Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 5 juni 2008.

Cultuurdonderdag, 5 juni 2008

Rely Jorritsma Fûns Prizen voor Elske Kampen en Elmar Kuiper

Bears - Elske Kampen uit Gytsjerk en Elmar Kuiper uit Húns krijgen dit jaar de Rely Jorritsma Fûns Prizen. Dat heeft de gemeente Littenseradiel gisteren bekendgemaakt. Kuiper krijgt de prijs voor zijn verhaal Dach. Kampen krijgt twee prijzen, voor haar gedicht Trije dagen en voor het verhaal De opdracht. Het is meer dan 25 jaar geleden dat een schrijver in één keer twee Rely-prijzen krijgt toegekend.

Cultuurdonderdag, 5 juni 2008

Voorstellingen ‘Oer de seedyk’ zijn uitverkocht

Peasens-Moddergat - Het muzikale openluchtvoorstelling Oer de seedyk van kunstenaar Gerrit Breteler is helemaal uitverkocht.

Cultuurdonderdag, 5 juni 2008

Waterwall: spectaculair en energiek

Op het plein voor De Lawei in Drachten spoten de fonteinen al enige tijd blauw water. Dit was al een aankondiging voor het grote waterspektakel dat gisteravond in deze schouwburg plaats vond. ‘Waterwall, een sensationele dansshow in 16.000 liter stromend water’, zo stond het in het persbericht aangekondigd. Sensationeel was het zeker te noemen, in de eerste plaats natuurlijk de grote hoeveelheid water die voortdurend op het toneel kletterde en in de tweede plaats de tomeloze energie van de dansers. Je kwam ogen en oren te kort om alles goed te bevatten.

Economiedonderdag, 5 juni 2008

Friese bouwbranche voelt Duitse adem in de nek

Leeuwarden – Internationalisering. Ook de noordelijke bouwsector ontkomt er niet aan. Al een aantal jaren worden er steeds meer buitenlandse werklieden op bouwplaatsen gesignaleerd, nu weten ook steeds meer buitenlandse bouwbedrijven – met name Duitse – de weg naar Nederlandse opdrachtgevers te vinden. Vooral in de particuliere woningbouwsector worden Duitse bouwers regelmatig ingeschakeld. “Een tendens die al een tijdje aan de gang is, ook in Fryslân”, erkent regiomanager Rolf Koops van brancheorganisatie BouwNed Noord.

Economiedonderdag, 5 juni 2008

Megastallen vooral in de melkveehouderij

Leeuwarden - De Provincie Fryslân verwacht dat er de komende jaren vooral megastallen ontstaan in de melkveehouderij. Dat staat in de notitie Megastallen die Gedeputeerde Staten hebben opgesteld. In de intensieve veehouderij zullen minder snel megastallen voorkomen. Provinciale Staten stellen voor om nieuwbouw toe te staan met een goothoogte van maximaal vijf meter. Bij stallen die hoger worden moet er bij uitzondering toestemming worden verleend. In dat geval moet er vooral worden gekeken naar aard en schaal van de omgeving.

Economiedonderdag, 5 juni 2008

CU wil aanpak van hoge grondprijzen

Den Haag - De ChristenUnie wil de grote verschillen in grondprijzen aanpakken. Door stadsuitbreidingen ontvangen boeren in die gebieden hoge prijzen voor hun grond terwijl boeren die in de nabijheid van natuurgebieden worden uitgekocht, veel minder voor hun grond ontvangen. Volgens Ernst Cramer, lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, is dit onterecht. Hij pleit voor een eerlijkere verdeling van de prijzen.

Hoofdartikeldonderdag, 5 juni 2008

Platteland is vitaal...

Aan humor ontbreekt het de jongste verzetsgroep tegen het kabinet in elk geval niet. Tien plattelandsgemeenten willen dat Den Haag meer aandacht besteedt aan het platteland, en ze hebben zich P10 gedoopt; een knipoog naar de G4 en de G27, de lobbyclubs van de grootste gemeenten.

Regiodonderdag, 5 juni 2008

Markt ziet geen brood meer in busvervoer

Heerenveen - Het nieuwe busbedrijf Qbuzz gaat hoogstwaarschijnlijk vanaf 14 december het busvervoer in Zuidoost-Fryslân verzorgen. Het bedrijf, waarin de Nederlandse Spoorwegen een minderheidsbelang hebben, heeft als enige ingetekend op de concessie voor dit gebied, dat sinds 1998 in handen is van Arriva.

Regiodonderdag, 5 juni 2008

‘Ook dubieus handelen bij Friese thuiszorg’

Leeuwarden - In zeker twee gevallen zijn bestuursleden van Friese thuiszorginstellingen financieel over de schreef gegaan. Dat zegt vakbondsleider William Moorlag van AbvaKabo FNV naar aanleiding van de miljoenenfraude bij Icare. ,,Ik weet zeker dat dit soort dingen in Noord-Nederland meer gebeurt.” Moorlag werkt aan een zwartboek over de betreffende instellingen.

Regiodonderdag, 5 juni 2008

‘Schrappen tunnels tegen afspraken in’

Leeuwarden - Het schrappen van twee geplande landbouwtunnels onder de provinciale weg N381 tussen Drachten en de Drentse grens komt voor enkele landbouwers en recreatieve bedrijven in de omgeving als een volslagen, onaangename verrassing. Dat bleek gisteren tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten over het tracébesluit voor het noordelijk en zuidelijk deel van de weg. Volgens Anne Schelhaas van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord is eerder toegezegd dat er geen wijzigingen meer in het tracé zouden worden gedaan.

Regiodonderdag, 5 juni 2008

Ingehaald door tachtigjarigen; ‘ze zijn hier zó sportief!’

Veenwouden - ‘Hé Per, wil jij met ons gaan lopen?’ Die vraag van de negentienjarige Nynke Dantuma uit Veenwouden betekende voor Pedro Silva uit Ecuador het begin van een training voor de Slachtemarathon op 14 juni. ,,De Nijmeegse vierdaagse heeft mijn gastzusje Nynke al drie keer gelopen met haar tweelingzus Sietske”, vertelt de achttienjarige uitwisselingsstudent die elf maanden bij de familie Dantuma logeert. ,,Ze was nu aan het oefenen voor de Slachtemarathon met haar vader en vroeg mij twee maanden geleden mee te wandelen.”

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2008

Kerk moet tegencultuur zijn

Kampen - ,,We moeten de héle mens aanspreken in de kerk, dat gebeurt in de marketing ook. Daarvoor moet je mensen in hun hart raken, niet alleen op cognitief niveau”, zei prof.dr. James K.A. Smith gisteren tijdens een gastcollege aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg).

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2008

Nieuwe start nodig in Leeuwarder parochie

Leeuwarden - Het pastoresteam van de Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden wordt fors ingekrompen. Drie van de huidige vijf pastores moeten weg, zo werd dit weekend bekend. Het is onderdeel van een carrousel in het bisdom.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2008

Kazakse kerken vrezen godsdienstregels

Chicago/Amersfoort - De overheid van Kazachstan bereidt wetgeving voor die het werk van christelijke organisaties verder gaat beperken. Dat meldt de Nederlandse organisatie Bible League op basis van informatie van het kantoor in Kazachstan.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

René Hooghiemster is de baas in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - ,,Een prachtige dag”, sprak René Hooghiemster na zijn overwinning in de Ronde van Beetsterzwaag. Het kon gisteravond niet op voor de 22-jarige wielrenner uit Oentsjerk. Zijn vriend Lieuwe Westra zegevierde in de Parel van de Veluwe en zijn broertje Niek kon met de besten mee in Beetsterzwaag. Er kon er echter maar één de baas zijn en dat was René Hooghiemster.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Skeelerneur Mark Horsten kiest in alles zijn eigen weg

Haulerwijk - Hij won vorig weekeinde goud en zilver op de Nederlandse kampioenschappen baanskeeleren in Nijeveen en naderhand bleek dat hij op de puntenkoers en passant ook nog een wereldrecord gereden te hebben. Geen gekke gedachte dus om Mark Christian Horsten zaterdag te bombarderen tot een van de grote favorieten tijdens het Nederlands kampioenschap op de weg in Almere. Skeeleren is voor Horsten alles, maar de 21-jarige Haulerwijker kiest daarin wel zijn eigen weg.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Cambuur heeft de selectie vrijwel rond

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden heeft de selectie voor het volgend seizoen nagenoeg rond. Gisteren maakte de club bekend dat het Nassir Maachi van FC Utrecht en Sandor Fischer van NAC Breda overneemt.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Hannes Scherjon zet aanval op leiderstrui in

Buitenpost - Hannes Scherjon miste bij begin van het fierljepseizoen een paar wedstrijden, maar de fierljepper uit Noardburgum zette gisteravond in Buitenpost de aanval in op het pompeblêdentricot van de leider in het klassement Henk Schievink.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Fledderus vertrekt naar Heracles Almelo

Almelo - Oud-Heerenveenspeler Mark-Jan Fledderus (25) verruilt komend seizoen FC Groningen voor Heracles Almelo. De middenvelder speelde de afgelopen vier seizoenen voor FC Groningen en kwam daarvoor uit voor sc Heerenveen. Fledderus heeft zich voor drie seizoenen aan de club uit Almelo verbonden. ,,Ik heb een heel positief gevoel bij Heracles Almelo en heb goede gesprekken gehad met voorzitter Jan Smit, directeur Nico-Jan Hoogma en de trainers. Ze hebben aangegeven dat de club graag vooruit wil. Dat is ook mijn ambitie en daar wil ik graag onderdeel van uitmaken.”

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Kelleher blijft bij de Flyers, Postma weg

Heerenveen - Goalie Tim Kelleher zal ook komend seizoen in het shirt van de Flyers spelen. De net 28 jaar geworden Amerikaan heeft dat coach Chris Eimers laten weten. Voor de Flyers betekent dat goed nieuws. Ondanks het feit dat Kelleher vorig seizoen ruim drie maanden aan de kant moest blijven vanwege een knieblessure, was hij zowel de meest waardevolle, als de populaire speler in Heerenveen.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Marcel Beima leidt in Volta a Lleida

La Sue d’Urgell - Marcel Beima heeft gisteren de derde etappe van de Vuelta a Lleida, met daarin een berg van de tweede categorie, gewonnen. Het is een zesdaagse Spaanse etappekoers. De wielrenner uit Hurdegaryp versloeg gisteren zijn Spaanse medevluchter Antonio Garcia in de spurt. Het tweetal had 24 seconden voorsprong op het peloton.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Eerste seizoenzege voor Lieuwe Westra

Harderwijk - Lieuwe Westra boekte gisteravond in Harderwijk zijn eerste seizoenzege. De wielrenner uit Mûnein schreef na 175 kilometer de klassieker de ‘Parel van de Veluwe’, met start en finish in Harderwijk, op zijn naam.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Bolwerken heersen bij FK schoolkorfbal

Oldeberkoop - Gistermiddag werd op het sportpark in Oldeberkoop traditioneel de Friese schoolkorfbalkampioenschappen afgewerkt en al even traditioneel waren het de echte korfbalbolwerken die er met de titels vandoor gingen tezamen met de nominaties voor de NK’s op 21 juni in Kampen.

Sportdonderdag, 5 juni 2008

Superieure Kok wint de ‘Lus van Akkrum’

Akkrum - Benjamin Kok heeft gisteren de Lus van Akkrum gewonnen. Hij zette een tijd neer van 39 minuten en 9 seconden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties