Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 30 november 2016.

Cultuurwoensdag, 30 november 2016

Platform moet Friese film injectie geven

Leeuwarden - De oprichting van een Fries Filmplatform moet ervoor zorgen dat er meer films in Fryslân worden opgenomen. Daarnaast moet eigen filmtalent meer kansen krijgen en moet de Friese taal een boost kunnen krijgen.

Economiewoensdag, 30 november 2016

Faillissement uitgesproken over reder Abis

Leeuwarden - De rechtbank Noord-Nederland heeft gisteren het faillissement over Abis Shipping en de verschillende dochterbedrijven uitgesproken. Het bedrijf heeft eind vorige week zelf het bankroet over de rederij aangevraagd nadat een plan om het bedrijf (deels) te redden was mislukt. Bij het bedrijf werken bijna honderd mensen. Zij krijgen allemaal ontslag aangezegd, laat curator Wouter Cnossen weten. ,,Ongeveer 75 mensen werken op de verschillende schepen, twintig man zijn werkzaam op kantoor."

Hoofdartikelwoensdag, 30 november 2016

Dood Castro bevestigt afscheid van de held

De dood van de Cubaanse dictator Fidel Castro (1926-2016) heeft tot reacties geleid van tientallen landen. Het is interessant om te zien welke woorden door nationale leiders zijn gebruikt in hun reactie op de dood van Castro. Premier Rutte sprak over Castro als iemands die 'wereldgeschiedenis' schreef. Poetin noemde Castro een 'symbool van een tijdperk'. Obama zei dat de geschiedenis zal leren wat de invloed van Castro is geweest in Cuba en in de wereld. De president van Equador, Correa, noemde Castro een 'groot man'. De aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump reageerde op het doodbericht met een tweet: Castro is dood. En hij bood alle hulp aan om het leven van de Cubanen te verbeteren.

Regiowoensdag, 30 november 2016

'Friesch Dagblad' organiseert muzikale instuif

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad houdt in januari een muzikale instuif voor volwassenen die wel eens met de gedachte rondlopen om hun oude muziekhobby weer op te pakken. Op deze dag krijgen zij de kans om op een laagdrempelige manier en met de nodige humor hun instrument opnieuw te ontmoeten. Iedereen die nog ergens een viool, saxofoon, gitaar of ander muziekinstrument heeft liggen, kan meedoen.

Regiowoensdag, 30 november 2016

Sionsberg dreigt als een nachtkaars te doven

Dokkum - De opzet van een anderhalvelijnscentrum in Sionsberg in Dokkum is spaakgelopen. Het consortium van vijf zorginstellingen dat deze zorg zou vormgeven heeft zich teruggetroken. ZuidOostZorg, Kwadrant Groep, GGZ Friesland en de ziekenhuizen MCL en Nij Smellinghe in Drachten waren in onderhandeling met De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) over een anderhalvelijnscentrum, waarbij huisartsen (eerstelijns) hun zorgrepertoire uitbreiden met medische handelingen die dan niet door specialisten (tweedelijns) verricht hoeven te worden.

Regiowoensdag, 30 november 2016

Meters scherm en raildempers langs het spoor

Leeuwarden - Acht geluidsschermen van totaal driehonderd meter en acht kilometer aan raildempers. Als compensatie voor de extra geluidoverlast door de verbetering van de treinverbinding Leeuwarden-Groningen, worden de komende jaren verschillende maatregelen doorgevoerd voor de omwonenden. Dat blijkt uit de milieueffectrapportage en 22 aanvullende onderzoeken, die ter inzage liggen tot en met 12 januari. Op de lijn moet uiterlijk in 2020 een extra sneltrein rijden. De maximumsnelheid wordt op delen verhoogd en treinen worden langer. Het project wordt uitgevoerd omdat het aantal passagiers groeit. 171 miljoen euro is beschikbaar uit de RSP-gelden, de landelijke compensatiepot voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn.

Regiowoensdag, 30 november 2016

Vervanging nu al probleem bij basisscholen

Leeuwarden - Bestuurder Jan Sijtsema van PCBO Tytsjerksteradiel ziet weinig in de komst van een verkenner die in het bijzonder onderwijs moet zoeken naar oplossingen voor de problemen met tijdelijke leerkrachten. Gisteren werd bekend dat Jacques Tichelaar, vroeger werkzaam in het onderwijs en nu Commissaris van de koning in Drenthe, deze verkenner wordt.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 november 2016

Aan het goede leven kan alleen gezamenlijk gestalte gegeven worden

Waarom dit boek? ,,Ik denk dat de kerk op instorten staat; het systeem werkt niet meer. De volgende generatie is niet op zoek naar een instituut, maar naar mensen die iets met God hebben. Het moet gaan over mens-zijn, over de menselijke maat." Zo verwoordde dr. Jos Douma (1968) de beweegreden voor het schrijven van zijn boek Verlangen naar het goede leven. Afgelopen vrijdagavond werd dit schrijven van de vrijgemaakt-gereformeerde predikant uit Zwolle gepresenteerd. Arie Slob, voormalig leider van de ChristenUnie en tegenwoordig directeur van het Historisch Centrum Overijssel, stelde hem een aantal vragen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties