Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 november 2003.

Achtergronddinsdag, 4 november 2003

Handelsoverleg EU en Zuid-Amerika stokt

November wordt een cruciale maand voor de internationale handelsbetrekkingen van Latijns Amerika. De onderhandelingen over de Free Trade Area of the Americas (FTAA), de immense vrijhandelszone tussen Alaska en Vuurland, gaan dan een beslissende fase in. Tegelijk onderhandelt de Mercosur, het grote handelsblok in het zuiden van het continent, verder met de Europese Unie over een vrijhandelsverdrag.

Bijschriftdinsdag, 4 november 2003

Stralen

Voor mijn gevoel heel lang geleden gingen mijn vrouw en ik naar mijn ouders om aan hen te vertellen dat er een baby geboren zou worden.

Economiedinsdag, 4 november 2003

Nieuw project voor innovatie Friese bedrijven

Leeuwarden – De Friese Kamer van Koophandel lanceert volgend jaar een nieuw project om bedrijven in het Midden en Klein Bedrijf (MKB) te stimuleren. Het project ‘Kostenreductie en Rendementsverbetering’ is een vervolg op het project ‘Friesland Onderneemt’. Het project Friesland Onderneemt is dit jaar afgesloten na een succesvolle start in 1998.

Economiedinsdag, 4 november 2003

‘Directie Fano heeft slecht gecommuniceerd’

Oosterwolde - De directie van saladeproducent Fano Fine Food heeft in de tweede helft van dit jaar slecht gecommuniceerd en niet voldoende duidelijk gemaakt hoe groot de problemen waren. Dat verwijt maakt CNV-bestuurder Henk Hospes richting de voormalige directeuren. Het bedrijf heeft eind vorige week uitstel van betaling aangevraagd.

Economiedinsdag, 4 november 2003

Verliezen Prins veel hoger dan eerder verwacht

Dokkum – De verliezen bij metaalbedrijf Prins zijn bijna twee maal zo groot als eerder werd verwacht. Afgelopen zomer meldde het bedrijf een verlies van 7 miljoen euro. Naar nu blijkt moet dat worden bijgesteld naar 13 miljoen op een omzet van 40 miljoen. Het vertrek van twee directeuren heeft geen gevolgen voor de ingezette reorganisatie.

Hoofdartikeldinsdag, 4 november 2003

Alweer de kleutertoets…

De minister van Onderwijs handhaaft het voornemen om de zogeheten kleutertoets in te voeren. Dat blijkt uit de brief die zij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister wil met het onderwijsveld overleg voeren over het gebruik van deze toets. Deze dient om de beginsituatie van de leerling vast te stellen. In de loop van de basisschool en aan het einde daarvan kan door het opnieuw toetsen worden vastgesteld wat de ‘toegevoegde waarde’ is van de school. De toets wordt onderdeel van een beoordelingssysteem van de kwaliteit van de school, bijvoorbeeld. Maar ook: de uitslag van de toets is een indicatie voor de mate waarin een kind een achterstand heeft. En de optelsom van alle uitslagen is een indicatie van de mate waarin een school wel of geen extra middelen dient te krijgen.

Regiodinsdag, 4 november 2003

Eastermar – Nog zeker één zaterdag zullen de leveranciers van zonnepanelen vanuit het midden van het land moeten afreizen naar Eastermar om de laatste lading panelen af te leveren. ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel bestellingen we hebben gekregen uit dat Friese dorp’’, zegt een woordvoerder van de Vereniging Zonnestroom.

Regiodinsdag, 4 november 2003

Provinciehuis ter discussie

Leeuwarden – De discussie over een nieuw provinciehuis moet opnieuw worden gevoerd. Dat besloten Provinciale Staten gisteren.

Regiodinsdag, 4 november 2003

Eierrapen voorkomt nestroof niet

Schiermonnikoog – Het rapen van de eieren van zilvermeeuwen is geen goede manier om te voorkomen dat deze meeuwen de jongen van andere vogels opeten. Of er nu wel of niet geraapt wordt, het aantal gevallen van nestroof blijft gelijk. Wel kan rapen nuttig zijn om te voorkomen dat zilvermeeuwen een broedgebied voor zich opeisen, waardoor andere broedvogels hun heil elders moeten zoeken. Dat stellen drie onderzoekers van de vereniging Natuurmonumenten, na een onderzoek op Schiermonnikoog, dat vijf jaar duurde.

Regiodinsdag, 4 november 2003

Nieuw ‘Technasium’ in Leek

Leek – Rsg de Borgen in Leek is één van de vijf Groninger scholen die betrokken is bij de ontwikkeling van een technasium. Het gaat om een nieuw initiatief in het voortgezet onderwijs. Het technasium is een school op vwo- en havo-niveau voor leerlingen met interesse in bèta (wis-, schei- en natuurkunde) en techniek.

Regiodinsdag, 4 november 2003

Uitzonderlijk koude oktober met veel vorst

Leeuwarden - Dat het in de tijd van temperatuurstijging ook nog koud kan zijn, bewees oktober 2003. In grote delen van Fryslân was de afgelopen maand de op twee na koudste oktober van de afgelopen honderd jaar. Alleen oktober 1905 en oktober 1922 waren nog kouder, blijkt uit informatie van weerstatisticus Klaas Ybema uit Workum.

Regiodinsdag, 4 november 2003

Experiment met nieuwe weg

Drachten – De gemeente Smallingerland start een experiment met een straat zonder regenputten en molgoten. Toch staat de straat niet blank bij een forse regenbui, dankzij een nieuw Engels systeem van professor C.J. Pratt van de universiteit van Coventry (Engeland). De gemeente mallingerland heeft de Friese primeur.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2003

Handvatten voor de levensweg met God

Goutum - De Gereformeerde Kerk van Leeuwarden-Huizum is een gemeente waar vespervieringen een vast onderdeel zijn van diensten in het kerkelijk jaar. Onlangs verschenen Leven met zorg en Wandelen met God van de hand van gemeentepredikant ds Huib Klijn. Twee bijzondere boekjes met materiaal voor ontmoeting en gesprek, binnen en buiten de gemeente. Over de vervlechting van geloof en dagelijks leven.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2003

Subsidie van 8000 euro voor Menno Simonsz-route

Witmarsum – Witmarsum krijgt wellicht een uitgebreide Menno Simonsz-route. De gemeente Wûnseradiel onderzoekt momenteel of het mogelijk is ‘iets thematisch’ te doen rond de grondlegger van de doopsgezinde kerk, die in 1496 geboren werd in Witmarsum.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2003

Restauratie van uniek monument

Tjerkwerd – In de St. Petrustsjerke in Tjerkwerd vindt op dit moment een voor Fryslân zeer bijzondere restauratie plaats. Het gaat om het herstel van het grafmonument van Watse van Camminga en zijn vrouw Rixt van Donia.

Weerdinsdag, 4 november 2003

Zonnig

Vanavond en vannacht blijft het vrijwel helder en bij een geleidelijk afnemende wind, kunnen plaatselijk enkele mistbanken ontstaan. Het kwik zakt hierbij naar 5 tot 7 graden. Morgen is het na het verdwijnen van de mist zonnig en het wordt daarbij 11 à 12 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties