Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 januari 2011.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2011

Ramsk verder onder naam Baltbek

Franeker - De Franeker band Ramsk gaat verder onder de nieuwe naam Baltbek. Dat heeft de band bekendgemaakt. Ramsk, dat vorig jaar nog in de finale stond van Liet 2010, nam in september na twaalf jaar afscheid van zanger Piet Douma die zich niet meer in de formule van de band kon vinden.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2011

Zes finalisten in Music Battle 058

Leeuwarden - Zes acts van Stenden University en NHL Hogeschool strijden op 20 januari voor de titel van ‘beste band’ tijdens de finale van de Music Battle 058. Dat heeft een woordvoerder van de muziekwedstrijd gisteren gemeld. De winnaar krijgt twee dagen studiotijd met producer Emile van Doorn in studio@miel in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2011

Groninger Museum trekt ruim 12.000 mensen in 2 weken

Groningen - Het Groninger Museum heeft sinds zijn heropening op 19 december ruim twaalfduizend bezoekers getrokken. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. De woordvoerder spreekt van topdrukte in de eerste twee weken. Gemiddeld bezoeken ruim 250.000 mensen per jaar het museum. Ruim 60 procent van de bezoekers komt uit de Randstad en het midden van het land.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2011

Twee popexposities in fotogalerie Noorderlicht

Groningen - Tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag openen in fotogalerie Noorderlicht in Groningen, twee tentoonstellingen over popfotografie. De solotentoonstelling I love you but I’ve chosen rock van Olaf Heine toont portretten van grootheden uit de popmuziek. De expositie Popview 2011 laat het werk zien van de acht genomineerden voor de Lex van Rossen Award 2011, de jaarlijkse prijs voor jonge, talentvolle Europese muziekfotografen. De winnaar wordt tijdens Noorderslag bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 5 januari 2011

Zorgen over leegstand van kantoorruimte

Amsterdam - Marktleider in vastgoedtransacties DTZ Zadelhoff wil dat de overheid de structurele leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt aanpakt. Er wordt nog steeds te veel gebouwd zonder dat zeker is dat er een gebruiker is. In Fryslân is dat amper het geval, maar komen wel meer panden leeg te staan.

Economiewoensdag, 5 januari 2011

Werkonderbreking bij DE in Joure om ontslagen

Joure - Bij de fabriek van Douwe Egberts in Joure heeft het personeel gisterochtend het werk korte tijd neergelegd. Aanleiding was het dreigende ontslag van vijf personeelsleden op de thee-afdeling. Het personeel vreest dat de aangekondigde reorganisatie een opmaat is voor verdere saneringen. ,,Nu zijn het vijf mensen bij de theefabriek, straks zijn het ook mensen in de koffie”, zegt bestuurder Peter Böeseken van CNV Vakmensen.

Economiewoensdag, 5 januari 2011

Vier kandidaten overname failliet vervoerbedrijf

Leeuwarden - Voor de failliete Taxicentrale Zuid-West Friesland uit Sneek en Personenvervoer Noordwest Friesland uit Franeker zijn vier potentiële kopers. De overnamekandidaten zijn actief in het provinciale en landelijke personenvervoer. Dat zegt curator Robert Verdonk.

Hoofdartikelwoensdag, 5 januari 2011

Egyptische christenen in het nauw

De aanslag op een kerk van koptische christenen in de Egyptische stad Alexandrië is een van vele signalen dat de opkomst van het islamitisch fundamentalisme meer geweld tegen christenen in het Midden-Oosten ten gevolge heeft.

Regiowoensdag, 5 januari 2011

Plan verwarming Leeuwarden met restwarmte

Leeuwarden - Heel Leeuwarden wordt in de toekomst mogelijk verwarmd met restwarmte van fabrieken en grote instellingen. Dit jaar al begint energieleverancier Essent een proef met de verwarming van duizend huishoudens in de woonwijk Camminghaburen. Die worden straks verwarmd met de restwarmte van FrieslandCampina. Het moet een eerste stap zijn in de aanleg van een warmtenet voor heel Leeuwarden en omgeving.

Regiowoensdag, 5 januari 2011

Gemalen van Wetterskip draaien weer vol kracht

Leeuwarden - Wetterskip Fryslân bemaalt sinds gisteren de Friese polders weer op volle kracht. In de nacht van maandag op dinsdag waren al her en der gemalen ingeschakeld om het overtollig dooiwater af te pompen. In de loop van de dag zijn alle duizend gemalen weer ingeschakeld.

Regiowoensdag, 5 januari 2011

Friezen in rij voor kappen van bomen

Jubbega - Friezen staan in de rij om hout voor hun open haard te kappen in het bos. De vraag naar hakhout is de laatste jaren enorm toegenomen. Staatsbosbeheer in Fryslân en It Fryske Gea hebben tientallen mensen op de wachtlijst staan en kunnen nauwelijks aan de vraag voldoen. Een kuub hout kost tussen de tien en 35 euro.

Regiowoensdag, 5 januari 2011

Hoger inkomen: huren kan nog wel

Leeuwarden - Friezen met een jaarinkomen boven de 33.614 euro die op zoek zijn naar een goedkope huurwoning, hoeven nog niet bang te zijn dat ze niet langer in aanmerking komen voor zo’n sociale huurwoning (tot 652,52 euro huur).

Regiowoensdag, 5 januari 2011

GPTV ontslaat de redacteuren

Harlingen - De regionale commerciële zender GPTV uit Harlingen heeft zijn drie redacteuren ontslag aangezegd. Door geldproblemen moet de familie Gerstel - vader Wout, zoon Niels en schoondochter Daniella - voorlopig zelf het halfuur zendtijd vullen.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 januari 2011

Doperse ‘stillen in den lande’ zetten Menno Simons op de kaart

Leeuwarden - De doopsgezinden staan al eeuwenlang bekend als ‘de stillen in den lande’. Het is een geuzennaam geworden: in hun levensstijl laten ze hun geloof zien. Maar tijden veranderen. ,,Het is nodig dat ‘de stille in den lande’ minder stil wordt”, aldus Henk Stenvers, directeur van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS), de koepelorganisatie van de doopsgezinden in Nederland.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 januari 2011

Friese kopten vieren Kerstmis in Assen

Leeuwarden/Assen - De Friese koptisch-orthodoxe gemeenschap viert morgen Kerstmis in de parochie in Assen en komt niet samen in de kerk in Hilaard. Reden is dat de twee kerken samen één priester hebben en dat daarom met Kerstmis de viering in de Drentse plaats is gepland.

Sportwoensdag, 5 januari 2011

Roorda stuurt aan op een tussentijdse transfer

Heerenveen - Middenvelder Geert Arend Roorda van sc Heerenveen heeft vlak voor de jaarwisseling bij de clubleiding aangegeven dat hij de tweede helft van de competitie zijn heil mogelijk elders wil gaan zoeken. De 22-jarige Fries heeft momenteel weinig uitzicht op speeltijd in de hoofdmacht van trainer Ron Jans en dat was aanleiding voor Roorda om een tussentijdse ‘transfer’ in de winterstop bespreekbaar te maken. Hij mocht dit seizoen in competitieverband vier keer opdraven en dat is exact zo veel als de afgelopen twee seizoenen.

Sportwoensdag, 5 januari 2011

Heerenveen oefent tegen Excelsior

Heerenveen - In de aanloop naar de tweede helft van de competitie op vrijdag 21 januari in Den Haag speelt sc Heerenveen nog een oefenduel tegen Excelsior. Drie dagen na de terugkeer van het achtdaagse trainingskamp in Portugal treedt de Friese formatie op 16 januari aan tegen de ploeg van oudspeler Alex Pastoor. Het duel begint om half drie en wordt in Fryslân gespeeld. De exacte locatie is nog niet bekend.

Sportwoensdag, 5 januari 2011

Memoires en meer van een hardlopende schrijver

Haruki Murukami is een zeer gevierd schrijver en als hij een boek over hardlopen schrijft, weet je dat het een heel ander boek zal zijn dan het gemiddelde sportboek. De Japanse schrijver, bekend van meesterwerken als Norwegian Wood en Kafka op het strand staat bekend om zijn vlotte schrijfstijl en een soort van magisch realisme. Zonder dat er veel gebeurt in zijn romans, weet Murukami de lezer toch mee te krijgen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties