Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 30 april 2008.

Economiewoensdag, 30 april 2008

Veehouders kwaad om actie foute soja

Leeuwarden - De actie van stichting Natuur en Milieu om melk te boycotten waar mogelijk niet duurzaam geproduceerde soja in kan zitten, levert veel verontwaardigde reacties op van melkveehouders. Ook zuivelconcern Friesland Foods is niet te spreken over de spotjes die de stichting laat uitzenden. ,,De wijze waarop campagne wordt gevoerd om ons over te halen om meer duurzaam geproduceerde soja te laten gebruiken, is buitenproportioneel”, zegt woordvoerder Rob van Dongen. ,,Het is onterecht om alleen de focus te leggen op melkproducten van het merk Friesche Vlag. Koeien die de melk leveren, vreten voornamelijk gras en maïs. Daarnaast krijgen ze nog een deel krachtvoer en daarvan bestaat een heel klein deel uit sojaschroot. Van dat sojaschroot is niet altijd duidelijk hoe dat is geproduceerd.”

Economiewoensdag, 30 april 2008

Friesland Beef neemt tijd voor zorgvuldigheid

Leeuwarden – Met veel energie heeft Henk Visser zijn vleesbedrijf Friesland Beef in vele jaren opgebouwd tot een bedrijf met veertigduizend runderslachtingen in een jaar en een jaaromzet van dertig miljoen euro. ,,Binnen een half uur was dat over”, zegt de eigenaar nu na de uitzending van Tros Radar over vermeende misstanden bij het veevervoer enkele weken geleden. Nu de slachterij Friesland Vlees van de familie Wildeboer (voorheen slachterij Brada) zeer waarschijnlijk dicht gaat komt aan de jarenlange samenwerking een einde. De vlaggen bij Friesland Vlees hangen nu halfstok. ,,We hebben altijd een goede samenwerking gehad. Wij leverden de dieren aan en verkochten het vlees. Friesland Vlees slachtte de dieren. Nu is daar op een dramatische wijze een einde aan gekomen”, zegt Visser.

Hoofdartikelwoensdag, 30 april 2008

Obama en Clinton bekvechten...

Wie de Amerikaanse verkiezingscampagne volgt, ziet hoe de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama volop bekvechten. Het hele circus van voorverkiezingen is uitgedraaid op een eindeloze serie verdachtmakingen, schimpscheuten en belastende tv-spotjes.

Regiowoensdag, 30 april 2008

Koningin en familie krijgen Fries welkom

Makkum - Koningin Beatrix en haar familie zijn vanochtend door duizenden enthousiaste Friezen ontvangen in Makkum. Burgemeester Piersma van Wûnseradiel heette het koninklijk gezelschap welkom in het Fries en het Nederlands. ,,Wy binne der grutsk op dat jo Keninginnedei hjir fiere wolle.”

Regiowoensdag, 30 april 2008

Op de eerste rang in Franeker, voor de koningin én de kleinzoon

Franeker - ,,Als kind heb ik eens gezongen voor de koningin. Ze kwam de ambachtsschool in Gorredijk openen. Het was maar heel even, maar ik vergeet het nooit meer. Datzelfde maakt mijn kleinzoon nu mee.” Het is net acht uur geweest op de Voorstraat in Franeker en mevrouw Dalstra zit al helemaal klaar voor het optreden van haar kleinzoon Matthieu (5), die zo rond één uur met zijn klasgenootjes van cbs De Korendrager allerlei kinderspelletjes zal doen.

Regiowoensdag, 30 april 2008

De zolders in Leeuwarden zijn weer opgeruimd

Een cassetteradio ‘met garantie’ voor 7,50, een cd voor vijf euro. Een puzzelboekje en memoryspel voor 1,50. Traptractor met aanhanger ‘zonder bevestigingspin’: drie euro.

Regiowoensdag, 30 april 2008

Slechts half jaar uitstel Fries Museum

Leeuwarden - Er is grote onduidelijkheid over het uitstel dat het Fries Museum denkt te kunnen krijgen om in aanmerking te blijven komen voor vijf miljoen euro Kompassubsidie. Volgens Gedeputeerde Staten is er niets veranderd aan de voorwaarden voor het opleveren van het nieuw Fries Museum. De museumdirectie gaat daar wel van uit.

Regiowoensdag, 30 april 2008

Versoberd plan Stiens-Oost

Stiens - Het college van B en W van Leeuwarderadeel heeft twee weken de tijd om helder te krijgen wat het betekent als het grote plan voor Stiens-Oost niet doorgaat. Vorige week bleek in de commissievergadering van de gemeenteraad dat de raadsleden geen heil meer zien in de grootschalige ingreep in het gebied.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 april 2008

Hemelvaartdienst in Leeuwarder Prinsentuin

Leeuwarden - In de Leeuwarder Prinsentuin is morgen, op Hemelvaartsdag, een openluchtdienst bij de koepel. Het initiatief komt van de Baptistengemeente Parkkerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 april 2008

’s Nachts misdienaar in de grot

1250 pelgrims zijn in Lourdes voor een bedevaart van het Bisdom-Groningen Leeuwarden. Anja Eerhart (24) van de Sint Franciscusparochie in Franeker is er een van. Ze doet verslag.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 april 2008

Assisië zet bedelaars pardoes de stad uit

Rome - Waar het mooi is komen veel toeristen, in de grote bedevaartsoorden wemelt het van de pelgrims. En waar veel toeristen en pelgrims komen daar zijn ook de kleine criminelen, de zakkenrollers en de bedelaars.Het is nu eenmaal niet anders en je kunt er bijna niets tegen doen.

Sportwoensdag, 30 april 2008

Hardegarijp weer terug in tweede klasse

Leeuwarden - Het voorjaar van 2005 en het voorjaar van 2008; ze staan voor Hardegarijp in schril contrast met elkaar. Destijds was er treurnis. Anno nu is er vreugde, want gisteren versloeg de ploeg in Leeuwarden Be Quick Dokkum in een beslissingsduel om de titel in de derde klasse B. Ergo: Hardegarijp is na drie seizoenen terug in de tweede klasse.

Sportwoensdag, 30 april 2008

Supporters van Heerenveen klaar voor Ajax

Heerenveen - Het is rustig rond het Abe Lenstra-stadion. Er is een verbouwing aan de gang en hoewel de parkeerplaatsen flink gevuld zijn, is er vrijwel geen mens op straat. Er is niets dat er op wijst dat dit stadion morgen het decor is van een absolute kraker: sc Heerenveen neemt het op tegen Ajax. Het is de eerste wedstrijd voor de Friezen in de jacht op het felbegeerde Champions League-ticket.

Sportwoensdag, 30 april 2008

AZ wil 7,5 miljoen euro van Afonso Alves

Zeist - AZ eist een schadevergoeding van 7,5 miljoen euro van Afonso Alves. Dat vertelde advocaat Eric Vilé gisteren bij de voortzetting van de arbitragezaak tussen de Alkmaarse voetbalclub en de Braziliaanse spits. ,,Wij vorderen dit bedrag op basis van de FIFA-regels”, zei Vilé.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties