Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 4 april 2007.

Agendawoensdag, 4 april 2007

Passieconcerten

Cultuurwoensdag, 4 april 2007

Bachs ‘Matthäus’ monumentaal vertolkt

De Martinikerk in Bolsward is voor uitvoeringen, zoals de Matthäus Passion van J.S. Bach een uitermate geschikte, monumentale locatie. Daaraan gepaard een uitvoering van uitzonderlijk hoog niveau wat uitstraling en sfeer betreft, mag zeker ook monumentaal worden genoemd. Daaraan voldeed de Oratoriumvereniging Bolsward onder leiding van Pauli Yap, aangevuld met professionele solisten en musici, ruimschoots.

Cultuurwoensdag, 4 april 2007

Wisselende prestaties CHN koor

Het was weer een knappe prestatie die Harm Witteveen gisteravond met het koor en orkest van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) neerzette. Sinds 1998 voert de CHN een groot oratorium uit en gisteravond werd in de Grote Kerk in Leeuwarden de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd. De samenstelling van het koor is ieder jaar weer anders en dat betekent dat er intensief gerepeteerd moet worden om deze prestatie te leveren. En die deed zeker niet onder voor menige oratoriumvereniging.

Cultuurwoensdag, 4 april 2007

‘Het Wijde Land’: traag en eendimensionaal

We gaan zo’n honderd jaar terug in de tijd. Europa is hoogzwanger van allerlei ontwikkelingen waarvan de verwetenschappelijking van de psychologie van de mens verstevigd wordt met Sigmund Freuds psychoanalyse. Hij laat zien dat de mens driften bezit die in het onbewuste worden gevormd én dat die driften een seksuele achtergrond kennen. Freuds tijdgenoot Arthur Schnitzler (1862-1931), arts en auteur, verbond voor die tijd zeer gedurfd op ingenieuze wijze die onbewuste seksualiteit en moraliteit aan elkaar in een aantal toneelstukken. Het Wijde Land is daar een van en wordt dit seizoen door De Theatercompagnie op de planken gebracht onder auspiciën van Theu Boermans.

Cultuurwoensdag, 4 april 2007

Iepenloftspul Jorwert krijgt 125.000 subsidie

Leeuwarden - Het iepenloftspul in Jorwert krijgt een subsidie van 125.000 euro van de provincie Fryslân. Dat hebben Gedeputeerde Staten gisteren besloten. Het bedrag, bedoeld voor de komende drie jaar, moet het iepenloftspul helpen uit de rode cijfers te komen.

Expowoensdag, 4 april 2007

Allingawier, Expositiekerk: expo kunstschilder Michiel Galama, t/m 28 juni.

Regiowoensdag, 4 april 2007

Nijefurd zet mfa door

Workum - De meerderheid van de gemeenteraad van Nijefurd is voor de realisatie van de multifunctionele accommodatie (mfa) in Workum. Het onderzoek naar de mogelijkheden van een mfa moet volgens de raad worden voortgezet. Belangrijkste voorwaarden zijn dat er in Workum een breed draagvlak is en dat de financiering goed is geregeld.

Regiowoensdag, 4 april 2007

De blauwe weg is hét onderwerp van gesprek

Drachten - De blauwe weg in Drachten houdt de gemoederen bezig. Omwonenden lieten eerder al hun ongenoegen blijken over het kunstwerk van tien bij duizend meter dat voor hun deur wordt aangelegd. Ook de raadsleden van Smallingerland hadden het er gisteravond tijdens de raadsvergadering uitvoerig over.

Regiowoensdag, 4 april 2007

Tien reisjes met China: 70.000 euro omzet

Leeuwarden - Vijf reizen van door de provincie Fryslân georganiseerde Friese handelsdelegaties naar China hebben tot nu toe naar schatting geleid tot een omzet van 70.000 euro. De reizen zijn gemaakt in 2005 en 2006. In dezelfde periode is er vijf keer een Chinese groep met zakenmensen en overheidsbekleders naar Fryslân gekomen.

Regiowoensdag, 4 april 2007

‘Maak eens wat van Drachten, nú kan het’

Drachten - Het Thalenpark: een modderpark. De achterkant van de Tussendiepen op industrieterrein De Haven: een ratjetoe aan rommel. Rubberfabrikant Fenner Dunlop aan de Oliemolenstraat: een industriële activiteit van grote waarde op een totaal verkeerde plaats en architectonisch van weinig waarde.

Regiowoensdag, 4 april 2007

CU-wethouder stopt als trouwambtenaar

Drachten - Wethouder Rozema (ChristenUnie) van Smallingerland stopt als trouwambtenaar. Hij heeft dit besloten nadat het college van burgemeester en wethouders in meerderheid heeft besloten een motie van de gemeenteraad uit te voeren. In de motie is vastgelegd dat alle trouwambtenaren in de gemeente alle huwelijken moeten sluiten, dus ook homohuwelijken. Rozema geeft aan gewetensbezwaren te hebben tegen het besluit en trekt zich daarom terug als ambtenaar van de burgerlijke stand.

Regiowoensdag, 4 april 2007

Connexxion keurt nieuwe bussen af

Heerenveen - Er rijden voorlopig geen nieuwe bussen door Noord- en Zuidwest-Fryslân. Connexxion heeft de 113 nieuwe bussen, de compacte Fryskers, afgekeurd. De vervoermaatschappij eist een veiliger remsysteem van fabrikant VDL Berkhof uit Heerenveen. De nieuwe dienstregeling gaat wel in op zondag 15 april.

Regiowoensdag, 4 april 2007

Inhoud bepaalt coalitie

Leeuwarden - Informateur D. Hylkema gaat de komende twee weken een koersdocument samenstellen. In dat document geven CDA, PvdA en de informateur aan welke koers de provincie de komende vier jaar in hoofdlijnen wil varen. Daarna wordt er gekeken of er een derde partij nodig is om het document sterker te maken.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 april 2007

Friese GVB wordt regio in vrouwenbond

Leeuwarden - De provincie Fryslân wordt een regio binnen de nieuwe Protestantse Vrouwen Organisatie (PVO). De PVO is de opvolger van de Gereformeerde Vrouwenbond (GVB). In oktober vindt de overgang plaats, waarmee men inspeelt op het feit dat de Gereformeerde Kerken en Nederlandse Hervormde Kerk na de kerkfusie verleden tijd zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 april 2007

Bisschop Punt verwelkomt volwassen dopelingen

Haarlem - Mgr. Punt, bisschop van Haarlem, heeft een welkomstbrief geschreven voor ‘nieuwe katkolieken’. De brief wordt uitgereikt op het moment dat de volwassen dopelingen worden opgenomen in de R.-K. Kerk.In de komende paasnacht zijn er dat in het bisdom Haarlem zo’n zeventig.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 april 2007

Mantelzorg verdient aandacht kerk


Sportwoensdag, 4 april 2007

Sulejmani mag nu weer niet spelen

Heerenveen - Het begint op een soap te lijken, maar zeker is dat Miralem Sulejmani van SC Heerenveen opnieuw niet speelgerechtigd is. De 18-jarige Servische aanvaller is voor de tweede keer geschorst op last van de wereldvoetbalbond FIFA. De zaak draait om een conflict tussen Heerenveen en Sulejmani’s vorige werkgever Partizan Belgrado.

Sportwoensdag, 4 april 2007

De damesstrijd is losgebarsten: ‘man in je rug’

Oranjewoud - Het damesvoetbal bij Sportclub Heerenveen begint langzaam vorm te krijgen. Gisteren konden potentiële SC Heerenveen-voetbalsters zich in de kijker spelen op sportpark Skoatterwâld in Oranjewoud. Het bestuur richt zich op een selectie van twintig speelsters.

Sportwoensdag, 4 april 2007

Franeker wint Friese dambeker

Sneek Willem Leijenaar, Bastiaan Hollander, Douwe Edelenbos en Foeke Tiemensma hebben gisteravond in Sneek namens de damclub Franeker de Friese beker gewonnen. In de finale werd De Oldehove geen enkele kans gegund: 7-1.

Sportwoensdag, 4 april 2007

Postma op tweede plaats in Sofia Cup

Palma de Mallorca - Zonder een race te winnen bezet Pieter Jan Postma na de derde dag van de zeilwedstrijden om de Sofia Cup in de Finnklasse de tweede plaats. In de baai van Palma de Mallorca maakte de zeiler uit Terkaple in een veld van 55 deelnemers veel indruk. De Fries zeilt constant voorin en was na de derde dag zeer tevreden.

Sportwoensdag, 4 april 2007

ONS Sneek: Als de weektaak is volbracht ...


Sportwoensdag, 4 april 2007

Verlichting laat het afweten in Driesum

Leeuwarden - Een ondeugdelijke verlichting bij VIOD zorgde er gisteren voor dat het duel tussen de Driesumers en Birdaard (vijfde klasse B) in de 88ste minuut gestaakt moest worden bij een stand van 2-1. Toen het begon te schemeren bleek bij het aanzetten van de lampen dat er een schakeling fout ging en er slechts één helft verlicht werd.

Sportwoensdag, 4 april 2007

Friese Boys pakt belangrijk punt tegen Minnertsga

Kollumerzwaag - Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, telde de wedstrijd tussen Friese Boys en Minnertsga volop kansen. Beide teams konden uiteindelijk wel leven met een punt. Voor de ploeg uit Kollumerzwaag een belangrijk punt, want promotie/degradatieduels dreigen.

Sportwoensdag, 4 april 2007

Makkum zo goed als veilig na forse zege op Heeg

Heeg - Heeg heeft gisteravond een forse nederlaag geleden tegen Makkum. De bezoekers sprongen uiterst effectief met de kansen om en kunnen er na de zege van uitgaan dat ze geen promotie/degradatieduels hoeven te spelen.

Sportwoensdag, 4 april 2007

SDS zit momenteel in een wat mindere fase

Buitenpost - SDS zou dit seizoen mee moeten doen om de titel in de tweede klasse K. De huidige situatie is echter dat de ploeg van Marcel Frankena middenmoter is omdat er de laatste tijd veel punten verspeeld worden. Ook gisteravond tegen Buitenpost kwamen de Eastereiners niet verder dan een gelijkspel.

Sportwoensdag, 4 april 2007

VVI zet WWS in de wacht

Wirdum - Op een koude, winderige voorjaarsavond in Wirdum zette VVI gisteravond WWS in de strijd om de koppositie in de vijfde klasse A even in de wacht. In het restant van zeventig minuten was de formatie van trainer Wim Huizing niet opgewassen tegen de ploeg uit Idskenhuizen, die na de winterstop bezig is aan een opmerkelijk opmars.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties