Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 november 2008.

Cultuurwoensdag, 5 november 2008

Obe Postma Prijs 2008 voor Tryntsje van der Zee

Leeuwarden - Tryntsje van der Zee krijgt dit jaar de Obe Postma Prijs voor de beste Friese vertaling. Dat hebben Gedeputeerde Staten gisteren bekendgemaakt. Van der Zee krijgt de driejaarlijks prijs voor haar jarenlange inzet voor amateurtoneel en Tryater.

Cultuurwoensdag, 5 november 2008

Aanmelding Interactive Award 2009 begonnnen

Groningen - Europese bands die op een originele manier internet inzetten om hun muziek aan de man te brengen, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de Interactive Award. Het festival EuroSonic Noorderslag in Groningen en het webbureau theFactor.e reiken de internationale interactieve muziekprijs in januari voor de tweede keer uit. Dat gebeurt tijdens de conferentie voor muziekprofessionals die aan EuroSonic Noorderslag is gekoppeld. Het festival vindt van 15 tot en met 17 januari plaats in Groningen.

Cultuurwoensdag, 5 november 2008

Spijcker en 7 Days naar regiofinale voor coverbands

Leeuwarden - De rock coverband Spijcker uit Dronrijp heeft de tweede halve regiofinale voor Fryslân en Groningen gewonnen van The Clash of the Cover Bands 2008. De driemansformatie werd tot beste coverband van de avond uitgeroepen door de vakjury.

Economiewoensdag, 5 november 2008

Tweedehands handel via internet neemt sterk toe

Amsterdam - Veel mensen zijn met het oog op de financiële crisis huiverig voor grote uitgaven. Winkeliers zijn daar niet blij mee, aanbieders van advertentiesites op internet wel. De handel in tweedehands spullen is sinds de crisis uitbrak namelijk sterk toegenomen.

Economiewoensdag, 5 november 2008

‘Klap voor detailhandel blijft uit in 2009’

Amsterdam - Een klap vergelijkbaar met de ‘rampjaren’ 2003 en 2004 blijft de Nederlandse detailhandel bespaard. Supermarkten zullen volgend jaar de kar trekken. In de kleding- en schoenenbranche, elektronica- en meubelbranche lijkt een omzetdaling onvermijdelijk. Elektronicawinkels en meubelzaken worden het hardst getroffen door de kredietcrisis.

Hoofdartikelwoensdag, 5 november 2008

Amerika op een kruispunt...

De term ‘historisch’ is zo vaak gebruikt voor deze Amerikaanse presidentsverkiezingen, dat ze is verworden tot een sleets cliché. Maar daarom is ze niet minder waar. Meer dan bij veel andere verkiezingen stond er dit keer veel op het spel.

Regiowoensdag, 5 november 2008

Opnieuw hommeles in ‘Littens’

Wommels - Het college van Littenseradiel is opnieuw onderwerp van gesprek. Er is morgen een spoeddebat over het functioneren van burgemeester en wethouders. Volgens gemeenteraadsfractie Djip Read is er onderling heibel in de tent. Direct betrokkenen spreken dat tegen.

Regiowoensdag, 5 november 2008

Pietersbierum wil klok niet kwijt aan grote buur

Pietersbierum - Inwoners van Pietersbierum zijn boos over de verkoop van de kerkklok aan de Martinikerk in Franeker. Gisteren had de klok uit de toren getakeld zullen worden om gerestaureerd te worden, alvorens naar Franeker te verhuizen. Maar woedend protest van de dorpsbewoners voorkwam dat.

Regiowoensdag, 5 november 2008

Een op de vier geweldplegers heeft slok op

Leeuwarden - Ruim een kwart van de jongeren die zich schuldig maken aan een geweldsmisdrijf of vernielingen verkeert onder invloed van alcohol. Dat blijkt uit onderzoek van het Platform Jeugdcriminaliteit dat geweld onder jongeren onderzocht tussen februari en november van dit jaar.

Regiowoensdag, 5 november 2008

Stinzen en staten worden bedreigd door de politiek

Leeuwarden - De ruim zestig kastelen, stinzen en staten die Fryslân rijk is, worden bedreigd in hun bestaan. Dat stelde Annemiek Wielinga van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) gisteren in een pleidooi dat ze hield bij de jaarvergadering van de stichting Stinzen en Staten. De kastelen worden volgens haar bedreigd door gemeenten, projectontwikkelaars en soms zelfs natuurorganisaties.

Regiowoensdag, 5 november 2008

Friezen feesten mee met Obama in Chicago en Texas

De Amerikaanse verkiezingen bereikten afgelopen nacht hun hoogtepunt. Sommige Friezen maakten de verkiezingsstrijd van dichtbij mee. Ze doen verslag aan het begin van de verkiezingsdag.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2008

Diaconie Den Haag verliest 5 miljoen door crisis

Den Haag - De diaconie van de Protestantse Gemeente in Den Haag heeft door de kredietcrisis vijf miljoen euro verloren. Door de forse daling van de beurskoersen verdampte zo’n 13 procent van het totaal belegd eigen vermogen van 37 miljoen. De kerk in Den Haag - met een van de grootste diaconieën van Nederland - is de eerste gemeente waarvan deze cijfers bekend worden.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2008

Studie theologie minder taboe pinkstergelovigen

Amsterdam - Studenten aan de Azusa Theologische Hogeschool in Amsterdam kunnen op 7 februari 2009 aan familie en vrienden laten zien wat hun opleiding inhoudt. Want een theologische opleiding is niet vanzelfsprekend voor pastoraal werkers en voorgangers in evangelische gemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2008

Dankdag 2008: aardappelen, eerlijke handel en kredietcrisis

Leeuwarden - Oogst of kredietcrisis? De Dankdag voor gewas en arbeid wordt vandaag gekleurd door de dalende beurskoersen. ,,In de aanloop naar dankdag moest ik bij de huidige financiële situatie denken aan het gebed van Agur in het bijbelboek Spreuken 30 vers 8 en 9”, vertelt ds. Jan Noordam van de Kapelgemeente in Drachten.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2008

Congres Van Ruler op honderdste geboortedag

Amsterdam - Op de honderdste geboortedag van Arnold Albert van Ruler wordt een congres gehouden over het werk en leven van de bekende Nederlandse theoloog. Het congres op 10 december wordt georganiseerd door de Faculteit der Godgeleerdheid en het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit (VU), de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Stichting Van Ruler.

Sportwoensdag, 5 november 2008

Geen hoofdklasse kaatsen in Wytgaard

Wytgaard Kaatsvereniging Mei Elkoar Nij Libben uit Wytgaard/Wirdum heeft de heren hoofdklasse partij kaatsen die het op zaterdag 16 mei zou houden teruggeven aan de Koninklijke Nederlands Kaats Bond (KNKB). De reden daarvoor is dat de kaatsclub op die dag niet genoeg vrijwilligers op de been kan krijgen omdat op die dag ook het voetbalseizoen nog loopt. Mei Elkoar Nij Libben liep de afgelopen jaren tegen hetzelfde probleem aan en drong er daarom bij de KNKB op aan om de datum naar achteren te halen. De kaatsbond kon niet aan dat verzoek voldoen omdat vrijwel alle partijen een vaste datum hebben en de kalender ‘volgeboekt’ is.

Sportwoensdag, 5 november 2008

Weer rentree Landman bij Hajé Flyers

Heerenveen Jacco Landman maakt zijn rentree bij de Heerenveense ijshockeyclub Hajé Flyers. De 34-jarige verdediger tekent tot het einde van dit seizoen. Landman, die na de financiële perikelen van afgelopen zomer besloot te stoppen, maakt zondag in het duel met Den Haag zijn rentree. Dit zal zijn 550ste officiële duel in de hoofdmacht van de Heerenveense ijshockeyclub zijn. Landman stopte voor aanvang van het seizoen 2006/2007 eveneens, maar kwam ook toen op zijn beslissing terug. Ook Martijn Maghielse (22) keert terug bij Hajé Flyers. De eerder dit seizoen vanwege studie gestopte goalie wordt back-up achter Sjoerd Idzenga. Dat betekent dat er vooralsnog geen nieuwe buitenlandse doelman komt.

Sportwoensdag, 5 november 2008

Bekerduel gratis voor kaarthouders

Heerenveen Seizoenkaarthouders van sc Heerenveen hebben volgende week woensdag gratis toegang tot de bekerwedstrijd tussen sc Heerenveen en Haaglandia. Voor het bekerduel in het Abe Lenstrastadion zijn nog kaarten verkrijgbaar in de vrije verkoop. Het duel in de derde ronde van de KNVB beker begint om 20.00 uur.

Sportwoensdag, 5 november 2008

Pranjic lijkt fit voor Wolfsburg

Wolfsburg Danijel Pranjic lijkt het uitduel in de poulefase van de UEFA Cup morgen met VfL Wolfsburg te halen. De topscorer van sc Heerenveen (acht doelpunten) viel vorige week in de thuiswedstrijd tegen Vitesse uit met hamstringklachten, maar lijkt tijdig hersteld voor de Europese confrontatie met de Duitsers. Of Roy Beerens kan spelen, ook hij viel uit in het duel met Vitesse, lijkt hoogst twijfelachtig. Beerens kampt ook met hamstringklachten, maar zijn herstel vordert minder snel. De Friese ziekenboeg stroomt ondertussen leeg. Daryl Janmaat (lies) en Henrico Drost (knie) speelden afgelopen maandag een volledige wedstrijd met het belofteteam mee. Het duel in Wolfsburg staat overigens onder leiding van de Zweed Jonas Eriksson.

Sportwoensdag, 5 november 2008

Roelofsen: er is een hoop veranderd bij Wolfsburg

Trier - Ruim een jaar was Robert Roelofsen als assistent van hoofdtrainer Klaus Augenthaler in dienst van VfL Wolfsburg. Anderhalf jaar geleden werd het trainersduo op straat gezet en sindsdien zit de 38-jarige oud-Drachtster zonder club. Maar Roelofsen denkt niet met weemoed terug aan de tijd bij Wolfsburg, morgenavond tegenstander van sc Heerenveen in de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi. ,,Er is een hoop veranderd bij de club.’’

Sportwoensdag, 5 november 2008

Magath wil van Volkswagen een Porsche maken

Wolfsburg - Met de aanstelling van Felix Magath in de zomer van 2007 heeft VfL Wolfsburg koers gezet naar de top van de Bundesliga. Althans, dat is het streven van de club, die met hulp van het Volkswagen-concern aan de weg timmert. Met een vijfde plaats en kwalificatie voor de UEFA Cup voldeden de ‘Wolfi’s’ afgelopen seizoen ruimschoots aan de verwachtingen. Maar Magath wil van de Volkswagen een Porsche maken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties