemmer - Het moet wel heel raar lopen als Heerenveen dit jaar geen SKS-kampioen wordt. Pieter Brouwer van het Feanster skűtsje haalde gisteren een tweede plek achter Douwe Visser van Grou, terwijl de nummer twee in het klassement (Joure) pas in tiende positie de finish passeerde.

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

Minder steekvliegen, maar mensen klagen meer

Leeuwarden - Met het mooie weer komen de dazen volop in actie. Mensen klagen meer over beten van deze bloedzuigende steekvliegen, terwijl er vergeleken met de jaren vijftig van de vorige eeuw liefst 90 procent minder rondvliegen. Dit zegt entomoloog Theo Zeegers van het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis.

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

Bescherming weidevogel pakt fout uit

Leeuwarden - Weidevogelbescherming heeft een averechtse uitwerking. De nestbescherming door vrijwilligers lokt roofdieren, waardoor er per saldo minder vogels opgroeien dan zonder bescherming. Dat constateert de Drentse stichting Weidevogelbescherming De Monden, na twee jaar onderzoek.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 augustus 2010

Open kerk aan de rand van een ‘rood’ dorp

Noordwolde - Ruim 260 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de protestantse kerk in Noordwolde, die al vanaf het begin af aan meedoet aan de openstelling.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Hoofdprijs Okkema’s in Buitenpost

Buitenpost - Pieter Okkema is gistermiddag in Buitenpost voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen geworden met zijn Friese fokmerrie Minke Nienke fan ’e Welle. Eerder op de dag pakte zoon Age met Hugo de winst in de competitie om de Provincie Fryslân-Prijs. ,,Dit is wat de sport sa moai makket”, glunderde senior in de stromende regen.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

De Vries verrast op CH met nieuwkomer Wendy

Buitenpost - De meeste aandacht is gisteren tijdens het concours hippique in Buitenpost uitgegaan naar de tuigpaarden. Daar tussendoor zorgde Anne de Vries uit Broeksterwâld voor een verrassing in de springrubrieken.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Heerenveen haalt Deense doelman

Heerenveen De Deense doelman Kevin Stuhr-Ellegaard is door sc Heerenveen aan getrokken om te voorzien in het nijpende keepersprobleem. De 27-jarige doelman tekende een contract voor een jaar bij de club van trainer Ron Jans. Dat maakten de Friezen gisteren bekend. Stuhr-Ellegaard was afgelopen week op proef bij Heerenveen. Stuhr-Ellegaard komt over van Randers FC, waar hij een aflopend contract had. Hij speelde eerder voor Manchester City, Blackpool en Hertha BSC. Jans wilde graag nog een keeper aan zijn selectie toevoegen, omdat Brian Vandenbussche lang uitgeschakeld is. De Belg scheurde vorige maand de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Heerenveen heeft ook nog de beschikking over Kenny Steppe, maar de Belgische keeper was afgelopen seizoen lang uitgeschakeld met blessures

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Selectie De Friesland Aris is rond

Leeuwarden De Friesland Aris heeft zijn selectie voor het komende seizoen rond. De basketbalclub uit Leeuwarden maakte vanochtend de komst van de laatste twee nieuwe spelers bekend. Joshua Kramer (20) komt over van Den Helder. De shooting forward (1.94) speelde eerder in Almere en Den Helder in de eredivisie en kwam vorig seizoen uit voor de jeugd van Den Helder. Kramer is jeugdinternational en kwam deze zomer uit voor het Nederland onder 20 tijdens de Europese kampioenschappen. Laatste nieuweling is Mark Sanchez. Sanchez, een powerforward van 2.01 meter, heeft na de opleiding aan Boise State University kort gespeeld in Israel (Hapoel Holon) en Mexico. Bij Boise State was Sanchez een jaar teamgenoot van ex-Arisspeler Matt Bauscher (inmiddels Groningen). Tijdens zijn laatste collegejaar was Sanchez goed voor 13 punten en 7 rebounds per wedstrijd.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Genoeg punten, maar Cambuur alsnog onder curatele

Zeist - Dertien clubs zijn staan bij de KNVB onder verscherpt toezicht. Dat maakte de voetbalbond gisteren in Zeist bekend bij de presentatie van het rapport over de financiële situatie in het Nederlandse betaalde voetbal. SC Cambuur was al een tijdlang een van die clubs en is dat nu ook weer. Hoewel de Leeuwarders inmiddels voldoen aan de criteria om onder het toezicht uit te komen, moeten ze daarvoor nog even geduld hebben.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Huymans van Cambuur naar Dordrecht

Leeuwarden SC Cambuur verhuurt Dave Huymans dit seizoen aan competitiegenoot FC Dordrecht. Dit maakte de Leeuwarder eerstedivisionist vanochtend bekend. De 24-jarige middenvelder mocht bij Cambuur vertrekken, omdat hij weinig kans op speeltijd zou hebben. Huymans kwam voor afgelopen seizoen over van FC Zwolle. Hij speelde slechts dertien maal, vooral als invaller. Huymans scoorde eenmaal voor Cambuur.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Trio Van Althuis maakt goede sier op 157ste PC

Franeker - Pieter van Althuis, Gerrit Flisijn en Jacob Klaas Haitsma stapten gisteravond in Franeker bij het invallen van de schemering niet als de winnaars van het zompige veld van het Sjűkelân. Maar de verliezende finalisten voelden zich wel een beetje de morele winnaar van de 157ste PC. Daar waar de hoofdklasse parturen één voor één omvielen, daar bleven zij als enige trio over om het in de eindstrijd te mogen opnemen tegen de huizenhoge favoriet, trio Van der Bos. ,,Wy hawwe in hiele partij fuortslein, mar it wie krekt net’’, aldus achterinse Haitsma.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Regen verandert Sjűkelân in een heuse modderpoel

De regen was gisteren de grote spelbreker tijdens de 157e PC. Het Sjűkelân was ’s ochtends al niet in een al te beste staat toen de eerste partijen begonnen terwijl de regen al met bakken uit de hemel kwam. Tot drie uur ’s middags viel er in en rondom Franeker zo’n twintig millimeter regen. Dat kon het kaatsveld absoluut niet aan en halverwege de tweede lijst waren de perken en de opslaglijn op het Sjűkelân al veranderd in een modderpoel. Om drie uur werd de wedstrijd stil gelegd.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Sjűkelân als decor voor het feest van de ‘Drie Koningen’

Franeker - Geen mens twijfelde op voorhand eigenlijk aan de suprematie van het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger. De manier waarop het trio dit seizoen in de tweede cyclus zeven van de tien vrijeformatie wedstrijden won, lag daar aan ten grondslag. Maar van het gemak waarmee trio Van der Bos door de eerste drie omlopen wandelde (slechts vier eersten tegen), was in de finale tegen het partuur van Pieter van Althuis geen sprake. Van enige twijfel is echter geen moment sprake geweest bij trio Van der Bos. ,,Ik ha der yn 'e finale absolút net in momint oer ynsitten. Ek net doe't wy mei 5 om 4 achter kamen’’, vertelde Van der Bos, die net als een jaar eerder unaniem gekozen werd tot koning.

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Van der Bos ook onder druk koninklijk

Franeker - Het zwaar favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger heeft gisteravond laat zeer verdiend de 157ste PC gewonnen. Het trio bleef in de modderpoel die Sjűkelân heet overeind waar de grootste concurrenten stuk voor stuk over eersteklasparturen struikelden. Op weg naar de kransen hoefde het trio overigens slechts eersteklassers uit te schakelen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties