Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 maart 2006.

Bijschriftdonderdag, 30 maart 2006

Voorbeeld

De rentmeester maakt zich tot het laatst toe aan bedrog en fraude schuldig.

Economiedonderdag, 30 maart 2006

‘Een deel van de schepping is weggeslagen’

Niet lang na de eerste kennismaking met de commissie van beroep wees een lid uit die commissie dominee Bernard Keizer op de ramp die het gebied trof in 2001. Een waarschuwing die niet in de wind mocht worden geslagen. ,,Denk erom dat de ziekte hier heel erg heeft huisgehouden, werd mij verteld.’’

Economiedonderdag, 30 maart 2006

Veenstra Transport gaat wagenpark

Heeg – Transportbedrijf Veenstra in Heeg breidt de komende jaren fors uit. Dat heeft directeur W. Koopmans bekendgemaakt. Het wagenpark wordt uitgebreid van 125 wagens naar tweehonderd. Ook het overslagcentrum wordt groter. Het transportbedrijf heeft vergunningen aangevraagd voor een uitbreiding van de oppervlakte met 4500 vierkante meter naar twintigduizend vierkante meter.

Economiedonderdag, 30 maart 2006

Esbo koopt pand Brouwers Stalinrichting

Leeuwarden - De voormalige gebouwen van Brouwers Stalinrichting op industrieterrein Leeuwarden-West krijgen een nieuwe bestemming. Vastgoedbedrijf Esbo, van eigenaren J. Boomsma en L. Steendam heeft de gebouwen met omliggende grond gekocht. Dat maakte Boomsma gisteren bekend. De gebouwen staan al jarenlang leeg.

Economiedonderdag, 30 maart 2006

Friesland Bank boekt 8 procent meer winst in 2005

Leeuwarden - Friesland Bank heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 77 miljoen euro, een toename van 8 procent ten opzichte 2004. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt. Het eigen vermogen nam met 15 procent toe naar 820 miljoen euro. Het operationele resultaat steeg 9 procent tot 94,8 miljoen euro. ,,We zijn tevreden met de financiële uitkomsten van de Groep,’’ aldus de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Willem Cramer in een toelichting. ,,Alle onderdelen hebben aan de groei bijgedragen. Bij de bank werd de groei vooral zichtbaar in de hoge afzet van nieuwe hypotheken en verzekeringen bij particulieren.’’

Economiedonderdag, 30 maart 2006

Megaopdracht voor Spaans Babcock Balk

Balk – Spaans Babcock, producent van watervijzels uit Balk, heeft een order binnengehaald van 23 miljoen euro voor een drinkwaterproject in Ghana. Doel van dit project is de levering van schoon drinkwater aan 150.000 mensen. Het is de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. Spaans Babcock gaat de projectleiding op zich nemen.

Hoofdartikeldonderdag, 30 maart 2006

Gezond ouder worden...

Tussen de vele artikelen over groeiend drankgebruik onder jongeren valt het op als de aandacht gevestigd wordt op alcoholproblemen bij ouderen. Het is een tamelijk groot - en groeiend - fenomeen. Een week geleden besteedde Verslavingszorg Noord Nederland een hele middag aan de problematiek, die natuurlijk ook in Fryslân voorkomt.

Regiodonderdag, 30 maart 2006

Via de golfbaan aan het werk

Sint Nicolaasga – Werkloze jongeren kunnen snel aan het werk komen als ze gaan helpen op de golfbaan in de buurt. Een proef van het bedrijf Nettojob uit Haren, dat honderd jongeren meestuurde als ‘caddie’ (stokkendrager) van een ondernemer, heeft meer dan de helft van de jongeren een baan opgeleverd.

Regiodonderdag, 30 maart 2006

Lokale omroep buiten spel bij digitalisering

Leeuwarden - De lokale omroepen vrezen dat ze buiten spel komen te staan, nu Nederland overstapt van analoge naar digitale radio- en tv-signalen. Hun organisatie, Olon, doet een beroep op de Tweede Kamer om dat te voorkomen.

Regiodonderdag, 30 maart 2006

Achterstand oudste scholieren

Leeuwarden - Leerlingen uit groep 4 van de Leeuwarder basisscholen zitten met hun schoolprestaties boven het landelijke gemiddelde. Maar tegen de tijd dat ze in groep zeven zitten is de voorsprong veranderd in een achterstand. Vooral de leerlingen uit de lagere milieus scoren laag.

Regiodonderdag, 30 maart 2006

‘Ik ha daliks ús mem opbelle doe’t ik it aai fûn’

Leeuwarden – De aaisikers gaan ook met hun tijd mee. Een vondst van een kievitsei wordt tegenwoordig meteen met een mobieltje gemeld aan het thuisfront. Tenminste, dat deed de twaalfjarige Bonne Postma uit Workum. Hij vond dinsdagmiddag om kwart over vijf in een weiland vlakbij zijn woning in de Workumerwaard een kievitsei. ,,Doe’t ik it aai fûn hie, ha ik daliks ús mem opbelle.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 30 maart 2006

Bruine bonen eten, mét appelmoes

Jan en Cocky Finnema zijn met hun kinderen Jaïr, Anne en Marijn door Kerkinactie uitgezonden naar Rwanda. Jan werkt daar als toerustingsmedewerker bij het Centrum voor Opleiding en Documentatie in Kigali. Ze vertellen met regelmaat in het Friesch Dagblad over het wel en wee van hun nieuwe leven in Rwanda.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 maart 2006

Op zoek naar de kunst van geloven

Buiten de kerk duiken bijbel, geloof, God en Jezus veelvuldig op in beeldende kunst, literatuur, film en popmuziek. Op een heel eigenzinnige manier, zo bemerkten ds. Jan Willem Nieboer en ds. Jaap Vlasblom. In IJlst hielden ze er vier cursusavonden over.

Sportdonderdag, 30 maart 2006

Peters en Buma winnen open FK dammen

Grou – Jan Peters uit Bolsward (55+) en Cor Buma uit Workum hebben zicht laten kronen tot de kampioenen van het open FK dammen voor 55- en 65-plussers.

Sportdonderdag, 30 maart 2006

De Bruijn blijft bij Flyers

Heerenveen – Brian de Bruijn is ook volgend seizoen trainer van de ijshockeyers van de Vadeko Flyers uit Heerenveen. De Bruijn heeft zijn contract met één jaar verlengd.

Sportdonderdag, 30 maart 2006

Klopstra naar EK judo

Utrecht – Judoka Nynke Klopstra zal Nederland op de Europese kampioenschappen judo in Tampere (26-28 mei) vertegenwoordigen in de klasse tot 48 kilogram.

Sportdonderdag, 30 maart 2006

Groningse enclave verdwijnt helemaal bij SC Heerenveen

Heerenveen – Drie seizoenen geleden was er nog sprake van een heuse Groningse enclave bij SC Heerenveen. Maar na het vertrek van Arjan Ebbinge, Tieme Klompe (in Groningen woonachtige Drent) en Said Bakkati heeft ook de enig overgebleven Groninger Marcel Seip zijn langste tijd te gehad bij de Friese eredivisionist. De club heeft deze week ontslag aangevraagd voor de 23-jarige verdediger.

Weerdonderdag, 30 maart 2006

Wisselvallig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties