Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 oktober 2004.

Hoofdartikelzaterdag, 30 oktober 2004

Eigen verantwoordelijkheid…

Vaak wordt gesteld dat het huidige kabinet de kreet ‘eigen verantwoordelijkheid’ gebruikt als schaamlap voor bezuinigingen. De regering wil minder geld uitgeven en stelt daarom dat de burgers meer zelf moeten gaan regelen. Achter de frasen schuilt echter meer dan blinde bezuinigingswoede. Een van de achtergronden van het regeringsbeleid is het concept van de civil society , of het gemeenschapsdenken: niet de overheid of de markt, maar burgers dienen in samenwerkingsverbanden zoveel mogelijk zelf hun zaken te regelen. Dat kan volgens de regering omdat burgers mondiger zijn geworden en over het algemeen goed opgeleid zijn. Daarnaast maken technische ontwikkelingen (bijvoorbeeld computer en internet) het makkelijker om over de benodigde informatie te beschikken en om processen goed te beheersen.

Regiozaterdag, 30 oktober 2004

Friese patiënt krijgt rode kaart bij agressie

Dokkum – Friese ziekenhuizen gaan gele (waarschuwing) en rode (schorsing) kaarten uitdelen aan agressieve patiënten en bezoekers. De maatregel moet er voor zorgen dat het aantal geweldsincidenten in de hospitalen terug wordt gebracht. De ziekenhuizen worden de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met geweld.

Regiozaterdag, 30 oktober 2004

‘Kleuter krijgt via tv veel prikkels’

Sneek – Het bestuur van de christelijke basisschool voor speciaal onderwijs De Súdwester in Sneek moet zich bezinnen op de toekomst. De afgelopen jaren is het aantal leerlingen voor de school verdubbeld.

Regiozaterdag, 30 oktober 2004

‘Leeuwarden heeft alles maar is niets ’

Leeuwarden – Wat kunnen Terneuzen en Tilburg wat Leeuwarden niet kan? De kop boven het maaiveld uit steken. De Friese hoofdstad is veel te bescheiden en slaagt er maar niet in om het, overigens valse, imago van saaie, onaantrekkelijke veraf-stad kwijt te raken. Leeuwarders hebben ,,veel te weinig power’’ om uit te dragen wat ze in huis hebben.

Regiozaterdag, 30 oktober 2004

Golf grove inbraken in auto’s in Leeuwarden

Leeuwarden – Autokrakers hebben deze maand flink huisgehouden in Leeuwarden. Er is sprake van een golf aan auto-inbraken, die vaak gepaard gaan met veel schade.

Regiozaterdag, 30 oktober 2004

Waddengas gaat ten koste van Noordzee

Texel – Het ecosysteem van de Waddenzee kan de bodemdaling door de winning van gas waarschijnlijk goed opvangen. De Noordzee daarentegen kan door de extra zandsuppletie uit de Noordzee die voor de gaswinning nodig is ernstige schade oplopen.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 oktober 2004

EO vindt vier nieuwe ‘zoekers naar God’

Hilversum - In navolging van Catherine Keyl en Henny Huisman gaan dit jaar Chazia Mourali, Willibrord Frequin, Lucille Werner én Wilma Nanninga voor de EO ‘op zoek naar God’. In vier afleveringen gaat elk van hen afzonderlijk een paar dagen op pad met een aantal bekende christenen. De vier programma’s Chazia zoekt God, Willibrord zoekt God, Lucille zoekt God en Wilma zoekt God worden rond de kerstdagen dagelijks uitgezonden op Nederland 1.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 oktober 2004

Leeuwarder kerken krijgen als eerste NBV

Leeuwarden – Op zondag aan alle 31 kerken en wijkgemeenten in Leeuwarden tegelijk een exemplaar aanbieden van de kerkbijbel in de Nieuwe Bijbelvertaling . Dat was een klus die de plaatselijke afdeling van het Nederlands Bijbelgenootschap niet voor elkaar kreeg. Daarom werd er vrijdagavond in De Fenix in Leeuwarden een bijeenkomst belegd, waarin vertegenwoordigers van de kerken een exemplaar kregen uitgereikt. Van de 31 kerken hadden er 27 een afvaardiging gestuurd. Daarmee waren zij de eerste kerken in Fryslân die de kerkbijbel uitgereikt hadden gekregen. Morgen vindt dat overal elders in de provincie en het hele land plaats, in meer dan 2500 kerken tegelijk.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 oktober 2004

Met een fakkeloptocht het ‘Licht’ verspreiden

Kootstertille – Met een fakkeloptocht heeft de afdeling Kootstertille van het Nederlands Bijbelgenootschap vrijdagavond in het dorp aandacht gevraagd voor het verschijnen van de Nieuwe Bijbelvertaling . Aan de tocht deden ruim vijftig kinderen mee, schat secretaris Romkje van der Veen, de bedenker van de actie. Ze had zich voor de gelegenheid getooid met een button met het opschrift ‘Zorgen dat de Bijbel zo veel mogelijk mensen bereikt en aanspreekt’.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 oktober 2004

Trend: een tweede orgel in de kerk

Leeuwarden - Friese kerken schaffen steeds vaker een tweede orgel aan om de koorzang te ondersteunen. Dat is een duidelijke trend, zegt de stichting Organum Frisicum, die zaterdag 6 november het tienjarig bestaan viert. ,,Op die manier zijn al verschillende orgels gered van de ondergang’’, zegt secretaris Ad Fahner uit Leeuwarden.

Sportzaterdag, 30 oktober 2004

Kees Slingerland: veel waardering voor Engelse korfballers

Oentsjerk - Kees Slingerland zat vrijdagavond voor de laatste keer als coach op de bank bij het Engelse nationale korfbalteam tegen een Fries regioteam. ,,Eigenlijk had ik zaterdag ook nog zullen coachen, want dan spelen ze een toernooi in Burgum, maar omdat ik zelf weer ben gaan spelen bij De Meervogels in Zoetermeer, kon dat niet. Voor vrijdag kon ik ‘vrij’ krijgen, maar voor zaterdag niet.’’

Sportzaterdag, 30 oktober 2004

Ids Postma kan eindelijk letterlijk de wei in

Heerenveen – Ids Postma keek vrijdagmiddag in Thialf nog maar eens om zich heen. Voor hem zag hij de verzamelde pers zitten, links van hem ploeggenoten Bob de Jong, Gretha Smit en Remco Olde Heuvel en rechts van hem Ralf van der Rijst en coach Ingrid Paul. Het was voor het laatst in de hoedanigheid als schaatser. Postma (30) is gestopt. Voorgoed. Gisteren legde hij uit waarom: ,,Ik ben er klaar mee.’’

Sportzaterdag, 30 oktober 2004

Eclatante zege van Cambuur bij Go Ahead

Deventer - Een eclatante zege in een uitwedstrijd. Hoe lang moeten we teruggaan in de geschiedenis van Cambuur Leeuwarden om een dergelijk heugelijk feit te melden. Bij Veendam werd het op 18 februari 2003 1-4 voor de Friezen en vrijdagavond diende Go Ahead Eagles in de eigen Adelaarshorst als proefkonijn voor de getergde Cambuurselectie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties