Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 januari 2009.

Cultuurvrijdag, 30 januari 2009

Directeur Vreeke weg bij EuroSonic Noorderslag

Leeuwarden - Frans Vreeke stapt op als directeur/producer van het Groninger popfestival EuroSonic Noorderslag. Hij kan de werkzaamheden niet meer combineren met zijn bureau voor organisatieadvies in de cultuursector. Vreeke kiest ervoor zich volledig op zijn adviespraktijk te richten en stopt met ingang van 1 mei bij Eurosonic Noorderslag.

Cultuurvrijdag, 30 januari 2009

Subsidies voor culturele activiteiten in Drachten

Drachten - De Drachtster Harmonie, Kunstbende Fryslân, Stichting Eurobrass en christelijke muziekvereniging Looft den Heer uit Oudega hebben subsidie voor hun culturele activiteiten gekregen van de gemeente Smallingerland. Dat staat in de besluitenlijst van de gemeente.

Cultuurvrijdag, 30 januari 2009

Valentijnsconcert De Bazuin in De Lawei uitverkocht

Drachten - Het Valentijnsconcert van brassband De Bazuin uit Oentsjerk onder leiding van Klaas van der Woude op 14 februari is uitverkocht. Het concert wordt voor het eerst gehouden in schouwburg De Lawei in Drachten.

Economievrijdag, 30 januari 2009

VEB: ‘compenseer verkoop Fortis Verzekeringen’

Leeuwarden - De procedure tegen de Nederlandse staat die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft aangekondigd draait met name om een vergoeding voor aandeelhouders vanwege de vermeend onterechte verkoop van de verzekeringstak van Fortis Nederland. Voorman Slagter liet gisteren aan het Friesch Dagblad weten voldoende informatie hebben die erop wijst dat de Staat de verkoop van Fortis Verzekeringen heeft afgedwongen, terwijl de problemen alleen bij Fortis Bank en ABN AMRO speelden. Fortis-aandeelhouders verloren hierdoor ten onrechte een deel van het concern.

Economievrijdag, 30 januari 2009

Veel belangstelling voor failliete re-integratiebedrijf

Leeuwarden - Voor het failliete re-integratiebedrijf Lelie Hollander is er veel belangstelling van andere bedrijven. Dat meldt curator Romana Bremer. Ze is druk in gesprek met bedrijven die delen of de gehele onderneming over willen nemen. Door het faillissement heeft ze voor vijftig werknemers bij het kantoor en zeventig mensen die zijn ondergebracht bij de sociale activering, ontslag aangevraagd. Het grootste gedeelte van het personeel werkt in Fryslân. De belangrijkste oorzaak van het faillissement is een terugloop in opdrachten. ,,Dan gaat het om het aantal opdrachten en de omvang van opdrachten.”

Economievrijdag, 30 januari 2009

BAM Woningbouw: pijnlijke ontslagen Noord

Leeuwarden - BAM Woningbouw Noord ontslaat 20 procent van zijn personeel. De reden is met name de het inzakken van de bouw van nieuwe koophuizen. ,,We staan midden in de storm”, zegt directeur Staal. Veertig banen - waarvan twintig ‘Friese’ - gaan door de centralisatie verloren bij BAM Woningbouw Noord, op een totaal van tweehonderd. De vestigingen in Leeuwarden en Groningen gaan sluiten en er wordt gezocht naar een nieuwe locatie bij Drachten. Volgens Staal is het bedrijf al een jaar aan het denken over een centrale organisatie; de nijpende situatie in de woningbouw heeft de beslissing versneld. Staal noemt de reorganisatie pijnlijk.

Economievrijdag, 30 januari 2009

Export van akkerbouw verloopt moeizamer

Leeuwarden - De export van akkerbouwproducten verloopt momenteel moeizamer dan normaal in deze periode van het jaar. Volgens woordvoerder Upt Hiddema van LTO Noord komt dat onder andere door de kredietcrisis. ,,Afnemers krijgen moeizamer kredieten los voor het kopen van onze pootaardappelen. Er wordt nog wel druk geëxporteerd, maar de afnemers nemen een iets afwachtende houding aan. De uienexport loopt niet.”

Economievrijdag, 30 januari 2009

Woelen in de grond? Dan eerst Kadaster inlichten

Leeuwarden - Boeren, tuinders maar ook particulieren zijn er vast nog niet allemaal van doordrongen. Vanaf vorig jaar oktober mag er geen schep de grond in, mag er niet geploegd en geen grond bewerkt worden zonder dat daaraan voorafgaand een melding is gedaan bij het Kadaster. Kosten: 24 euro. Een hele rare situatie waartegen boerenorganisatie LTO protest heeft aangetekend bij het ministerie van Economische Zaken. De wet ‘grondroerdersregeling’ is door het ministerie ingesteld om schades aan ondergrondse kabels te voorkomen. Bij melding krijgen de gebruikers namelijk een overzicht toegestuurd waarmee ze in een oogopslag kunnen zien waar de kabels liggen en zodoende schade kunnen voorkomen.

Economievrijdag, 30 januari 2009

DNB: banken halen hypotheken van balans

Leeuwarden - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in december vorig jaar Nederlandse banken toegestaan voor dertig miljard euro aan uitstaande hypotheken en bedrijfskredieten van hun balans te halen. Dat blijkt uit een persbericht dat DNB naar buiten heeft gebracht. Het van de balans halen van hypotheken en in pakketten onderbrengen is juist aangewezen als een van de grootste oorzaken van de huidige kredietcrisis. Sinds de crisis geven balansen van banken niet meer alle uitstaande gelden en daarmee de risico’s van banken weer. Als gevolg hiervan vertrouwen banken elkaar niet meer en is de kredietverlening tot stilstand gekomen.

Hoofdartikelvrijdag, 30 januari 2009

Belastinggeld...

De Nederlandse staat heeft de ING opnieuw een reddingsboei toegeworpen. Het bankconcern heeft met minister Bos van Financiën afgesproken dat de overheid de waarde van zijn problematische hypotheken in de VS voor 80 procent garandeert.

Regiovrijdag, 30 januari 2009

Aanbesteding Wmo wordt zeker geen prijzenslag

Groningen - De schuldvraag gingen de aanwezigen bij de SER-werkconferentie over de aanbesteding van de huishoudelijke Wmo-hulp gisteren liever uit de weg. Logisch, want niemand in de zaal van het Groningse Hampshire Hotel was zonder zonde, bleek al snel. Het ministerie van VWS, de verantwoordelijke gemeenten, de thuiszorginstellingen, de werknemers, allemaal hebben ze steken laten vallen toen de huishoudelijke hulp ineens via de Wmo, en dus de gemeente, geregeld moest worden.

Regiovrijdag, 30 januari 2009

Lessen in de spelregels van het met elkaar omgaan

Echtenerbrug - Nooit liegen, maar wel beleefd zijn als je het eten bij een ander niet lekker vindt. Fatsoensregels zitten soms knap lastig in elkaar. Kinderen van vijf basisscholen in Lemsterland gaan zich daarom in de klas buigen over ‘hoe het hoort’.

Regiovrijdag, 30 januari 2009

‘Dokkumerlân komt er toch’

Leeuwarden - Noordoost-Fryslân krijgt op termijn net zo’n gemeente als Zuidwest-Fryslân. Gedeputeerde Galema is daarvan overtuigd, ook al hebben alle gemeenteraden zich uitgesproken tegen herindeling. ,,Het gebeurt alsnog, op basis van voortschrijdend inzicht.”

Regiovrijdag, 30 januari 2009

Vangpogingen eilander edelherten even gestaakt

Terschelling - De edelherten op Terschelling houden in ieder geval nog dit weekeinde hun vrijheid. De inspanningen om de dieren te vangen worden tijdelijk gestaakt. Na tweeënhalve dag jagen in bos en duin zijn de vier dierenartsen van het ministerie van LNV vermoeid. Ze zijn voor een lang weekend naar huis, ook om daar hun eigen praktijk op orde te houden.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 januari 2009

Vereniging voor Iraakse christenen slaat bruggen

Den Haag - In Den Haag vindt morgen de eerste verenigingsdag plaats van Vereniging voor Iraakse Christenen in Nederland. Een organisatie die bruggen wil slaan tussen Iraakse christenen in Nederland, vertelt secretaris Duraid Shyout.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 januari 2009

‘Kredietcrisis raakt onvermijdelijk kerk’

Dordrecht - Onvermijdelijk raakt de kredietcrisis ook de kerk. Dat meent mr. P.A. de Lange, voorzitter van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland. Hij komt met tips voor kerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 januari 2009

Even stil staan bij wat je eet

Kampen - ,,Het uitdelen van een pepermuntje net voor het begin van de preek is in Nederland een waar ritueel geworden”, aldus prof.dr. Martha Frederiks. Zij sprak donderdag tijdens het symposium Beyond Matters: Food for Thought (voedsel om over na te denken) in Kampen.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Fusieclub zoekt nieuwe naam

Leeuwarden Leden en mensen uit de omgeving van Scherpenzeel en Munnekeburen mogen een naam bedenken voor de nieuwe voetbalclub die door een fusie van zesdeklassers De Westhoek en VOG in de regio zal ontstaan. Mensen kunnen onder meer op internet hun stem uitbrengen. Eind volgende maand wordt de nieuwe naam bekend van de fusieclub, die ook nog een nieuw ontwerp voor het tenue zoekt.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Twee punten in mindering voor FVC

Leeuwarden Zondageersteklasser FVC uit Leeuwarden krijgt van de KNVB twee punten in mindering. De tuchtcommissie van de bond besloot hiertoe omdat ze vindt dat FVC medeschuldig is aan de gestaakte wedstrijd tegen Nieuw Buinen op 7 december. Ook Nieuw Buinen moet twee punten inleveren. FVC zakt door de straf naar de laatste plaats in de competiestand in de eerste klasse F.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Harkemase Boys haalt René van der Weij

Harkema Rene van der Weij verruilt komend seizoen PKC’83 voor Harkemase Boys. De aanvaller, die na vorig seizoen na vier jaar moest vertrekken bij Cambuur, is de eerste versterking voor de zaterdaghoofdklasser voor het nieuwe seizoen.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Beloften en vrouwen spelen niet

Heerenveen De duels van Jong Heerenveen en de vrouwen van Heerenveen zijn gisteravond vanwege de vorst afgelast. Jong Heerenveen had het op sportpark Skoatterwâld op zullen nemen tegen de beloftes van Heracles Almelo, terwijl de vrouwen op bezoek moesten bij AZ.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Harvey Bischop heeft nog steeds ambities als prof

Sneek - Dat het snel kan gaan in de voetballerij, is zo’n beetje het cliché der clichés. Maar als Harvey Bischop het zegt, is het geen loze kreet. De oud-speler van sc Heerenveen, Cambuur Leeuwarden, FC Zwolle en het Belgische Dessel Sport speelt sinds dit seizoen voor zondaghoofdklasser Sneek Wit Zwart. En dus verdient Bischop zijn boterham niet meer met voetbal, maar met het bezorgen van maaltijden bij oudere mensen.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Geen stunt voor Jong Cambuur

Eindhoven Het belofteteam van Cambuur is gisteravond in de KNVB beker uitgeschakeld door Jong PSV. De Leeuwarders konden niet voor een stunt zorgen tegen de eredivisionist. Stijn Wuytens maakte na een klein uur spelen de enige treffer in Eindhoven. Bij Cambuur viel Marc Mboua uit met een blessure.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Menzo houdt zich niet bezig met periodetitel

Leeuwarden - Als Fortuna Sittard vanavond verliest, Go Ahead Eagles en RKC gelijkspelen en Cambuur met vijf goals verschil van FC Zwolle wint, dan is de ploeg winnaar van de vierde periode. Er is een mirakel voor nodig, en trainer Stanley Menzo houdt zich er dan ook niet mee bezig: ,,Het is veel verder weg dan de vorige keer”, wees de oefenmeester op het echec in de strijd om derde periode tegen Telstar. ,,Wij moeten kijken naar de tweede plaats aan het eind van het seizoen.”

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Warmte bij Cambuur doet Jeffrey de Visscher goed

Leeuwarden - Het dochtertje van Jeffrey de Visscher is vanaf morgen zichtbaar supporter van Cambuur. Niet dat ze dat met haar vijf maanden zelf zal beseffen, maar het gele minishirtje dat ze om haar schouders krijgt laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het is een cadeautje van directeur Alex Pama aan het vierkoppige gezin van aankoop De Visscher, die nu nog even heen en weer peddelt tussen Leeuwarden en Schotland. ,,Dit tekent de warmte van deze club.”

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Heideman en Sterk zijn rapsten in ‘generale’

Techendorf - Jan Maarten Heideman uit Oldebroek en Hallumer Maria Sterk hebben gisteren op de Oostenrijkse Weissensee het criterium gewonnen. Voor de beide marathonschaatsers werd het daarmee een goede generale voor het Open Nederlands kampioenschap van morgen.

Sportvrijdag, 30 januari 2009

Profdebuut Stroetinga smaakt naar meer

Oldeberkoop - Als succesvol baanwielrenner droomde Wim Stroetinga wel eens over een etappezege in de Tour de France. Dat laatste leek lange tijd weinig realistisch, maar sinds 2009 is die droom misschien wel dichterbij dan de 23-jarige Oldeberkoper zelf voor mogelijk had gehouden. Hij debuteerde in Australië als professional wegrenner voor Team Milram en dat debuut smaakt nu al naar meer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties