Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 31 december 2011.

Cultuurzaterdag, 31 december 2011

1500 theaterkaarten over toonbank bij De Harmonie

Leeuwarden | Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden heeft gisteren ongeveer 1500 kaarten verkocht. Het theater stuntte gisteren door bij aankoop van twee theaterkaarten het tweede kaartje gratis weg te geven.

Economiezaterdag, 31 december 2011

Grote opdracht Farm Service

Leeuwarden | Het Leeuwarder Farm Service heeft een order van drie miljoen euro aan melkmachines binnengesleept in de Verenigde Arabische Emiraten. Door uitbreiding en vernieuwing van apparatuur wordt een stal bij Dubai vergroot van vier- naar negenduizend koeien.

Economiezaterdag, 31 december 2011

Schmallenbergvirus op 27 bedrijven vastgesteld

Den Haag | De dierziekte die veroorzaakt wordt door het Schmallenbergvirus, is aangetoond op 27 schapenbedrijven. Daarvan zijn er drie in Fryslân (De Hoeve, Wons en Wijnjewoude). Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

Hoofdartikelzaterdag, 31 december 2011

Het perspectief van oud en nieuw

De eerste keer dat de overgang van oud naar nieuw plaatsvindt zonder een vertrouwd, geliefd persoon is een beleving die mensen diep kan raken. De overgang naar het nieuwe jaar markeert de werkelijkheid van het gemis. Veel mensen die in deze omstandigheden zijn, zouden de overgang van het nieuwe jaar het liefst willen overslaan; ze vrezen de pijn van het gemis. Anderen vrezen de overgang omdat er in het nieuwe jaar dingen dreigen te gebeuren die het leven diepgaand veranderen. Bijvoorbeeld omdat er een ernstige ziekte is geconstateerd die iemand zelf of een geliefde bedreigt.

Regiozaterdag, 31 december 2011

23 dodelijke slachtoffers in Fries verkeer

Leeuwarden | Dit jaar zijn in Fryslân 23 mensen om het leven gekomen in het verkeer. Dat meldt het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV). Het aantal slachtoffers is te vergelijken met 2009 (25) en 2010 (23). De vijf jaar daarvoor lag het aantal verkeersdoden gemiddeld op dertig. Begin jaren negentig was dat nog 75. ,,Jaren met elkaar vergelijken is altijd moeilijk, maar het lijkt erop dat we nu vrij constant op een lager niveau uitkomen”, zegt Sipke van der Meulen van het ROV.

Regiozaterdag, 31 december 2011

Bevolkingsgroei in Fryslân komt langzamerhand tot stilstand

De groei van de bevolking in Fryslân is kleiner dan landelijk gemiddeld. De groei wordt in de loop der jaren ook steeds kleiner.

Regiozaterdag, 31 december 2011

Heli in lucht op oudejaarsdag

Leeuwarden | De politie Fryslân zet vandaag een helikopter in om te speuren naar illegale brandbulten in de provincie. De politie doet dat om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling te voorkomen. In de afgelopen jaren is het een aantal keer voorgekomen dat mensen met oud en nieuw illegale brandbulten aanstaken. ,,Het is beter die nú op te ruimen dan dat dit laat in de nacht moet gebeuren als mensen al een slok op hebben en er daardoor misschien meer agressie bij komt kijken”, aldus politievoorlichter Anne van der Meer.

Regiozaterdag, 31 december 2011

Dorpen komen in actie voor behoud buurtsuper Talant

Oosterzee | De sluiting van de buurtsupers van Talant in Oosterzee, Oppenhuizen en Wirdum lijkt nog niet helemaal definitief. Zowel in Oosterzee als Wirdum heeft zich een aantal kandidaten gemeld voor overname van de winkel daar. In Oppenhuizen is het dorpsbelang ook op zoek naar een ondernemer die de super daar wil overnemen. Secretaris Durk Hoekstra van doarspbelang Top en Twel:,,We hebben mensen in het dorp benaderd, Talant en het UWV, noem maar op. We hebben gehoord dat er misschien al een gegadigde is, maar meer weten we nu nog niet.”

Regiozaterdag, 31 december 2011

2012: sporten, daten en niet meer roken

Drachten | Veel Friezen besluiten na de jaarwisseling hun leven te veranderen. Afvallen is een van de populairste goede voornemens, maar of dat wordt waargemaakt?

Geloof & Kerkzaterdag, 31 december 2011

Het jaar dat God aan het werk ging in Marrum en Westernijtsjerk

Aan het eind van het jaar is het tijd voor een terugblik: wat heeft 2011 gebracht? Ds. Klaas Snijder over de positieve ontwikkelingen in zijn PKN-gemeente, waar het gebed de motor is.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 december 2011

Nieuwe biografie over Bonhoeffer

Leeuwarden | In de zomer van 2012 komt er een nieuwe biografie van Dietrich Bonhoeffer uit in een Nederlandse vertaling. Het boek is van de hand van Eric Metaxas. Hij is cultureel commentator bij CNN en Fox News. In het boek van 600 bladzijden laat hij een andere kant zien van de ‘pastor, martelaar, profeet en spion’, zoals de ondertitel luidt. In de uitgave wordt onder meer ingegaan op de invloed die Amerikaanse evangelische kerkdiensten op Bonhoeffers levensloop en ontwikkeling hebben gehad. Bonhoeffer (1906- 1945) was een vooraanstaand Duits kerkleider, theoloog en verzetsstrijder tegen het nazisme en schrijver van christelijke boeken. Het boek verschijnt bij Protestanse Pers in Heerenveen en wordt verwacht in juni.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 december 2011

Fakkeltocht voor vrede op eerste dag van 2012

Antwerpen | Op nieuwjaarsdag houdt de gemeenschap van Sant’Egidio een fakkeltocht voor de vrede in Antwerpen. De wandeling begint om 17.00 uur bij het Oorlogsmonument in het Stadspark en eindigt anderhalf uur later. Vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen zullen een vredeswens voor nieuwjaar formuleren. Voor de Rooms-Katholieke Kerk is 1 januari de Werelddag voor de Vrede. De vredesboodschap van de paus staat voor 2012 in het teken van de opvoeding van de kinderen en de jeugd tot rechtvaardigheid en vrede. De jongeren maant hij aan geen makkelijke oplossingen te zoeken maar waar nodig offers te brengen en tegen de stroom in te gaan.

Sportzaterdag, 31 december 2011

Wat sportminnend Fryslân bezighield in 2011

Leeuwarden | In de laatste dagen van het jaar wordt door sportliefhebbers alom gesproken over de sport in 2011.Wie of wat uit de Friese sport zou rond de feestdagen het meest besproken zijn? Hier de top-10 van de sportredactie van het Friesch Dagblad.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties