Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 mei 2012.

Economievrijdag, 4 mei 2012

Energiebedrijf verwacht langdurige lage vraag

Stockholm | Het Zweedse energieconcern Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, verwacht dat de vraag naar energie en de gasprijzen in de komende jaren zwak blijft. Vattenfall verkocht vorig jaar de exploratie- en productieactiviteiten van Nuon in de Noordzee en stootte activiteiten af in onder meer Finland, Polen en België. Dat droeg bij aan verdubbeling van de nettowinst tot 1,6 miljard euro, maar ook tot een omzetdaling van 5,5 procent naar 5,6 miljard euro.

Hoofdartikelvrijdag, 4 mei 2012

Herdenken: vrijheid en verantwoordelijkheid

In de stilte van vanavond herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan de vooravond daarvan zijn er discussies over de aard van die herdenking: gaat het alleen om de slachtoffers of ook om daders die eigenlijk ook slachtoffer waren? Dat laatste leeft concreet bij sommigen: veel Duitse soldaten die in Nederland stierven, waren ook maar gewone jonge mannen die hun plicht deden. En: het is nu allemaal zo lang geleden, het wordt tijd dat we leven vanuit verzoening.

Regiovrijdag, 4 mei 2012

Littenseradiel: ‘halve’ school tegen krimp

Wommels | Littenseradiel wil basisscholen opsplitsen in een onderbouw- en een bovenbouwschool. Het ene dorp krijgt dan een school voor de groepen 1 tot en met 4, het andere dorp voor de groepen 5 tot en met 8. Met zulke ‘halve’ scholen hoopt Littenseradiel in elk dorp een school te behouden. Dat is goed voor de leefbaarheid op het platteland, zo is het idee.

Regiovrijdag, 4 mei 2012

Schoonzussen betichten elkaar in moordzaak

Franeker | De vrouw die is veroordeeld voor doodslag op de 69-jarige Pietje Bouma beschuldigt een schoonzus van die daad. In hoger beroep zei de 49-jarige vrouw uit Franeker gisteren ,,zeker te weten” dat haar schoonzus de moord heeft gepleegd. Ze zou erin geluisd zijn.

Regiovrijdag, 4 mei 2012

Er wonen geen vervelende mensen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog | Geweldig. En nog een keer: ,,Geweldig!” Sjon Stellinga is even stil in zijn werkkamer op Schiermonnikoog. Het antwoord op de vraag hoe het hem bevalt om burgemeester te zijn op het eiland blijft even in de ruimte hangen. Het is niet dat Stellinga na lijkt te denken of het echt wel zo geweldig is, of er misschien toch vervelende kanten aan zijn nieuwe baan zitten, eerder lijkt het verwondering te zijn over hoe goed het hem bevalt.

Regiovrijdag, 4 mei 2012

Streekmarkt in Hemelum moet vooral verbinden

Hemelum | Iedere week koken ze voor elkaar: Anne Madrid y Lopez en de zussen Claartje en Rixt uit Hemelum en Maamkje uit Workum. Jonge moeders met een druk leven, die een soort tafeltje-dek-je met elkaar opzetten. ,,Op maandag kookt iedereen een hapje keer vier en dat brengen we dan rond. Zo heb je voor de dagen erna de maaltijd al klaar”, vertelt Madrid. ,,We delen de liefde voor eten, proberen natuurlijk ook wel wat de show te stelen met wat we klaarmaken. Maar het is ook praktisch, want we hebben het allemaal druk.”

Geloof & Kerkvrijdag, 4 mei 2012

Ierse politici: bisschop Brady moet positie overwegen

Dublin | Ierse politieke leiders doen een beroep op kardinaal Seán Brady, hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland, om na te denken over zijn positie.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 mei 2012

Ierse politici: bisschop Brady moet positie overwegen

Dublin | Ierse politieke leiders doen een beroep op kardinaal Seán Brady, hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland, om na te denken over zijn positie.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 mei 2012

Hervormd en gereformeerd

De laatste jaren was de sfeer bij ons aan tafel anders dan anders. We konden niet goed ontdekken waar het vandaan kwam, maar onlangs viel ineens alles op zijn plek.

Sportvrijdag, 4 mei 2012

KNVB betreurt bizarre situatie Heerenveen

Zeist | De merkwaardige uitgangspositie van sc Heerenveen zondagmiddag voor de afsluitende thuiswedstrijd tegen concurrent Feyenoord noemt de KNVB niet ideaal. ,,Maar het is inherent aan het play-offsysteem dat we samen met de clubs hebben bedacht en afgesproken’’, liet een woordvoerster van de KNVB gisteren desgevraagd weten. ,,Dankzij deze opzet blijft het de laatste jaren lang spannend in de eredivisie. Maar de situatie van Heerenveen laat nu de keerzijde van de formule zien. Het is even niet anders.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties