Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 5 december 2002.

Achtergronddonderdag, 5 december 2002

‘Criminelen zijn ook Friezen van om de hoek’

Als alle draaideurcriminelen worden opgesloten, is er 60 procent minder misdaad in Nederland. Met die gedachte in het achterhoofd heeft het kabinet bepaald dat ‘veelplegers’ streng moeten worden aangepakt. Een visie die de Leeuwarder hoofdofficier van justitie mr Leo den Hollander van harte ondersteunt. Maar, stelt hij, alleen opsluiten is wel ,,erg minimalistisch’’. Den Hollander wil alle Friese veelplegers individueel begeleiden, om hen uit de criminaliteit te halen. Soft is die aanpak niet, benadrukt hij. Wie niet begeleid wil worden, krijgt een flinke celstraf. ,,Wie niet horen wil, moet maar voelen.’’

Bijschriftdonderdag, 5 december 2002

Vol verwachting klopt ons hart

Vandaag kloppen vele kinderharten sneller dan gewoonlijk.

Cultuurdonderdag, 5 december 2002

Kinderworkshops rond expositie Chagall

Amsterdam – Het Bijbels Museum in Amsterdam gaat een maand lang workshops geven voor kinderen. De workshops worden gehouden in het kader van de tentoonstelling Chagall: Ramen voor Jerusalem, De Schepping van een meesterwerk , die tot en met 12 januari is te zien.

Economiedonderdag, 5 december 2002

Friese ondernemer wint prijs op de Filippijnen

Suwâld - Klaas Hoekstra, directeur van The Sun Factory, heeft in Manilla een eerste prijs in de wacht gesleept, bij de internationale verkiezing van World Young Business Achiever (WYBA) in de categorie ‘innovation and creativity’. Hij had vijftien concurrenten.

Hoofdartikeldonderdag, 5 december 2002

Monddood maken…

Een overwinning voor de rechtsorde. Dat is de vrijlating dinsdag van Dyab Abou Jahjah, leider van de radicale Arabisch Europese Liga (AEL). Jahjah was in hechtenis genomen na de rellen van vorige week in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout.

Regiodonderdag, 5 december 2002

Hoofdofficier wil ‘veelplegers’ apart begeleiden

Leeuwarden – Criminelen die geregeld over de schreef gaan, moeten individueel worden begeleid. Het opleggen van alleen een gevangenisstraf volstaat niet om hen uit het criminele circuit te halen. Dat zegt de Friese hoofdofficier van justitie mr L. den Hollander vandaag in een interview met het Friesch Dagblad .

Regiodonderdag, 5 december 2002

Eenzame zeehond in Ijsselmeer

Laaksum – Hij moest even twee keer kijken, maar zijn ogen logen niet. Beroepsvisser Jan de Vries uit Stavoren zag toch echt een zeehond zwemmen in het IJsselmeer. ,,Ik vis meer dan 25 jaar op het IJsselmeer en nog niet eerder heb ik er een zeehond gezien.’’

Regiodonderdag, 5 december 2002

Lasten eigen woning stijgen

Leeuwarden – Huiseigenaren betalen volgend jaar weer meer belasting. Uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de gemeentelijke lasten in 2003 met 7,3 procent omhoog gaan. Van de zes Friese gemeenten die door de vereniging onder de loep werden genomen, is Harlingen koploper met een lastenstijging van 12,4 procent.

Regiodonderdag, 5 december 2002

Speciale agent voor jongeren

Zuidhorn - Zeven buurtagenten en twee jeugdagenten moeten de gemeenten Zuidhorn, Winsum en De Marne veiliger maken. Ook moeten de jeugd- en de buurtagenten de jongeren, als zij in de goot terechtkomen, op het rechte pad brengen. Woensdag werden de agenten op het politiebureau in Zuidhorn gepresenteerd.

Regiodonderdag, 5 december 2002

‘Plan voor Woudsend is heel onpraktisch’

Woudsend - De plannen voor de rondweg om Woudsend en het bijbehorende aquaduct in de Ee zijn woensdagavond met enige scepsis ontvangen door de bevolking van het dorp. Vooral het verplaatsen van de bushaltes uit het centrum naar de rand van het dorp, en het feit dat landbouwverkeer niet van de rondweg en aquaduct gebruik mag maken, riepen verzet op tijdens de informatieavond.

Regiodonderdag, 5 december 2002

‘Niet in oude troep blijven rijden’

Leeuwarden - ,,We kunnen niet in oude troep blijven rijden. We verhuren de bussen, dus die moeten een beetje mooi voor de dag komen’’, zegt Corrie Roersma, teamleider bibliobussen van bibliotheekdienstverlening CBD Fryslân in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 5 december 2002

‘Hier is tien keer niks te beleven’

Boerakker – ,,Hier is nooit wat te beleven’’, vertelt de dertienjarige Mark Pikkert. Hij op de kruising tegenover de gereformeerde kerk aan de Hoofdweg in Boerakker. Al jaren is dit de plek van samenkomst van de jeugd van Boerakker. Simone van der Veen (15) vult aan: ,,Hier is tien keer niks te beleven.’’

Regiodonderdag, 5 december 2002

Joure dwingt Groningse profs tot het uiterste

Joure - Het bekeravontuur van stuntploeg SC Joure is ten einde. Na zeges op onder meer Cambuur Leeuwarden en Jong Vitesse bleek FC Groningen woensdagvond net een maatje te groot. Toch kwam de zondag eersteklasser als morele winnaar uit de strijd, want de duur betaalde profs moesten tot op de bodem om de Friese amateurs op de knieën te krijgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 december 2002

Een roeping voor het Midden-Oosten

Sneek - Eigenlijk hadden Ronald en Monique Gerritsen de moed al opgegeven. Ze waren al zo lang bezig voor een langdurig verblijf in het Midden-Oosten, dat hun leventje in Sneek stil begon te staan. Maar toen kwam het bericht van een evangelische gemeente uit Stadskanaal om het gezin financieel te ondersteunen. ,,Een knipoog van boven’’, zegt Ronald.

Sportdonderdag, 5 december 2002

Zaalvoetballers Heerenveen laten zich in topper ringeloren

Heerenveen – Het Futsalteam van Heerenveen leed woensdagavond in Sporthal De Telle in de topper tegen ZC Kronenburg Funtime een geflatteerde nederlaag.

Sportdonderdag, 5 december 2002

Sijtze de Jong (77): Schaker en clubmens in hart en nieren

Heerenveen - Vlak voor het winterseizoen is Sijtze de Jong gehuldigd als erelid van Schaakclub Heerenveen. Trots toont de 77-jarige Heerenvener de oorkonde van de club en een speld van de Friese Schaakbond.

Sportdonderdag, 5 december 2002

Documentaire over schaatser Ritsma

Leeuwarden - Rintje Ritsma is dit seizoen begonnen met een nieuw trainingsschema, waarmee de schaatser uit Lemmer nog eenmaal hoopt te gloriëren.

Sportdonderdag, 5 december 2002

Johnny Ligthard: ‘Je moet ervoor waken dat ze je een oude bok gaan vinden’

Harlingen – Voor een trainer die de voorgaande 28 jaar werkzaam was in het zondagvoetbal, valt het niet mee om een prognose te geven voor het zaterdagvoetbal. ,,Natuurlijk heb ik de topclubs altijd wel gevolgd, maar in de lagere klassen wordt het duidelijk moeilijker”, zegt Johnny Ligthart.

Sportdonderdag, 5 december 2002

Poepjes verliest fraai positie op NK dammen

Zouteland – Iepie Poepjes-Koopman heeft haar sterke start op het nationaal kampioenschap dammen geen vervolg kunnen geven.

Sportdonderdag, 5 december 2002

Klaus Roosenburg blijft Blauw Wit’34 trouw

Leeuwarden – Klaus Roosenburg is ook volgend jaar trainer van de Leeuwarder zaterdag eersteklasser Blauw Wit’34.

Weerdonderdag, 5 december 2002

Wat regen

Later de komende nacht,


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties