Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 4 maart 2010.

Economiedonderdag, 4 maart 2010

Geen Friese genaardappelen

Leeuwarden - Er komen geen proefvelden met genetisch gemodificeerde aardappelen in Fryslân. De Raad van State heeft vergunningen van chemiereus BASF vernietigt. Friese biologische boeren hadden geprotesteerd tegen de vergunningen omdat bij de verlening niet naar hun belangen was gekeken.

Economiedonderdag, 4 maart 2010

Proef met houtkap in de Noardlike Fryske Wâlden

Leeuwarden - De natuurbeheerkoepel Noardlike Fryske Wâlden gaat een proef doen met het centraal laten uitvoeren van onderhoud van dykswâlen en houtsingels in de Wâlden. Verschillende boeren en ook de vijf gemeenten doen mee met de proef op ongeveer dertig kilometer aan singels en wallen. Doel is uit te vinden of het onderhoud goedkoper kan en of er meer opbrengsten uit het kaphout zijn te halen.

Economiedonderdag, 4 maart 2010

Tijd is een knelpunt in het agrarisch bedrijf

Earnewâld - Binnen enkele jaren zal de rol die de boer op zijn eigen erf vervult, rigoureus veranderen. Van zelf alles aanpakken, eventueel met de aanwezige familieleden, wordt de boer steeds meer een manager. ,,Niet quotum, de grootte van de stal of de veestapel is limiterend voor de ontwikkeling, maar de factor tijd”, zei gisteren Erik Meuleman van Schep Holstein. Hij is eigenaar van verschillende melkveebedrijven in Nederland. Meuleman zei dit gisteren op het seminar over het thema ‘Wat zijn uw arbeidsvitaminen’ van AB Fryslân en CCLB in Earnewâld. De schaalvergroting leidt er volgens hem toe dat de boer verantwoordelijkheden moet afstoten.

Economiedonderdag, 4 maart 2010

Pootaardappelen brengen telers fors minder op

Joure - De opbrengst van pootaardappelen over 2009 valt voor de telers fors lager uit dan over 2008. Ontwikkelaar en verkooporganisatie HZPC uit Joure verwacht over de oogst van 2009 gemiddeld 20,50 euro per honderd kilo uit te keren. Vorig jaar was de prognoseprijs nog 28 euro.

Hoofdartikeldonderdag, 4 maart 2010

De lokale partijen...

Wie aan de macht is, loopt het risico afgestraft te worden door ontevreden burgers. Wie oppositie voert heeft het veel gemakkelijker; kiezers laten zich graag leiden door beloftes. Deze zinnen geven een beetje aan hoe het met de politieke partijen in de Friese gemeenten is gegaan.

Regiodonderdag, 4 maart 2010

Winst lokalen en FNP, verlies PvdA in Fryslân

Leeuwarden - De partijen die de afgelopen vier jaar in de oppositie hebben gezeten, hebben gisteren bij de verkiezingen in de Friese gemeenten over het algemeen de beste zaken gedaan. De FNP, de lokale partijen, D66 en de VVD hebben flink gewonnen. Ook de ChristenUnie boekte winst. De PvdA is de grote verliezer. Door Goos Bies.

Regiodonderdag, 4 maart 2010

FNP is glorieuze winnaar in gemeente Skarsterlân

Joure - De FNP is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in de gemeente Skarsterlân. De partij boekte twee zetels winst en komt met zeven leden in de gemeenteraad. Het CDA is nu de tweede partij in Skarsterlân. De christendemocraten haalden zes zetels, evenveel als vier jaar geleden. De PvdA leverde drie zetels in en heeft nu nog vier zetels in de raad. De verkiezingsuitslag betekent dat de coalitiepartijen PvdA en CDA geen meerderheid in de gemeenteraad meer hebben.

Regiodonderdag, 4 maart 2010

Het doek valt voor Drafbaan Wolvega

Wolvega - Op de Drafbaan in Wolvega wordt voorlopig niet meer gekoerst. De trainers is gisteren gemeld dat ze voor volgend weekend geen paarden meer hoeven in te schrijven. Of er na volgende week nog races zijn, is zeer onzeker. Door Hans Sinnige.

Regiodonderdag, 4 maart 2010

Frisse Wind blijft nipt achter PvdA in Harlingen

Harlingen - Harlingen krijgt mogelijk een college van B en W dat per thema een andere meerderheid in de gemeenteraad moet zoeken. Een vaste coalitie lijkt namelijk nauwelijks mogelijk, want van de tien partijen haalden negen de kiesdrempel. De PvdA blijft nipt de grootste, met 59 stemmen meer dan Frisse Wind.

Regiodonderdag, 4 maart 2010

Coalitie raakt vijf zetels kwijt in ‘Drachten’

Drachten - De coalitie van PvdA, CDA en ChristenUnie in de gemeente Smallingerland heeft bijna vijfduizend stemmen verloren. Daarmee raakt de coalitie ruim 27 procent van haar achterban kwijt. In zetels een verlies van vijf, van 22 naar zeventien. Door Wybe Fraanje.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2010

Kerkleer hetzelfde, maar homo’s nu wél tevreden

Den Bosch - Het wordt in de pastorale praktijk op de eerste plaats ,,aan de gewetensvolle verantwoordelijkheid van de gelovigen overgelaten om te onderzoeken of men ter communie kan gaan’’. Als iemand na zo’n afweging gemaakt te hebben naar voren komt om de heilige Communie te ontvangen, wordt deze hem in de pastorale praktijk normaal gesproken niet geweigerd, zo heeft bisschop Hurkmans van Den Bosch gisteren laten weten.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2010

Billboard met positief nieuws van kerk

De laatste tijd heb ik eens speciaal gelet op de manier waarop de kerk in het nieuws komt. Want dat we nog steeds de krant halen, is duidelijk. Zo belangrijk vinden ze ons. Dus iedereen weet nog steeds dat de kerk er is. Wat een zegen!

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2010

Oosterwolde viert samen 25 jaar kerkenplatform

Oosterwolde - Het is feest in Oosterwolde komend weekeinde. Vier kerken vieren samen het 25-jarig bestaan van de plaatselijke Raad van Kerken met onder meer een viering, een oecumenische toespraak en een Molukse maaltijd. Oosterwolde is een van de weinige plaatselijke Raden van Kerken in Fryslân die een migrantenkerk als deelnemer heeft.

Sportdonderdag, 4 maart 2010

Timmer traint mee bij Heerenveen

Heerenveen Bij sc Heerenveen heeft Henk Timmer vanochtend meegetraind. De 38-jarige doelman, die al afscheid had genomen van het betaalde voetbal, deed dat op verzoek van de club. Die zit met een keepersprobleem doordat Brian Vandenbussche (knie), Kenny Steppe (gebroken middenhandsbeentje) en Martin Lejsal (schouder) geblesseerd zijn. Timmer speelde tot dit seizoen voor Feyenoord. Daar kreeg hij geen nieuw contract. ,,We gaan kijken hoe fit hij is en of hij iets voor ons kan betekenen”, vertelt voorzitter Yme Kuiper op de clubsite. Of Timmer daadwerkelijk wordt vastgelegd, wordt morgen nader bekeken door club en keeper.

Sportdonderdag, 4 maart 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal.

Sportdonderdag, 4 maart 2010

VC Sneek is nog lang niet klaar voor A-League

Sneek - De 0-3-zege tegen DOK afgelopen weekeinde in Dwingeloo, leverde de volleybalsters van VC Sneek een plaats in de top drie van de B-League op. Die klassering geeft dit seizoen recht op promotie naar de A-League, het hoogste niveau in ons land. Maar zover is het nog lang niet voor de club uit Sneek, die sportief wel klaar is voor de stap omhoog, maar financieel en organisatorisch nog lang niet.

Sportdonderdag, 4 maart 2010

Sam Jones gelooft in een finaleplaats voor Aris

Leeuwarden - De thuiswedstrijd van de basketballers van De Friesland Aris tegen hekkensluiter Rotterdam had gisteravond weinig om het lijf. Het duel stond in het teken van de revanche voor de nederlaag van vier dagen eerder in Amsterdam. En de mogelijkheid voor pointguard Sam Jones, die de naar Den Bosch vertrokken Tristan Blackwood moet doen vergeten, onder een gunstig gesternte te debuteren in zijn nieuwe omgeving. ,,Het ging al weer wat beter dan zaterdag”, vond Jones zelf ook.

Sportdonderdag, 4 maart 2010

Beima stopt met wielrennen

Hurdegaryp - Wielrenner Marcel Beima heeft besloten zijn sportieve carričre te beëindigen. De laatste jaren stonden volledig in het teken van wielrennen met het grote doel om profwielrenner te worden. Door zijn aanvallende rijden en vele korte uitslagen kwam hij in aanmerking voor een stagecontract bij Duitse T-Mobile, waar hij onder andere met Marc Cavendish in de ploeg reed. Na een jaar bij het continentalteam van Rabobank lukte het Beima niet om een goed profcontract in de wacht te slepen. Hij verhuisde naar het kleinere KrolStone continentalteam. De gewenste uitslagen bleven uit en daarnaast geeft het lichaam bepaalde signalen af waardoor sporten op het allerhoogste niveau moeilijk is. Dit heeft hem doen besluiten zijn carričre te beëindigen en zich op zijn maatschappelijke carričre te richten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties