Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 april 2011.

Achtergronddinsdag, 5 april 2011

Klimaatverandering kans voor wadden

Het klimaat verandert. Wat betekent dit voor de Waddenzee en voor het hele waddengebied? Prof. dr. Pavel Kabat verkent en analyseert de kansen en bedreigingen die de waddenregio tegemoet gaat als gevolg van en in reactie op de klimaatverandering.

Cultuurdinsdag, 5 april 2011

Eerste show Wetterkâld wijkt voor broedseizoen

Leeuwarden - De eerste uitvoering van Wetterkâld, de multidisciplinaire Friestalige voorstelling van zangeres Reina Rodina, is verschoven naar 21 juni. De premičre in Leeuwarden zou aanvankelijk plaatsvinden in de nacht van 4 op 5 mei. De organisatie ziet daar van af, omdat het muzikale evenement het broedseizoen teveel zou verstoren.

Cultuurdinsdag, 5 april 2011

Nieuw jazzfestival in binnenstad van Leeuwarden

Leeuwarden - In de binnenstad van Leeuwarden wordt op zaterdag 4 juni een nieuw jazzfestival georganiseerd. Het festival speelt zich af in twaalf horecagelegenheden aan de Eewal, Gouverneursplein en Tweebaksmarkt. Het hoofdpodium is op het Gouverneursplein, waar professionele jazzbands zullen spelen. Op andere podia is plaats voor jong talent. De programmering wordt half april bekend gemaakt.

Cultuurdinsdag, 5 april 2011

Nieuw klassiek muziekfestival in Súdwest Fryslân

Bolsward - Het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk in Sneek organiseert op zondag 17 april een nieuw festival voor klassieke muziek. Het festival wordt gehouden in de Martinikerk en het Convent in Bolsward. Het Súdwest Festival moet een jaarlijkse traditie worden.

Economiedinsdag, 5 april 2011

Banken moeten voor juli Baselplannen indienen

Amsterdam - De Nederlandse banken moeten van toezichthouder DNB voor eind juni een gedetailleerd plan indienen, waarin ze aangeven hoe ze gaan overstappen op de nieuwe strengere regels voor banken, het zogenoemde Basel III. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs in een brief aan de banken laten weten.

Economiedinsdag, 5 april 2011

De opkomende economieën dragen groot deel herstel

Amsterdam - De internationale handel trekt weer aan. En dat is met name te danken aan de opkomende economieën. Ook Nederland profiteert van de grote vraag uit die landen. De export naar snelgroeiende landen in Azië, Afrika en Oost-Europa is sinds 2000 verdrievoudigd naar 67 miljard euro vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Hoofdartikeldinsdag, 5 april 2011

Breuk in de FNV...

Het gaat om vele honderden miljarden euro’s, maar naar het lijkt maakt slechts een klein clubje mensen zich er druk over: vernieuwing van het pensioenstelsel.

Regiodinsdag, 5 april 2011

OV-chipkaart verwart de Friese reiziger

Leeuwarden - Reizigers in het Friese openbaar vervoer hebben vorig jaar 9719 keer een reactie of klacht ingediend bij de vervoerders en de provincie. In 2009 waren er 5285 ‘klantreacties’. De stijging komt bijna geheel voor rekening van de OV-chipkaart. ,,Ik ben daar blij mee”, zegt gedeputeerde Adema. ,,De kaart leeft.”

Regiodinsdag, 5 april 2011

Jeugdraad praat niet alleen over keten

Sneek - ,,We hebben er het volste vertrouwen in dat het goed komt. We gaan er vanuit dat jongeren niet snel afhaken. Ze zijn allemaal goed gemotiveerd.” Waarnemend voorzitter Thom Lageveen van de Jongeren Adviesraad Súdwest Fryslân vindt het belangrijk dat de jeugd via een eigen raad invloed heeft op het gemeentelijk beleid.

Regiodinsdag, 5 april 2011

Eis in zaak-Monsma: 12 jaar

Leeuwarden - De 25-jarige Dokkumer die vorig jaar zijn plaatsgenote Suzanne Monsma heeft doodgeslagen moet twaalf jaar de cel in en gedwongen opgenomen worden in een TBS-kliniek. Dat eist het Openbaar Ministerie.

Regiodinsdag, 5 april 2011

Leeuwarden filmt het verkeer

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden heeft zaterdag de tijdelijke verkeerssituatie op de kruising van de Wirdumerdijk met de afslag naar de parkeergarage onder het Zaailand gefilmd. Ze hoopt zo een goed beeld te krijgen van de verkeersveiligheid op dat plein.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 april 2011

Gift van 8000 euro voor boetes ‘illegale’ organist

Uithuizen - Het is een pleister op de wond: de rooms-katholieke parochies in Kloosterburen en Delfzijl die allebei een boete van achtduizend euro moeten betalen, hebben beide een gift ontvangen van vierduizend euro.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 april 2011

De impact van vernieuwing in Brazilië

Er wonen maar liefst zo’n 210 miljoen mensen in Brazilië. Tot enkele decennia geleden was het ’t land met de meeste rooms-katholieken (ruim 91 procent). Tegelijk vierden toverij, voodoo, voorouderverering en andere vormen van afgoderij er hoogtij; het was heidendom met een katholiek vernis.

Sportdinsdag, 5 april 2011

Ereronde van Roorda valt slecht bij Jans

Heerenveen - De ereronde die Geert-Arend Roorda na afloop van de wedstrijd van sc Heerenveen tegen Excelsior liep is slecht gevallen bij trainer Ron Jans. De oefenmeester vond het ongepast dat de huurling, die in het door de Rotterdammers gewonnen duel twee keer scoorde, zich uitgebreid liet toejuichen in het Abe Lenstra stadion.

Sportdinsdag, 5 april 2011

Eerbetoon aan de jongste drafsportkampioen ooit

Geluk heb je niet nodig, je moet alleen niet te veel pech hebben. Het is een van de vele lijfspreuken van dravertrainer Tjitse Smeding. Een spreuk die op hemzelf van toepassing bleek te zijn. De besnorde Fries overleefde in zijn te korte leven een extreem koersongeluk, blaaskanker en een zwaar auto-ongeval, maar bezweek uiteindelijk in april vorig jaar aan een zeldzame ontsteking aan de pancreas. Tjitse Smeding, de jongste kampioen in de drafsport ooit, werd 55 jaar.

Sportdinsdag, 5 april 2011

Beloftes Heerenveen onderuit tegen PSV

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen is er gisteravond niet in geslaagd kampioen PSV de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. Op sportpark Skoatterwâld verloor de ploeg van trainer Johnny Jansen in een spectaculair duel met 3-4.

Sportdinsdag, 5 april 2011

Aanklager: drie duels schorsing De Jong

Zeist - De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft assistent-trainer Henk de Jong van SC Cambuur een schikkingvoorstel gedaan voor een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

Sportdinsdag, 5 april 2011

Goede start Postma op Palma de Mallorca

Palma de Mallorca - Pieter-Jan Postma heeft een voortvarende start gemaakt in het zeiltoernooi om de prinses Sofia-trofee voor de kust van Mallorca. De uit Terkaple afkomstige zeiler stuurde zijn boot in de Finn-klasse op de eerste dag naar de derde en eerste plaats. In de algemene rangschikking heeft hij de Brit Giles Scott en de Fin Tapio Nirkko voor zich.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties