Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 januari 2008.

Cultuurvrijdag, 4 januari 2008

Urker dirigent Meindert Kramer (78) overleden

Urk - De Urker dirigent en organist Meindert Kramer is op nieuwjaarsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Kramer was 44 jaar lang dirigent van Christelijk Urker Visserskoor Crescendo. Hij volgde zijn vader op die mede-oprichter en eerste dirigent van het koor was.

Cultuurvrijdag, 4 januari 2008

‘Zeg ’ns AAA’ zoekt figuranten voor Drachten

Drachten - Friezen die altijd eens hebben willen figureren in een professionele theaterproductie krijgen binnenkort de kans. De producenten van de voorstelling Zeg ’ns AAA zijn op zoek naar vier figuranten voor de voorstelling op 8 en 9 januari in De Lawei in Drachten. Dat heeft de schouwburg laten weten.

Economievrijdag, 4 januari 2008

Koninklijke Tichelaar wint creativiteitsprijs

Groningen - Koninklijke Tichelaar uit Makkum is de eerste winnaar van de nieuwe Noordelijke Creativiteitsprijs. Deze prijs is ingesteld door de net opgerichte Kamer van Koophandel Noord-Nederland (KvK). De prijs ging naar Koninklijke Tichelaar, omdat ,, dit bedrijf er op zeer succesvolle wijze in is geslaagd creativiteit en kennis te koppelen aan de industriële industrie”, zo meldt de KvK. Koninklijke Tichelaar is het oudste bedrijf in Nederland en maakt handgeschilderd aardewerk, tegels en keramiek. President-commissaris C. van Lede nam de prijs gisteren in ontvangst tijdens de eerste nieuwjaarsbijeenkomst van de fusieorganisatie.

Economievrijdag, 4 januari 2008

Luyt koopt panden Spinder Products

Harkema - De Noord-Hollandse onderneming Luyt Metaalwaren heeft het bedrijfscomplex en het machinepark van het failliete Spinder Products uit Harkema gekocht. Ook neemt Luyt Metaalwaren, dat in Wormerveer is gevestigd, een deel van het personeel van Spinder in dienst. Het gaat daarbij in eerste instantie om dertien werknemers.

Economievrijdag, 4 januari 2008

Focus Friese bedrijven vaker op Duitsland

Groningen - Friese bedrijven moeten hun aandacht veel meer richten op Duitsland. Dat betoogde gisteren J. Emmelkamp, de nieuwe voorzitter van de Noordelijke Kamer van Koophandel. Nu nog richten de bedrijven hun focus nog te veel op de Randstad. Na het afblazen van de Zuiderzeelijn is de noodzaak richting Randstad ook minder groot. Volgens Emmelkamp moet het Noorden zich inzetten voor een betere ontsluiting met Duitsland. Eind vorig jaar werd al bekend dat de vier gemeenten in Noordwest Fryslân (Nofa-gemeenten) zich aansluiten bij een project om beter zaken te kunnen doen met landen rond de Noordzee.

Hoofdartikelvrijdag, 4 januari 2008

Overheden, bouwen...

Overheden en bouwers hebben het niet gemakkelijk met elkaar. Het gebeurt steeds vaker dat de aanbesteding van een nieuw gebouw ernstige vertraging oploopt omdat opdrachtgever en uitvoerende bouwers het niet eens worden. Ook gebeurt het dat een nieuwbouwproject moet worden afgelast, omdat bouwers geen kans zien aan de voorwaarden te voldoen. Dat laatste is feitelijk het geval met het nieuwe Provinsjehűs in Leeuwarden. Aanvankelijk waren er drie inschrijvende partijen. Een van hen trok zich terug en uiteindelijk deden de overgebleven twee hetzelfde. In de bouwwereld wordt met verontrusting gekeken naar de praktijk van aanbesteden door de overheid: die vraagt te veel, tegen voorwaarden die onuitvoerbaar zijn.

Regiovrijdag, 4 januari 2008

Gescheiden door een potloodstreek

Oranjewoud - En ineens was het besloten, ruim vijftig jaar geleden. Er zijn geen stukken die de beslissing officieel maken, niemand weet wanneer het eigenlijk is gebeurd, maar Oranjewoud-West, het gedeelte van Oranjewoud aan de westkant van de A32, hoorde ineens bij Heerenveen.

Regiovrijdag, 4 januari 2008

Rokers schamen zich al voor vraag naar asbakje

Vanaf 1 juli mag in de horeca niet meer worden gerookt. Landelijk heeft volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) 70 procent van de horeca het rookverbod direct na de jaarwisseling alvast ingevoerd. Dat geldt niet voor de meeste Friese horeca. Die wacht met smart op de exacte regelgeving.

Regiovrijdag, 4 januari 2008

Minder gewonden in Friese verkeer

Leeuwarden - Het aantal gewonden in het Friese verkeer is flink afgenomen. Om die daling door te zetten, is een landelijke campagne nodig om de nieuwe belijning om wegen buiten de bebouwde kom uit te leggen, vindt verkeersdeskundige P. Hartman van de politie Fryslân.

Regiovrijdag, 4 januari 2008

Stadsfeest mogelijk afgeblazen

Dokkum - De stadsfeesten van Dokkum gaan dit jaar mogelijk niet door. De bestuursleden van de organiserende stichting hebben erg veel moeite om de financiën rond te krijgen. Met name de toenemende eisen voor veiligheid en het verzekeren van de vrijwilligers drukken zwaar op de begroting.

Regiovrijdag, 4 januari 2008

Nieuwbouw Fries Museum is in gevaar

Leeuwarden - Het Fries Museum is uit het project voor nieuwbouw aan het Zaailand in Leeuwarden gestapt. Vanwege vertragingen in de voorbereiding - onder meer door het raadsbesluit om de parkeergarage te verdiepen - zal het museum niet voor oktober 2010 klaar zijn. Als die datum niet wordt gehaald, valt 5 miljoen euro aan subsidie weg.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 januari 2008

Albert Hahn nieuwe voorzitter RvK Leeuwarden

Leeuwarden - Albert Hahn is per 1 januari 2008 de nieuwe voorzitter van de Raad van Kerken Leeuwarden. Hij volgt Sytze Faber, columnist en oud-hoofdredacteur van het Friesch Dagblad, op die sinds 2003 deze functie vervulde.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 januari 2008

Versteende vormen tot leven brengen

Rond de grens tussen 2007 en 2008 kijken mensen uit kerkelijk Nederland terug op het afgelopen jaar. Vandaag deel 3: CeesJan Visser, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 januari 2008

Kerk: makelaar van ontmoetingen

De predikantenbeweging Op Goed Gerucht publiceerde eerder dit jaar het Protestants Pamflet. Het was een positiebepaling ten aanzien van ontwikkelingen binnen de Protestantse Kerk in Nederland, maar leverde veel reacties op. Op Goed Gerucht gaat in een serie in het Friesch Dagblad in op de stellingen. Vandaag ds Richtsje Abma over de vierde stelling.

Sportvrijdag, 4 januari 2008

Daan Breeuwsma naar EK shorttrack

Heerenveen Shorttracker Daan Breeuwsma uit Aldeboarn doet van 18 tot en 20 januari mee aan de Europese titelstrijd in Ventspils (Letland). De Fries werd door na een relaytest aangewezen om samen met Rudy Koek de Nederlandse ploeg te completeren. Niels Kerstholt en Freek van der Wart waren al zeker. Provinciegenoot Sjinkie Knegt is reserve.

Sportvrijdag, 4 januari 2008

Van der Weij nieuwe trainer van Stiens

Stiens In navolging van ploeggenoot Sandor van der Heide, gaat aanvaller René van der Weij van SC Cambuur-Leeuwarden komend seizoen ook een eerste elftal trainen. Zondagderdeklasser Stiens maakte gisteren bekende dat Van der Weij na dit seizoen de nieuwe coach is. Van der Heide werd enkele weken geleden benoemd tot trainer van zaterdagtweedeklasser Balk.

Sportvrijdag, 4 januari 2008

AZ ziet in Nilsson alternatief voor Alves

Alkmaar Voormalig Heerenveen-aanvaller Lasse Nilsson is volgens Franse media het alternatief van AZ als die club er alsnog niet in zou slagen om de transfer van Afonso Alves rond te krijgen. Dat Nilsson vertrekt bij zijn club Saint-Etienne is zo goed als zeker. Saint-Etienne nam hem afgelopen zomer over van Heerenveen, maar de Zweed kwam daarna weinig aan spelen toe. RC Lens, Lorient en Lille OSC zijn ook nadrukkelijk in de markt voor Nilsson.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties