Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 april 2004.

Bijschriftmaandag, 5 april 2004

De gevangene is vrij

Lucas maakt ons deelgenoot van een merkwaardig schouwspel.

Cultuurmaandag, 5 april 2004

Herkenbare ‘Crucifixion’ in Dokkum

In de uitvoeringen van de vele passionen neemt de laatste jaren The Crucifixion van de Engelse componist Sir John Stainer (1840-1901) een belangrijke plaats in. Stainer schreef deze passie in 1887 en het werk is sindsdien in Engeland zeer populair gebleven en als zodanig zeer frequent door de jaren heen uitgevoerd. De laatste jaren ook in ons land, sinds de Amsterdamse dirigent en zanger Rudolf Grasman deze zeer aangrijpende Passion in Nederland introduceerde.

Cultuurmaandag, 5 april 2004

Het wit van Maxim Gorki

Zomergasten en Nachtasyl zijn twee van zijn bekendste werken, althans werken die in Nederland regelmatig worden opgevoerd. De Zykovs van Maxim Gorki (1868-1936) is veel minder bekend. Eigenlijk helemaal niet. Alleen daarom is het al bijzonder dat toneelgroep Oostpool dit toneelstuk op het repertoire neemt. Maar je moet wel van de Russische literatuur houden, wil je dit stuk op z’n ware merites waarderen. Een nuchtere toneelliefhebber ervaart dit stuk als ‘saai’ en versuffend.

Hoofdartikelmaandag, 5 april 2004

Jeugd zonder normbesef…

Rechercheurs in Rotterdam zijn verbijsterd over de mentaliteit van jongeren die betrokken zijn bij zedenmisdrijven in de havenstad. In een artikel dat de politiemensen zelf schreven, hebben ze vorige week hun zorgen geuit. Het blijkt dat twintig jongens van ongeveer zestien jaar oud zich ernstig hebben misdragen en voor hun gedrag geen enkele schaamte koesteren.

Hoofdartikelmaandag, 5 april 2004

De film…

Het gebeurt niet vaak dat een film kerken en religieuze groeperingen in diverse continenten in beweging zet. Dat is wel het geval met de Amerikaanse film The Passion of the Christ . Deze week is de film in Nederland in premičre gegaan; eerder was dat het geval in de Verenigde Staten. Net als hier het geval is, heeft de film tot heftige en verdeelde reacties geleid.

Regiomaandag, 5 april 2004

Duidelijker regels op water

Grou - De gemeenten Skarsterlân, Wymbritseradiel, Nijefurd, Lemsterland, en Boarnsterhim zijn van plan om hun omstreden passagiersschepenverordening in te trekken. Dat betekent dat de regels op het water in Fryslân eenduidig en duidelijker worden. Dit geldt vooral voor schippers die varen met betalende gezelschappen tot twaalf personen.

Regiomaandag, 5 april 2004

Hond van de armen werd beroemd buiten Fryslân

Houtigehage - ,,Is dat niet een zus van Femke?” Het lijkt één grote familiedag te zijn op het erf van het Wâldhúske aan de Skoallewyk in Houtigehage. Niet van mensen, maar van Friese stabij’s. Zaterdag werd aan de rand van het dorp de eerste Friese Bijkedei gehouden. Er kwamen tussen de achthonderd en duizend mensen op af.

Regiomaandag, 5 april 2004

Friezen lappen 30 km-zones aan de laars

Leeuwarden - De maximumsnelheid van 30 km/u in dorpen en wijken wordt in Fryslân met voeten getreden. 92 procent van de Friese automobilisten rijdt in 30 km-zones te hard. Het landelijk gemiddelde is 85 procent. De dorpen en wijken moeten beter worden ingericht en de politie moet meer controleren, vindt verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.

Geloof & Kerkmaandag, 5 april 2004

Een film die vragen oproept

Leeuwarden – ‘Indrukwekkend’ en ‘heftig’ vonden ze het. Een groep van vierhonderd mensen, georganiseerd door de Evangelische Gemeente De Salvator, zat gisteren in de bioscoop in Leeuwarden. Op het filmdoek: The Passion of The Christ .

Geloof & Kerkmaandag, 5 april 2004

‘Krachtiger steun van overheid aan kerken’

Houten - De voorzitter van het Landelijk Verband van Commissies van Beheer (LVCB), mr J.G.H. Krajenbrink, heeft zaterdag een lans gebroken voor het verlenen van meer steun door de overheid aan de kerkverbanden.

Sportmaandag, 5 april 2004

Heerenveen kan Europees ticket afhalen

Kerkrade - SC Heerenveen is na de belangrijke overwinning op Roda JC zo goed als zeker van Europees voetbal. De Friezen bleven in Kerkrade voor de tiende achtereenvolgende keer ongeslagen. Met nog zes duels te gaan bedraagt de kloof met de naaste belager FC Utrecht negen punten. Roda JC én Willem II volgen op tien punten.

Sportmaandag, 5 april 2004

‘Dy bal is skrabbe’ geldt niet meer bij eerste stuit

Franeker – De voor star en traditioneel versleten kaatssport ondergaat komende zomer een opmerkelijke gedaantewisseling. Het schrappen van de bal bij de eerste stuit en het (mis)slaan naar de bal terwijl die voor, buiten of kwaad is, is dit seizoen bij wijze van experiment toegestaan. De leden van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond KNKB hebben daar zaterdag op de algemene voorjaarsvergadering in Franeker mee ingestemd.

Sportmaandag, 5 april 2004

Fries judo bijna aan plafond

Leeuwarden - Met 759 deelnemers aan de Friese kampioenschappen werd zaterdag in de overvolle Leeuwarder sporthal Het Kalverdijkje duidelijk dat judo in Fryslân bijna aan haar plafond zit. Het samenwerkingsverband Judo A-Zeven blijkt zijn vruchten af te werpen.

Sportmaandag, 5 april 2004

‘Oostergo zorgt voor sociale binding’

Ee – Parallellen tussen vroeger en nu zien Anne Visser en Eabele Talstra wel, zeggen ze. De beide 67-jarige voetballiefhebbers waren veertig jaar geleden betrokken bij de oprichting van de voetbalvereniging Oostergo. De achterliggende gedachte was destijds dat de jeugd iets te doen moest hebben. Niet alleen veertig jaar geleden was dat zo, tegenwoordig nog. Het is één van de vele voorbeelden van de betrokkenheid van de club bij het reilen en zijlen in de dorpen in de drie dorpen Ee, Engwierum en Oostrum.

Weermaandag, 5 april 2004

Buien

Vanavond en vannacht krijgen we te maken met buien, soms ook met onweer of hagel. Het kwik zakt niet verder dan tot rond 3 ŕ 4 graden. Morgen hebben we opnieuw buien. en mogelijk ook hagel en onweer bij middagtemperaturen rond 8 ŕ 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties