Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 30 januari 2008.

Cultuurwoensdag, 30 januari 2008

Door de vloer zakkend drama

Thuis moet je je losrukken van het boek. Henning Mankell is een van die thrillerschrijvers die de kunst verstaat om personages te laten leven; een beetje antihelden, rechercheurs met mankementen. De bezoekers die naar het toneelwerk van dezelfde Mankell gaan met de verwachting om ook op het podium geconfronteerd te worden met personen waarin je die herkenning vindt, komen vermoedelijk zwaar teleurgesteld uit de zaal. De tekst van de Zweedse schrijver ontbeert de broodnodige lucht die noodzakelijk is om een voorstelling op zijn minst dragelijk te maken. En in de strenge regieopvatting zoals die door Suburbia wordt gespeeld zakt het stuk van zwaarte bijna door de vloer.

Cultuurwoensdag, 30 januari 2008

Valentijnsconcert voor ’t laatst in Oentsjerk

Oentsjerk - Brassband De Bazuin uit Oentsjerk houdt komende maand voor het laatst zijn populaire Valentijnsconcert in de gereformeerde kerk van Oentsjerk. Voor volgend jaar is De Lawei in Drachten afgehuurd voor 14 februari. Dat bevestigt manager Saekle Belksma van de topbrassband uit de Trynwâlden.

Hoofdartikelwoensdag, 30 januari 2008

Hamas...

De Israëlische blokkade van de Gazastrook is abrupt beëindigd nu Hamas, de beweging die dit overbevolkte Palestijnse gebied bestuurt, gaten in de grens met Egypte heeft gemaakt. Na maanden van belegering en het wegvallen van stroom door Israëlische blokkades besloot Hamas de enige grens die niet letterlijk door de Israëli’s wordt bewaakt, te openen. Een groot gedeelte van de anderhalf miljoen inwoners van Gaza reist inmiddels op en neer naar Egypte om voedsel en brandstof te halen.

Regiowoensdag, 30 januari 2008

Scherpere regels aanbesteden

Leeuwarden - De provincie Fryslân scherpt de regels voor aanbesteden aan. Bij opdrachten vanaf 45.000 euro zullen voortaan minimaal drie in plaats van twee offertes worden opgevraagd. Als het gaat om de bouw van bruggen of sluizen die meer dan een half miljoen euro kosten, wordt bovendien het Aanbestedingsreglement Werken (ARW 2005) toegepast.

Regiowoensdag, 30 januari 2008

Het nieuwe leven van een echt doe-mens

Drachten - Eén opmerking van haar in de gemeenteraad was voldoende om haar te benaderen voor de oprichtingsvergadering van Smelne’s Erfskip in 1991. Tijdens het debat over het afbreken van de oude tabaksfabriek in Drachten zei PvdA-raadslid Hillie van Rees: ,,Als we alles slopen, krijgen we nooit iets monumentaals.”

Regiowoensdag, 30 januari 2008

Werk aan A7 Sneek vordert gestaag

Sneek - Nog drie spannende maanden en dan is het zover. Het eerste nieuwe gedeelte van de rijksweg A7 bij Sneek gaat dan volledig open voor het verkeer. Spannend omdat er onder hoge tijdsdruk wordt gewerkt aan de verbinding tussen de twee delen van de A7 dwars door Sneek. Een stevige vorstperiode waarin er niet gewerkt kan worden zou de planning, en dus de opening, behoorlijk overhoop gooien.

Regiowoensdag, 30 januari 2008

Een paard aanschaffen is zo gepiept, maar dan begint het pas

De Tweede Kamer praat dezer dagen volop over dierenleed, dankzij de Partij voor de Dieren die het onderwerp op de agenda heeft gezet. De NBhV haakt hierop in door te pleiten voor een diploma voor nieuwe paardenhouders. Nederland telt naar schatting 500.000 paarden. Hoeveel er in Fryslân zijn, is moeilijk te achterhalen. In de afgelopen vijf jaar nam het aantal paardrijders van 8 jaar en ouder toe met 18 procent naar 456.000. Die toename is het sterkst in Fryslân en Overijssel.

Regiowoensdag, 30 januari 2008

Jongeren tot negentiende jaar gevolgd

Leeuwarden - Met ingang van 2009 zal er nog maar één jeugdgezondheidsorganisatie zijn in Fryslân. Onderdelen van thuiszorgorganisaties het Friese Land, de Friese Wouden en Zuidwest Friesland en de GGD Fryslân gaan daartoe een nieuwe organisatie vormen. Die zal jongeren van nul tot negentien consequent kunnen volgen.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Geen wedstrijden op de Weissensee

Techendorf Het criterium voor A-rijders en dames dat gisteren op de Oostenrijkse Weissensee zou worden verreden is afgelast. De temperatuur nabij de Weissensee lag ruim boven nul, waardoor het ijs boterzacht was geworden. De organisatie gaat ervan uit dat de 1500 toerrijders vandaag wel hun Alternatieve Elfstedentocht kunnen rijden op het ijs, dat een dikte heeft van ruim dertig centimeter.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

VC Sneek - Martinus op 10 februari

Sneek Het bekerduel tussen VC Sneek en Martinus wordt op zondag 10 februari gespeeld. De ploeg uit Amstelveen herbergt de volledige nationale damesselectie. Onder aanvoering van coach Avital Selinger werd het oude Bankras-model nieuw leven ingeblazen. En hoewel de Olympische missie vooralsnog mislukt is, is dit team nog steeds een van de sterktste ter wereld. Het duel begint om 17.00 uur.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Jong Cambuur wint in Emmen

Emmen De beloften van SC Cambuur-Leeuwarden hebben gisteravond Jong Emmen in eigen huis met 0-1 verslagen. De beslissende treffer viel in de 71ste minuut. Jurrick Juilana wist een steekbal van Joris van Rooijen op juiste waarde te schatten en bood vervolgens Sjouke Pieter Oosterling een niet te missen kans. Door deze zege blijft Jong Cambuur meedraaien in de top. Bij de Leeuwarders maakte Kerst Hofman zijn rentree na een langdurige blessure. Hij speelde een helft mee en deed dat naar behoren.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Grasmat Heerenveen deels vervangen

Heerenveen sc Heerenveen laat de grasmat van het Abe Lenstra Stadion gedeeltelijk vernieuwen. Medewerkers van het Limburgse bedrijf Hendriks Graszoden vervangen morgen en donderdag ongeveer 3700 vierkante meter gras. De renovatie is nodig omdat het veld na de hevige regenval van de afgelopen weken en de thuiswedstrijden tegen AZ en VVV-Venlo flink te lijden heeft gehad. Het veld is zaterdag, als Vitesse op bezoek komt, weer speelklaar. De nieuwe grasrollen doen waarschijnlijk slechts tijdelijk dienst. Heerenveen bestudeert de mogelijkheid om komende zomer de gehele grasmat te vervangen.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Veel animo voor Slachtemarathon

Leeuwarden Vanuit de atletiekwereld is veel animo voor de derde editie van de Slachtemarathon die op zaterdag 14 juni wordt gehouden. Er hebben zich inmiddels 1150 hardlopers aangemeld voor de marathon en dat zijn er zo’n honderd meer dan de tweede editie in 2004. Dat kunnen er nog meer worden omdat de inschrijving nog niet gesloten is. Een kwart van de deelnemers doet mee aan de wedstrijd.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Tourzege die Breukink door de neus geboord werd


Sportwoensdag, 30 januari 2008

Flyers raakt koppositie kwijt

Tilburg Vadeko Flyers is gisteren de koppositie in de eredivisie kwijtgeraakt. Tilburg Trappers versloeg de Heerenveense ijshockeyers gisteravond met 4-1 en staan nu drie punten voor op de Friezen.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Seedorf mag bij Cambuur blijven

Leeuwarden Cedric Seedorf speelt het komende half jaar op amateurbasis bii SC Cambuur-Leeuwarden. De middenvelder, de jongere broer van Clarence Seedorf, liep de afgelopen dagen met succes proef bij de Leeuwarder club. Cedric Seedorf speelde in zijn jeugd onder meer bij Ajax, Inter Milan en Real Madrid.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

KNKB worstelt nog steeds met schoenkwestie

Franeker - Spijkers met koppen werden niet geslagen tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in Franeker. Maar de Koninklijke Nederlandse kaatsbond (KNKB) werkt hard aan een oplossing voor het probleem rondom het te dragen schoeisel bij wedstrijden. Een incident als vorig seizoen in Bolsward, waar acht kaatsers weigerden verder te spelen omdat ze geen voetbalschoenen mochten dragen, moet ten alle tijde voorkomen worden.

Sportwoensdag, 30 januari 2008

Organisatoren van schaatsmarathons slaan handen ineen

Techendorf - De organisatoren van schaatsmarathons in Oostenrijk en Finland hebben de handen ineengeslagen. Stichting Wintersporten, die deze week de wedstrijden en toertochten op de Oostenrijkse Weissensee organiseert, en de Alternatieve Elfstedentocht Finland willen dat marathonschaatsen blijft bestaan zoals de sport dertig jaar geleden is ontstaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties