Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 30 augustus 2010.

Cultuurmaandag, 30 augustus 2010

Jorwert komt met twee extra voorstellingen

Jorwert - Het iepenloftspul van Jorwert komt met twee extra voorstellingen op 22 en 24 september. Hiertoe is besloten doordat de dertien reguliere voorstellingen na de premičre donderdag snel uitverkocht raakten. Dat heeft het Iepenloftspul Jorwert vanochtend gemeld.

Hoofdartikelmaandag, 30 augustus 2010

Opvoeden, rolpatronen...

Het verzorgen en opvoeden van kinderen is niet zo simpel; steeds komen er signalen van nieuwe problemen. Een van de eerste signalen was dat jonge moeders niet weten hoe ze hun kind moeten vasthouden. En, daaraan verwant, het geven van borstvoeding is ook best ingewikkeld. In de loop van de afgelopen decennia kwamen er andere problemen bij, tot en met dat van faalangstige ouders. Vorige week was het even groot nieuws; vooral hoog opgeleide ouders schieten heel snel in de opvoedingskramp. Ze beschermen het kind in alles: het mag niet van het muurtje vallen of een woordje verhaspelen. Ouders denken steeds dat er iets met het kind is en vrezen mode-ziektes als ADHD. Onderzoekers ontdekten dat ouders menen dat hun kind maakbaar is; alles wat de ouders doen, heeft effecten op het kind. Zowel ten goede als ten kwade. Dus wordt opvoeding een wetenschap waarin ouders niet mogen falen. En ouders horen in onze tijd ontzettend veel over wat er allemaal mis kan gaan met een kind. Het beleid van de overheid is gericht op preventie; de overheid stimuleert maatregelen ter ontwikkeling van het kind en bij dit alles staan de ouders er vaak alleen voor. De gemeenschappelijkheid van zorg en opvoeding zoals die er vroeger was, is verdwenen. Ieder ouderpaar doet het op z’n eentje, in het kader van de individualisering van de samenleving. Daarnaast werken veel ouders allebei; het runnen van de huishouding is een hele organisatie. De loop van de dag wordt bepaald door schema’s van uit bed halen, eten, naar de crčche brengen en andere verplichtingen. Haast is bij dit alles een kernwoord. Net als planning; niets mag anders gaan dan was voorzien - de plotselinge ziekte van een kind is een verstoring van de orde van de dag.

Regiomaandag, 30 augustus 2010

Friese evenementen hebben veel last van regen en harde wind

Leeuwarden - Regen en windstoten hebben dit weekend en vanochtend tot overlast geleid in Fryslân. Ook in andere delen van het land zorgden de weersomstandigheden voor problemen. In de loop van vandaag neemt de wind af en valt er minder regen. Voor de tweede helft van de week voorspellen de weerdeskundigen droog weer en stijgende temperaturen.

Regiomaandag, 30 augustus 2010

Omrin bouwt gewoon door aan leidingen

Harlingen - Afvalverwerker Omrin zoekt de grenzen op van wat is toegestaan rond het werk aan de Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen. Zaterdag stuurde stichting Afvaloven Nee de politie op de bouwvakkers af, die ondanks een ingetrokken vergunning aan de stoomleiding werkten.

Regiomaandag, 30 augustus 2010

Jelsumer opgraving trekt zo’n duizend bezoekers

Jelsum - De open dag bij de opgraving van de dorpsterp ten noorden van de kerk van Jelsum is bezocht door ongeveer duizend mensen. Volgens archeoloog Evert Kramer van het Fries Museum was het zaterdag een unieke kans voor het publiek om een kijkje te nemen bij de opgraving. ,,Het was heel druk, alle parkeerplaatsen stonden vol. Een open dag voldoet duidelijk in een behoefte.”

Regiomaandag, 30 augustus 2010

‘Koude vingers? Niet flauw doen, maar doorwerken’

Harlingen - Je zou het kunnen vergeten in het feestgedruis, maar de Visserijdagen in Harlingen begonnen met de vissers. Ouderwets hardwerkende mannen, in een hypermoderne bedrijfstak.

Regiomaandag, 30 augustus 2010

Een vliegfeest, maar dan zonder een échte vliegshow

Heerenveen - Afgelopen weekeinde ging maar een deel van de Van Maasdijkfeesten in Heerenveen door. Het hoogtepunt - een vliegshow - werd verplaatst wegens slecht weer. Dat deed toch wat raar aan.

Geloof & Kerkmaandag, 30 augustus 2010

Danneels valt heel hard van zijn voetstuk

Gent - Een kardinaal die wat bezijden de waarheid zit? Die liegt? Het zal in de bejaarde geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk niet de eerste of enige zijn (geweest). Maar in de korte memorie van mensen telt het heden nu eenmaal meer dan het verleden. In het nu viel Danneels dit weekend van zijn voetstuk.

Geloof & Kerkmaandag, 30 augustus 2010

Boelgoed in Franeker levert 1350 euro op

Franeker - De Sint Franciscusparochie in Franeker heeft zaterdag een boelgoed gehouden ten behoeve van de herinrichting van het parochiecentrum. Het bestaande parochiecentrum wordt geheel gerenoveerd. Er komen multimediale voorzieningen, een rolstoellift, een nieuwe klimaatbeheersing en ook wordt er een ruimte ingericht waar vieringen voor wat kleinere groepen gehouden kunnen worden.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

De Groot troeft Friese ljeppers af én pakt twee prijzen: de titel en een bruid

Fierljepper Bart Helmholt wilde zaterdag in Buitenpost voor de vijfde keer achterelkaar Nederlands kampioen worden. De Hollandse rivaal Jaco versloeg Helmholt en alle andere Friese toppers echter en won daardoor zijn eerste nationale titel En dat was niet z’n enige prijs.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Hiske Galama zet de kroon op topseizoen bij dames

Of ze er niet beter aan doet om nu maar een andere sport te zoeken. Die woorden kreeg fierljepster Hiske Galama zaterdagmiddag meer dan eens te horen van omstanders na haar eerste NK-winst. Het had alles te maken met het topseizoen van de Haulse, waarin ze de ene na de andere prijs in de wacht sleepte. In Buitenpost volgde haar eigen kroon op deze jaargang die haar veel moois opleverde. En voor de bezorgde fierljepvolger: ze heeft ook komend seizoen nog wat appeltjes te schillen.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Heerenveen komt goed weg

Nijmegen - Dankzij een late gelijkmaker kwam sc Heerenveen zaterdagavond in Nijmegen met de schrik vrij. De puntendeling tegen NEC was meer dan verdiend, maar de formatie van trainer Ron Jans haalde opnieuw onvoldoende rendement uit de mogelijkheden.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Fors verlies Harkemase Boys

Rijnsburg - Harkemase Boys heeft in zijn tweede wedstrijd in de topklasse de eerste nederlaag geleden. De ploeg van trainer Henk de Jong werd door Rijnsburgse Boys met flink wat huiswerk terug naar Fryslân gestuurd. De Jong sprak na het forse verlies tegen een van de titelkandidaten dan ook van ,,een mooie leerwedstrijd”. Door Sido Scholten.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Victoria Park wist sporen verleden uit

Wolvega - De paarden lopen nog dezelfde kant op als vroeger, maar dat is dan ook het enige dat nog herinnert aan de ‘oude’ Drafbaan Wolvega. Die maakte als Victoria Park zaterdag na een faillissement en een pauze van acht maanden een comeback. Ruim 3000 bezoekers vergaapten zich aan het resultaat van de twee miljoen euro kostende renovatie van baan en gebouwen.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Sneller dan de man met de hamer

Heers en verdeel, dat is adagium van een triatleet. Maar ja, hoelang kun je heersen en wanneer moet je verdelen? Dat is de kunst van de triatlon. Een ding is zeker: de man met de hamer is nooit ver weg.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Van der Bos overtreft zichzelf

Huizum - Op een middag die herinneringen opriep aan de totaal verregende PC overtrof Gert-Anne van der Bos zichzelf. Nog voor het ingaan van de slotmaand van het kaatsseizoen prijken er 56 ‘oogjes’ achter de naam van de jonge opslager uit Holwerd, tegenover de 54 punten van vorig seizoen. Van der Bos bewijst dat het kan: aan de top komen en aan de top blijven.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Invalregeling ‘afzwaaiers’ staat hevig ter discussie

Morra - Het is allerminst zeker dat de invalregeling van dit seizoen volgend jaar weer wordt gehanteerd. ,,Yn in evaluaasje kinne de keatsers harren sechje deroer dwaan en miskien pakt it takom jier wol oars út”, vertelde Herre Hof uit Franeker (TC) langs de lijn bij de vrijeformatiepartij in Morra. Hoofdklasser Daniël Iseger nam alvast een voorschot op deze discussie en vertelde terug te verlangen naar het bijloten. ,,Elk kin gewoan mar weromkomme. Dat is dochs ek net normaal.”

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Mooie derde plaats voor ‘buurman en buurman’

Kolmeersland - Het laatste gevecht van Tom Otte en Peter Aukema op het Nederlands kampioenschap in de Pampusklasse moest gistermiddag niet op de Snitsermar worden uitgevochten, maar in de protestkamer. ,,En niet vanwege een burenruzie”, lacht Otte. Drie dagen lang hadden de Sneker buurmannen in weer en wind al heel wat voor de kiezen gekregen. Gevolgd door een kapotte mastkoker op de slotdag, een ‘bootwissel’ en ten slotte ook nog ter verantwoording worden geroepen in de protestkamer. Het leverde uiteindelijk een mooie derde plaats op voor het Sneker gelegenheidsduo.

Sportmaandag, 30 augustus 2010

Gapend Fries gat bij badmintontoernooi Gorredijk

Van de Friese badmintonners moet het jaarlijkse Satellite-toernooi in Gorredijk het na twaalf edities niet meer hebben. Die conclusie is gerechtvaardigd na dit weekeinde, waar enkel in het gemengd dubbelspel nog kwartfinalisten van eigen bodem te bewonderen waren. Zelfs Rune Massing, al jarenlang Fryslâns grootste troef op badmintongebied, kwam deze keer niet opdraven. Het echtpaar Eric Pang en Yao Jie was er wel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties