Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 4 september 2008.

Cultuurdonderdag, 4 september 2008

Nieuw cultuurplan bevat ‘loze beloften’

Leeuwarden - Het CDA en de VVD in Leeuwarden, beide grote gemeenteraadspartijen, vragen zich af of het nieuwe cultuurplan van de gemeente niet allemaal loze beloften bevat aan culturele instellingen. Die kritiek uitten ze gisteravond bij een commissievergadering over het document.

Cultuurdonderdag, 4 september 2008

Drie nominaties voor Fedde Schurer Publieksprijs 2008

Leeuwarden - Drie Friese schrijvers zijn genomineerd voor de Fedde Schurer Publieksprijs 2008. Het gaat om Jaap Krol met zijn roman M/F, Simon Oosting met de gedichtenbundel Rauwe fisken op wynfear wolkens en Elske Schotanus met haar roman Skrik. Dat heeft Gedeputeerde Staten gisteren bekendgemaakt. Het publiek kiest de winnaar door zijn stem uit te brengen via de website van de provincie. Dat kan tussen 1 oktober en 1 december.

Economiedonderdag, 4 september 2008

‘Bedrijf moeten meer doen voor vrijwilligers’

Sneek – Hoe breng je vraag om hulp van instellingen en vrijwilligersorganisaties en aanbod van bedrijven met kennis en mankracht bij elkaar? Die vraag stelden de initiatiefnemers van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO Fryslân) zich gisteren bij de lancering van hun website in Sneek. Met financiële bijdragen alleen kom je er niet, concluderen zij. ,,Er is meer behoefte aan bedrijven die laten zien dat hun maatschappelijke betrokkenheid verder gaat dan sponsoring. Het leveren van diensten, kennis en professionals is net zo belangrijk”, zei voorzitter Dries Onclin van een van de initiatiefnemers, Handel en Industrie Sneek (HIS).

Hoofdartikeldonderdag, 4 september 2008

Waarde van de Fries, de Hollander...

De Fries en de Groninger blijven minder beschermd tegen het wassende water, ook na uitvoering van de maatregelen die de commissie-Veerman gisteren heeft voorgesteld. Voor alle Nederlanders geldt een soort basisveiligheid, maar in gebieden waar veel mensen wonen en die grote economische belangen herbergen, kan een hoger peil van beveiliging worden bewerkstelligd.

Regiodonderdag, 4 september 2008

Waddenzee in 2100 mogelijk verdwenen

Vlieland - ,,Het voortbestaan van het waddengebied zoals wij het kennen is niet vanzelfsprekend.” Dat stelt de Deltacommissie. Het hangt van de natuur af of het systeem van een zee die af en toe droog valt en daarbij zandplaten opwerpt kan blijven bestaan, bij een zeespiegelstijging die harder gaat dan tot nu toe werd aangenomen. De mens kan er in elk geval niet zoveel aan bijsturen.

Regiodonderdag, 4 september 2008

‘Geen enkele Nederlander zal worden vergeten’

Tot nu toe werd aangenomen dat de zeespiegel in 2100 met 85 centimeter gestegen zal zijn. In haar gisteren gepresenteerde rapport Samen werken met water houdt de commissie-Veerman - op basis van intensieve gesprekken met internationale wetenschappers - rekening met een maximale stijging in 2100 van 1,30 meter, en met twee tot vier meter in 2200. Deze waarden zijn inclusief de verwachte bodemdaling van tien centimeter per eeuw. Zonder maatregelen zou de verzilting toeslaan, en als zowel de zeespiegel als de aanvoer van water uit bijvoorbeeld de regenrivier de Maas stijgt, zal een waterkering als de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg van beide zijden overstromen. En dat gebeurt al bij een zeespiegelstijging van vijftig centimeter.

Regiodonderdag, 4 september 2008

Stenden opent in Berlijn een universiteit

Leeuwarden - Stenden Hogeschool (voorheen CHN) opent volgend voorjaar een universiteit in Berlijn. Het wordt de vierde buitenlandse vestiging van de Leeuwarder hogeschool. De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) begint volgend jaar met een programma voor toptalenten. Dat maakten beide hbo-scholen gisteren bekend bij de opening van het hogeschooljaar.

Regiodonderdag, 4 september 2008

Aardwarmte krijgt kans op Terschelling

Terschelling - Jenö Obendorfer van Terschelling kan verder met zijn onderzoek naar een geothermische centrale die het eiland van verwarming en elektriciteit zou kunnen voorzien. De gemeente Terschelling trekt tienduizend euro uit voor een haalbaarheidsonderzoek. Dat heeft het college van B en W besloten. Dankzij de toezegging van de gemeente kan Obendorfer bij het Waddenfonds nog meer subsidie aanvragen.

Regiodonderdag, 4 september 2008

Tiger blaast de kade kapot

Harlingen - De aanlegkade van de veerboot Vlieland in Harlingen mag voorlopig niet gebruikt worden door vrachtwagens zwaarder dan 3500 kilogram. De kade is instabiel geworden omdat de grond bij de damwand is verzakt. Er zitten ook scheuren in de wand. Dat komt doordat de nieuwe snelboot Tiger zand heeft weggeblazen met zijn waterjets. Mogelijk wordt voorlopig de oude snelboot Koegelwieck ingezet.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 september 2008

Hooggerechtshof India eist uitleg over geweld


Geloof & Kerkdonderdag, 4 september 2008

Universiteiten willen master kerkplanting

Amsterdam/Kampen - De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de Vrije Universiteit (VU) en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) willen komen tot een gezamenlijke invulling op mastersniveau van missiologie en kerkplanting. Dat zei Henk van der Sar, voorzitter van het College van Bestuur van de PThU, gisteren bij de opening van het academisch jaar in Utrecht.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 september 2008

‘Theologie moet zich verbreden’

Utrecht - Trek je niet terug op eigen erf, maar zoek het centrum van de universiteit en het wetenschappelijk forum. Die oproep deed prof.dr. Sijbolt Noorda gisteren bij de opening van het academisch jaar aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) te Utrecht.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 september 2008

Allianties van solidariteit zijn toekomst oecumene

Kerken leggen het tegenwoordig in hun gehoord worden af tegen de politieke machthebbers, captains of industry, militaire consortia of de Verenigde Naties, meent prof. dr. Anton Houtepen. Het aangaan van allianties waarbij levenslange toewijding aan en solidariteit met de lijdenden centraal staat, dient de nieuwe oecumenische opdracht te zijn.

Sportdonderdag, 4 september 2008

SCO wacht zware opgave in korfbalhoofdklasse

Oldeholtpade - Het komend weekeinde begint de veldkorfbalcompetitie en dat betekent dat er voor de zaalcampagne ongeveer een helft wordt afgewerkt en dat in april en mei de rest op het programma staat. In de zaal is het hoogste wat er is de korfballeague, maar op het veld is dat nog altijd - en dat zal vooralsnog ook wel niet veranderen - de hoofdklasse. Vorig seizoen had Fryslân daar als korfbalprovincie twee vertegenwoordigers in, maar na de degradatie van Drachten is SCO uit Oldeholtpade nu de enige vereniging. Samen met Nic. uit Groningen en DOS’46 uit Nijeveen moet SCO de noordelijke hoog zien te houden.

Sportdonderdag, 4 september 2008

Beerens haakt af bij Jong Oranje

Heerlen Roy Beerens heeft het trainingskamp van Jong Oranje in Heerlen verlaten. Beerens liep zondag in het competitieduel van sc Heerenveen met Volendam een kwetsuur aan de enkel op.

Sportdonderdag, 4 september 2008

Britsumer loop prooi voor Albert van der Ziel

Britsum Op Albert van der Ziel stond geen maat tijdens de tien Engelse mijlenloop in Britsum. De Berlikumer soleerde naar een tijd van 57 minuten en 47 seconden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties