Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 maart 2005.

Bijschriftvrijdag, 4 maart 2005

Een op de tien

De man met de weegschaal.’

Cultuurvrijdag, 4 maart 2005

Winnaars poëzieprijzen voor kinderen bekend

Leeuwarden - De Stichting Kinderen en Poëzie heeft de winnaars van de landelijke kinderpoëziewedstrijd 2005 bekendgemaakt. De wedstrijd voor kinderen van de basisschool werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden.

Cultuurvrijdag, 4 maart 2005

Te veel nadruk is teveel

De opening is meteen raak. Midden op een vlakke witte vloer staat een vrouw. Voor en achter haar zijn camera’s geplaatst die haar gezicht filmen. De beelden worden geprojecteerd op televisieschermen die naar vier kanten toe gericht zijn. Het publiek is verdeeld over vier tribunes.

Cultuurvrijdag, 4 maart 2005

Klapstoeltjes als pijler voor de lach

Cabaretduo’s zijn doorgaans geen lang leven beschoren, zeker niet gedurende een cabaretleven. Er is altijd wel iemand die - al dan niet na een vroegtijdig succes - ermee stopt of solo doorgaat. Maar het is te hopen voor het Nederlands cabaret dat Ruben & Nathan nog lang als duo zullen optreden.

Cultuurvrijdag, 4 maart 2005

‘Adriaan Mol’ van ’n Meeuw in reprise

Leeuwarden - De voorstelling Adriaan Mol 13ľ jaar van Productiehuis ’n Meeuw/Jeugdtheaterschool gaat komend najaar in reprise. Dat heeft artistiek leider Hilde Mulder donderdag gemeld.

Economievrijdag, 4 maart 2005

Bouwers in Fryslân leveren 32 docenten

Earnewâld – Friese bouwers gaan 32 praktijkdocenten aan de bouwopleidingen leveren. Zij moeten het gat tussen theorie en praktijk verkleinen, waardoor bouwleerlingen minder snel uitvallen tijdens de opleiding.

Hoofdartikelvrijdag, 4 maart 2005

Een liberaal manifest…

De VVD is zich aan het heroriënteren. Vorige week publiceerde een commissie uit de partij de nota Om de vrijheid. Een liberaal manifest . Het is een ontwerpbeginselprogram waarover de partij in mei aanstaande zal beslissen.

Regiovrijdag, 4 maart 2005

Strenge vorst doet tientallen auto’s stranden

Leeuwarden – De extreme koude van afgelopen nacht heeft vele honderden automobilisten doen stranden. De ANWB kreeg twee keer zo veel meldingen als in een normale nacht. Veel mensen kozen voor het openbaar vervoer of bleven thuis. Volgens het Korps Landelijke Politiediensten was het vanochtend ,,opmerkelijk rustig” op de weg.Vele honderden automobilisten zijn vanochtend gestrand omdat de techniek van hun auto het liet afweten. Alleen al langs de weg tussen Meppel en Leeuwarden werden in de ochtendspits zeker veertig gestrande automoblisten gezien. De ANWB kreeg tussen middernacht en vanochtend acht uur 1600 meldingen binnen; normaal gesproken zijn dat er ongeveer zevenhonderd. De meeste meldingen waren afkomstig uit het noorden van het land en uit de Noordoostpolder.

Regiovrijdag, 4 maart 2005

Politie pakt bezetting aan

Dokkum – De politie Fryslân heeft tijdelijk de vacaturestop opgeheven voor bureaumedewerkers. De dienstverlening aan burgers dreigde ondermaats te worden. De problemen doen zich vooral voor in het district Noordoost-Fryslân, waar de steunpunten Kollum, Surhuisterveen en Zwaagwesteinde al enkele maanden gesloten zijn. Het district Noordoost mag van de korpsleiding drieënhalve formatieplaatsen voor de Brede Publieksopvang (BPO) opvullen. BPO-medewerkers zijn bureaumedewerkers die burgers te woord staan, zij nemen onder meer aangiftes op. Dat zegt districtschef S. Brink. Volgens hem zijn ook in andere districten problemen met de bezetting van bureaus en is ook daar de vacaturestop op BPO’ers door de korpsleiding opgeheven. Voorlichters van de politie kunnen daar geen mededelingen over doen.

Regiovrijdag, 4 maart 2005

De fietser is van secundair belang

Leeuwarden - De fietser is van secundair belang, stelt Omrin woordvoerster M. de Jong. ,,Het belangrijkste voor ons is de doorgaande wegen en de hoofdrijbanen vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat die vrij van sneeuw en gladheid blijven. De belangrijkste fietspaden maken we wel schoon.”

Regiovrijdag, 4 maart 2005

Dakloze zoekt warmte op bij extreme kou

Leeuwarden – De nachtopvang in Leeuwarden van stichting maatschappelijke opvang De Terp heeft afgelopen nacht 21 daklozen opgevangen vanwege de kou. De politie is erop uit getrokken om zoveel mogelijk buitenslapers over te halen de noodopvang te bezoeken. De komende tijd blijft de nachtopvang nog open.De noodopvang van De Terp gaat open bij een temperatuur van 3 graden onder nul. Normaal gesproken komen er dan ongeveer vijftien mensen slapen aan de Zuidergrachtswal. Nu waren dat er 21. De nachtopvang gaat om acht uur ’s avonds open, de daklozen moeten voor half elf binnen zijn. Met de politie is echter afgesproken dat mensen die onderkoeld zijn ook daarna nog binnen kunnen. ,,Om twee uur vannacht is er nog iemand gebracht’’, aldus coördinator Henk Propsma. Vanuit de gemeente Sneek zijn twee mensen naar de noodopvang in Leeuwarden gebracht.

Regiovrijdag, 4 maart 2005

Meer hoveniers op beurs

Leeuwarden – De beurs Huis en Tuin die gistermiddag in Leeuwarden is geopend, groeit uit zijn jasje. De beurs wordt dit jaar in drie hallen gehouden. Volgend jaar komt daar waarschijnlijk een hal bij. Dat zegt projectmanager A. de Lang van het FEC. Vooral het tuinsegment is hard aan het groeien. Gemeenten tonen echter nog steeds niet veel belangstelling.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 maart 2005

Een geschenk van de baron

Oentsjerk – De hervormde gemeente van Oentsjerk heeft voor 70.000 euro het Van Oeckelen orgel uit 1871 laten restaureren. Het orgel, dat toentertijd aan de kerk geschonken werd door de op Heemstra State wonende mr S.P. baron Van Heemstra, klinkt nu weer in volle pracht. Zondagmiddag wordt het feestelijk in gebruik genomen met een concert van Jan Jongepier, met medewerking van fluitist Broer Giesing.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 maart 2005

Kleine gemeenten komen in de knel

Leeuwarden - De nieuwe regeling voor de predikants-traktementen binnen de Protestantse Kerk, die op 1 januari is ingegaan, geeft veel problemen voor kleinere kerkelijke gemeenten. Ze dreigen volgens Auke Elsinga straks grote financiële offers te moeten brengen, wat vele kleine gemeenten rechtstreeks in hun voortbestaan bedreigt.

Weervrijdag, 4 maart 2005

Opnieuw sneeuw

Vandaag is er zon, geleidelijk aan meer bewolking en een temperatuur die oploopt tot waarden rond het vriespunt. Vanavond en vannacht zijn er sneeuwbuien, het vriest licht en dus ontstaat er weer een sneeuwdek. Morgen eerst nog sneeuw bij 0 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties