Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 maart 2008.

Economiewoensdag, 5 maart 2008

Rustdag stakingen metaal in Noorden

Leeuwarden - Vandaag zijn er in de metaal even geen stakingen in het Noorden. Gisteren staakten werknemers bij alle vestigingen van technisch dienstverlener GTI. In het Noorden deden de vestigingen van GTI in Leeuwarden, Heerenveen, Emmeloord, Roden, Groningen, Assen, Nieuwe Pekela en Delfzijl mee met de actie. Dat maakte FNV-vakbondsbestuurder Anne van Dijk gisteren bekend.

Economiewoensdag, 5 maart 2008

Prognoseprijs poters naar record

Joure Handelshuis HZPC uit Joure heeft zijn prognoseprijs voor pootaardappelen van vorig jaar vastgesteld op 35 euro per honderd kilo. Dat is een record, aldus HZPC. De prijs geldt voor poters met klasse E, maat 28/55 en is inclusief kwekersafdracht. HZPC verwacht dat de prijzen voor de oogst van dit jaar op een vergelijkbaar niveau uitkomen. Volgend jaar verwacht HZPC een prijsdaling. De definitieve prijs voor de oogst van 2007 wordt eind juni vastgesteld.

Economiewoensdag, 5 maart 2008

Magazine ondernemers Noordoosten

Leeuwarden Een nieuw magazine waarin Noordoost-Fryslân als woon- en werkregio wordt gepromoot is vanochtend in Leeuwarden aangeboden aan gedeputeerde Adema. Het blad is een uitgave van Nofcom, een ondernemersorganisatie in Noordoost-Fryslân. De oplage is 600.000; het blad wordt deze week verspreid onder ondernemers in het gebied. Het magazine komt eens per jaar uit.

Hoofdartikelwoensdag, 5 maart 2008

Marktwerking in het ziekenhuis...

De invoering van marktwerking in de ziekenhuiszorg heeft geleid tot een forse toename van het aantal behandelingen en daarmee ook van de kosten, zo bleek afgelopen weekeinde uit onderzoek. In 2006 zijn de kosten voor de behandelingen waarvoor vrije tarieven golden, toegenomen met 12 procent. Dat komt vooral doordat het aantal van die behandelingen met gemiddeld 10 procent toenam. Zo steeg het aantal staaroperaties met 11 procent en werden er 16 procent meer mensen met knieslijtage behandeld.

Regiowoensdag, 5 maart 2008

‘Blaas sloop van oude huizen Heerenveen af’

Heerenveen - Het zou de gemeente Heerenveen en woningcorporatie Arqin sieren als ze de voorgenomen sloop van woningen aan de Van Dekemalaan en de Compagnonstraat zouden afblazen. Dat stelt een overgrote meerderheid van de bewoners van beide straten. Zij vinden de sloop volkomen onnodig en hebben daarom een brief aan de gemeenteraad, de raadsfracties en de woningcorporatie geschreven.

Regiowoensdag, 5 maart 2008

Erkenning voor 8BXF2006001 en Scent-Tao

Ferwert - ,,It sil dy ferbaze hoefolle bűtenlânners no witte węr’t Hallum leit”, zegt Yne Peter Terpstra (34). ,,Belchen, Italianen, se witte allegear dat hjir de bęste fűgels sitte.”

Regiowoensdag, 5 maart 2008

Geen gymles op school

Burgum - Leerlingen op christelijke basisscholen in Fryslân lopen de komende maand de kans dat zij geen gymnastiekles krijgen. Het protestants-christelijk basisonderwijs (pcbo) laat onbevoegde beginnende leerkrachten voorlopig niet vervangen. Collega’s zijn de onrust zat. In plaats van gym krijgen de kinderen rekenen of taal.

Regiowoensdag, 5 maart 2008

Lasten stijgen voor veel Friezen

Leeuwarden - De gemeentelijke heffingen stijgen dit jaar in Nederland per inwoner met 4,4 procent. De provincie Fryslân wijkt nauwelijks af van het gemiddelde, maar lokaal zijn de verschillen groot. In Weststellingwerf gaan de gemeentelijke lasten met 15,5 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar. In Opsterland en Wűnseradiel dalen de belastingen.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2008

Lijf en ziel, niet zonder God

Leeuwarden - Er zijn heel wat uitspraken gedaan over het verband tussen lichaam en geest. Zo kregen bijvoorbeeld predikanten het advies om zich op zaterdagavond van seks te onthouden omdat ze anders op zondag niet goed zouden kunnen preken. Ds. Cees Glashouwer sprak gisteren over het thema ‘Lijf en ziel’ op de ontmoetingsdag van de Protestantse Vrouwen Organisatie.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2008

Afscheid van Fries ‘GVB’-boegbeeld

Leeuwarden - Ze had ’em altijd in haar tas: de voorzittershamer. Maar nooit heeft Jannie Hofstra-Van Sluis (65) de hamer hoeven gebruiken bij de tientallen vergaderingen die ze leidde.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2008

‘Onderteken wet die martelen verbiedt’

Washington - Leiders van vier religieuze groeperingen hebben een dringende oproep aan president Bush gedaan om van gedachten te veranderen en de wet die martelen verbiedt, toch te ondertekenen. Bush heeft gedreigd de wet met een veto te treffen. Zij willen de president ontmoeten voordat hij een definitieve beslissing neemt. Dit heeft de Amerikaanse Raad van Kerken bekend gemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2008

Zielenheil de hoogste wet

Het bestuderen van het kerkelijk recht was niet mijn grootste liefhebberij tijdens mijn studie theologie. Nu had ik ook de pech dat er tijdens mijn studieperiode een nieuw Wetboek van het Kerkelijk Recht (Codex Iuris Canonici) werd uitgegeven. Dat was in 1983. Het betekende dat ik moest vergeten wat ik eerder had geleerd, want in canon zes van het nieuwe wetboek stond geschreven: Bij van kracht worden van dit Wetboek worden opgeheven: 1: het Wetboek van Canoniek Recht, afgekondigd in 1917; 2: ook andere wetten, hetzij universele hetzij particuliere, in strijd met de voorschriften van dit Wetboek, tenzij ten aanzien van particuliere uitdrukkelijk iets anders voorzien wordt; 3: alle strafwetten, hetzij universele hetzij particuliere door de Apostolische Stoel uitgevaardigd, tenzij ze in dit Wetboek zelf opgenomen worden; 4: ook de overige universele disciplinaire wetten die een materie betreffen die door dit Wetboek volledig opnieuw geregeld wordt.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2008

Vrouwenspecial in Gasthuiskerk met ds. Netty de Jong

Bolsward - In de Gasthuiskerk in Bolsward wordt zondag een Vrouwenspecial gehouden. Dit keer is predikante ds. Netty de Jong-Wiersema de spreekster.

Sportwoensdag, 5 maart 2008

Skitalent uit Grou slalomt naar succes

Grou - Echt logisch klinkt het niet, een skitalent uit Fryslân. Sneeuw valt er amper en er zijn ook geen bergen waar vanaf gegleden kan worden. Bovendien is schaatsen de wintersport die jaar in jaar uit de boventoon voert in het Friese landschap. Toch was er vorige week op het Nederlands kampioenschap skiën in het Oostenrijkse Schladming Fries succes. De dertienjarige Yannic de Wit uit Grou keerde met drie medailles terug naar Nederland.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties