Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 juli 2008.

Cultuurvrijdag, 4 juli 2008

De Vismarkt als Concertgebouw

Je zit er droger, in het Amsterdamse Concertgebouw, dat wel. Maar qua verhoudingen doet de Groningse Vismarkt wel wat aan ’s lands beroemdste concertzaal denken. De akoestiek was dan ook prima, gisteravond, tijdens de half-scenische uitvoering van Verdi’s La Traviata door het Noord Nederlands Orkest (NNO) onder leiding van Jan Willem de Vriend. Al blijft staan: in het Concertgebouw zit je wel droger.

Economievrijdag, 4 juli 2008

Nij Bosma Zathe test ondergronds buizensysteem

Leeuwarden - Deze week leggen Duitse medewerkers van Sustainable Innovative Solutions (SIS) het Subterranean Plant Systeem (SPS) aan op een proefveld van Nij Bosma Zathe. Het SPS voorziet gewassen ondergronds van water en meststoffen. De voordelen zijn: nooit meer last van langdurige droogte en een hogere benutting van de toegediende meststoffen. Het systeem pompt het water ondergronds door een slangensysteem. Ook kan het SPS water rondpompen dat met restwarmte van de vergistingsinstallatie is verwarmd. Projectleider Barend Spliethoff: ,,Er is een forse waterbesparing mogelijk. Bovendien kun je hiermee de benutting van de (kunst)bemesting verhogen.”

Economievrijdag, 4 juli 2008

Opmars elektrische fiets niet te stuiten

Leeuwarden - De markt van elektrische fietsen (ook wel e-bikes genoemd) is sterk groeiende. In het eerste kwartaal van 2008 werden er 25.000 verkocht, tegen 14.000 in dezelfde periode vorig jaar, zo becijferde Bovag in samenwerking met GfK Panel Services. Fabrikanten blijken echter nauwelijks aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Economievrijdag, 4 juli 2008

Aardwarmte kan in glastuinbouw

Leeuwarden - Begin 2008 is in opdracht van de provincie Fryslân en de Westergozone een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het gebruik van aardwarmte in het te ontwikkelen glastuinbouwgebied, Waddenglas, bij Sexbierum. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat de winning van aardwarmte vanuit geologisch perspectief in dit gebied goed mogelijk is. Door de stijgende gasprijzen is aardwarmte een serieus alternatief voor tuinders. Een aantal tuinders heeft al aangegeven geďnteresseerd te zijn. Aardwarmte is zeer geschikt voor toepassing in de glastuinbouw. Een aardwarmtebron levert over een lange periode tegen vaste kosten energie op. Het onderzoek wijst uit dat zich op 3000 meter diepte een laag bevindt van 200 meter dikte met een temperatuur van meer dan 100şC. Met de geďnteresseerde tuinders worden de plannen verder uitgewerkt.

Hoofdartikelvrijdag, 4 juli 2008

Vrouwen, werk...

Vrouwen moeten zelf een bewuste keuze maken voor het aantal uren dat ze werken. Ze moeten zich niet verplicht voelen tot een grote deeltijdbaan of een voltijdbaan, maar dat moet wel veel gewoner worden. Dat stelt de Taskforce DeeltijdPlus onder voorzitterschap van tv-presentatrice Pia Dijksta in een werkplan dat deze week is gepresenteerd.

Regiovrijdag, 4 juli 2008

Geen aparte ‘plastickliko’ in Fryslân

Oudehaske - Friezen krijgen geen aparte container voor de deur voor shampooflessen en ander plastic afval. De Tweede Kamer stemde gisteravond in met een motie die mogelijk maakt dat afvalverwerker Omrin het kunststof zelf uit het huisvuil kan vissen. Die methode heeft de voorkeur van de Friese gemeenten. Het scheiden van plastic afval is vanaf dit najaar verplicht.

Regiovrijdag, 4 juli 2008

Supers behouden voor dorp

Jirsum - Achttien kleine dorpssupermarkten in Fryslân en de rest van Nederland kunnen de komende jaren mogelijk blijven bestaan of opnieuw open gaan, dankzij een leerwerktraject van Support & Co.

Regiovrijdag, 4 juli 2008

Analfabete vluchtelingen missen hun taalles

Appelscha - Voor zestig deels analfabete vluchteling met een verblijfsvergunning, die in het azc van Appelscha verblijven, is het afgelopen met de taallessen. Tijdens de lessen krijgen ze ook informatie over de Nederlandse samenleving. Het COA heeft de klassen noodgedwongen wegbezuinigd omdat het ministerie van Vrom er geen geld meer voor uittrekt. In een korte brief, geschreven na enkele weken taalles (zie kader) beklagen de vluchtelingen zich over de situatie. Appelscha is de enige plek in Fryslân waar de taalles voor nieuwe Nederlanders uit een azc wordt gegeven.

Regiovrijdag, 4 juli 2008

‘Brandstofsteun is zinloos’

Urk - De Urker vissers krijgen geen vergoeding voor het stilleggen van hun schepen, nu de brandstofprijzen zo hoog zijn dat ze niks meer kunnen verdienen. Dat schrijft minister Verburg van Visserij in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Unie heeft een fonds geopend voor de vissers, maar Verburg gebruikt dat geld liever voor structurele oplossingen, zoals zuiniger motoren.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2008

Tweehonderd kerken doen mee aan Tsjerkepaad

Leeuwarden - Maar liefst tweehonderd kerken en kerkelijke monumenten doen dit jaar mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad dat morgen begint. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Voor het eerst vallen de regio’s van Tsjerkepaad samen met de knooppuntengebieden van de ANWB.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2008

Met nieuw interieur laagdrempeliger kerk zijn

Woudsend - De afgelopen maanden is er voor meer dan een half miljoen versleuteld en vernieuwd aan het interieur van De Karmel in Woudsend. Het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Woudsend is er heel wat multifunctioneler en laagdrempeliger op geworden.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2008

Weinig interesse voor evangelisatie JmeO in China

Heerde - Jeugd met een Opdracht (JmeO) had gehoopt deze zomer met 130 jongeren naar China te gaan om te evangeliseren onder Chinezen en het publiek tijdens de Olympische Spelen in China. Voor de zogenoemde ‘Olympic Outreach’ kwamen echter slechts veertig aanmeldingen.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2008

Extra directeur Trans World Radio Nederland

Barneveld - Het bestuur van de radiozendingsorganisatie Trans World Radio Nederland (TWR) heeft per 1 juli Bernard Oosterhoff aangesteld als algemeen directeur van de organisatie.

Sportvrijdag, 4 juli 2008

Zesdaagse krijgt een zinderende ontknoping

Hoogkerk - ,,Ik wol eins alles wol winne'', meldde de strijdlustige Lieuwe Westra gisteravond na afloop van de wielerronde van Hoogkerk. Westra eindigde in de vierde etappe van de Zesdaagse van Noordenveld-Westerkwartier als tweede en is daardoor in het algemeen klassement nu tweede. In het sprintklassement leidt hij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties