Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 december 2009.

Cultuurvrijdag, 4 december 2009

Princessehof komt met expositie over Oranjekeramiek

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden komt volgend jaar met een grote tentoonstelling over keramiek met afbeeldingen van de koninklijke familie. De expositie Oranjegoed! toont aardewerk en porselein dat in de afgelopen vierhonderd jaar bij belangrijke historische gebeurtenissen is gemaakt.

Cultuurvrijdag, 4 december 2009

Grut applaus by ôfskied fan Tryntsje van der Zee

Ljouwert - Mei in grut applaus naam de Fryske toanielwrâld justermiddei ôfskied fan Tryntsje van der Zee-de Boer: de grande dame efter de skermen fan it Fryske teater. Ofrûne sneon stoar se yn ’e âldens fan 69 jier. Dizze bysûndere frou stie oan ’e widze fan Tryater en wie in libben lang mei ieren en sinen oan it selskip ferbûn. Tagelyk sette se jierrenlang sawol foar it amateur- as it beropsteater mannich toanielstik oer yn it Frysk. De ôfskiedsbijienkomst wie yn it Tryater-gebou, it plak dêr’t har hert nei útgie.

Economievrijdag, 4 december 2009

Verburg praat met supermarkten over duurzaam vlees

Den Haag - Minister Verburg (LNV) nodigt voor het einde van het jaar de Nederlandse supermarkten en varkenshouders uit, om te komen praten over de afzet van diervriendelijk vlees. Eerder deze week was de minister bij de presentatie van de resultaten van de comfortclass bij Varkens. ,,Daar heb ik gemerkt dat de supermarkten heel erg enthousiast zijn om dit concept in de markt te zetten.” Uit de evaluatie van de proef bleek dat de dieren veel meer welzijn genoten maar dat het voor de boeren financieel niet rendabel was. ,,Door met de partijen te praten moeten daar volgens mij afspraken over gemaakt kunnen worden.” Supermarktketen Jumbo zei al meer diervriendelijk geproduceerd vlees in de schappen te willen leggen.

Economievrijdag, 4 december 2009

Boomplantdag moet inzetten op boom in de wei

Den Haag – Tijdens de nationale boomplantdag moeten er volgend jaar ook bomen worden geplant in weilanden. Minister Verburg van het ministerie van Landbouw gaat de organisatie van dit evenement oproepen om voor het vee in de weilanden een schaduwplek te creëren. Dat zei ze gisteren bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar. De minister zei gisteren toe een brief te sturen naar de organisatie na een oproep van PVV-woordvoerder Dion Graus. Veel vee staat ’s zomers in de wei zonder dat er de mogelijkheid is om beschutting te zoeken. Met het initiatief ontstaat er volgens Verburg tevens een mooier platteland.

Economievrijdag, 4 december 2009

‘Provincie moet helft van landschapsplan betalen’

Den Haag - De provincies Fryslân en Groningen moeten de helft van het experimentele landschapsplan voor de Friese Wouden en het Groninger Westerkwartier zelf betalen. Eerder deze week was er nog kritiek vanuit de Tweede Kamer op het plan om de provincies zoveel te laten betalen (bijna vier miljoen) voor het experiment in die gebieden. Minister Verburg houdt vast aan het aandeel van 50 procent, zei ze gisteren bij de behandeling van de begroting voor het ministerie van Landbouw. Voor een experiment in de twee noordelijke gebieden wordt bijna acht miljoen euro uitgetrokken.

Economievrijdag, 4 december 2009

Zorgen bij perceelsregistratie

Den Haag - Veel boeren moeten wellicht grond bijkopen, huren of pachten om volgend jaar net zoveel toeslagen te ontvangen als dit jaar. Dat heeft minister Verburg gisteren gezegd bij de behandeling van de landbouwbegroting. De veranderingen zijn het gevolg van de nieuwe perceelsregistratie die moet gebeuren op basis van eisen van de Europese Commissie. De commissie herziet de oppervlakte met behulp van satellietbeelden. Doordat de schaduwen van boomwallen en brede watergeulen resulteren in minder zichtbare oppervlakte worden op basis van deze kleinere oppervlakten minder toeslagen betaald.

Hoofdartikelvrijdag, 4 december 2009

De stuurloze jeugd...

De huidige opvoeders van de jeugd zijn zeer gebrekkig in het overdragen van basiswaarden zoals zelfbeheersing en het nemen van verantwoordelijkheid. Daardoor verwaarlozen ze niet alleen de jeugd maar ook hun eigen toekomst. Dat concluderen Frits Spangenberg en Martijn Lampert van onderzoeksbureau Motivaction in het boek De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders. Het boek over jongeren tussen de 15 en 23 jaar is deze week overhandigd aan premier Balkenende.

Regiovrijdag, 4 december 2009

Politie vreest slag bij Grou van hooligans

Leeuwarden - Honderd hooligans van de Go Ahead Eagles hebben met Cambuur-hooligans afgesproken de strijd met elkaar aan te gaan. De beide groepen zouden volgens de politie op verschillende plaatsen in de stad hebben afgesproken, waaronder in de omgeving van het stadion. Een ‘veldslag’ bij Grou wordt niet uitgesloten.

Regiovrijdag, 4 december 2009

Vernieuwd Tresoar zonder boekenkasten

Leeuwarden - Voor de trouwe bezoeker zal het vast even wennen zijn als half februari de studiezaal van Tresoar verbouwd is. Niet langer die boekenkasten in het gelid, maar een speelsere indeling in ‘pleinen’. Voor de cultuursnacker moet het bastion aan de Boterhoek zo een stuk toegankelijker worden.

Regiovrijdag, 4 december 2009

Lesje van een topkorfballer uit Taiwan

Drachten - ,,Het beeld was ‘de handen omhoog en als je de bal hebt niet meer lopen’. Saai dus”, vertelt korfballer en leraar Friso Boode. ,,De leerlingen zijn erachter gekomen dat het allemaal veel sneller gaat en dat er juist ontzettend veel beweging zit in kofbal.”

Regiovrijdag, 4 december 2009

Hulpbetoon aan de ander, ondanks eigen verdriet

Sneek - Op 9 februari 2009 viel de 84-jarige Dick Leliveld in de Wâldfeart in Sneek. Een toevallige passant, IJsbrand Rienstra, dook in het water en hielp de bejaarde man op de wal. Gisteren werd Rienstra voor die daad beloond.

Regiovrijdag, 4 december 2009

Eagles-fans niet welkom in Leeuwarden

Leeuwarden - Burgemeester Crone mag vandaag van de rechter supporters van Go Ahead Eagles verbieden om naar Leeuwarden te komen. Maar daarmee zijn de problemen niet uit de wereld: volgens de politie reist een groep van honderd hooligans uit Deventer toch richting Leeuwarden voor een confrontatie met hooligans van Cambuur.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 december 2009

Kerken Indonesië zoeken naar werkbare oecumene

Masama - Droomde de Indonesische Raad van Kerken bij de oprichting in 1950 van één protestantse kerk in Indonesië, inmiddels heeft ze die wens losgelaten. De bonte verzameling kerken zoekt naar werkbare oecumene, zag Huub Lems, die de vijftiende algemene vergadering van de raad bijwoonde.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 december 2009

Aanloophuis: extra maaltijden voorzien in behoefte

Leeuwarden - De extra maaltijdvoorziening van het Leeuwarder Aanloophuis voorziet in een behoefte. Naar de maaltijd op woensdagmiddag komen gemiddeld zo’n dertig gasten.

Sportvrijdag, 4 december 2009

Rence van der Wal, Cambuurspits zonder spelritme

Leeuwarden - ‘Cambuur is perfecte uitweg voor Rence van der Wal’, kopte de Overijsselse regionale krant De Stentor afgelopen maart, toen bekend werd dat de aanvaller van Go Ahead Eagles voor twee seizoenen bij de Friese eerstedivisionist zou gaan spelen. De twintigjarige spits wacht echter nog steeds op zijn eerste speelminuten in het shirt van Cambuur. Vanavond komt hij in Leeuwarden zijn oud-ploeggenoten van koploper Go Ahead Eagles tegen in een wedstrijd die Cambuur móet winnen om de Deventenaren in zicht te houden op de ranglijst. Maar wéér zal hij geen minuten maken: Van der Wal ontbreekt opnieuw bij de selectie.

Sportvrijdag, 4 december 2009

Vermoeid Aris verliest ook voor beker in Groningen

Groningen - De Friesland Aris is er gisteren niet in geslaagd de kwartfinales van de landelijke beker te bereiken. In het Martiniplaza gingen de Leeuwarder basketballers voor de tweede keer in evenzoveel weken tijd onderuit tegen Groningen. Met nog een viertal wedstrijden voor de jaarwisseling te gaan, kondigde coach Pete Miller aan dat hij zijn team de komende weken gaat ontlasten.

Sportvrijdag, 4 december 2009

Heerenveen moet hopen op een wonder

Lissabon - Het leek zo mooi: verrassende winst op Sporting Portugal, daarmee uitzicht op overwinteren in de Europa League en wat extra zelfvertrouwen voor in de competitie. Maar zoals wel vaker dit seizoen voor sc Heerenveen, duurde gisteren een wedstrijd net iets te lang. Wat restte was een gelijkspel en een nakend einde van Europees voetbal. Het was teleurstellend, maar toch was er ook tevredenheid.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties