Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 31 januari 2012.

Cultuurdinsdag, 31 januari 2012

Orgelclub weer naar kerken in Fryslân

Leeuwarden | Stichting Organum Frisicum begint op 31 maart zijn jaarlijkse voorjaarsexcursie in de Martinuskerk van Tzummarum, met zijn Van Dam-orgel uit 1878. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 31 januari 2012

Pink Floyd Project bij Oldehove

Leeuwarden | Pink Floyd Poject geeft op 6 april een twee uur durende show op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Dat heeft een woordvoerder van het project gemeld.

Cultuurdinsdag, 31 januari 2012

Vier Friezen in Europese Jongerenbrassband 2012

Leeuwarden | Vier Friezen spelen dit jaar in de European Youth Brass Band, een gelegenheidsband in het kader van de Europese Brassbandkampioenschappen (EBK). Het gaat om Marian van der Honing uit Heeg op cornet, Sygrid Mollema uit Menaldum en Josephine van den Berg uit Kortehemmen beide op althoorn en slagwerker Klaas Schippers uit Burgum. Het viertal kwam door de audities die vorige week en afgelopen weekend werden gehouden.

Hoofdartikeldinsdag, 31 januari 2012

Het sanctiewapen moet niet doorschieten

De oorlogstaal jegens Iran klinkt steeds harder. Dit weekend waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta dat Iran over ongeveer een jaar de beschikking kan hebben over een atoombom. Hij zei dat de Verenigde Staten alles zullen doen om te voorkomen dat het regime in Teheran over een kernwapen zal beschikken. Economisch en diplomatiek wordt Iran al hard aangepakt. Militaire opties worden door Washington niet uitgesloten.

Regiodinsdag, 31 januari 2012

Ald Fryslân eist rectificatie zoon Jopie Huisman

Leeuwarden | Veilinghuis Ald Fryslân uit IJlst eist rectificatie van Jacob Huisman. De zoon van schilder Jopie Huisman beschuldigde in november in verschillende media het veilinghuis ervan vervalsingen te hebben verkocht van een schilderij van zijn vader. Ald Fryslân spreekt dit tegen en denkt dat de uitspraken van Huisman de reputatie van het veilinghuis schade aandoen. Daarom wil het rechtzetting in alle media waarin Huisman zijn uitspraken deed. Eigenaar Machiel Dijkstra van Ald Fryslân spande een kort geding aan tegen Huisman, dat gisteren diende. Advocaat Fer Grijmans uit Bolsward stond Dijkstra bij. Jacob Huisman werd bijgestaan door Jan Albert Abma uit Leeuwarden.

Regiodinsdag, 31 januari 2012

Traditionele sport kolven komt terug naar Fryslân

Exmorra | Fryslân krijgt een traditionele sport terug. In Exmorra wordt eind februari een kolfbaan geopend. ,,In Fryslân is de sport lang geleden veel beoefend”, vertelt Peter Wakelkamp van kolfbond KNKB. ,,De kolfverenigingen zitten nu eigenlijk alleen nog in Noord-Holland. Wij willen dat meer mensen in contact komen met onze sport en hebben daarom gezocht naar plaatsen waar vroeger veel gekolfd is.”

Regiodinsdag, 31 januari 2012

Schaatskoorts slaat hard toe in Fryslân

De schaatskoorts heeft hard toegeslagen. Bij sommige hotels in Fryslân kwamen zelfs al telefoontjes binnen van mensen die alvast een kamer voor de Elfstedentocht wilden boeken.

Regiodinsdag, 31 januari 2012

Na twee jaar definitief einde voor Parnas

Leeuwarden | Na een discussie van bijna twee jaar is Centrum voor de Kunsten Parnas in Leeuwarden gisteravond defintief opgeheven. De coalitiepartijen PvdA, CDA en Pal/GroenLinks stemden voor het plan om een nieuwe en kleine organisatie, samen met vijftien culturele instellingen in de stad, een deel van de taken van Parnas over te laten nemen.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2012

Pastoor mag mensen die niet betalen niet uitschrijven

Den Bosch | Pastoor Frans Vervoort van de Heilig Hartparochie in Oss mag geen parochianen uitschrijven die niet hebben meegedaan aan de geldinzamelingsactie Kerkbalans. Volgens een woordvoerder van het bisdom Den Bosch is bijdrage aan Kerkbalans vrijwillig en zijn er geen consequenties verbonden aan niet meedoen. Vervoort wil enkele tientallen parochianen per 29 februari uitschrijven als ze niet alsnog een bedrag overmaken. Hij heeft hen dat afgelopen weekeinde per brief laten weten.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2012

Groninger versie van de Heliand bijna gereed

Groningen | Het Oudsaksische Christusgedicht de Heliand (Heiland) verschijnt binnenkort in het Gronings. Het gedicht over het leven van Jezus wordt op 16 maart in de Groninger taal gepresenteerd in de rooms-katholieke kerk te Oldenzaal.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2012

Begin nieuwe gemeenten in leeglopende kerken

Leeuwarden | Het Ferbân fan Fryske Foargongers (FFF) wil dat bestaande gemeenten nieuwe gemeenten gaan stichten in hun eigen kerken. Dat is een pleidooi van voorzitter ds. Paul Hekstra. Het FFF is een trefpunt voor predikanten, kerkelijke werkers en gemeenteleden van allerlei denominaties in Fryslân.

Sportdinsdag, 31 januari 2012

Evert Lautenbach, de beste Nederlandse schoonrijder ooit

Evert Lautenbach was de verpersoonlijking van het schoonrijden in Nederland”. Dat stelt Wiebe Blauw van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS) in het boek Evert Lautenbach en het schoonrijden in Nederland. Het boekje is uitgebracht naar aanleiding van het 65-jarig jubileum van de LVS. Lautenbach (geboren in 1879 in Harlingen) won zeven keer de Nederlandse titel en was volgens Blauw één van de redders van het schoonrijden.

Sportdinsdag, 31 januari 2012

Flyers maakt het seizoen toch met buitenlanders af

Heerenveen | Friesland Flyers maakt het seizoen toch af met de buitenlandse spelers Jason en Jamie Visser, Marcus Pryde en Yan Turcotte. Dat heeft het bestuur van de ijshockeyclub uit Heerenveen gisteravond besloten.

Sportdinsdag, 31 januari 2012

Valkenburg mist door blessure NK allround

Heerenveen | Schaatsster Diane Valkenburg mist komend weekeinde in Heerenveen de strijd om de nationale allroundtitel. De rijdster van Control heeft zich afgemeld wegens een rugblessure.

Sportdinsdag, 31 januari 2012

Alberda: Ik wil morgen beter zijn dan vandaag

Heerenveen | Het was gisteravond in het bondsbureau van de kaatsbond (KNKB) de beurt aan Joop Alberda om de bestuurscursus af te sluiten. Alberda maakte naam als volleybalcoach door in 1996 met de lange mannen van Oranje olympisch goud te behalen. Daarnaast was hij technisch directeur bij de sportkoepel NOC*NSF en timmerde hij aan de weg als manager bij de Russische voetbalbond en de Cervelo wielerploeg. ,,Soms loopt het, soms ook niet.”

Sportdinsdag, 31 januari 2012

‘Mentor’ Sibon ziet zijn ‘leerling’ Dost steeds beter worden

Heerenveen | Hij won de KNVB beker al vijf keer, maar als het aan Gerald Sibon ligt komt daar gerust nog een zesde keer bij. Daarvoor moet in Arnhem vanavond in de kwartfinale de ‘horde’ Vitesse worden genomen.

Sportdinsdag, 31 januari 2012

Janmaat en Zomer keren terug in basiself Heerenveen

Heerenveen | Daryl Janmaat en Ramon Zomer keren vanavond in het KNVB-bekerduel tegen Vitesse terug in de basis bij sc Heerenveen. Rechtsback Janmaat en centrale verdediger Zomer zijn er in Arnhem weer bij nadat ze allebei geschorst waren voor het met 2-0 gewonnen thuisduel tegen FC Utrecht.

Sportdinsdag, 31 januari 2012

Ajax onderzoekt komst Narsingh

Amsterdam - Ajax onderzoekt of het zich dinsdag nog kan versterken met Luciano Narsingh. De 21-jarige buitenspeler van sc Heerenveen staat al langer in de belangstelling van de Amsterdamse club. Vanwege de knieblessure van Miralem Sulejmani komt de transfer mogelijk in een stroomversnelling.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties