Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 4 november 2009.

Cultuurwoensdag, 4 november 2009

Vijf eeuwen oude liederen in nieuwe kleuren

Jasmin Levy’s vader was in Israël de conservator van de sefardische Ladino-muziek. Een joodse muzieksoort die ontstond uit een vermenging van de joods-Spaanse muziek met de Arabische muziek. Eind vijftiende eeuw werd deze muziek met de joden en de moslims verspreid langs de kusten van de Middellandse Zee. Nu worden de sporen van deze muziek met man en macht verzameld. Toen haar vader overleed, kwam Jasmin Levy ertoe om de vlag voor deze muziek wapperend te houden. Zij werd de zangeres die in Israel deze muziek in navolging van haar vader levend houdt. De afgelopen tien jaar heeft ze zodoende al verschillende cd’s met die muziek het licht doen zien. Op elke schijf kreeg deze muziek een nieuw aspect mee.

Cultuurwoensdag, 4 november 2009

Ook CNN doet verslag van Liet International

Leeuwarden - Liet International werd afgelopen zaterdag niet alleen gevolgd door regionale media, ook de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft het liedjesfestival voor minderheidstalen opgepikt. De nieuwszender doet op zijn website uitgebreid verslag van het festival dat plaatsvond in De Harmonie in Leeuwarden. Ook wijdde de zender er een item aan op televisie.

Economiewoensdag, 4 november 2009

Eerste stap naar circuit voor KI met biologische stieren

Wageningen - Het eerste sperma van een biologisch gefokte stier is op de markt. Tot nu toe gebruiken biologische melkveehouders sperma uit het reguliere circuit voor kunstmatige inseminatie. Dit kan gezondheidsproblemen opleveren, omdat koeien in de reguliere melkveehouderij een ander voedselrantsoen gewend zijn.

Economiewoensdag, 4 november 2009

‘Economie Noorden door diepste dal’

Groningen - De Noordelijke economie lijkt door het diepste dal heen. Dit blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel Noord-Nederland (KvK Noord) gisteren presenteerde. Het Noorden presteerde over het algemeen beter dan de rest van Nederland. Minister Bos laat de gevolgen van de crisis voor de werkloosheid in Nederland nog eens na rekenen.

Economiewoensdag, 4 november 2009

Melkveehouders uitgenodigd door EU

Purmerend - Een delegatie van de Dutch Dairymen Board (DDB) spreekt op 10 november in Brussel met leden van het Europees Parlement die onderzoek doen naar de melkprijs in Europa. De DDB is gevraagd een toelichting te geven op het voorgestelde prijsmechanisme voor de melkveehouderij. Het is een opsteker voor de melkveehouders die vinden dat er niet naar hun verhaal wordt geluisterd. DDB streeft met de European Melkveehoudersbond (EMB) naar een prijsmechanisme in de productie wordt aangepast aan de vraag.

Hoofdartikelwoensdag, 4 november 2009

Te groot om niet mee te doen

De wereld ligt open voor Europa. Nu Tsjechië als laatste EU-land het Verdrag van Lissabon heeft aangenomen, kan de Europese Unie eindelijk werk maken van een serieuze buitenlandse politiek. Europa krijgt met de nieuwe functie van EU-president voor het eerst een duidelijk herkenbaar gezicht in de wereld. En, nog belangrijker, met de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid krijgt Brussel een soort super-eurocommissaris in huis. Die bewindspersoon, met een eigen budget en duizenden diplomaten onder zich, kan verregaand vorm geven aan het buitenlandse beleid van Europa.

Regiowoensdag, 4 november 2009

De Kruisweg straks ‘dorpshuis’ en restaurant ineen

Damwâld - Eind volgende week gaan de deuren van De Kruisweg in Damwâld na jaren weer open. Dit keer als restaurant.

Regiowoensdag, 4 november 2009

Toch weer een ander plan voor tractors

Leeuwarden - Bestuurders van zwaar landbouwverkeer hoeven straks alleen maar een rijbewijs te hebben als ze harder dan 25 kilometer per uur rijden, stelt minister Eurlings voor. ,,Oncontroleerbaar en onuitvoerbaar”, aldus gedeputeerde Adema.

Regiowoensdag, 4 november 2009

De Passage is nog steeds één grote familie: ‘ik fiel my echt ien mei ús’

Drachten - De christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage is springlevend, blijkt op de jaarlijkse ontmoetingsdag.

Regiowoensdag, 4 november 2009

Afgebrande VOC-schip wordt toch herbouwd, in Franeker

Franeker - Scheepswerf Talsma in Franeker gaat het afgebrande VOC-schip de Prins Willim redden van de definitieve ondergang. De werf heeft het wrak van de VOC-replica gekocht van de Libéma Groep uit Rosmalen dat het schip in Den Helder exploiteerde. Het schip brandde in juli van dit jaar volledig af. Vorige week maakte de eigenaar bekend dat het opnieuw opbouwen van het schip financieel niet uit kan, waarmee hij het wrak rijp achtte voor het scheepskerkhof.

Regiowoensdag, 4 november 2009

Steeds minder verkeersles uit boekje

Drachten - Scholen in Fryslân gebruiken steeds minder vaak een methode voor hun verkeerslessen. Hoewel ze 75 procent subsidie kunnen krijgen bij aanschaf van een nieuwe methode, trekt 44,5 procent van de scholen zijn eigen plan. Dat was in 2003 nog 33 procent.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 november 2009

Hond en valk mee naar St. Hubertusviering Dokkum

Dokkum - In Dokkum vindt zaterdag voor het eerst een zogenaamde Sint Hubertusviering plaats. Het initiatief komt van De Fryske Oarder fan Hubertus en de jachthoorngroep Après Chasse.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 november 2009

‘Gij raast, Paulus’ wordt in Twents: ‘iej liekt wal gek’

Enschede - De Twentse Biebel is compleet. Vertaler Anne van der Meiden betrok niet alleen een begeleidingsgroep bij het proces, maar liet alle Tukkers meepraten via krant en radio. De betrokkenheid bleek enorm - en ook werd zo duidelijk hóé moeilijk vertalen wel niet is.

Sportwoensdag, 4 november 2009

Dick van Burik: ‘Ich bin ein Berliner’

Utrecht - Op 26 juni 1963 deed de Amerikaanse president John F. Kennedy de legendarische uitspraak: ‘Ich bin ein Berliner’. Het zijn historische woorden, die voor de 35-jarige Dick van Burik ook opgeld doen. Het is nog altijd een vaste pleisterplaats voor de Nederlander, die tien jaar (1997-2007) lang een meer dan gewaardeerde kracht was bij Hertha BSC en wiens kinderen nog steeds in de Duitse hoofdstad wonen.

Sportwoensdag, 4 november 2009

Hertha BSC mist vijf spelers

Berlijn Hertha BSC mist morgen in de Europa League-wedstrijd tegen Heerenveen waarschijnlijk vijf belangrijke spelers. De Hongaar Pal Dardai heeft een enkelblessure en de Serviër Gojko Kacar kampt met rugproblemen. In de ziekenboeg zaten al de Zweed Rasmus Bengtsson en Florian Kringe. Patrick Ebert kreeg in het onderlinge duel in Berlijn (0-1) een rode kaart en is geschorst. Daarentegen keren de Braziliaan Cicero en Maximilian Nicu weer terug in de basiself.

Sportwoensdag, 4 november 2009

Heerenveen - PSV op 23 december

Heerenveen De KNVB heeft de bekerwedstrijd in de achtste finales van de KNVB tussen Heerenveen en PSV vastgesteld op woensdag 23 december. Aanvangstijd van het duel is 20.45 uur. De wedstrijd zal live uitgezonden worden op televisie via RTL7.

Sportwoensdag, 4 november 2009

Cambuurselectie wint in Breezand

Breezand Een selecte van SC Cambuur bestaande uit Robbert te Loeke, Sander Fischer, Ale de Boer, Chris de Wagt, Dave Huijmans en Sicco Bouwer aangevuld met talentvolle A-junioren heeft gisteravond een oefenduel met derdeklasser ZAP uit Anna Paulowna met 1-3 gewonnen. Ale de Boer en Dave Huijmans (2x) tekenden namens Cambuur voor de doelpunten.

Sportwoensdag, 4 november 2009

Seip langer bij Blackpool

Londen Oud-Heerenveenspeler Marcel Seip blijft tot het einde van het jaar bij Blackpool. Dat maakte de club uit het Engelse Championship, het op één na hoogste niveau, op de website bekend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties