Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 september 2006.

Cultuurzaterdag, 30 september 2006

Hurdegaryps talent concerteert op ambassade Athene

Hurdegaryp - De twintigjarige Veronika Juhász uit Hurdergaryp mag op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Griekenland, begin december twee concerten geven in Athene. De optredens dankt de Hongaarse aan haar prestaties dit jaar op het Prinses Christina Concours. Op de dag van de genomineerden won zij de publieksprijs en de Prix Sophie, de prijs voor de beste vocaliste.

Cultuurzaterdag, 30 september 2006

Poppodium Romein verplaatst concerten

Leeuwarden - Poppodium Romein in Leeuwarden moet vier geplande concerten verplaatsen. De reden is dat het poppodium nog geen definitieve horecavergunning heeft. ,,De tijd tussen de beslissing dat Romein weer open zou gaan als poppodium en de daadwerkelijke opening - afgelopen donderdag - was te kort om alle vergunningen rond te krijgen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. ,,We verwachten dat de definitieve horecavergunning rond 1 november rond is.”

Cultuurzaterdag, 30 september 2006

,,Ha, je kwam nu precies goed uit. Mooi zo.” Regisseur Pieter Athmer loopt vanuit de Friesche Vlag zaal in De Harmonie naar voren richting het podium. Hij knikt tevreden naar actrice Nynke Heeg, die de rol van astronaute speelt in De Astronaute en de Ster , een jeugdvoorstelling met een mix van theater, muziek én animatie. Dat laatste aspect maakt dat ‘precies goed uitkomen’ bijna een klein wonder is. ,,Een animatiefilm houdt geen rekening met de acteurs. Je laat de band lopen en er is geen houden meer aan. De juiste timing van de acteurs maakt of breekt de voorstelling”, aldus Athmer.

Cultuurzaterdag, 30 september 2006

Nieuwe kunstsalon in Leeuwarden

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden is een nieuwe kunstsalon rijker: de Gouden Phoenix. De salon van Marina en Saco Keikes werd gisteren geopend door Frans Leidelmeijer, bij het grote publiek bekend als de art nouveau- en art deco-deskundige van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch.

Economiezaterdag, 30 september 2006

Paques in groep rejectiewater

Balk - Waterzuiveringsbedrijf Paques uit Balk gaat een brede samenwerking aan voor de behandeling van rejectiewater. Rejectiewater is stikstofrijk water dat vrijkomt bij de waterzuivering. Paques, de ingenieursbureaus DHV en Grontmij en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) willen samenwerken bij de ontwikkeling en toepassing van systemen op dit gebied.

Economiezaterdag, 30 september 2006

Banen shoppen tussen winkelend publiek

Sneek - In de binnenstad van Sneek kan vandaag niet alleen geshopt worden voor kleren, maar ook voor werk. Bedrijven presenteren zich in de openlucht op de banenmarkt.

Economiezaterdag, 30 september 2006

Akkoord van Federatie met CSM wankelt

Leeuwarden - CSM heeft met de Nederlandse Bieten Federatie (NBF) een akkoord bereikt over een renteloze lening voor de suikerboeren die zich moeten inkopen bij COSUN. Dat akkoord ligt onder het minimum dat een groep boeren onlangs stelde. Blokkadeacties dreigen. De NBF keurt deze acties bij voorbaat af.

Hoofdartikelzaterdag, 30 september 2006

De poortwachter…

Ieder mens moet de poortwachter zijn van het eigen hart en geen gedachte mag naar binnen zonder strenge ondervraging. Deze raadgeving komt van een middeleeuwse monnik. De raad is vanuit alle tijden en in velerlei gedaanten te horen. Denken is niet zomaar iets; denken is een kracht, die een werkelijkheid schept. Ieder mens heeft ervaringen die de kracht en de macht van het denken bevestigen. Een sombere gedachte maakt het gezicht somber. Een blije gedachte maakt dat een mens zich lichamelijk beter voelt. Een van de meest gelezen boeken van de vorige eeuw is aan het denken gewijd: De kracht van positief denken, van Norman Vincent Peale. Een van zijn aanbevelingen is om de dag goed te beginnen: met een vredig en tevreden gevoel. Dat levert een plezierige en succesvolle dag op. In de bijbel wordt de betekenis van het denken onder meer duidelijk in de woorden van Jezus over seksuele gedachten bij het zien van een vrouw: denken is een daad.

Regiozaterdag, 30 september 2006

CDA-leider breekt lans voor Verdonk

Amsterdam - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft vele malen vaker gebruikgemaakt van haar discretionaire bevoegdheid om mensen een verblijfsvergunning te geven dan haar voorgangers van de PvdA. Met die woorden brak CDA-partijvoorzitter Van Bijsterveldt gisteren een lans voor de VVD-minister op het verkiezingscongres in Amsterdam.

Regiozaterdag, 30 september 2006

Fryske Akademy jonger en zakelijker

Leeuwarden - De Fryske Akademy wil de komende jaren de kwaliteit ingrijpend verbeteren. Het wetenschappelijke centrum komt nog dit jaar met een plan waarin duidelijk wordt gekozen voor bepaalde prioriteiten. Dat heeft de nieuwe directeur Reinier Salverda op de Akademy-middei, de opening van het academische jaar, gezegd.

Regiozaterdag, 30 september 2006

De opkomst en ondergang van de brouw-r

Leeuwarden - Gemiddeld 36 procent van de Leeuwarders heeft ‘m, de brouw-r. Goed te horen bij de uitspraak van woorden als raam en broek. Waar de meeste Nederlanders en Friezen de tong-r gebruiken, en de klank dus maken door de tong tegen de onderkant van de snijtanden te laten trillen, wordt de brouw-r of huig-r achter in de keel gemaakt. Een spraakgebrek, vinden sommige Friezen, waarvoor zelfs mensen naar de logopedist zijn gestuurd. Maar in Leeuwarden is deze r nog altijd heel gewoon.

Regiozaterdag, 30 september 2006

Windmolens bij Wolvega

Wolvega - Acht grote windturbines aan de Kooiweg tussen Wolvega en Heerenveen moeten binnen enkele jaren de hele gemeente Weststellingwerf van elektriciteit voorzien. Acht boeren willen een particulier windmolenpark bouwen. Ze gaan echter niet verder met hun plannen, voordat ze een breed draagvlak onder de bevolking hebben gecreëerd.

Regiozaterdag, 30 september 2006

‘Einde samenwerking acht gemeenten’

Balk - Burgemeester De Roos-van Rooden van de gemeente Gaasterlân-Sleat voelt er weinig voor om met Littenseradiel, Bolsward, Wűnseradiel en Lemsterland verder te praten over samenwerking. ,,Dy gearwurking smyt nea op’’, zegt ze. Het beëindigen van de samenwerking tussen de acht gemeenten wil De Roos komende dinsdag tijdens een overleg van de burgemeesters en secretarissen in de Zuidwesthoek aan de orde stellen.

Sportzaterdag, 30 september 2006

Wesseling is nog niet af het pluche af

Leeuwarden – Het zijden draadje waaraan de trainersfunctie van Roy Wesseling bij Cambuur hangt, is ondanks een verlies gisteren tegen FC Emmen niet definitief doorgeknipt. De schaar daartoe was deels in handen van zijn eigen spelers. Die konden echter een verlies niet voorkomen, maar ontslag volgde niet. Het lijkt uitstel van executie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties