Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 oktober 2014.

Economievrijdag, 3 oktober 2014

Hondenvoeding gemaakt van biologisch vlees en een pot kruiden

Drachten - Bijna vijftig jaar geleden ging vader Wiebe aan het werk bij de diervoederfabriek van de familie Smit in Feanwâlden en de passie voor het vak is in de familie Bijlsma gebleven, zegt zoon Henk Bijlsma van het bedrijf Biofood in Drachten. ,,Hij begon zijn eigen bedrijf met een pot met meer dan zeventig kruiden en vlees uit de biologische veehouderij. Intussen bestaan we al weer 25 jaar."

Hoofdartikelvrijdag, 3 oktober 2014

Vluchtelingen: alleen maar problemen?

De rampzalige gebeurtenissen in met name Syrië krijgen plotseling een regionale wending: honderden zo niet duizenden vluchtelingen uit het oorlogsgebied kloppen op de deur van gastvrijheid, ook in Fryslân. Het COA dat de opvang van vluchtelingen regelt, vindt dat in Rijs (Gaasterland) een geschikte locatie is: het gebouw Mooi Gaasterland, dat diende als locatie van Jeugdhulp. Het pand staat al geruime tijd leeg en wordt bewoond om woningkraak te voorkomen. Het COA is in overleg met de gemeente voor uitwerking van de plannen.

Regiovrijdag, 3 oktober 2014

Rijs kan wat betekenen voor ontheemden

Rijs - Stom toeval, vindt hij het. Woensdagavond sprak pastor Reijer Pasterkamp van de protestantse gemeente Hemelum-Bakhuizen-Mirns-Rijs met een groep jongeren over de opvang van vluchtelingen. Een dag later kwam het nieuws naar buiten dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) driehonderd vluchtelingen wil opvangen in Rijs. Dat nieuws roept veel weerstand op in Rijs. Toeristische ondernemers vrezen overlast, criminaliteit en het wegblijven van toeristen. Pasterkamp draait het liever om: ,,Je kunt je ook afvragen wat je voor deze ontheemden kunt betekenen."

Regiovrijdag, 3 oktober 2014

Pas toen de weg er kwam was Urk echt eiland-af

,,Beide dijken naderen elkaar meer en meer. Weer komt de grijper. Voor de laatste maal opent hij zijn geweldige kaken en Urk is eiland-af." Zo klinkt de voice-over in het Polygoon-bioscoopjournaal over de sluiting van het dijkgat tussen Lemmer en Urk, precies 75 jaar geleden. Op de filmbeelden is te zien hoe een grote kraan de laatste ladingen zand en keileem laat vallen in het gat, waarna Urk voorgoed geen eiland meer is.

Regiovrijdag, 3 oktober 2014

Te weinig laadpalen voor e-auto's Terschelling

Terschelling - Door een tekort aan laadpalen kampt het deelautoproject met elektrische auto's op Terschelling met aanloopproblemen. In juni werden een veertigtal Nissan Leafs naar het eiland vervoerd. Alle eilandbewoners met een rijbewijs ontvingen onlangs een soort bankpasje waarmee ze de auto voor negentien cent per minuut kunnen gebruiken.

Sportvrijdag, 3 oktober 2014

Flyers verwacht snel duidelijkheid over 'Duitse' duels

Heerenveen - Terwijl UNIS Flyers uit Heerenveen en landskampioen Trappers uit Tilburg dit weekeinde in een dubbele ontmoeting de strijd om de Ron Berteling Schaal (supercup) beslechten, gaat achter de schermen het overleg over de overstap van de beide clubs naar Duitsland door. Flyers verwacht in november groen licht te krijgen voor het spelen in de Oberliga. Binnen nu en een week worden ook de speeldata bekend van een speciale wedstrijdenreeks met Duitse clubs, stelt Flyers-voorzitter Henk Hoekstra.

Sportvrijdag, 3 oktober 2014

Simpson is nieuwsgierig naar het vernieuwde Aris

Amper een jaar geleden hing de toekomst van Aris Leeuwarden nog aan een zijden draadje. Maar tijden veranderen en aan de vooravond van een nieuw basketbalseizoen leeft de club met een omgetoverd Kalverdijkje meer dan ooit. Coach Tom Simpson is nieuwsgierig naar zijn grotendeels nieuwe team. Morgenavond wacht de eredivisie-ouverture in Leiden.

Sportvrijdag, 3 oktober 2014

SC Cambuur en Hemmen voelen zich benadeeld

Leeuwarden - Zowel SC Cambuur als Michiel Hemmen zijn niet te spreken over de schorsing die de KNVB de aanvaller van de Leeuwarders heeft opgelegd. De spits werd er door de aanklager betaald voetbal op basis van tv-beelden van beschuldigd afgelopen zondag een elleboogstoot te hebben uitgedeeld aan Excelsior-verdediger Sander Fischer. Cambuur ging gisteren onder protest akkoord met een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Hemmen mist onder meer de derby met Heerenveen op 19 oktober.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties