Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 juni 2005.

Bijschriftdonderdag, 30 juni 2005

Vergelden

Dat God van mensen houdt, vinden we mooi om in een lied mee te zingen.

Economiedonderdag, 30 juni 2005

De goede klik tussen Drachten en Burgum

Drachten - Rabobank Drachten-Burgum, zo gaat de nieuwste fusiebank heten. Drachten als de grotere plaats vooraan, maar de naam Burgum moet er ook in, rekening houdend met lokale herkenbaarheid. De fusie moet de bank groot genoeg maken om de steeds complexere dienstverlening ook in de toekomst te kunnen aanbieden. Van de medewerkers wordt dan ook veel verwacht.

Economiedonderdag, 30 juni 2005

‘Koeienexport naar Rusland snel op gang’

De Nederlandse export van melkkoeien komt snel op gang. Dat is in ieder geval de verwachting van minister Veerman van Landbouw. Hij is momenteel enkele dagen in Rusland om de laatste struikelblokken van de handelsblokkades met dat land te bespreken.

Economiedonderdag, 30 juni 2005

Licht verlies Prins Dokkum in 2004

Dokkum - Metaalbedrijf Prins Holding heeft in 2004 een verlies van 246.000 euro geleden. Dat is veel minder dan het verlies van vorig jaar, 4,6 miljoen euro. De omzet steeg van ruim 40 miljoen naar ruim 44 miljoen euro. De resultaten zijn minder dan gehoopt. Toch is de directie blij met het teruggebrachte verlies, omdat de omstandigheden moeilijk waren. Dat kwam onder meer door de hoge staalprijzen.

Hoofdartikeldonderdag, 30 juni 2005

Een lokaal referendum…

Groningers zijn naar de stembus geweest en hebben voor of tegen een grondige verandering van de Grote Markt in het centrum van de stad gestemd, of ze zijn thuisgebleven. Die laatste groep was te groot om het referendum geldig te laten zijn. Burgemeester Wallage vindt dat geen probleem; er is voldoende draagvlak voor de schop in de Grote Markt, vindt hij.

Regiodonderdag, 30 juni 2005

Een op de acht kinderen in Fryslân te dik

Leeuwarden – Eén op de acht Friese kinderen kampt met overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van GGD Fryslân. De organisatie heeft een nulmeting verricht bij ongeveer 6200 kinderen in de provincie.

Regiodonderdag, 30 juni 2005

Boontje profiteert van zandgrond en van zon

Koudum – Smaakt het Koudumer beantsje anders dan andere sperziebonen? Absoluut, zegt Bas Oosterbaan. ,,De kenners zeggen het allemaal: je kunt echt proeven welk boontje uit Koudum komt en welk boontje niet. Het Koudumer boontje heeft een eigen, pure smaak.’’ Volgens Oosterbaan is het daarom volkomen terecht dat het boontje sinds vorige week officieel te boek staat als streekeigen product.

Regiodonderdag, 30 juni 2005

‘Een bijzonder boek van een bijzonder mens’

Westerbork – Een bijzonder boek van een bijzonder mens. Die kenmerken werden gisteren gegeven aan het boek Een laatste saluut van Friesch Dagblad -journalist/auteur Jack Kooistra. Het boek met namen en gegevens van 4100 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Fryslân, werd in het Herinneringskamp Westerbork gepresenteerd. P.C. van der Graaf van de Oorlogsgravenstichting kreeg het eerste exemplaar.

Regiodonderdag, 30 juni 2005

Mega-supermarkt bij sportstad Heerenveen

Heerenveen – In het gebied rondom het Abe Lenstrastadion in Heerenveen, het sportstadgebied, moet een mega-supermarkt komen. De supermarkt zou dé publiekstrekker van Heerenveen moeten worden. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen voor.

Regiodonderdag, 30 juni 2005

Azc Franeker versneld dicht

Franeker - Het asielzoekerscentrum in Franeker gaat per 30 november dicht. Dat betekent een gedwongen verhuizing voor ongeveer vierhonderd vluchtelingen en het verlies van ongeveer vijftien banen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft tot die sneller dan geplande sluiting besloten vanwege het lage aantal nieuwe asielzoekers.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 juni 2005

Een collegiaal gesprek met Prediker

In de crypte van de Westminster Abbey te Londen staat op de graftombe van een bisschop uit de twaalfde eeuw na Christus het volgende te lezen: ‘Toen ik jong en ongebonden was en mijn fantasie geen beperkingen kende, droomde ik ervan de wereld te veranderen. Naarmate ik ouder en wijzer werd, ontdekte ik dat de wereld niet zou veranderen. Dus besloot ik mijn horizon enigszins in te perken en alleen mijn eigen land te veranderen. Maar ook dit bleek onmogelijk. Toen ik in de schemer van mijn leven was aangeland, wilde ik in een allerlaatste poging proberen mijn familie te veranderen, de mensen die mij het meest na stonden. Maar helaas, zij wilden daar niet van weten. En nu, nu ik op mijn sterfbed lig, realiseer ik me ineens het volgende: als ik nu eerst alleen mijzelf had veranderd, zou ik met mijn goede voorbeeld ook mijn familie hebben kunnen veranderen. En dan zou ik vanuit hun inspiratie en bemoediging in staat zijn geweest mijn land te veranderen en, wie weet, misschien zelfs de hele wereld.’

Geloof & Kerkdonderdag, 30 juni 2005

NBV met Liedboek in september in winkel

Leeuwarden – In september verschijnt de editie van De Nieuwe Bijbelvertaling met het Liedboek voor de Kerken . De NBV met Liedboek komt in drie versies op de markt.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 juni 2005

De bijbel over je lijf laten komen

Gorredijk - ,,Soms denk je een bijbelverhaal wel te kennen en te begrijpen. Maar als je dan een van de rollen gaat uitspelen, blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Dan krijg je ineens helder wat God in je leven doet, omdat je het bijbelverhaal gaat verbinden met de alledaagse werkelijkheid. Het komt over je lijf, je raakt betrokken.’’ Wytske van der Meer-Noordmans heeft tijdens haar opleiding voor kerkelijk werker het vak ‘bibliodrama’ ontdekt. Ze is zo enthousiast dat ze na de zomer een cursus van tien dagdelen organiseert in Fryslân.

Sportdonderdag, 30 juni 2005

Fierljeppers leggen de lat steeds hoger

Burgum – Het fierljepseizoen wordt elke wedstrijd interessanter. Was het zaterdag in It Heidenskip al hosanna met het nog nooit vertoonde aantal van zes achttien-meternoteringen in één wedstrijd, woensdagavond haalden de topklassers in Burgum – die andere topaccommodatie – opnieuw flink uit. Net als zaterdag was het Henk Schievink die de dagtitel greep. Door zijn achttien-metersprong en eentje van Rients van der Wal staat de teller na slechts acht wedstrijden al op tien.

Sportdonderdag, 30 juni 2005

Antal van der Duim in kwartfinale Wimbledon

Londen - Tennisser Antal van der Duim uit Vinkega is er in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale van Wimbledon. In de achtste finales rekende de zeventienjarige Fries woensdag af met de Tsjech Dusan Loida: 6-4 en 6-2.

Sportdonderdag, 30 juni 2005

Jennifer Wichers, ‘judojuweeltje’ van Fryslân

Burgum - , Jennifer Wichers is nog maar veertien jaar, maar wordt gezien als een groot Fries judotalent. De Burgumse is door de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF geselecteerd voor deelname aan het prestigieuze Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). Of ze er zin in heeft? Reken maar!

Weerdonderdag, 30 juni 2005

Buien We hebben zowel vandaag als morgen te maken met enkele buien, waarbij er ook kans is op onweer. Het kwik komt vanmiddag en morgen niet hoger dan ongeveer 21 graden. De wind is zwak tot matig uit het westen tot noordwesten, vandaag is de wind zuidwestelijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties