Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 5 februari 2004.

Agendadonderdag, 5 februari 2004

De uitagenda van 5-11 februari 2004

Bijschriftdonderdag, 5 februari 2004

Hoop

De oude Grieken hadden een prachtig verhaal over de hoop. De oppergod Zeus gaf de mensen op aarde een doos cadeau met allemaal goede dingen er in.

Cultuurdonderdag, 5 februari 2004

Francine Oomen favoriete schrijfster

Leeuwarden – Francine Oomen heeft met Hoe overleef ik mezelf? het mooiste jeugdboek van 2002 geschreven. Dat bleek woensdag tijdens de slotmanifestatie van de Leeuwarder Jonge Jury in Theater Romein in Leeuwarden.

Cultuurdonderdag, 5 februari 2004

Kerk Frederiksoord verwisselt van eigenaar

Frederiksoord - De stichting Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord, net over de grens in Drenthe, heeft de hervormde kerk met bijbehorende pastorie teruggekocht van de Hervormde Gemeente Frederiksoord-Wilhelminaoord.

Dossierdonderdag, 5 februari 2004

‘Huidvraat’ komt in plaats ‘melaatsheid’

Er komen elke dag nieuwe woorden bij in het Nederlands: vorig jaar ‘allochtonenstop’ en ‘hobbykip’ (op www.vandale.nl is een selectie te zien van nieuwe woorden uit 2003), ‘pafpaal’ in 2004. In De Nieuwe Bijbelvertaling staat ook wel eens een woord dat nog niet in een woordenboek staat, zoals ‘vaandelvrouw’ in Hooglied. Ook ‘melaatsheid’ krijgt een nieuwe woordjas. In het bijbelboek Leviticus worden de symptomen van deze ziekte beschreven: een zwelling, uitslag, of een lichte plek die dieper zit dan de het huidoppervlak en zich uitbreidt over het lichaam.

Economiedonderdag, 5 februari 2004

Akkoord over nieuwe cao Philipspersoneel

Eindhoven/Drachten - Philips en de vakbonden zijn het afgelopen nacht in principe eens geworden over een nieuwe cao voor de ongeveer 30.000 werknemers van het elektronicaconcern.

Economiedonderdag, 5 februari 2004

OBMtec Buitenpost viert 25-jarig bestaan

Buitenpost – Het was niet de gemakkelijkste tijd om een nieuw bedrijf te beginnen. Het was 1979, het begin van een economische crisis die Nederland jarenlang in de greep hield. In Wouterswoude begint op 7 februari van dat jaar toch een bedrijf. Deze week viert OBMtec, nu gevestigd in Buitenpost, dat het 25 jaar bestaat.

Economiedonderdag, 5 februari 2004

Aanzienlijk meer bedrijven failliet in 2003

Leeuwarden - Vorig jaar zijn in Fryslân 244 faillisementen uitgesproken. Dat is een stijging met 38 procent ten opzichte van vorig jaar. Landelijk werden 8748 faillissementen uitgesproken. Dat is het hoogste aantal ooit in een jaar genoteerd. Het vorige record dateert uit 1982, toen het ook slecht ging met de economie. Toen waren het er 8600.

Expodonderdag, 5 februari 2004

Anjum, Molen De Eendragt: fotoexpo ‘Ratjetoe‘, t/m 31 mrt.

Hoofdartikeldonderdag, 5 februari 2004

Ontruiming van nederzettingen

De Israëlische premier Sharon heeft deze week vriend en vijand verrast met zijn aankondiging de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook te willen ontruimen. Het plan komt niet voort uit altruďstische overwegingen, maar is gebaseerd op Realpolitik. Israël is bezig met het reorganiseren van het leger langs een stabiele en verdedigbare veiligheidslinie.

Regiodonderdag, 5 februari 2004

Proef: dader ontmoet slachtoffer

Leeuwarden – Tien hulpverleningsorganisaties in Fryslân doen de komende drie jaar een proef met ontmoetingen tussen dader en slachtoffer. De bijeenkomsten moeten leiden tot minder recidive. De politie coördineert het project.

Regiodonderdag, 5 februari 2004

‘Wie onderduikt, zal altijd worden gezocht’

Witmarsum - De uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijven in de noodopvang van Witmarsum, moeten bedenken wat ze willen: terugkeren naar het land van herkomst of onderduiken. Dat vertelde J. Buis van de stichting Noodopvang Wűnseradiel gisteren tijdens een bijeenkomst voor de asielzoekers. Buis waarschuwde voor de gevaren van een onderduikersbestaan.

Regiodonderdag, 5 februari 2004

Fryslân vraagt ruimer pardon

Leeuwarden – Provincie Fryslân vindt dat de ongeveer 3500 asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven en geen verblijfsvergunning hebben gekregen alsnog in aanmerking moeten komen voor een generaal pardon. Provinciale Staten hebben gisteren een motie aangenomen van die strekking.

Regiodonderdag, 5 februari 2004

‘Lager btw-tarief voor kringloop is billijker’

Dokkum – Inkomsten van kringloopbedrijven zouden in een lagere btw-schaal moeten zitten dan nu. Dat vindt voorzitter Piet van der Galiën van kringloopbedrijf De Wissel in Dokkum. Hij heeft alle fracties in de Tweede Kamer benaderd met het verzoek de btw-heffing op kringloopwinkels te herzien. Nu vallen die onder het hoogste tarief van 19 procent. In België worden tweedehandsbedrijven met een laag btw-percentage belast.

Regiodonderdag, 5 februari 2004

‘Met onze goede wil lukt het’

Leek – In de zomer is het in familiepark Nienoord in Leek een drukte van jewelste. Kinderen nemen een duik in het zwemkasteel, genieten samen met hun ouders van de speeltoestellen, de dieren en niet te vergeten van de modeltreinen. De grote trots van Nienoord. Nu het winter is, is het park gesloten.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 februari 2004

Kerk steeds meer missionair

Leeuwarden - De Christelijke Gereformeerde Kerken zijn langzaam een omslag aan het maken van een naar binnen gerichte kerk, naar een kerk ‘naar buiten toe’. Dergelijke geluiden klinken steeds harder door. De omvorming naar een missionaire kerk is de enige manier om sluiting van kerken in de toekomst te voorkomen.

Sportdonderdag, 5 februari 2004

Cambuur wint slag om Van der Vlag en Brack

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden heeft in de zoektocht naar nieuwe spelers voor het komende seizoen Koen Brack en Peter van der Vlag zo goed als gecontracteerd. De spelers van Go Ahead Eagles werden woensdag in het Leeuwarder ziekenhuis MCL-Zuid medisch gekeurd. Verdediger Brack moet alleen nog tekenen, keeper Van der Vlag wil het nog over zijn salaris hebben, maar ziet dat zelf niet als een obstakel.

Sportdonderdag, 5 februari 2004

Arbiter Sjoukje de Jong op hoogste trede

Vegelinsoord – Scheidsrechter Sjoukje de Jong uit Vegelinsoord mag voortaan alle internationale dameswedstrijden fluiten. De FIFA heeft de 31-jarige Friezin opnieuw op de internationale lijst gezet. Vorig jaar debuteerde ze daarop, maar toen mocht De Jong slechts dames -19 jaar fluiten.

Weerdonderdag, 5 februari 2004

Regenachtig

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en af en toe valt er regen. Het is zacht, zo’n 10 graden. Het waait daarbij hard tot stormachtig aan zee. Morgen hebben we regenachtig weer met maxima rond 11 graden en opnieuw veel wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties