Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 30 maart 2010.

Cultuurdinsdag, 30 maart 2010

Twentse versie film- en muziekproject ‘Lân’

Leeuwarden - Er komt een Twentse versie van de film- en muziekvoorstelling Lân. Componist Sytze Pruiksma is gevraagd het Twentse landschap te verbeelden voor het Dinkeldalfestival dat in augustus plaatsvindt in natuurgebied Lutterzand aan rivier de Dinkel.

Cultuurdinsdag, 30 maart 2010

Friezen gevraagd voor gitaarfestijn in Groningen

Leeuwarden - Friese klassieke gitaristen kunnen komend najaar meedoen aan een groot gitaarevenement in Groningen. Onderdeel van dit Guitars in Concert, een initiatief van het Noord Nederlands Gitaar Ensemble (NNGE), zijn twee dubbelconcerten waarvoor gitaristen uit Noord-Nederland gevraagd worden. De concerten worden samen met het Z.o.o. guitar duo uitgevoerd.

Cultuurdinsdag, 30 maart 2010

Violist Lyanne van Westen uit Drachten wint prijs

Drachten - Lyanne van Westen uit Drachten heeft zaterdag in Zwolle het eerste Britten Vioolconcours gewonnen in de leeftijdscategorie dertien tot en met vijftien jaar. Ze deelde de prijs met Maxime Gulikers uit Waddinxveen. Lyanne van Westen mag op 4 september een solo spelen met het Britten Jeugd Strijkorkest in Hertme. Tevens krijgt ze net als de andere eerste prijswinnaars een masterclass van Liza Ferschtman.

Economiedinsdag, 30 maart 2010

Verbetering melkprijs zet voor de boer niet door

Brussel - De gemiddelde melkprijs in de EU is in de tweede helft van vorig jaar enigszins aangetrokken. In mei kregen boeren nog 24,4 cent per liter, in november was dat bijna 28,4 cent. In december vond een zeer lichte daling naar 28,3 cent plaats. Dat niveau bleef in januari gehandhaafd.

Hoofdartikeldinsdag, 30 maart 2010

Van der Hoeven, economie...

Minister Van der Hoeven laat nog even van zich spreken. Vlak voor haar vertrekt als minister laat ze weten dat wat haar betreft de subsidies voor duurzame energie beter afgeschaft kunnen worden. De economie is er niet mee gediend. En energiepolitiek is economische politiek. Dus: ophouden met die subsidies waarmee het verschil tussen kostprijs en marktprijs wordt gefinancierd.

Regiodinsdag, 30 maart 2010

‘Leeuwarden belangrijker dan Volkel’

Leeuwarden - Niet de vliegbasis in Leeuwarden moet dicht als Nederland besluit minder JSF-straaljagers te kopen, maar juist het vliegveld in Volkel. Dat zegt gedeputeerde Adema in een reactie op het Eindrapport Verkenningen dat gisteren is aangeboden. Dat bevat aanbevelingen voor de toekomst van de bases in Fryslân en Noord-Brabant.

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Gaspijp ligt veilig langs dijk

Oostmahorn - De gasleiding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die langs de zeedijk van Wetterskip Fryslân tussen Oostmahorn en Lauwersoog ligt, brengt de veiligheid van de zeedijk niet in gevaar.

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Reis naar Santiago hoort in Sint Jabik te beginnen

Sint Jacobiparochie - Wie vanuit Nederland naar Santiago de Compostella wil wandelen, zou in Sint Jacobiparochie moeten beginnen. ,,Keizer Karel de Grote had het al over de pelgrimsroute van Waddenzee naar Atlantische Oceaan”, zegt penningmeester Bas Brouwer van het Landelijk Genootschap Sint-Jacob.

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Opnieuw meer mensen met Lyme besmet

Leeuwarden - Het aantal mensen dat zich bij de huisarts heeft gemeld met de eerste tekenen van Lyme is met bijna 23 procent toegenomen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder Nederlandse huisartsen.

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Liefst 130 kostuums; vier keer van kleding wisselen

Harlingen - De tijd van musicals breekt los op de basis- en middelbare scholen in Fryslân. Rsg Simon Vestdijk in Harlingen is een van de eerste waar wordt opgetreden. Door Anja Mast.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 maart 2010

PKN: over veertien jaar een overschot aan dominees

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft in 2024 een overschot aan dominees en kerkelijk werkers. Dat staat in een prognose die de kerk heeft gemaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 maart 2010

VU krijgt centrum voor Oosters-orthodoxen

Amsterdam - De Vrije Universiteit in Amsterdam krijgt weer een christelijke stroming onder haar vleugels: de oosters-orthodoxen. Op 28 mei is de presentatie van het Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology, een nieuw wetenschappelijk centrum.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 maart 2010

Grenzen beschermen vrijheid en geborgenheid

Franeker - Omdat ook voor vaders en moeders ‘deskundigheids-bevordering’ onmisbaar is, houdt de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Franeker een opvoedcursus. Janneke Burger geeft een impressie van de eerste ochtend.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 maart 2010

‘Paapse stoutigheden’ onzinnig en lasterlijk

In heel korte tijd zijn twee gewraakte ‘paapse stoutigheden’ die in de Formulieren van Enigheid voorkomen, aan de orde gesteld! Het werd tijd ook. Het ene is een uitspraak in de Dordtse Leerregels. De inleiding spreekt over de kerk van de Reformatie, die ‘van de tirannie van de Roomse Antichrist en de schrikkelijke afgoderij van het Pausdom, door Gods machtige hand verlost’ is. Ook in allerlei Kanttekeningen in de Statenvertaling worden paus en antichrist gelijkgesteld. Hetzelfde gebeurt in vele reformatorische commentaren en dogmatieken.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Galavoorstelling Cambuur tegen Oss

Leeuwarden - SC Cambuur heeft gisteren het thuispubliek een galavoorstelling voorgeschoteld. In een ware voetbalshow werd FC Oss zoek gespeeld en de ene treffer was nog mooier dan de andere. Uiteindelijk stokte de teller bij acht en moesten de Leeuwarders nog een goal incasseren.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Straks bestaat kaatsen alleen nog in historische boeken

De Stichting Freonen fan it Keatsmuseum, oprjochte yn 1993 om de doelstellingen fan it Keatsmuseum te stypjen, belibbet drege tiden. It bytsje jild dat it museum alle jieren fan it Keatsbűn krijt is mei in pear tűzen euro werombrocht nei sântűzen euro en de op himsels prachtige lokaasje yn it sintrum fan Frjentsjer (boppe de Friesland Bank) foldocht yn de fierste fierte net langer oan de easken dy’t steld wurde oan in hjoeddeisk museum. It is ien fan de redenen węrom’t it Keatsmusuem net yn it Nasjonaal Museumregister opnommen wurde kin, ta grutte argewaasje fan de Freonen dy’t fine dat it Keatsbűn yn har propagandaprogramma te min gebrűk makket fan it museum.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Friese zwemdiamant Kraaijeveld, verder geslepen in Brabant

Eindhoven - Het zat er enige tijd aan te komen, maar dit weekeinde werd het definitief: zwemster Ilse Kraaijeveld uit Dokkum verlaat het Leeuwarder Orca voor de nationale topploeg van Eiffel Towers NZE in Eindhoven. Het nieuws werd tijdens de Swim Cup in Amsterdam wereldkundig gemaakt en natuurlijk volgden een hoop reacties. Daags erna gaat het negentienjarige Friese toptalent dieper in op haar overstap. Het betekent voor haar als mens namelijk ook een grote stap.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Dundee United wil Ter Heide

Leeuwarden - Dundee United heeft zich via een tussenpersoon bij SC Cambuur gemeld voor spits Ruud ter Heide.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Smárason scoort bij rentree

Emmen - Arnór Smárason heeft zijn rentree op de velden opgeluisterd met een treffer. De IJslander, die vanwege een zware hamstringblessure dit seizoen nog niet in actie was gekomen, scoorde gisteren in het duel van het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen tegen FC Twente de openingstreffer. Het duel eindigde in 3-3. De overige treffers van Jong sc Heerenveen/FC Emmen werden gemaakt door Samir Fazli en de Braziliaanse invaller Lazaro.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Assaidi twee duels geschorst

Zeist - Aanvaller Oussama Assaidi van Heerenveen is voor drie duels geschorst, waarvan een wedstrijd voorwaardelijk, wegens zijn rode kaart in de verloren uitwedstrijd zaterdag tegen Roda JC (4-2). Hij werd schuldig bevonden aan ernstig gemeen spel. Assaidi ging gisteren akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal.

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Harkemase Boys legt Velten vast

Harkema - Tim Velten speelt het komend seizoen voor Harkemase Boys. Momenteel is hij actief voor zondageersteklasser Gronitas waarvoor hij wegens een wereldreis niet heel veel wedstrijden heeft gespeeld. De in 1985 in Port au Prince (Haiti) geboren aanvaller maakte op 12 september 2004 zijn debuut in het betaald voetbal voor FC Twente in het duel tegen Feyenoord. Zes minuten voor afloop mocht hij invallen voor Karim El Ahmadi.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties