Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 4 juni 2007.

Cultuurmaandag, 4 juni 2007

Prachtig festival op Schier

Bij aankomst in het dorp Schiermonnikoog komt de muziek uit de muziekkapel ’t Beukennootje je al tegemoet. Hier speelt het Jeugdkorps Oranje uit Minnertsga onder leiding van Hilda Wiersma. Het is een van de 28 korpsen die zaterdag meededen aan de vijftigste editie van het Zang- en Muziekfestival van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) op het Waddeneiland. Het muziekfestival heeft enorme belangstelling bij zang- en muziekverenigingen van binnen en buiten de provincie. Overal was muziek te horen: in de muziekkapel, de kerken en op straat.

Cultuurmaandag, 4 juni 2007

Opnieuw nationale jeugdtitels voor Fries korps en koor

Leeuwarden - Jeugdkorps Pasveer uit Leeuwarden heeft zaterdag tijdens het Nationaal Jeugd Festival in Vlissingen met succes zijn nationale titel verdedigd. Pasveer werd met 90,20 punten en een eerste prijs met lof van de jury voor het tweede jaar op rij jeugdkampioen op het onderdeel show.

Dossiermaandag, 4 juni 2007

De onethische rentree van Mario Melchiot


Economiemaandag, 4 juni 2007

Friesland Foods verhoogt melkprijs met 1,28 euro

Meppel - Friesland Foods heeft de voorschotmelkprijs met ingang van juni 2007 met 1,28 euro per honderd kilo melk verhoogd. De eiwitprijs bedraagt nu 5,47 euro per kilo eiwit (was 5,49 euro) en de vetprijs 3,07 euro per kilo vet (was 2,78 euro). Het is de derde verhoging van de voorschotmelkprijs dit jaar. In januari is de voorschotmelkprijs verhoogd met 0,40 euro en in april met 0,30 euro per 100 kilo melk. Friesland Foods toetst minimaal vier keer per jaar de ontwikkeling van de marktconforme melkprijs. Van de geraamde melkprijs wordt 95 procent als voorschotmelkprijs aan de leden uitbetaald.

Hoofdartikelmaandag, 4 juni 2007

De rechtsgang in Nederland...

Onder druk van de Tweede Kamer heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie een experiment aangekondigd waarin advocaten van verdachten de politieverhoren van hun cliënten mogen bijwonen. Anders dan in vele andere Europese landen heeft een verdachte in Nederland er geen recht op zich bij het politieverhoor door z’n advocaat te laten vergezellen.

Regiomaandag, 4 juni 2007

Bulgaarse pooiers opgepakt in Leeuwarden

Leeuwarden - Drie Bulgaarse mensenhandelaars zijn afgelopen vrijdag gearresteerd in Leeuwarden. De mannen (35, 34 en 25 jaar) worden ervan verdacht landgenoten te hebben gedwongen om op de Weaze in de prostitutie te gaan werken.

Regiomaandag, 4 juni 2007

Leerrecht niet nageleefd

Heerenveen - Kinderen met zeer ernstige beperkingen gaan nog nauwelijks naar school. De overheid heeft vier jaar geleden weliswaar mogelijk gemaakt dat ook kinderen met een heel laag ontwikkelingsniveau onderwijs kunnen krijgen, maar in de praktijk wordt hier nauwelijks iets mee gedaan, concludeert orthopedagoog A. Tadema van gehandicaptenorganisatie Talant in haar promotieonderzoek. Alleen scholen die erg enthousiast zijn, laten de kinderen toe. Tadema promoveert donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Regiomaandag, 4 juni 2007

Politie houdt zeventig mensen aan

Leeuwarden - De politie in Fryslân, Groningen en Drenthe heeft zaterdag zeventig mensen aangehouden bij een gezamenlijke executieactie. Zij hadden nog een geldboete of gevangenisstraf openstaan. In totaal inde de politie in de drie noordelijke provincies ruim 34.000 euro aan openstaande boetes.

Regiomaandag, 4 juni 2007

Halve Friese Senaatszetel

Leeuwarden - Het Friese CDA-Statenlid Geart Benedictus krijgt over twee jaar een plaats in de Eerste Kamer. Hij neemt dan de plaats in van de Zuid-Hollander Klein Breteler. Dat compromis werd zaterdag op het CDA-congres bereikt.

Geloof & Kerkmaandag, 4 juni 2007

Jan Leegstra 25 jaar actief in Kenia

Nunspeet - Ontwikkelingshulp is een zaak van lange adem, maar als je doorzet kan het veel vrucht dragen. Dat is het verhaal van oud-Leeuwarder Jan Leegstra. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat hij met zijn gezin naar Kenia vertrok naar de sloppenwijken van Nairobi, onder andere in Kiberia, de grootste slum van heel Afrika.

Geloof & Kerkmaandag, 4 juni 2007

Vol vertrouwen naar toekomst

Hollum - ,,Als we als mensen uitstralen dat we dat vertrouwen hebben in God en in de mensen om ons heen, dan zal je door Gods geest worden geïnspireerd’’, zei ds. Rob Workel zondag op de Friese provinciale doopsgezinde gemeentedag in Hollum (Ameland). Het vertrouwen in de toekomst stond centraal.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Chaim la Roi even koning van Buitenpost

Buitenpost - In de derde eersteklassenwedstrijd van It Frysk Ljepperboun in Buitenpost leek alles weer bij het oude. Bart Helmholt, Janneke Noordmans en Alwin Fonk behaalden zaterdag hun tweede seizoenzege, maar saai was het allerminst. Bij de senioren besliste Helmholt met de eerste negentienmetersprong (19.52) van het seizoen en een schansrecord een boeiende strijd. Ook Fonk verpletterde in een one-manshow het schansrecord (17.54), maar de meest opmerkelijke prestatie was van Chaim la Roi. Vanuit de overgangsklasse gaf hij alle junioren het nakijken en was zaterdag even de koning van Buitenpost.

Sportmaandag, 4 juni 2007

De Vries tast mis in finale

BRAM BURUMA

Sportmaandag, 4 juni 2007

Jonge tennissers van De Bontekoe succesvol

Leeuwarden - Na een simpele 1-5 zege op Ruurlo kunnen de jongens van tennisvereniging De Bontekoe met een gerust hart toeleven naar de wedstrijden om het landelijk kampioenschap. Binnenkort wordt bekend welke tegenstander er uit de koker komt rollen voor de Leeuwarder club, die al eerder de landelijke hoofdklasse wist te winnen.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Brons Hsu; ‘Echt, heb ik het echt gehaald?’

Heerenveen - Voor vele enthousiastelingen zal het altijd bij een spel in de achtertuin blijven. Voor Friezin Sylvia Hsu zijn de capriolen boven de trampoline pure topsport. De springster uit Heerenveen kon haar passie lange tijd niet beoefenen, maar knokte zich gisteren terug naar de top met een fraaie bronzen medaille op het Nederlands kampioenschap.

Sportmaandag, 4 juni 2007

‘Pas op, straks scheurt je wambuis nog!’

Sloten - Het moet normaal al eenvoudig zijn voor een toerist om te denken dat in Sloten de tijd een poosje heeft stilgestaan. Maar zaterdag tijdens het Historisch Kijkfeest ging de tijdreis nog verder terug. Heel het stadje liep erbij als in de nadagen van de zestiende eeuw.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Kick in water en modder

De Knipe - Voor het derde jaar was Kerst Wind gisteren de snelste en de sterkste in de survival van De Knipe. De bikkel uit Echtenerbrug bouwde op een parcours van 18 kilometer met 34 loodzware hindernissen drie minuten voorsprong op Danny Hagebeek uit Ureterp. Niet de zege, maar het ploeteren door water en modder, is volgens Wind de kick in deze sport.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Het levensverhaal van Nederlands eerste sportidool

Heerenveen - Abe Lenstra is zonder meer de grootste sportheld in de geschiedenis van Heerenveen. De combinatie van zijn uitzonderlijke voetbalcapaciteiten en zijn eigenzinnige, grillige karakter maakte hem tot een mythe. Opvallend genoeg was er van Nederlands meest besproken voetballer nog nooit een biografie verschenen. Johann Mast (1970) uit Leeuwarden, journalist van de Leeuwarder Courant, voorzag in die behoefte. In ABE, Het levensverhaal van Nederlands eerste grote sportidool leert de lezer de mens achter het bewierookte, maar nooit onomstreden voetbalicoon kennen. Het boek komt op 21 juni uit.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Sport in Heerenveen. Heerenveense helden

Heerenveen - Abe Lenstra, Jeen van den Berg, Clément van Maasdijk, en Jannes van der Wal. Ze glorieerden in verschillende tijdperken en beoefenden verschillende sporten. Toch hebben ze één ding gemeen: ze kenden hun gloriedagen als inwoner van Heerenveen of vierden hun grootste triomf in het Friese Haagje. In Museum Willem van Haren in Heerenveen is dit kwartet en tal van andere gezichtsbepalende sportambassadeurs uit het dorp de komende anderhalve maand samengebracht in de tentoonstelling Sport in Heerenveen. Heerenveense helden.

Sportmaandag, 4 juni 2007

De Jong rijdt wederom op eenzame hoogte

Gorredijk - De verwachtingen zijn hooggespannen, zaterdag op de grasbaan in Gorredijk. Thuisrijder Jannick de Jong moet en zal de tweede wedstrijd van het Nederlands kampioenschap op zijn naam schrijven. De Gorredijkster bewijst andermaal uitstekend met de druk om te kunnen gaan.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Friese zwemmers succesvol bij NK in Amsterdam

Amsterdam - De Friese zwemdelegatie was afgelopen weekeinde bij de Nederlandse kampioenschappen zwemmen zeer succesvol. Arjen van der Meulen van DZPC pakte op de laatste dag van de nationale kampioenschappen senioren/jeugd in Amsterdam een zilveren plak op zijn favoriete 1500 meter vrijeslag. Clubgenoot Jaap van der Vegte verraste iedereen op de 200 meter schoolslag met een Fries record en een bronzen medaille.

Sportmaandag, 4 juni 2007

Het ‘Statief’ houdt poot stijf in Thialf

Heerenveen - Het gemis van topper Phil Taylor en publieks-lieveling Wayne Mardle was jammer, de late afmelding van Raymond van Barneveld ronduit sneu. Toch keek organisator Matthé Pipping van de Thialf Darts Trophy gisteren terug op een goed toernooi: ,,Wat ik wilde neerzetten, is gelukt.’’ Roland Scholten won het toernooi vol verrassingen.

Weermaandag, 4 juni 2007

Morgen meer zon

Vanmiddag is er meer bewolking en heeft de zon concurrentie, maar morgen krijgen we meer zon. Het kwik komt te liggen rond 20 graden. Morgen liggen de temperaturen rond 21 à 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties