Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 4 juni 2009.

Economiedonderdag, 4 juni 2009

Actie tegen hoge tarieven sms-jes binnen EU-landen

Den Haag - Jongerenkandidaat Michiel Dijkman (24) van het CDA voor het europarlement is gisteren gestart met een actie om hoge sms-tarieven binnen EU-landen aan de kaak te stellen. De tarieven kunnen oplopen tot soms 25 cent per bericht. Vanaf 1 juli mogen sms’jes van of naar een ander EU-land hooguit 11 cent kosten.

Economiedonderdag, 4 juni 2009

EU-steun voor behoud banen

Brussel - De Europese Commissie trekt negentien miljard euro uit om werk te behouden of nieuwe arbeidsplaatsen te scheppen. Ook wordt vijfhonderd miljoen euro uitgetrokken voor mensen die geen financiering kunnen krijgen om een bedrijf op te zetten.

Economiedonderdag, 4 juni 2009

Aantal faillissementen in mei lager dan in april

Leeuwarden - Het aantal bedrijven dat in de maand mei failliet is gegaan is vergeleken met april gedaald. Volgens cijfers van de website curatoren.nl kwam het aantal bedrijven dat failliet is gegaan in Fryslân uit op veertien. In de voorafgaande maand waren dat er nog 22. In mei 2008 werd het faillissement over zes Friese bedrijven uitgesproken.

Economiedonderdag, 4 juni 2009

Sombere toekomst voor personeel Eldon Drachten

Drachten - Voor het personeel van metaalbedrijf Eldon in Drachten ziet de toekomst er somber uit. Zeventig man aan personeel krijgt bij ontslag een vergoeding mee van 30 procent van de kantonrechtersformule. ,,Er is geen geld, dus dat is er ook moeilijk te halen”, zegt bestuurder Piet Fortuin van het CNV. De zeventig mensen kunnen zes tot negen maanden gebruik maken van een begeleidingstraject naar een nieuwe baan.

Hoofdartikeldonderdag, 4 juni 2009

Actie tegen verloedering...

Het kabinet maakt zich zorgen over de maatschappelijke onrust die in Nederland bestaat over bijvoorbeeld verloedering, agressie en geweld. Het wil Nederlanders mobiliseren om de problemen gezamenlijk aan te pakken. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de aftrap gegeven voor een discussie over betrokkenheid bij de samenleving, een uitvoering van wat de coalitiepartijen in het regeerakkoord hebben afgesproken. De gesprekken moeten eind dit jaar resulteren in een handvest over verantwoord burgerschap. Ter Horst benadrukte dat het handvest geen document vol richtlijnen van het kabinet zal zijn. ,,Het worden niet de standpunten van mij of van het kabinet, maar van alle Nederlanders. Het kabinet gaat geen waarden opleggen.’’

Regiodonderdag, 4 juni 2009

Wie zich rijk rekent, kan bedrogen uitkomen

Leeuwarden - Een meerderheid van Provinciale Staten is voor verkoop van de aandelen Nuon aan Vattenfall, bleek gisteren tijdens een commissievergadering. Als de deal op 17 juni definitief beklonken wordt door de aandeelhouders, kan Fryslân 1,3 miljard euro bijschrijven. Maar wie zich rijk rekent, kan bedrogen uitkomen.

Regiodonderdag, 4 juni 2009

Ashley heeft geen woordenboek bij Engels nodig

Bolsward - Gisteren werden de laatste eindexamens afgenomen. Het Friesch Dagblad volgde vijf van de ruim 7900 Friese scholieren. Vandaag: Ashley Kruishaar uit Bolsward. Zij sloot haar examens af met Engels, maar weet nog niet zeker of ze is geslaagd.

Regiodonderdag, 4 juni 2009

Unaniem bezwaar tegen hoger meer

Leeuwarden - De provincie, Wetterskip Fryslân en de vier Friese gemeenten aan het IJsselmeer hebben samen hun bezwaren ingediend tegen een eventuele verhoging van het peil van dat meer. In het Nationaal Waterplan komt die peilverhoging ter sprake.

Regiodonderdag, 4 juni 2009

Twijfels over nut van spoor via Drachten

Regiodonderdag, 4 juni 2009

Rellen zorgen voor extra bittere nasmaak bij Cambuur

Leeuwarden - Na de verloren wedstrijd tegen Roda JC zijn er rond het stadion van Cambuur heftige rellen uitgebroken. Op de hoek van het Cambuurplein-Coopmansstraat en op de Archipelweg gooiden enkele honderden hooligans met stenen, hekken, flessen en alles wat maar los en vast zat naar de mobiele eenheid. Daarbij raakten negentien agenten en een steward gewond, twee van hen moesten in het ziekenhuis behandeld worden. De politie hield dertien relschoppers aan.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 juni 2009

Scheppingsverklaring moet gesprek stimuleren

Leeuwarden - Een scheppingsverklaring moet de onderlinge verbondenheid onder christenen vergroten in de ,,gepolariseerde discussie” over schepping en evolutie. De Verklaring van geloof in God als Schepper is opgesteld door uitgever Henk Medema, natuurkundige dr. Cees Dekker en Cors Visser van ForumC - een instituut dat zich bezighoudt met vragen op het vlak van geloof.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

‘Heerenveen-speler Pranjic naar Bayern’

München - De Kroaat Danijel Pranjic verruilt sc Heerenveen voor Bayern München. Dat meldt de doorgaans goed geďnformeerde Bild Zeitung op zijn internetsite. Volgens de Duitse krant betaalt de Beierse ploeg van coach Louis van Gaal 10 miljoen euro voor de Kroatische international. Pranjic zou de zesde aankoop van Bayern deze zomer zijn. Eerder legde de topformatie al Mario Gomez, Ivica Olic, Anatoli Timosjtjoek, Andreas Görlitz en Alexander Baumjohann vast.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Blauw Wit verliest van Tweemaal Zes

Leeuwarden De korfballers van Blauw-Wit Heerenveen hebben gisteren het inhaalduel in de overgangsklasse C tegen het bezoekende Tweemaal Zes uit Maartensdijk met 11-21 verloren. Dit inhaalduel was nodig omdat de wedstrijd eerder wegens omstandigheden werd geschrapt.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Grote deelname aan Lus van Akkrum

Akkrum Maar liefst 507 lopers stonden aan de start voor de traditionele Lus van Akkrum. Als eerste terug na de 11,6 kilometer was Ynze Stienstra. De Wergeaster had Ritske Flootman als enige serieuze concurrent, maar de Menaldumer kwam vijftien tellen later binnen. Derde, op 1 minuut en 42 seconden, werd Harmen Jorritsma uit Joure.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Van der Heide aan kop FK schaken

Sneek In de vijfde ronde van het Fries kampioenschap schaken werd gisteren in Sneek fel gestreden om de punten. Auke van der Heide uit Leeuwarden is nog de enige met de maximale score, nadat hij plaatsgenoot Jippe Kamstra aan de kant schoof.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Hollands fierljeprecord Van Rooijen

Linschoten Anna Jet Leijenaar uit IJlst zal dit jaar tijdens de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen in Jaarsveld geduchte concurrentie ondervinden van Dymphie van Rooijen. De fierljepster uit IJsselstein noteerde gisteren bij wedstrijden van Polstokbond Holland in Linschoten een afstand van 15.48 meter en sprong daarmee een nieuw Hollands record.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Regioteam prima sparringpartner Oranje

Drachten - Het nationale korfbalteam deed gisteravond in het kader van de oefencampagne in de voorbereiding naar de World Games in Kaohsiung in Chinese Taipeh Drachten aan om daar een oefenwedstrijd te spelen tegen een regioteam. Dat regioteam stond onder leiding van Drachten-coach Henk Jan Mulder en was samengesteld uit spelers en speelsters van Drachten, LDODK en SCO. En dat leverde een team op dat de nationale ploeg onder leiding van coach Jan Sjouke van Den Bos uitstekend tegenspel bood. Team Friesland verloor weliswaar met 22-18, maar die nederlaag was in principe 'normaal' en zeker eervol te noemen.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Rapportcijfers SC Cambuur: Van der Heide (8) is de beste

Het seizoen 2008-2009 is voor SC Cambuur-Leeuwarden het meest succesvolle in jaren. Daar doet de uitschakeling in de play-offs tegen Roda JC niets aan af. De ene speler deed meer mee dan de ander, de ene presteerde ook betere dan de ander. De sportredactie van het Friesch Dagblad kwam tot de volgende rapportcijfers. Gemiddeld genomen? Een ruime voldoende.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Minuut tot minuut

20.45 uur. Onder leiding van scheidsrechter Eric Braamhaar trappen Boldiszar Bodor en Anouar Hadouir van Roda JC af voor de derde en beslissende finalewedstrijd van de play-offs. Inzet is promotie naar (SC Cambuur) of handhaving in (Roda JC) de eredivisie.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

‘Alles wat we hadden opeens weggerukt’

Leeuwarden - Deceptie en euforie, het contrast tussen de tegenpolen is in de catacomben van het Cambuurstadion zelden zo groot geweest als gisteravond. Terwijl de spelers van SC Cambuur troost bij elkaar proberen te vinden, hoeven plukjes Roda JC’ers niet te zoeken naar vreugde. ,,Zo hadden wij hier moeten staan”, verzuchtte Rachid El Khalifi, terwijl hij mismoedig naar een stel feestende Limburgers kijkt.

Sportdonderdag, 4 juni 2009

Tranen in plaats van promotie

Leeuwarden - Op hartverscheurende wijze spatte gisteren de eredivisie-droom van Cambuur uiteen. Na een thriller tegen Roda JC vond de ploeg op de strafschopstip haar Waterloo. Promotie was de slagroom geweest op de taart die mooi seizoen heet. Het bleef uit. Maar alle lof voor Cambuur, dat een beter lot had verdiend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties