Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 februari 2007.

Cultuurmaandag, 5 februari 2007

Portret van een eenzaam mens

Uit de vele publicaties die na de moord op Pim Fortuyn zijn verschenen, is het inmiddels wel duidelijk geworden dat overal waar hij kwam, heibel ontstond. Of het nu in Groningen was bij de universiteit, in Rotterdam of bij Leefbaar Nederland: overal veroorzaakte hij wrijving die uitmondde in fikse ruzies. Ook Helmert Woudenberg legt min of meer de nadruk op dat gegeven in zijn gelijknamige solovoorstelling Fortuyn.

Cultuurmaandag, 5 februari 2007

Nog méér Bach een welkom succes

Het is al weer zeven jaar geleden, dat dirigent Pauli Yap het Warnser Bach Ensemble oprichtte met het programmatische doel de muziek van J.S. Bach en zijn tijdgenoten centraal te stellen. Het ensemble wordt ieder jaar gerekruteerd uit ongeveer 24 gevorderde amateurzangers, die met een wisselende samenstelling van professionele instrumentalisten één of twee maal per jaar samenkomen in dorpscultuurhuis De Spylder om een drietal concerten in verschillende sfeervolle kerken in Fryslân voor te bereiden.

Cultuurmaandag, 5 februari 2007

De muzikale reis van Syb

Na de Fryske Music Night is Syb van der Ploeg opnieuw de gastheer in een avondvullende show met bekende liedjes. In dit geval echter met een vaste, door hem zelf geselecteerde podiumbezetting, met wie hij de toeschouwers meeneemt op een muzikale reis. Een reis langs, zoals hij het zelf zegt ‘zijn eigen Greatest Hits’. Op een verjaardag krijgt hij ooit de Eagles-lp One Of These Nights, en met die liedjes heeft hij gitaarspelen en zingen geleerd. Eagles-zanger Don Henley is zijn grote idool. En van de Eagles is het in de muzikale reis maar een klein stukje naar andere West Coast-bands als Crosby, Stills & Nash, The Beach Boys en The Doobie Brothers, of naar de hedendaagse vertegenwoordigers van het West Coast-geluid: Venice.

Dossiermaandag, 5 februari 2007

Het groentje2

Vroeger moesten kandidaat-politici eerst jaren rijpen in de schaduw van de fractie. Nu is verjonging het biedwoord van de politieke partijen. Nieuw talent wordt meteen in het diepe gegooid. Wat drijft het groentje (de jongste nieuwkomer) op de kandidatenlijsten voor Provinciale Staten? Deel 2: Anneke Apperloo (37, SP).

Dossiermaandag, 5 februari 2007

Inkomens Top 100


Hoofdartikelmaandag, 5 februari 2007

Terreur in Bagdad...

Op een markt in Bagdad zijn meer dan honderd doden gevallen en wellicht vijfhonderd gewonden. De reden: een aanslag met duizend kilo explosieven. De slachtoffers zijn sjiieten, de daders soennieten. De aanslag is de op een na bloedigste sinds de Amerikanen in Irak verschenen.

Regiomaandag, 5 februari 2007

Bruidsschat van muziekbond

Leeuwarden - De Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) gaat de komende tijd bekijken hoe ze een overschot van 10.000 euro zal besteden. Het geld kan gestoken worden in een promotie-evenement voor de amateurmuziek in Fryslân of in een voordeeltje voor de aangesloten verenigingen door een jaar geen contributie te innen.

Regiomaandag, 5 februari 2007

‘Laat IJlst herleven als roemruchte houtstad’

IJlst - Geen grote passantenhaven, maar een herleving van het rijke houtverleden: daar moet het naar toe met IJlst, zei vorige week Stichting Houtzaagmolen De Rat.

Regiomaandag, 5 februari 2007

Een ‘catwalk’ uit de middeleeuwen

Veenwouden - ,,Węr bin ik no? En wat sjogge jim der mâl út”, roept Tjitske fan ’e Bjirmen als ze de grote zaal van de Schierstins in Veenwouden binnenkomt. Het heden en het middeleeuwse verleden liepen zaterdagochtend even dwars door elkaar bij de entree van de verklede actrice. De illusie wordt nog groter als er een levensgrote gouden lijst wordt onthuld, met daarachter een tableau vivant van elf in middeleeuwse kostuums gestoken kinderen.

Regiomaandag, 5 februari 2007

Andriesen: Meer risico voor milieu

Leeuwarden - Lijsttrekker Anita Andriesen van de PvdA wil dat de provincie Fryslân in het vervolg meer risico’s gaat nemen als het gaat om het investeren in duurzame, milieuvriendelijke projecten. Er moet een doe-fonds komen met enkele miljoenen euro’s aan risicodragend kapitaal. Ondernemers met goede ideeën die durven investeren in duurzame projecten moeten een beroep kunnen doen op dit provinciaal fonds. Niet alleen (bouw)ondernemers, maar ook mensen uit de zorg of het onderwijs moeten een beroep kunnen doen op deze pot.

Regiomaandag, 5 februari 2007

Vogelwachter minder actief in Fryslân

Leeuwarden - Steeds minder vogelwachters houden zich nog bezig met nestbescherming. Afgelopen jaar zijn er zeker honderd mee gestopt. De commissie Broedzorg van de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW) maakt zich zorgen over de toenemende demotivatie.

Geloof & Kerkmaandag, 5 februari 2007

Wereldwijd rijkdom verdelen

Steenwijk - Doopsgezinden moeten wereldwijd hun goederen en rijkdom verdelen. Daartoe moeten de welgestelde doopsgezinden, die in Europa en Noord-Amerika wonen, hun levensstijl grondig veranderen. Dit pleidooi hield de Amerikaanse vredestheoloog Ron Sider zaterdag in het Broederschapshuis Fredeshiem bij Steenwijk.

Geloof & Kerkmaandag, 5 februari 2007

Ontmoeting met het Oosten


Sportmaandag, 5 februari 2007

Achter startnummer 203 schuilt bekend gezicht

Heerenveen - In het najaar van 2003 zet Pieter Lantermans (32) een punt achter zijn zeilcarričre. De droom die hij lange tijd heeft gekoesterd - deelname aan de Olympische Spelen - is hij op een haar na misgelopen en nu is de tijd gekomen om aan zijn maatschappelijke carričre te werken. Een leven zonder sport blijkt echter lastig te verstouwen voor de man uit Oudeschoot. En dus schuilt zijn gezicht deze kille zondagmiddag achter startnummer 203 van de deelnamelijst van de vierde editie van het Open Fries kampioenschap mountainbike op recreatiegebied De Heide in Heerenveen.

Weermaandag, 5 februari 2007

Winterse periode

Vanaf vandaag wordt het kouder en krijgen we een winterse periode. Het gaat in de nachten vriezen en we krijgen buien met sneeuw, hagel en het kan daarbij ook glad worden. Morgen wordt het ongeveer 5 graden met de eerste (natte) sneeuwbuien en een matige noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties