Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 juli 2010.

Cultuurmaandag, 5 juli 2010

Joachim Nieuwhof wint Coba de Groot Stipendium

Groningen - Joachim Nieuwhof (1984, Drachten) uit Groningen heeft dit jaar het Coba de Groot Stipendium gewonnen, een jaarlijkse prijs voor jonge talentvolle kunstenaars met Friese roots. De winnaar werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de opening van de afstudeerexpositie van kunstacademie Minerva in Groningen.

Cultuurmaandag, 5 juli 2010

Euphonia uit Wolvega wint drie prijzen in Rastede

Wolvega - Brassband Euphonia uit Wolvega heeft liefst drie prijzen gewonnen op het muziekconcours in het Duitse Rastede. Niet alleen werd het A-orkest uitgeroepen tot Europees Kampioen in het concertonderdeel, ook haalde het jeugdorkest goud en won dirigent Froukje Hoekstra van het jeugdorkest een dirigentenprijs.

Cultuurmaandag, 5 juli 2010

De Feintsjes opnieuw beste dweilorkest van Nederland

Menaldum - Dweilorkest De Feintjes uit Menaldum hebben zaterdag het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten gewonnen in het Gelderse Voorthuizen. Daarmee hebben de Friezen hun titel succesvol verdedigd; ook vorig jaar waren ze de beste van Nederland.

Economiemaandag, 5 juli 2010

Kampioensvlag Oranje is bij DVC Dokkum al klaar

Dokkum - Regeren is vooruitzien, dus heeft de Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) al een vlag ontworpen voor het geval Nederland wereldkampioen voetbal wordt. Vandaag gaat de kampioensvlag al in productie. Dat liet het bedrijf gisteren weten.

Hoofdartikelmaandag, 5 juli 2010

Slavernij...

Vorige week werd in Nederland herdacht dat de slavernij 147 jaar geleden is afgeschaft. Enkele honderden belangstellenden kwamen naar het Amsterdamse Oosterpark om te zien hoe onder anderen demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher een krans legden bij het nationaal slavernijmonument. Ook waren de ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba aanwezig, evenals de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika.

Regiomaandag, 5 juli 2010

‘Hier liep de vader van de vader van mijn vader dus’

Leeuwarden - Vanuit Amerika, Engeland en Afrika kwamen dit weekend leden van de familie Isaacs naar Leeuwarden. Op zoek naar het geboortehuis van een beroemde voorvader, maar ook vooral op zoek naar elkaar.

Regiomaandag, 5 juli 2010

Ouderwets spelen, dát is troef in Terherne

Terherne - De marketingwaarde van de Kameleon is enórm, zegt Nop de Graaf. ,,Vijftien miljoen verkochte boeken. Annie M.G. Schmidt verkocht niet meer dan vijf miljoen. Ga maar na hoe groot het publiek ervoor is.”

Regiomaandag, 5 juli 2010

Roorda weer klimkampioen

Akkrum - Niek Roorda uit Akkrum is zaterdag in eigen dorp voor de elfde keer Fries seniorenkampioen mastklimmen geworden. Hij versloeg in de finale Hendrik Bokke Haanstra uit Workum, die in het verleden vier keer de titel voor zich opeiste.

Regiomaandag, 5 juli 2010

‘Engels model goed voor Fries bedrijfsterrein’

Leeuwarden - De bedrijventerreinen in Fryslân moeten duurzamer en groener opgezet worden. Dat zegt gedeputeerde Galema. Van een nieuw terrein bij Quatrebras wil hij een voorbeeld maken voor de rest van de provincie.

Geloof & Kerkmaandag, 5 juli 2010

Boekje over historie Mariakerk van Mantgum

Mantgum - In Mantgum is zaterdagmiddag een nieuw boekje gepresenteerd over de Mariakerk. Dat gebeurde in het godshuis dat dit jaar in zijn huidige vorm 510 jaar bestaat. In 1203 werd de kerk gebouwd maar rond 1500 tot op het fundament afgebroken. De kloostermoppen werden gebruikt voor de bouw van de huidige kerk.

Geloof & Kerkmaandag, 5 juli 2010

Joden en katholieken bezorgd over intolerantie

Utrecht - Katholieke bisschoppen en vertegenwoordigers van het Centraal Joods Overleg (CJO) zijn verontrust over een afnemende tolerantie voor religieuze overtuigingen.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Douma nationaal kampioen in Flits

Kolmeersland - Elina Douma (Oppenhuizen) is gisteren op het Sneekermeer samen met Ernst Mulder (IJlst) Nederlands kampioen geworden in de Flitsklasse. Een verrassing, omdat de zeilster uit Oppenhuizen nog maar betrekkelijk kort in de tweemansboot voor de jeugd tot achttien jaar zeilt.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Koning van de zachte bal dicteert bij vijftigplussers

St. Nicolaasga - Berltsumer Johannes Siegersma pakte na het eerste bondspartij voor 50-plussers ooit, Harlinger kaatser Pollie Kwast stevig bij de schouders. ,,Do bist de grutte man fan de finale, do hast ús ferslein.” Kwast, de koning van het Lanenkaatsen in Harlingen, gezegend met een verwoestend opslag, was tijdens deze eerste officiële titelstrijd zaterdag in St. Nicolaasga een klasse apart. Hij won samen met de ouwe seunen Johannes Hinrichs en Eddy Sjollema.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Sexbierum-Pietersbierum wint schoolmeisjesbond

Folsgare - Pytrik Visser, Hendrieke van der Schoot en Janneke Ennema hebben zaterdag in Folsgare namens de afdeling Sexbierum-Pietersbierum de bondspartij voor schoolmeisjes op hun naam geschreven. Het was de eerste keer in de 27-jarige historie van de bondspartij in de categorie voor meisjes van twaalf en dertien jaar, dat De twa doarpen/DIOS de titel opeiste. Er stond zaterdag in Folsgare geen maat op het trio, dat als huizenhoge favoriet aan het karwei was begonnen.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Hommerts-Jutryp schrijft historie op jongens pupillenbond

Tzummarum - De afdeling Hommerts-Jutryp heeft zaterdag in Tzummarum met een tweede plaats historie geschreven op de bondspartij voor jongenspupillen. Onder leiding van coach Coos Veltman slaagde het drietal, Jetze Wiersma, Lex Potma en Sander Gerbrandy er net niet in de hoogste eer te halen. Die kwam toe aan de huizenhoge favoriet Stiens, die dit seizoen met het trio Kevin Jordi Hiemstra, Edser en Nanne Rijpstra al drie afdelingswedstrijden won en zaterdag de kroon op het werk zette.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Van droomfinale naar deceptie in Mantgum

Mantgum - Wat op voorhand een droomfinale leek, draaide zaterdag bij de Jong Famme Partij in Mantgum uit op een deceptie. De finale tussen Ee en Boazum was nog maar net aan de gang toen Wiljo Sijbrandij bij het keren van een bal ongelukkig terecht kwam en haar pols brak. Na overleg besloot Boazum vervolgens de partij op te geven. Ee, dat voor de laatste keer mee mocht doen in de samenstelling van Klaske de Jong, Sjoukje Visser en Aukje van Kuiken, won zo gemakkelijk.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Bronzen Hotze voor Iseger

Harlingen - De verordening was meedogenloos en het perspectief troebel. Het snoeiharde besluit van Daniël Iseger en Gert-Anne van der Bos om Folkert van der Wei uit te wisselen voor Taeke Triemstra maakte vele tongen los. Maar nu zwijgen de criticasters.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Regen grote spelbreker tijdens fierljeptweekamp

Vlist - De jaarlijkse Tweekamp tussen Holland en Fryslân zou zaterdagmiddag een voorproefje op het NK fierljeppen in augustus geweest moeten zijn. Zo keek iedereen in het Zuid-Hollandse Vlist uit naar vooral de inmiddels traditionele strijd tussen de zwaargewichten Bart Helmholt en Jaco de Groot. Maar flinke regenbuien gooiden roet in het eten en de wedstrijd werd al na twee ronden gestaakt. Fryslân deed het tot dan toe het beste en mocht een klein feestje vieren. Ysbrand Galama was de verliezer van de winnaars.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Hooghiemster pakt de eindzege in zesdaagse

De Wilp - René Hooghiemster was zaterdagavond iedereen te slim af in de wielerronde van De Wilp. Dat leverde de coureur uit Drachten de dubbelslag op, want naast de criteriumwinst greep hij óók de eindzege in de Zesdaagse van het Westerkwartier. ,,Hjir hie ik echt net mear op rekkene freed’’, glunderde Hooghiemster.

Sportmaandag, 5 juli 2010

‘Fryslân boppe’ bij grasbaanraces in Noordwolde

Noordwolde - Vorig jaar vormde het Friese drietal Dirk Fabriek, Jannick de Jong en Theo Pijper nog het Nederlandse team dat in 2009 tweede werd tijdens het WK voor landenteams in Eenrum. Gistermiddag stonden de drie in Noordwolde tijdens de internationale grasbaanraces wederom naast elkaar op het podium, maar deze keer met een andere rolverdeling. Fabriek had net overtuigend gewonnen bij de specials senioren, De Jong en Pijper werden respectievelijk tweede en derde. ,,Ze hadden het Friese volkslied moeten spelen”, knipoogde Pijper.

Sportmaandag, 5 juli 2010

Gedreven Heerenveen maakt in Sneek zeven vol

Sneek - Net als drie dagen eerder in Koudum trakteerde sc Heerenveen jubilaris Sneek Wit Zwart zaterdagavond op zeven doelpunten. Dat hadden er gemakkelijk meer kunnen zijn, maar het echte vuurwerk bij het feestje van de honderdjarige uit Sneek bleef uit. Ook de publieke belangstelling op sportpark Molenkrite viel wat tegen, maar in hoeverre de tanende populariteit naar aanleiding van het teleurstellend verlopen vorig seizoen daar debet aan is, valt moeilijk te zeggen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties