Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 augustus 2007.

Cultuurdonderdag, 30 augustus 2007

puur genieten bij openingsconcert Visserijdagen

De visserijdagen zijn niet meer uit Harlingen weg te denken. In de Grote Kerk vond gisteravond het achtenveertigste openingsconcert plaats waarin als solisten de sopraan Miranda van Kralingen en de tenor Arwin Kluft optraden. De solisten werden begeleid een showorkest onder leiding van Thijs Oud en pianist Wolfert Brederode.

Cultuurdonderdag, 30 augustus 2007

Mei ‘Spegelspreuk’ stean Ljouwert en de Nassaus op de kaart

‘Spegelspreuk’ fan skriuwster Lida Dijkstra en yllustrator Roelof van der Schans is nűmer ien yn de Aed Levwerd rige en tagelyk Aksjeboek 2007 foar de sutelwike fan It Fryske boek. In bysűnder boek is it wurden, mei in bysűndere skiednis. Hjoed wurdt it pronkje oanbean oan Rienk Wegener Sleeswyk, keamerhear fan H.M. de Keninginne yn Fryslân.

Economiedonderdag, 30 augustus 2007

Platteland pakt uit met ‘aaibaar’

Leeuwarden – Om burgers het plattelandsgevoel te laten beleven, laten de Vrienden van het Platteland en de honderden winkels van Welkoop en Boerenbond in Nederland komende zaterdag het boerenleven zien.

Economiedonderdag, 30 augustus 2007

Gros seizoensarbeid blijft Pools

Leeuwarden - Het gros van de seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw blijft uit Polen komen. De vrees dat boeren na het openstellen van de grenzen meer arbeiders uit Bulgarije en Roemenië zouden moeten halen, is niet uitgekomen. Dat meldde het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gisteren.

Economiedonderdag, 30 augustus 2007

Zweden: Nederlandse dierenartsen gezocht

Leeuwarden - Zweden is naarstig op zoek naar dierenartsen in het buitenland. Het land heeft een tekort aan dierenartsen en heeft daarom de vraag uitgezet via Eures, het Europese bemiddelingsbureau van het Centrum voor Werk en Inkomen. Dat zei Geert van der Wal, regiomanager Noord van Eures, gisteren.

Hoofdartikeldonderdag, 30 augustus 2007

Democratie...

Nederland is een hoog ontwikkeld democratisch land. Het (kiezers)volk heeft zijn macht via verkiezingen aan het parlement gegeven. Dat vertegenwoordigt het volk en controleert de regering. In theorie is de kwestie van de macht goed geregeld: het volk spreekt bij de verkiezingen en eens per vier jaar - of bij een kabinetscrisis na kortere tijd - krijgt de uitslag van de verkiezingen vorm in parlement en, nadien, in de regering. Traditioneel zijn de politieke partijen de schakel tussen volk en parlement. In bijvoorbeeld de kiesverenigingen en de landelijke vergaderingen van de politieke partijen ontmoeten kiezers en hun vertegenwoordigers elkaar.

Regiodonderdag, 30 augustus 2007

Ruzie over aanbesteding

Workum - Aannemer Jansma Wegen en Milieu uit Drachten eist bij de rechter dat de gemeente Nijefurd de aanbesteding voor het ophogen van bruggen, baggerwerk en het aanleggen van voorzieningen over doet. Jansma zegt over bewijs te beschikken dat de aannemer - Haarsma Beton & Industriebouw uit Tjerkwerd - die het werk nu gegund wordt, niet voldoet aan de ervaringseisen.

Regiodonderdag, 30 augustus 2007

Bijna uitgestorven plantje gevonden

Vlieland - Hij zou uitgestorven zijn in Nederland of in ieder geval op het randje staan van uitsterven, maar op Vlieland is hij aangetroffen: het gevlekt zonneroosje. Meer dan vijftig exemplaren van het plantje werden deze zomer gevonden in de duinen van het waddeneiland. De vondst werd gedaan tijdens een inventarisatieonderzoek van vrijwillige plantwaarnemers van Floron en de Friese Vereniging voor Veldbiologie (FFF).

Regiodonderdag, 30 augustus 2007

Meer jeugd bij herdenking

Leeuwarden - Steeds meer jongere mensen komen naar de herdenking voor gesneuvelde Friezen in Indië en Guinea, constateert secretaris J. Hoogsteen van de Stichting Indië-Monument Friesland. Gisteren woonden ongeveer 750 mensen de herdenking in het Rengerspark in Leeuwarden bij. Er was ook aandacht voor Martijn Rosier uit Sint Annaparochie, die dit weekeinde omkwam in Afghanistan.

Regiodonderdag, 30 augustus 2007

Bedrijven zijn alerter op metaaldieven

In 2006 kwamen bij de politie Fryslân 115 aangiftes van koper- en metaaldiefstal binnen. De politie hield dat jaar 22 verdachten aan. Dit jaar staat de teller van het aantal aangiftes al op 120. Tot nu toe werden twintig verdachten aangehouden. De politie onderscheidt drie dadergroepen: dieven uit de buurt die hun slag slaan, provinciaal opererende dieven en mensen die het hele land doorkruisen met vrachtwagens, op zoek naar grote partijen koper en metaal op bouwplaatsen en industrieterreinen. De buit wordt volgens de politie doorverkocht aan handelaren in oud ijzer en metalen.

Regiodonderdag, 30 augustus 2007

Gaswinning onder Wad gaat door

Den Haag/Harlingen - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag doorgaan met het winnen van gas onder de Waddenzee. De Raad van State wees gisteren alle bezwaren tegen de winning af. Milieubeschermers zijn teleurgesteld. Gedeputeerde Staten van Fryslân zijn juist ingenomen met de uitspraak.

Regiodonderdag, 30 augustus 2007

Onderwijs in Fries komt niet uit verf

Leeuwarden - Het blijft kwakkelen met het Friestalig onderwijs. De Friese Poort en het Friesland College willen geen taalbeleid formuleren. In het speciaal onderwijs is er helemaal geen beleidsmatige aandacht voor de Friese taal en in het voortgezet onderwijs kiezen te weinig leerlingen het vak Fries. Ook in het hoger onderwijs is het behelpen.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 augustus 2007

Onder de indruk van geloofskracht Rwandese kerk

Kampen - Moed, uithoudingsvermogen en geloofskracht, trof ds. G. de Fijter aan onder Rwandezen toen hij vorige week de Rwandese protestantse kerk bezocht. De synodevoorzitter van de Protestantse Kerk was er vanwege het honderdjarige bestaan van de Église Presbyterienne au Rwanda (EPR). ,,Ik heb veel waardering voor dit zwaar beproefde land, en de rol van de kerk.”

Geloof & Kerkdonderdag, 30 augustus 2007

‘Predikantschap: leren, vieren en dienen’

Wat doe je als predikant wanneer je met emeritaat gaat? Is er sprake van een zwart gat of juist helemaal niet? Predikanten die ooit in een Friese gemeente stonden, blikken terug op hun werk, het ambt en vertellen hoe ze nu over de kerk denken. Vandaag de gereformeerde emeritus-predikant ds. Hans Procee (67) die op 30 juni 2003 met emeritaat ging.

Weerdonderdag, 30 augustus 2007

Druilerig

Vandaag is er veel bewolking met af en toe wat regen. Het kwik komt te liggen rond 18 graden. Morgen wordt het druilerig met bewolking en af en toe regen. Het wordt zo’n 18 graden en het waait opnieuw krachtig uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties