Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 mei 2009.

Cultuurdinsdag, 5 mei 2009

Domuko beste marsband van Nederland

Dokkum - Showband Domuko uit Dokkum is door de Koninklijke Nederlandse Muziek Federatie (KNFM) uitgeroepen tot beste muziekkorps in Nederland, voor wat betreft het marsonderdeel. Dat heeft de Dokkumer showband gisteren bekendgemaakt. Domuko heeft in 2008 de hoogste score behaald over alle marswedstrijden die dit jaar in Nederland gehouden werden. De Dokkumers mogen de kampioensonderscheiding binnenkort in ontvangst nemen.

Cultuurdinsdag, 5 mei 2009

Museum Belvédère mixt eigen collectie met bedrijfswerk

Heerenveen - In Museum Belvédère in Heerenveen opent deze maand de tentoonstelling Wahlverwandtschaft, Bouwfonds Kunstcollectie - Museum Belvédère. De expositie toont werken uit de Bouwfonds Kunstcollectie, onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, tezamen met kunstwerken uit de collectie van het museum. De nadruk van de selectie komt te liggen op de overeenkomsten tussen beide verzamelingen.

Economiedinsdag, 5 mei 2009

In Dongeradeel geen teelt van gentec-aardappelen

Leeuwarden - In de gemeenten Dongeradeel en Ferwerderadiel en de Drentse gemeente Aa en Hunze mogen chemiebedrijf BASF en de Universiteit van Wageningen vooralsnog geen proeven doen met genetisch aangepaste aardappelen. Dit meldt milieuorganisatie Greenpeace. BASF en de universiteit wilden dit jaar veldproeven doen in beide gemeenten. De Raad van State heeft naar aanleiding van een verzoek om een spoedvoorziening van Greenpeace de vergunningen voor veldproeven met genetisch gemanipuleerde aardappelen van het chemiebedrijf en de universiteit met onmiddellijke ingang geschorst.

Hoofdartikeldinsdag, 5 mei 2009

Vrijheid en identiteit...

Vrijheid en identiteit is het thema dat het nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar had gekozen. Het thema heeft op allerlei manieren invulling gekregen, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Regiodinsdag, 5 mei 2009

Democratische controle kan beter

Leeuwarden - De controle van gemeenteraden op gemeenschappelijke regelingen kan eenvoudig een stuk beter. Als de gemeenten één lijn kiezen in hun benadering van bijvoorbeeld Omrin, kunnen ze vanaf het begin meepraten over belangrijke beslissingen.

Regiodinsdag, 5 mei 2009

De Elfstedentocht met de rolstoel, voor het goede doel

Voorthuizen - Het wordt de langste rit die hij tot nog toe heeft gereden. Vanuit zijn woonplaats Voorthuizen rolt Christiaan Mensinga (32) via de Afsluitdijk naar Leeuwarden, om vandaar uit de Elfstedentocht eveneens per rolstoel af te leggen. ,,Opgeteld is het 520 kilometer”, zegt Mensinga. ,,De afstanden van de vorige tochten die ik heb gereden, lagen tussen de driehonderd en vierhonderd kilometer.”

Regiodinsdag, 5 mei 2009

Voedselbank moet gaan verhuizen

Leeuwarden - De voedselbank van Leeuwarden zal hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar verhuizen naar een groter gebouw op een andere locatie. Dat staat in het jaarverslag dat de voedselbank gisteren presenteerde. De verhuizing is nodig door een sterke toename van klanten.

Regiodinsdag, 5 mei 2009

‘Frijheid is machtich, it draait dyn dea net werom’

Kûbaard - ,,Hoe droevig de aanleiding ook is, het is een vreugde en troost om hen weer in Kûbaard te kunnen verwelkomen. Ze zijn terug van weggeweest, ze komen na alle omzwervingen, na alle leed en ontberingen weer thuis in Kûbaard.”

Geloof & Kerkdinsdag, 5 mei 2009

Moeder Teresa van Ethiopië helpt 32.000 vrouwen

Leusden - Een fistel, veel mensen zal het niets zeggen, maar in Afrika betekent het dat je als vrouw verstoten wordt. Door het werk van dr. Catherine Hamlin (85) en haar medische teams zijn inmiddels 32.000 vrouwen geholpen via een operatie. De ‘Moeder Teresa van Ethiopië’ was vorige week in Nederland.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 mei 2009

‘Krúspunt’ naam nieuw Fries oecumene platform

Leeuwarden - ‘Krúspunt’ is de naam voor het nieuwe platform voor oecumene en Fries, zo is bekendgemaakt door de opstartgroep.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 mei 2009

Ds. Smilde: in hiel soad reaksjes op jubileum

Leeuwarden - Ds. Bernard Smilde uit Leeuwarden heeft tientallen reacties gekregen op zijn zestigjarig ambtsjubileum.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 mei 2009

Klooster Hemelum: ook diensten in Leeuwarden

Hemelum - Het Russisch-orthodox klooster in Hemelum gaat orthodoxe diensten houden in Leeuwarden. Op 31 mei, pinksterzondag, is de eerste gebedsdienst in de Lutherse kerk. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 mei 2009

PKN gaat op missietournee

Missionair werk staat hoog op de agenda van de Protestantse Kerk (PKN). De nieuwe synodevoorzitter, ds. Peter Verhoeff, zei in zijn eerste toespraak dat zijn hart daarvoor klopt. Dit najaar komt er een grote missionaire tournee door het hele land. Nynke Dijkstra-Algra over wat de landelijke kerk allemaal gaat doen.

Sportdinsdag, 5 mei 2009

Wegereef leidt bekerfinale

Zeist De bekerfinale tussen sc Heerenveen en FC Twente wordt geleid door scheidsrechter Jan Wegereef. Dat heeft voetbalbond KNVB gisteren bekendgemaakt. Hij wordt geassisteerd door Hans ten Hoove en Roger Geutjes. Kevin Blom fungeert als vierde official. Wegereef floot sc Heerenveen dit seizoen éénmaal, dat was in het thuisduel tegen AZ (3-3).

Sportdinsdag, 5 mei 2009

Jan de Jong, voormalig ijsmeester van Thialf, overleden

Heerenveen - De voormalig ijsmeester van Thialf, Jan de Jong, is vorige week overleden. De Fries begon in 1967 met zijn werkzaamheden in de Friese schaatstempel en bleef tot 2000 in dienst. De Jong, die zaterdag werd gecremeerd, is 67 jaar geworden.

Sportdinsdag, 5 mei 2009

Een halve eeuw achter de schermen bij ‘Studio Sport’

De uitzending duurde een kwartier, en er was zwemmen te zien, hockey en een voetbalwedstrijd, Feyenoord - Ajax. Uitslag 0-5, een van de grootste thuisnederlagen ooit van 010 tegen 020. De eerste uitzending van Sport in Beeld, het sportprogramma van de NTS op zondag, vond plaats op 5 april 1959. De beelden zijn bewaard in het archief van Studio Sport, het geluid is spoorloos en ook de presentatie is verdwenen - die was rechtstreeks en omdat er in die tijd nog geen videoapparatuur bestond, kon die niet worden opgenomen.’

Sportdinsdag, 5 mei 2009

Cambuur: al 7000 kaarten verkocht

Leeuwarden - Er is grote vraag naar kaarten voor de thuiswedstrijd van SC Cambuur in de play-offs. De club, die gisteren startte met vrije verkoop voor het duel op vrijdag 22 mei, meldde aan het einde van de middag dat de teller inmiddels al op 7000 verkochte kaarten staat. Cambuur verwacht dat het duel nog deze week uitverkocht zal zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties