Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 5 april 2008.

Cultuurzaterdag, 5 april 2008

Schilderij van Jan van der Kooi is terecht

Burgum - Het schilderij Zomer 2006 van de Friese schilder en tekenaar Jan van der Kooi uit Burgum is terecht. Het doek werd zes weken geleden met enkele voorstudies door TNT op transport gezet naar de nieuwe eigenaar in Zuid-Frankrijk. Het verdween toen spoorloos.

Cultuurzaterdag, 5 april 2008

Abel Tasman kunstprijs uitgereikt

Grootegast - Lotte Kema uit Groningen heeft de hoofdprijs gewonnen van de Nederlandse Abel Tasman Art Prize. Dat heeft de gemeente Grootegast gisteren gemeld. Kema krijgt een 21-daagse reis naar Tasmanië aangeboden. De publieksprijs (een digitale fotocamera) werd gewonnen door Dianne van der Heide uit Haulerwijk.

Cultuurzaterdag, 5 april 2008

De circuskunst leren op Schiermonnikoog

Schiermonniksoog - Liefhebbers van circus kunnen tijdens het Hemelvaartweekend hun hart ophalen op Schiermonnikoog. Daar vinden van 1 tot en met 4 mei de eerste Circustheaterdagen plaats. Dat heeft de organiserende Stichting Circusdrome gisteren bekendgemaakt. ,,Vorig jaar hebben we op Schiermonnikoog het Jongleerfestival georganiseerd. Dat was zo’n groot succes dat de gemeente Schiermonnikoog ons heeft gevraagd dit jaar weer een evenement te organiseren”, aldus Douwe van Oven van de stichting. ,,We willen met de Circustheaterdagen een bijdrage leveren aan de circustheatercultuur in Nederland.”

Hoofdartikelzaterdag, 5 april 2008

De vraag naar God...

De vraag naar het bestaan van God is nooit een ‘kale’ vraag. Ze wordt altijd gesteld in een context, in omstandigheden van de persoon die de vraag stelt, of naar aanleiding van gebeurtenissen. In geval van persoonlijk leed, bij een ramp of naar aanleiding van een oorlog heeft de vraag naar Gods bestaan een specifieke vorm: ‘Als er dan een God bestaat, waarom laat Hij dan toe dat...’

Regiozaterdag, 5 april 2008

Koud weer nekt insect na winterslaap

Tijnje - Het koele weer van dit voorjaar brengt insecten die ontwaken uit hun winterslaap in de problemen. Daardoor is er ook weinig te eten voor vogels die terugkomen van overwintering. Er is nog niets aan de hand. ,,Een week mooi weer en het is weer goed”, zegt entomoloog Peter de Boer.

Regiozaterdag, 5 april 2008

Wat een mooi pand! En dan de klacht

Ternaard - Een gezondheidscentrum, compleet met huisarts en apotheek, fysiotherapeut, psycholoog en logopedist, in een dorp met 1500 inwoners. Ternaard boft er maar mee, vindt Tjitske Damstra van WoonFriesland. De woningcorporatie heeft al heel wat soortgelijke centra gebouwd, maar niet eerder in zo’n klein dorp.

Regiozaterdag, 5 april 2008

Huiseigenaar duur uit in Grou

Leeuwarden - Gezinnen in Boarnsterhim krijgen van alle Friezen dit jaar de grootste stijging van woonlasten te verwerken. In hun gemeente gaan zaken als de reinigingsheffing met 12 procent omhoog.

Regiozaterdag, 5 april 2008

‘Nieuw Fries vogelbeleid nekt de kievitpopulatie’

Leeuwarden - De nieuwe regels en wetgeving met betrekking tot het ljipaaisykjen in Fryslân hebben een nadelige invloed op de kievitpopulatie. De vele ganzengedoogzones (circa 40.000 hectare) in Fryslân hebben evenmin een gunstig effect op de weidevogels. Bovendien frustreren ze de liefhebber, de aaisiker/neisoager in hoge mate.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2008

Jeugd presenteert film bij wijze van kerkdienst in Gaast

Gaast - De Protestantse Gemeenten (i.w.) van Gaast-Ferwoude en Exmorra-Allingawier houden morgenavond wel een heel bijzondere dienst. Er komt geen kerkgebouw, dominee of preek aan te pas; de hele dienst wordt vormgegeven door de catechisatiegroep van beide gemeenten.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2008

Met één kandidaat valt er niets te kiezen

Drachten - Een groep predikanten en gemeenteleden uit de Protestantse Kerk in Nederland heeft een open brief gestuurd aan het synodebestuur, waarin een tegenkandidaat wordt gepresenteerd voor de functie van scriba: dr. Henri Veldhuis.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2008

De droom is nog niet verwezenlijkt

Steenwijkerwold - Veel van wat ds. Martin Luther King in zijn beroemde rede ‘I had a dream’ aanroerde, is waar geworden. In de Verenigde Staten is de rassenscheiding ook in de praktijk afgeschaft en heeft de zwarte bevolking stemrecht gekregen. Maar in veel andere opzichten blijft de boodschap van de rede actueel, zegt Harcourt Klinefelter (70), indertijd een van de medewerkers van King. Gisteren was het veertig jaar geleden dat de baptistenpredikant in Memphis werd vermoord.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Van der Werf gaat voor Europese titel

Blanes Ynglingzeilster Brechtje van der Werf uit Sneek heeft vandaag met teamgenotes Mandy Mulder en Floortje Hendriksen in Blanes (Spanje) nog kans op de Europese titel. De Friezin en haar metgezellen staan vijfde. Ook de boot van Renee Groeneveld heeft dat: zij staat gedeeld eerste. De eerste zes boten hebben in de finale, met tien deelnemers en dubbele punten, kans op goud. Annelies Thies (zestiende) en oud-Drachtster Marjon Kooistra (dertiende, met Marije Faber uit Oppenhuizen en Marije Kampen uit Stavoren) zijn uitgeschakeld.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Visser blijft tweede bij NK schaken

Hilversum Yge Visser staat ook na de derde ronde van de strijd om de nationale schaaktitel nog altijd tweede. De Fries om utens, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, kwam in zijn derde wedstrijd op het NK in Hilversum met wit tot remise tegen Jan-Willem de Jong. Hij kwam daarmee op twee punten, een half punt minder dan leider Friso Nijboer. Die deelde de punten met Dimitri Reinderman. Sipke Ernst (Damwoude), subtopper, remiseerde ook. Met wit hield hij titelverdediger Sergei Tiviakov van winst af. Daan Brandenburg uit Drachten, staat gedeeld laatste na een verlies met zwart tegen Erwin l’Ami.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Zonderland definitief niet op EK

Clermont-Ferrand Turner Epke Zonderland kan deelname aan het EK, begin volgende maand in Lausanne, definitief vergeten. Topsportmanager Henk Kort heeft ondanks berekeningen en bezwaren van Zonderlands coach Gerard Speerstra gezegd dat hij niet van gedachten verandert. Dat betekent dat de Lemster buiten de selectie voor het EK wordt gehouden. Dat besluit werd eerder al genomen, omdat Kort van mening is dat deelname van de door blessureleed gehavende Zonderland - meedoen op maar één onderdeel - de algehele teamscore te negatief zou beïnvloeden.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Bestuurscrisis op uitbarsten bij SC Cambuur

Leeuwarden - Bij SC Cambuur-Leeuwarden is een bestuurcrisis op handen. Binnen de raad van commissarissen (rvc) is volgens goed ingevoerde bronnen verdeeldheid ontstaan over Wim Sleijfer en Eugene Tuinman, beiden lid van de rvc. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Crisis lonkt, maar Cambuur pakt fraaie zege

Leeuwarden - Op het veld was er gisteravond bij SC Cambuur-Leeuwarden eindelijk weer eens wat te vieren. De ploeg stak een stokje voor de kansen van ADO Den Haag in de zesde periode door een fraaie zege te boeken. Maar buiten het veld is de dreiging van een bestuurscrisis, zo meldden goed ingevoerde bronnen binnen de Leeuwarder club.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Een Noor die uit zijn winterslaap werd gerukt

Heerenveen - Christian Grindheim verliet begin dit jaar zijn geboorteland Noorwegen om kennis te maken met een andere voetbalcultuur. De 24-jarige middenvelder is inmiddels al aardig ingeburgerd bij sc Heerenveen. In de laatste zeven duels kwam hij zes keer in actie, waarvan vier keer als basisspeler. Dat laatste had onder andere te maken met het wegvallen van Geert Arend Roorda, die de ziekte van Pfeiffer heeft. ,,Je moet altijd rekening houden met het onverwachte’’, zegt Grindheim.

Sportzaterdag, 5 april 2008

Jong-A-Pin terug in de basis

Heerenveen Trainer Gertjan Verbeek kan vanavond in het uitduel van sc Heerenveen tegen Willem II geen bereop doen op de geschorste Gianni Zuiverloon. Daarnaast is ook Henrico Drost (knie) niet inzetbaar. Daardoor keert Calvin Jong-A-Pin terug in de basis als linkerverdediger, waardoor Michal Svec verhuist naar de rechterkant. Jakob Poulsen (hamstring) en Thomas Prager (enkel) liepen maandag blessures op bij het beloftenteam en zijn niet inzetbaar, waardoor de voorste twee linies onveranderd zijn. Opstelling: Van Dijk; Svec, Breuer, Dingsdag en Jong-A-Pin; Beerens, Grindheim, Bradley en Pranjic; Sibon en Sulejmani.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties