Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 juli 2003.

Achtergrondvrijdag, 4 juli 2003

Veel reacties op eeuwfeest Friesch Dagblad

Honderd jaar Friesch Dagblad . De aandacht die de krant op 1 juli besteedde aan het jubileum, heeft veel lezers getroffen. Dat blijkt uit felicitaties via telefoontjes, brieven en kaarten die we sinds 1 juli ontvangen.

Achtergrondvrijdag, 4 juli 2003

‘Internettoekomst ontwikkelingslanden is draadloos’

VN-baas Kofi Annan wil internet naar de Derde Wereld brengen. Als de digitale revolutie daar komt, dan zal die draadloos zijn.

Analysevrijdag, 4 juli 2003

Een koninklijke verloving

Opnieuw haalde de koninklijke familie de voorpagina’s. Ging het vorige week om zurige verhalen over prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn, deze week was er goed nieuws: prins Johan Friso heeft zich verloofd met de getalenteerde Mabel Wisse Smit.

Bijschriftvrijdag, 4 juli 2003

Een gebed

Heer,

Bijschriftvrijdag, 4 juli 2003

Brood

De bedoeling van een brood is, dat het opgegeten wordt. Een brood wil niet lang leven, maar het wil laten leven.

Cultuurvrijdag, 4 juli 2003

Fries Museum herkent zich niet in kritiek

Leeuwarden – De directie van het Fries Museum herkent zich niet in de kritiek die het museum krijgt van het Historisch Nieuwsblad. Het tijdschrift heeft voor het zomernummer tien musea in Nederland getest op onder meer klantvriendelijkheid, informatievoorziening, het horecagedeelte en de toiletten. Het Fries Museum eindigt op de zevende plaats met het cijfer 5,5. Het Drents Museum in Assen komt als beste museum uit de test met een 8.

Cultuurvrijdag, 4 juli 2003

Themapark Harkema krijgt expositieruimte

Harkema – Themapark Spitkeet bij Harkema krijgt een expositieruimte. De tentoonstellingen worden voortaan gehouden in het Jelle Dam Hûs, één van de historische huisjes op het openluchtmuseum langs de Betonwei.

Cultuurvrijdag, 4 juli 2003

Verrassend orgelspel Petra Veenswijk

Evenals vorig jaar organiseert Stichting Concerten Koepelkerk Leeuwarden een aantal orgelbespelingen op het inmiddels vermaarde Vermeulen-orgel in de Koepelkerk te Leeuwarden. Ditmaal bestaat de zomerserie uit tien concerten, verzorgd door een grote verscheidenheid aan organisten uit ons land en zelfs één ‘om útens‘.

Economievrijdag, 4 juli 2003

Fietsfabrikant Accel in onderhandeling overname Tunturi

Heerenveen - Fietsfabrikant Accel Group uit Heerenveen is in vergaande onderhandelingen over de overname van het Finse Tunturi. Accell is voornamelijk bekend van de fietsmerken Batavus, Koga-Miyata en Sparta.

Economievrijdag, 4 juli 2003

Scheepswerf Bijlsma in Lemmer voorlopig gered

Lemmer - Scheepswerf Bijlsma in Lemmer heeft nieuw werk en lijkt daarmee gered. Naast de oplevering van de Amelander veerboot Oerd heeft de scheepsbouwer een order van rederij Wagenborg voor twee vrachtschepen.

Economievrijdag, 4 juli 2003

Goede oogst van aardappelen verwacht

Holwerd – Dit jaar wordt in Fryslân een goede aardappeloogst verwacht. Volgens NLTO-woordvoerder U. Hiddema zijn de groeiomstandigheden dit jaar tot nu toe goed. Vooral warm weer afgewisseld met buien leidt tot een goede knolzettting.

Economievrijdag, 4 juli 2003

Vlaggencentrale Dokkum ontwerpt ‘Máximama-vlag’

Dokkum – De directie van de Dokkumer Vlaggencentrale zegt voorbereidingen te treffen voor een speciale gelegenheidsvlag met het oog op de zwangerschap van prinses Máxima. Het ontwerp is nog niet voltooid.

Economievrijdag, 4 juli 2003

Bedrijfsreorganisaties niet op hun eind

De recessie is de oorzaak van een nieuwe golf verkopen, inkrimpingen en liquidaties in het bedrijfsleven. Nevenverschijnselen zijn vertrekkende bestuurders en commissarissen.

Hoofdartikelvrijdag, 4 juli 2003

Wat wilde Wouter Bos?

Het was toch wel een verbazingwekkend bericht dat een week geleden in Vrij Nederland stond. Wouter Bos, de huidige politiek leider van de PvdA, verklaarde daarin dat hij vlak na zijn verkiezing tot partijleider erover gedacht had de partij op te heffen en een nieuwe partij te beginnen.

Hoofdartikelvrijdag, 4 juli 2003

De spelletjes…

De verhoudingen tussen overheid, werknemers en werkgevers staan op scherp. De afgelopen weken hebben betrokkenen, inclusief politici, zich in velerlei discussies uitgelaten over noodzaak en gevolgen van de bezuinigingen. De schema’s volgens welke die discussies verlopen, zijn voorspelbaar. De Partij van de Arbeid en in haar kielzog de FNV wijst de harde ingrepen af, omdat die de economie niet stimuleren, maar juist dempen. De werkgevers zien in de noodzaak van bezuinigingen door de overheid een versterking van hun wens om de lonen te matigen: iedereen moet een stapje terug. VVD en CDA steunen de voorgenomen maatregelen onder het motto: nu ingrijpen voorkomt straks nog meer narigheid.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Wachten op het einde der dagen

Tacozijl – Tacozijl, het buurtschap ten oosten van Lemmer, bestaat uit een paar boerderijen, drassige weilanden en een inlaatsluis van Wetterskip Fryslân. Er is ook een oude joodse begraafplaats, maar dat moet je weten. Het kerkhof is slechts 0,2 hectare groot en ligt enkele meters lager dan de weg die er langs loopt. De zerken gaan bovendien verscholen tussen de bomen en het struikgewas. Wie niet oplet, en het bordje mist dat aan het hek hangt, is het kerkhof zo voorbij.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Politie Sneek opent bureau in binnenstad

Sneek - ,,We zijn ontsnapt aan een groentehal in dit gebouw. Daar waren serieuze plannen voor toen het leeg kwam te staan’’, zei burgemeester Hartkamp gisteren bij de officiële opening van de binnenstadspost in het voormalige kantongerechtsgebouw aan de Marktstraat in Sneek.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Amelander kust beschermd

Ameland – Rijkswaterstaat gaat aan de noordkant van Ameland zand storten. Daarmee hoopt de dienst te voorkomen dat de kustlijn van het Waddeneiland afbrokkelt. De werkzaamheden beginnen komende week. Het werk zal de hele zomer duren. Badgasten zullen vrijwel niets merken van de operatie, aldus Rijkswaterstaat.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Trekroute van ganzen is niet genetisch bepaald

Anjum - Is de trekroute van een gans genetisch bepaald? Allerminst. Althans, dat blijkt uit een experiment met dwergganzen (goudeachje) van de Zweed Lambart von Essen. Jonge ganzen (guozzen) volgen de trekroute van de groep waarin ze zijn grootgebracht, ook al vliegen en vlogen hun ouders en grootouders altijd in een andere richting. Dankzij dit experiment overwintert er jaarlijks in Nederland een groep van ongeveer honderd dwergganzen, waaronder tientallen in Anjum. Dat staat te lezen in het pas uitgebrachte boek De dwergganzen van Anjum van Gerard Ouweneel en illustrator Erik van Ommen.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Fries voelt zich veiliger dan Nederlander

Leeuwarden – Friezen voelen zich veiliger dan andere Nederlanders. Wel vermoeden ze dat meer mensen het slachtoffer worden van zakkenrollerij en dat er meer uit auto’s wordt gestolen.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Grensstreek mist dagattractie

Grootegast – In het recreatiegebied Strandheem in de Fries-Groningse grensstreek moet een overdekte dagattractie komen. De attractie is een goede impuls voor het toerisme in het gebied. Dat stelt het college van B en W van Grootegast in de nota Recreatie en toerisme . Ook moet op toeristisch vlak meer worden samengewerkt met Achtkarspelen.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Schot in woningmarkt binnen Leeuwarden

Leeuwarden – In de Leeuwarder woningmarkt lijkt weer schot te zitten. Jarenlang kampte de stad met een verstopte woningmarkt. De bouw van Zuiderburen zorgt voor meer verhuisbewegingen in de stad. Dit blijkt uit een onderzoek van de gemeente Leeuwarden naar verhuisbewegingen in de stad. Die zijn beschreven in het rapport Verhuisbewegingen Zuiderburen .

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Eindelijk wat vertier voor jeugd op Vlieland

Vlieland – Je zal maar jong zijn en op Vlieland wonen. Eigenlijk is het eilanderbestaan voor een jongeling maar wat saai. De jeugd heeft geen eigen plekje en er worden nauwelijks activiteiten voor hen georganiseerd. De gang naar de kroeg lijkt dan snel gemaakt. Daar lijkt nu verandering in te komen. In oktober komt er een skatebaan op het eiland en die is een voorbode van nog meer vertier.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Hogere boetes drankverkoop aan jeugd

Leeuwarden – Horecabond Leeuwarden vreest een heksenjacht op ondernemers die drank verkopen aan minderjarigen. Minister Hoogervorst meldde gisteren hoge boetes te willen uitschrijven aan overtredende ondernemers.

Regiovrijdag, 4 juli 2003

Oostenrijkse techniek voor de brandweer

Franeker – Eigenlijk zijn het geen pannen, maar schaaldelen waarmee het pand van de nieuwe brandweerkazerne in Franeker bedekt wordt. Deze dagen wordt het gebouw voorzien van een dak zoals dat nog nooit eerder in Nederland gebruikt is. Het is een paradak, afkomstig uit Oostenrijk.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2003

‘Deze kerk is voor mij een ontmoetingsplek’

Zaterdag is de Sint Lebuïnuskerk van Molkwerum geopend in het kader van de serie ‘Tsjerke Iepen’ , een initiatief van het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Elke week vertelt een gemeentelid over zijn of haar kerk en gemeente. Vandaag: Gerritje Muizelaar-De Boer, scriba van de Hervormde Gemeente van Molkwerum.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2003

GB: breuk in NHK zal een desastreuze vergissing zijn

Leeuwarden - ,,Zoals de Doleantie uiteindelijk een historische vergissing is gebleken - Samen op Weg bevestigt dat -, zo zal naar onze vaste overtuiging een nieuwe breuk met de kerk een destrastreuze vergissing zijn’’.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2003

‘Ik heb geen product maar een boodschap’

Nijmegen - Bernhard van Welzenes (25 mei 1941) is een druk bezet man. Vanaf 1969 is hij actief in het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC) - ‘het Schipperscentrum’ - in Nijmegen, directeur en tevens, sinds 1990, hoofdaalmoe-zenier in ons land. ,,Het gaat erom bruggen te slaan. Als je voor de ander klaar staat, dan staan ze ook voor jou klaar.’’ Een gesprek over zijn werk en leven in de binnenvaart.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2003

Eigentijds katholiek in de Zuidwesthoek

Dit jaar viert de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland dat het 150 jaar geleden is dat de paus weer bisschoppen aanstelde in ons land. Deze zomer portretteert het Friesch Dagblad daarom katholieke parochies in het Bisdom Groningen hoe zij invulling geven aan katholiek-zijn anno 2003. Vandaag: de Sint Ludgerusparochie van Balk.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juli 2003

Uitwisselingreis met menisten Tanzania

Leeuwarden – Een groep van vijftien jongeren afkomstig uit doopsgezinde gemeenten in Nederland en een twintigtal uit doopsgezinde gemeenten in Tanzania nemen vanaf 14 juli deel aan een uitwisselingsreis in Tanzania.

Sportvrijdag, 4 juli 2003

Plezier herwinnen in voetbal staat voorop

Leeuwarden – Met veel oefeningen met de bal is Dick de Boer vrijdagochtend de eerste training begonnen bij Cambuur Leeuwarden. Het belangrijkste doel in de voorbereiding: de selectie moet het plezier in voetbal herwinnen. ,,Want als ik het zo bekijk en beluister, dan is dat plezier helemaal weg geweest”, constateert De Boer, die eerder op de dag door schoonzoon Edwin Zoetebier (doelman van Feyenoord) bij het Cambuur stadion was afgezet, na zijn eerste werkdag met de selectie.

Sportvrijdag, 4 juli 2003

Van Wely licht in het voordeel naar slotronde

Leeuwarden - Daniël Stellwagen en Loek gaan Wely gaan nek aan nek de laatste ronde van het NK schaken in. Stellwagen verdiende met zijn remise tegen Erwin l’Ami alvast het felbegeerde grootmeesterresultaat, zodat hij de laatste ronde een stuk onbevangener achter het bord kan plaatsnemen. Van Wely kon de vredespijp van John van der Wiel niet afslaan.

Sportvrijdag, 4 juli 2003

Junior Leijenaar wint brons op WK dammen

Hijken – Klaas Hendrik Leijenaar is derde geworden op het wereldkampioenschap dammen voor junioren in het Drentse Hijken. De 16-jarige Leeuwarder eindigde vrijdag met twaalf punten uit negen partijen gedeeld als eerste met de latere wereldkampioen Andrej Tolchikov uit Wit-Rusland en de Est Raido Värika. In de barrage die direct verspeeld werd, vergooide hij kansen op de wereldtitel. Toch overheerste de blijdschap over het brons.

Sportvrijdag, 4 juli 2003

Van den Doel opnieuw koploper-sloper op NK

Leeuwarden - Loek van Wely heeft in de zevende ronde van het NK schaken koploper Daniël Stellwagen achterhaald. De titelverdediger won zelf met wit van Erwin l’Ami.

Sportvrijdag, 4 juli 2003

Johan Dalstra stunt in criterium Hoogkerk

Hoogkerk - ,,Dit is echt geweldig. Ik kan het nog niet geloven.” Johan Dalstra stond er donderdag een kwartier na de enerverende ontknoping van de ronde van Hoogkerk nog wat beduusd bij. Het talent uit Buitenpost ontsnapte in de laatste ronde uit een kopgroep van tien renners en pakte daardoor zijn allereerste wielerzege.

Sportvrijdag, 4 juli 2003

Heerenveen haalt Noorse international

Heerenveen – SC Heerenveen heeft met Daniel Berg Hestad opnieuw een Scandinavische speler gecontracteerd. De Noor tekent een contract van 2,5 jaar dat begin volgend jaar ingaat.

Weervrijdag, 4 juli 2003

Droog

Het blijft dit weekend droog en er is ruimte voor de zon. Vandaag overheerst vooral de bewolking, met af en toe wat regen. Morgen wordt het 20 tot 21 graden met vrij zonnig weer en een matige tot (vrij) krachtige noordwestenwind. Zondag wordt het zonnig en ongeveer 21 graden.

Weervrijdag, 4 juli 2003

Rustiger

Vanmiddag is het overwegend droog en breekt de zon nu en dan door. Er waait een matige tot vrij krachtige west- tot noordwestenwind en het wordt 20 graden. Morgen is het droog en schijnt de zon geregeld. Opnieuw wordt het 20 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties