Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 30 januari 2013.

Cultuurwoensdag, 30 januari 2013

Ruim 400 aanmeldingen voor dramaserie ‘De keet’

Leeuwarden | Ruim vierhonderd Friese jongeren hebben zich aangemeld voor de audities voor de nieuwe Friestalige dramaserie De keet van Omrop Fryslân en Tryater. Dat heeft een woordvoerder van Omrop Fryslân gisteren bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 30 januari 2013

Collectief 6kmperuur10mdiep opent nieuwe kunstruimte

Paterswolde | Het noordelijke kunstenaarscollectief 6kmperuur10mdiep opent op 15 februari een nieuwe kunstruimte in Paterswolde. De Gang, zoals de kunstruimte heet, moet plaats bieden aan ,,uitdagende exposities en artistieke experimenten”. Dat heeft een woordvoerder gisteren gemeld.

Economiewoensdag, 30 januari 2013

Landbouw moet meer doen aan uitbannen misstanden

Den Haag | Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil dat ondernemers in de land- en tuinbouw zelf meer doen aan het uitbannen van malafide en uitbuitingspraktijken in hun sector. Volgens hem zorgen ‘sjoemelaars en sjacheraars’ in de sector er voor dat het imago van de gehele branche een knauw krijgt. Boeren moeten collega’s die het niet zo nauw nemen met de regels hierop aanspreken.

Hoofdartikelwoensdag, 30 januari 2013

Europa niet veilig als Mali in chaos wegzinkt

Als het alleen om Mali zou gaan, zouden er nu geen Franse troepen vechten. Het gaat er niet alleen om de Malinezen te bevrijden van de islamitische terreur, maar om te voorkomen dat het land een soort Afrikaans Afghanistan wordt, een uitvalsbasis en trainingskamp voor islamitische terreurnetwerken die Europa bedreigen.

Regiowoensdag, 30 januari 2013

Snel internet op trage plekken in Fryslân

Langedijke | De provincie Fryslân wil de komende jaren zo’n zeventig miljoen euro steken in het aanleggen van snelle internetverbindingen.

Regiowoensdag, 30 januari 2013

Onderzoek naar terugdringen fietsongevallen

Leeuwarden | In de provincie Fryslân komt een onderzoek naar eenzijdige fietsongelukken waarbij vijftigplussers betrokken zijn. Samen met de provincies Overijssel en Utrecht en het ministerie van Infrastructuur en Milieu financiert Fryslân het onderzoeksproject ‘Het Vergevingsgezinde Fietspad’ van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

Regiowoensdag, 30 januari 2013

Wat doet kamerheer van Fryslân eigenlijk?

Leeuwarden | Al negentien jaar lang is Rienk Wegener Sleeswijk (71) uit Leeuwarden kamerheer van de koningin in Fryslân. Een functie die de oud-rechter met veel plezier heeft vervuld.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 januari 2013

Krúspunt schrijft prijsvraag uit voor nieuw Pinksterlied

Leeuwarden | Het oecumenisch platform Stifting Krúspunt daagt Friezen uit met een nieuw Pinksterlied of -vers te komen. Degene die het mooiste, Friese Pinksterlied schrijft, kan 250 euro tegemoet zien.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 januari 2013

Fusie en overdracht van drie kerken in Noordwesthoek

Bitgum | Een fusie en drie kerkgebouwen veilig stellen voor de toekomst. Daarop zetten drie kerkelijke gemeenten in de Noordwesthoek in. Voor de dorpen Bitgum, Bitgummole, Ingelum en Marsum beloven de komende weken historisch te worden.

Sportwoensdag, 30 januari 2013

Groningen en Veendam halen de banden aan

Groningen | FC Groningen en SC Veendam gaan op sportief vlak nauwer samenwerken. De eredivisionist wil voortaan meer spelers aan de provinciegenoot verhuren, in de hoop dat die zich bij Veendam sneller kunnen ontwikkelen. Dat hebben beide clubs dinsdag gemeld. Groningen en Veendam hebben al, samen met Cambuur Leeuwarden, een gezamenlijke regionale voetbalopleiding. De Groningse formaties gaan nog in gesprek over samenwerking op andere beleidsterreinen.

Sportwoensdag, 30 januari 2013

Heerenveen wijst bod Twente op Djuricic af

Heerenveen | Sc Heerenveen heeft een eerste bod van FC Twente op Filip Djuricic afgewezen. De Serviër moet in Enschede de opvolger worden van Leroy Fer, die op weg leek naar het Everton. Omdat die transfer vanwege aanvullende eisen van de club uit Liverpool op losse schroeven staat, is het ook de vraag of FC Twente Djuricic nog wel over wil nemen. De transfer window sluit morgenavond middernacht. Heerenveen wil Djuricic ook het liefst behouden tot het einde van het seizoen.

Sportwoensdag, 30 januari 2013

Van den Berg via omweg terug in Heerenveen

Heerenveen | Joey van den Berg verruilt PEC Zwolle per direct voor sc Heerenveen. De aanvoerder van de Zwolse formatie, wiens verbintenis in de zomer zou aflopen, tekent voor 3,5 jaar bij de Friezen. Hij traint vandaag direct mee bij de formatie van Marco van Basten.

Sportwoensdag, 30 januari 2013

Tolsma wil voor cultuuromslag zorgen in kaatsen

Reduzum | Het kaatsteam Puur Passie, van onder andere het succesvolle hoofdklassenpartuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger, heeft met de aanstelling onlangs van Peter Tolsma als trainer een verrassende weg ingeslagen. Op kaatsgebied kan hij het supertrio wellicht niet veel meer leren, maar er is volgens de 44-jarige Tolsma nog veel winst te halen. ,,Ik denk dat dit team nog niet aan z’n top zit en denk dat het nog beter kan.”

Sportwoensdag, 30 januari 2013

KNVB: minder afgelastingen door kunstgrasverplichting

Zeist | De komende weken zullen er ook bij slecht weer minder voetbalwedstrijden worden afgelast. De KNVB verplicht amateurverenigingen met een goedgekeurd kunstgrasveld vanaf 1 februari 2013 namelijk om bij een incidentele afgelasting van het hoofdveld met het eerste mannenelftal uit te wijken naar kunstgras. Deze regel is van toepassing op alle standaard competities bij de mannen, van de landelijke topklasse tot en met de laagste klassen van het district, en geldt in het hele land.

Sportwoensdag, 30 januari 2013

VVI vernedert in derde bekerronde Heerenveense Boys

Leeuwarden | Zaterdagtweedeklasser VVI uit Idskenhuizen is gisteravond doorgestoten tot de achtste finales van het noordelijke bekertoernooi. In Heerenveen vernederde de ploeg van trainer Klaas de Jong klassengenoot Heerenveense Boys op het eigen (kunstgras)veld met maar liefst 0-6.

Sportwoensdag, 30 januari 2013

FC Lienden stapt na dit seizoen uit topklasse

Lienden | FC Lienden neemt aan het einde van het seizoen afscheid van de topklasse voor zondagamateurs. De club uit de Betuwe heeft onvoldoende financiële daadkracht om nog een rol van betekenis te kunnen spelen. FC Lienden bekleedt op dit moment de derde positie. Voor de nummer laatst Sneek Wit Zwart zal de beslissing van Lienden geen gevolgen hebben in de strijd tegen de twee degradatieplaatsen. Waarschijnlijk volgt er een versterkte promotie vanuit de hoofdklassen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties