Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 31 oktober 2008.

Cultuurvrijdag, 31 oktober 2008

Letten verdiepen zich in Friese tegels en schepen

Sneek - Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en de Tegelfabriek in Harlingen hebben gisteren bezoek gehad van een museumdelegatie uit Riga. De directeur en twee wetenschappelijk medewerkers van het Mencendorfa Nams zijn een week in Nederland op uitnodiging van het Veenkoloniaal Museum in Veendam. ,,Met het bezoek hopen we de banden tussen Noord-Nederland en Letland te versterken”, zegt Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum.

Economievrijdag, 31 oktober 2008

Drachtster jachtbouwer failliet

Drachten Mono & Multihull Boatbuilders in Drachten is failliet verklaard door de rechtbank in Leeuwarden. Het bedrijf dat ook opereerde onder de naam Composietbouw Friesland is in de problemen geraakt doordat de directie van het bedrijf is weggevallen, aldus curator Arie Brink uit Heerenveen. Het Drachtster bedrijf fabriceerde vooral luxe kunststof zeiljachten. Er stonden zes mensen op de loonlijst. Brink verwacht wel dat het bedrijf een doorstart kan maken.

Economievrijdag, 31 oktober 2008

Aantal starters in Fryslân neemt nog steeds toe

Leeuwarden – Het aantal starters in Fryslân in het derde kwartaal is uitgekomen op 869. Het totaal dit jaar komt daarmee uit op 2788. Dat is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van vorig jaar (2640), blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. De prognose van de KvK voor het gehele jaar komt uit op meer dan 3600. ,,Er zit dus nog steeds een stijgende lijn in het aantal inschrijvingen”, zegt Sjoerd Weiland van de KvK. ,,Er zijn nog geen signalen dat de huidige economische omstandigheden invloed hebben op het starten van een eigen bedrijf.”

Economievrijdag, 31 oktober 2008

Groot tekort aan mensen in Friese mkb

Leeuwarden - Friese zelfstandige ondernemers blijken vaker last te hebben van structureel personeelstekort dan hun collega’s in heel Nederland. Dit vangen zij meestal op door zelf harder te werken. 8 procent van de ondernemers moet door het gebrek aan personeel zelfs vaker ‘nee’ verkopen.

Hoofdartikelvrijdag, 31 oktober 2008

Nieuwe opsporing...

Het Rathenau Instituut heeft een opmerkelijk advies uitgebracht aan de Tweede Kamer. In dit Bericht aan het parlement van het bureau dat de gevolgen van technische ontwikkelingen onderzoekt, wordt gewaarschuwd voor de nieuwe opsporingsmethoden van politie en veiligheidsdiensten. De politiek heeft geen zicht op wat er allemaal gebeurt, concluderen de onderzoekers, en kan daarom niet afwegen of de nieuwe methoden wel effectief zijn en of de gevolgen ervan aanvaardbaar zijn voor onze rechtstaat.

Regiovrijdag, 31 oktober 2008

Plan Caparis ligt onder vuur

Heerenveen - Er is kritiek op het reddingsplan voor sociale werkvoorziening Caparis. Burgemeester en wethouders van Heerenveen kunnen vooralsnog niet instemmen met het zogenaamde transitieplan. Ze zijn van mening dat de gewekte indrukken te rooskleurig zijn.

Regiovrijdag, 31 oktober 2008

Dik ijs alleen is niet genoeg voor Tocht

Sloten - Elfstedentocht. Zo gauw het maar een beetje kouder begint te worden valt het magische woord. Elfstedentocht. Een paar frisse oktoberdagen: voor sommigen het teken dat dit jaar de tocht der tochten wel eens verreden zou kunnen worden.

Regiovrijdag, 31 oktober 2008

Kollumers willen liever bij Groningen

Kollum - Bij een herindeling kan Kollumerland beter samengaan met de Groninger gemeente De Marne dan met de huidige samenwerkingspartners in Noordoost-Fryslân. Dat geluid was gisteravond te horen op de discussieavond van de gemeente over herindeling.

Regiovrijdag, 31 oktober 2008

Uitlachen wordt inleven na schoolproject

Drachten - ,,Het is heel spannend om een gesprek te beginnen tussen de vmbo'ers van School Lyndensteyn in Beetsterzwaag, en de leerlingen uit vmbo 2 van Singelland VHS in Drachten. Maar het lukt eigenlijk altijd.’’ Liesbeth van Berkel is beleidsmedewerker PR bij Revalidatie Friesland, en de initiatiefnemer achter het project Kennismaken, samen sporten. Het project begon vier jaar geleden en is nu in de race voor het Appeltje van Oranje.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 oktober 2008

‘Taboe doorbreken naar mensen met aids/hiv’

Pattaya - De Evangelische Wereldalliantie (WEA) heeft deze week voor het eerst schuld beleden aan christenen die aan aids lijden of besmet zijn met hiv. ‘Het lichaam van Christus leeft met hiv. We belijden dat christenen mensen met hiv gediscrimineerd en gestigmatiseerd hebben, we willen onze houding tegenover deze mensen veranderen’, aldus een verklaring van de WEA, wereldwijd zo’n 420 miljoen christenen vertegenwoordigt.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 oktober 2008

Studentenwereld onbekend missionair veld

Utrecht - Het studentenpastoraat moet anders. Dat stelt het bestuur van de Protestantse Kerk in een nota die volgende week op de agenda staat van de landelijke vergadering van de kerk. Overkoepelende studentenorganisatie IFES-Nederland reageert. Door Bert den Hertog.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 oktober 2008

‘Teamvorming goed voor kleine gemeenten’

Koudum - ,,Het is slikken of stikken.’’ Het rapport van de commissie-Veerman over veranderingen in het predikantsambt is een goed doortimmerd geheel, vindt ds. Wim Beekman uit Koudum. ,,Je kunt er geen ‘nee’ tegen zeggen. De kleine gemeenten in Fryslân zijn hiermee geholpen.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties