Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 3 september 2009.

Cultuurdonderdag, 3 september 2009

Twee Friezen in prijzen bij ‘Wiki loves Art’

Leeuwarden - Geertruida van Assen uit Kollum en Melda Wibawa uit Leeuwarden hebben een prijs gewonnen in de fotowedstrijd Wiki loves Art. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 3 september 2009

‘Pluk veetransporteurs die fouten blijven maken’

Den Haag - De SP en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen dat er een soort pluk-ze-regeling komt voor veetransporteurs die in de fout blijven gaan. De partijen kondigden gisteren aan dat ze zo’n voorstel gaan uitwerken, nadat ze nieuw beeldmateriaal van stichting Varkens in Nood hadden bekeken.

Economiedonderdag, 3 september 2009

EU verlengt de steun voor zuivel

Brussel – Formeel moet het Europees Parlement er later deze maand nog over stemmen. Maar gisteren is de landbouwcommissie in Brussel al unaniem akkoord gegaan met de voorstellen van Europees Commissaris Fischer Boel (landbouw) om de steun voor de producenten van melkpoeder en boter verlengen tot februari volgend jaar. De parlementariërs willen daar de kaassector (,,ook in crisis”, zeggen ze) daaraan toevoegen.

Hoofdartikeldonderdag, 3 september 2009

Verbod op de gloeilamp...

Het is gebeurd met de gloeilamp. Dankzij Europese wetgeving zijn dinsdag de eerste zware pitten van 100 watt uit de schappen verdwenen. Ze zullen geleidelijk aan worden gevolgd door lampen die minder sterk zijn, totdat in 2012 alle gloeilampen de winkels uit zijn. Het heeft er alle schijn van dat het besluit om gloeilampen te verbieden ondoordacht en hoge mate symboolpolitiek is. De natuur- en milieulobby kunnen tevreden zijn: zij hebben flinke overwinning geboekt. Maar of de natuur of het milieu er zelf beter van worden is nog maar de vraag.

Regiodonderdag, 3 september 2009

Friese politiek worstelt met windenergie

Leeuwarden - De Friese politiek worstelt met het gebruik van windenergie. De startnotitie met nieuwe doelstellingen werd gisteren aan alle kanten onderuit gehaald. Tegenstanders vinden de exploitatie van windenergie ,,symboolpolitiek”, terwijl voorstanders de ambities van Fryslân veel te slap vinden.

Regiodonderdag, 3 september 2009

De school is de laatste overgebleven ontmoetingsplaats van het dorp

Gersloot - De Landdrost van Vriesland bepaalde in 1809 dat er in Gersloot jaarrond onderwijs moest worden gegeven. Tot op de dag van vandaag gaan kinderen uit het dorp naar die school. ,,De school is de verbindende factor.”

Regiodonderdag, 3 september 2009

Onrust rond leiding bij dijk voor afvaloven

Harlingen - Wetterskip Fryslân laat door een extern bureau onderzoeken of afvalverwerker Omrin een pijp langs de zeedijk bij Harlingen mag aanleggen. De leiding moet de restwarmte van de afvalverbrandingsoven overbrengen naar zoutfabriek Frisia. Omrin is verbaasd dat over deze ,,kleine stap” zo’n ophef ontstaat.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 september 2009

Eigen ‘Google Maps’ voor Groeigroepen Evang. Werkverband

Leeuwarden - Het Evangelisch Werkverband (EWV) introduceert zaterdag een nieuwe website waarop alle Gemeente Groeigroepen zichtbaar zijn via ‘Google Maps’.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 september 2009

Orgel in gereformeerde kerk Opeinde is bijna compleet

Opeinde - Met een concert van Martin Mans voor 225 toehoorders werd gisteravond officieel het orgel van de gereformeerde kerk van Opeinde feestelijk in gebruik genomen. Het kreeg drie nieuwe registers. Een staaltje van slagvaardigheid.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 september 2009

Filadelfia-gemeente opent kerk voor groei

Heerenveen - Het ‘Wonder van Heerenveen’ zou je het gerust kunnen noemen. Zaterdag opent Pinkstergemeente Filadelfia de deuren van haar nieuwe kerkzaal. Liefst 800.000 euro kostte de nieuwbouw, en renovatie van het hele onderkomen. De 150 gemeenteleden zegden toe: wij betalen daar gewoon ieder maand éxtra voor.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 september 2009

Recordaantal studenten theologie in Groningen

Groningen - Een recordaantal studenten begint dit jaar aan een studie aan de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat bleek gistermiddag bij de opening van het facultaire jaar. In totaal schreven 72 nieuwe studenten zich in, verdeeld over de opleidingen theologie (16), godsdienstwetenschap (43) en geestelijke verzorging (13). Een toename van liefst 20 procent. Volgens decaan prof. dr. G.H. van Kooten komt het onder meer omdat Groningen afgelopen jaar veel in het nieuws is geweest met een investering van 1,5 miljoen, waarvan de faculteit theologie ook een extra hoogleraar aan kon stellen. ,,Tevens hebben we brochures met het post-academische programma toegezonden aan alle predikanten in Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel. Dat alles samen heeft het bewustzijn dat de Groningse faculteit er is vergroot.” Studenten in spe stappen vaak eerst naar hun dominee voor informatie.

Sportdonderdag, 3 september 2009

Ereplaatsen voor Friezen in Bikkelloop

Zuidwolde De 10 kilometer lange Bikkelloop in Zuidwolde leverde Willem Kreulen gisteravond een derde plaats op. De Noordwoldiger liep een tijd van 36 minuten en 36 seconden.

Sportdonderdag, 3 september 2009

Hoogeveen snelste in Ee-loop

Britsum SV Friesland kreeg gisteravond in Britsum 160 lopers aan de start voor de Ee-loop. Op de 15 kilometer kreeg Albert van der Ziel geen kans tegen Eelco Hoogeveen. De Berlikumer finishte na 58 minuten en 46 seconden. De in Blije woonachtige Hoogeveen had dat 1 minuut en 51 seconden eerder gedaan. Als derde in 59,19 minuut kwam Leeuwarder Yvo van der Meer over de meet.

Sportdonderdag, 3 september 2009

Zeven Friese clubs in tussenronde beker

Heerenveen Zeven Friese amateurvoetbalclubs moeten volgende week een extra bekerwedstrijd spelen om verzekerd te zijn van de eerste ronde.

Sportdonderdag, 3 september 2009

Acht teams in eredivisie ijshockey

Heerenveen De eredivisie ijshockey zal dit seizoen uit acht teams bestaan. Utrecht is er niet in geslaagd de begroting voor dit seizoen rond te krijgen en daardoor neemt de club na één jaar deelname in eredivisie alweer afscheid.

Sportdonderdag, 3 september 2009

Cambuur praat met Jos van Nieuwstadt

Leeuwarden - SC Cambuur zit morgen met Jos van Nieuwstadt om de tafel om te praten over een mogelijke overgang van de verdediger naar Leeuwarden. De voormalig speler van Willem II en Excelsior kan buiten de transferperiode aangetrokken worden omdat hij transfervrij is. De dertigjarige mandekker speelde vorig seizoen bij Doncaster Rovers, maar liet zijn contract in Engeland ontbinden. Van Nieuwstadt is daarom vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Sportdonderdag, 3 september 2009

Heerenveen verrast Heerkes en Aissaidi

Heerenveen - Sportclub Heerenveen schoof in de persoon van Jan de Jonge en Johnny Jansen al twee trainers uit eigen stal naar voren om het vertrek van Trond Sollied, Chris van Puyvelde en de gepasseerde Henk Herder op te vangen. Met Gert Heerkes, die de technische staf completeert en aankoop Oussama Assaidi, overgekomen van De Graafschap, stonden er gisteren ook nog twee écht nieuwe gezichten op het trainingsveld. En toeval of niet, De Jonge heeft een verleden met beiden.

Sportdonderdag, 3 september 2009

De Jonge moet afslag Heerenveen weer gaan vinden

Heerenveen - Het legertje journalisten en fotografen gisteren op de trainingsvelden van sportpark Skoatterwâld is een bevestiging van de wisseling van de wacht bij sc Heerenveen. Ten opzichte van een paar jaar geleden verandert er weinig, in vergelijking met vorige week des te meer. Want hoewel hij zelf bij zijn eerste training de woorden niet direct uitspreekt, maakt de Friese club met Jan de Jonge een ommezwaai richting het verleden. Terug naar de roots, dus.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties