Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 november 2010.

Cultuurvrijdag, 5 november 2010

Schrijfster en verzetsstrijdster Tiny Mulder overleden

Jellum - Journaliste, schrijfster, dichteres en recensente Tiny (Trijntje) Mulder (1921) is gisterochtend op 89-jarige leeftijd thuis in haar woonplaats Jellum overleden. Ze was al een jaar ernstig ziek. Mulder wordt dinsdag in Jellum begraven. Ze zou aankomende woensdag in het Verzetsmuseum een Yad Vashem-onderscheiding in ontvangst nemen voor haar ouders, die in de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers hadden. Die ceremonie lijkt vooralsnog door te gaan.

Cultuurvrijdag, 5 november 2010

Poppodiumbezoeker niet dupe van btw-verhoging

Leeuwarden - De zakelijke leiders van twee grote poppodia in de provincie Fryslân gaan de door de overheid voorgestelde btw-verhoging van 6 naar 19 procent voor poppodia, niet berekenen aan de bezoeker. De nieuwe regering wil de verhoging per 1 januari doorvoeren.

Economievrijdag, 5 november 2010

Handelshuis HZPC zet social media in voor aardappelen

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC in Joure zet social media in om consumenten over te halen weer vaker aardappelen te eten. De consumptie is de afgelopen jaren afgenomen ten gunste van rijst en pasta. HZPC heeft de site www.freshpotatofeeds.com gelanceerd om beter in contact te komen met de consument. Door middel van het stellen van vragen en het starten van discussies kan interactief informatie worden verkregen. De site heeft ook de mogelijkheid om virtuele aardappelstempels te maken. Het intiatief is een direct gevolg van het seminar van het handelshuis waarover deze krant gisteren berichtte.

Economievrijdag, 5 november 2010

Banen weg bij kozijnenmaker

Gorredijk - Bij De Vries Kozijnen in Gorredijk verdwijnen 130 banen voor het eind van het jaar. Dat is bijna de helft van het personeel. Dat heeft het bedrijf gisteren aan de werknemers, de ondernemersraad en de vakbonden bekend gemaakt. Vandaag hoort het personeel bij De Vries wie er uit moet en wie mag blijven.

Hoofdartikelvrijdag, 5 november 2010

Tiny Mulder ta neitins

Tiny Mulder ta neitins

Regiovrijdag, 5 november 2010

Honderdjarige Van der Weij krijgt toch receptie in Blije

Blije - Chris van der Weij uit Blije houdt morgen toch een feestje ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag, gisteren. Vorige week zaterdag kreeg de 99-jarige Van der Weij last van zijn hart. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen en het was onzeker of zijn receptie zou kunnen doorgaan.

Regiovrijdag, 5 november 2010

Debat opslag CO2 moet los van kernafval

Leeuwarden - De provincie Fryslân wil geen discussie over de opslag van kooldioxide, als die niet wordt losgekoppeld van de opslag van kernafval. Dat heeft gedeputeerde Adema vanochtend gezegd naar aanleiding van de verwarring die is ontstaan, nu de regering de proef met ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht afblaast.

Regiovrijdag, 5 november 2010

Fier Fryslân strijdt voor behoud eerwraakopvang

Leeuwarden - Fier Fryslân biedt dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aan voor behoud van de eerwraakopvang Zahir. De vrouwenopvang voor eerwraakslachtoffers is opgezet als een pilotproject. Dat loopt in 2011 af. Met de petitie Veilige opvang bij eergerelateerd geweld pleit het behandelcentrum voor voortzetting van de opvang en behandeling van jonge slachtoffers.

Regiovrijdag, 5 november 2010

Gemeente Heerenveen wil naar 70.000 inwoners

Heerenveen - De gemeente Heerenveen heeft minimaal 70.000 inwoners nodig om het voorzieningenniveau op peil te houden. Dat stellen burgemeester en wethouders. Daartoe is herindeling met andere gemeenten nodig. Het college stelde gisteren drie varianten voor. Het allerliefst gaat Heerenveen samen met Skarsterlân, Lemsterland en Zuid-Boarnsterhim. ,,Dat is al een aantal jaren de eerste keus van Heerenveen”, zei burgemeester De Jonge.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 november 2010

‘Wees als christen discipel van zijn Woord’

Drachten - De contrasten zijn groot als gisteravond de Pakistaan Yaqub Paul - in zijn eigen land protestantse bisschop over duizenden kerken - in een bijzaaltje van De Arke in Drachten vijftien toehoorders toespreekt. Maar het deert niet, God is belangrijk, niet hij. Niet het gebouw, maar de mensen.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 november 2010

Jezus redt

Het is u wellicht niet ontgaan: in het dorp Giessenburg, tien kilometer van mijn studeerkamerraam verwijderd, heeft een diepgelovige mede-Alblasserwaarder op zijn dak de tekst ‘Jezus redt’ geschilderd. Ik heb diep respect voor dit getuigenis op hoog niveau en telkens als ik er langs rijd, denk ik: Hier durft een man zeer onomwonden voor zijn geloof uit te komen. Prachtig.

Sportvrijdag, 5 november 2010

Alweer volop discussie in het schaatsen

Heerenveen - Er gaat geen schaatsseizoen voorbij of er is zo rond de eerste wedstrijden alweer voer voor discussie. Vlak voor het NK afstanden dat vandaag in Heerenveen begint, is dat niet anders. Schaatsbond KNSB zwengelde gisteren de discussie aan over de toekomst van Thialf. En dan is er ook nog de veelbesproken ‘lijnregel’.

Sportvrijdag, 5 november 2010

Alfons Arts: over hectisch weekje én de samenwerking met Henk de Jong

Het was een aparte week voor hem: Alfons Arts. Van assistent-trainer werd-ie ineens interim-hoofdcoach toen Stanley Menzo vertrok, vervolgens wachtte binnen 72 uur een ‘must-win-game’ met Telstar en voor de rest ging het vooral over het wel of niet naar Cambuur komen van Harkemase Boys-trainer Henk de Jong. Inmiddels is die belangrijke wedstrijd gewonnen, is de komst van De Jong zeker en is de rust weergekeerd. Hoogste tijd voor een gesprek met Arts. Over Menzo, Cambuur, De Jong én zijn persoonlijkheid; een reconstructie van bizarre dagen.

Sportvrijdag, 5 november 2010

Cambuur met nieuw duo in defensie

Leeuwarden - Robert van Boxel en Zdenko Kapralik vormen vanavond het centrale verdedigingsduo bij SC Cambuur in de uitwedstrijd tegen FC Volendam. Dat bevestigde trainer Alfons Arts gisteren na de laatste oefenssessie van de Leeuwarders. Het duo is nieuw en komt noodgedwongen tot stand. Léon Hese is na een blessure nog niet fit genoeg om te starten, maar zit wel op de bank. Rudy Jansen, vorige week nog centraal achterin tijdens de zege op Telstar, is ziek. Ook Mark de Vries (hamstring) is er niet bij op het Volendamse kunstgras. Opstelling: Meul; Van der Ree, Kapralik, Van Boxel, Rustenberg; Beekmans, Van der Heide, Guijt; Diaz, Koç, Maachi.

Sportvrijdag, 5 november 2010

Dames Heerenveen terug aan de top

Zwolle - De dames van sc Heerenveen hebben gisteren een 0-1 zege geboekt bij FC Zwolle. De Friezinnen wonnen het duel dankzij een vroege treffer van Shanice van de Sanden. Door de zege klom Heerenveen van de vijfde naar de tweede plek in de eredivisie. De omstandigheden waaronder de dames moesten voetballen waren zwaar, zei trainer Rick Mulder. ,,Het was echt lastig voetballen door de weersomstandigheden.” In de eerste helft had Heerenveen een groot overwicht met de wind in de rug. Na de pauze kwamen de Friezinnen nauwelijks in de problemen.

Sportvrijdag, 5 november 2010

Basketballers wedden om een broodje kebab

Leeuwarden - Basketballers Mark Sanchez en Matt Bauscher dagdroomden als jochies in de Verenigde Staten al van een overzees avontuur. Dat de twee vrienden allebei in het noorden van Nederland zouden belanden, hadden ze echter nooit kunnen bevroeden. Zondag staan ze in Groningen tegenover elkaar. Sanchez namens De Friesland Aris uit Leeuwarden en Bauscher voor de regerend landskampioen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties